Wat is een gascrisis?

Dit is niet de eerste keer dat een tekort aan gasvoorziening een internationale razernij met een gascrisis heeft aangewakkerd. In feite hebben er eerder Frenzies over benzine plaatsgevonden en de Verenigde Staten zijn geen onbekende voor hen. Deze keer worden brandstoflogistiek echter gecompliceerd door een landelijk tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Momenteel kunnen vrachtwagenchauffeurs tot $ 14.000 per week verdienen. Met zo’n hoge vraag zijn de prijzen al hoog. En wat erger is, Russische betrokkenheid is een factor.

Prijzen van aardgas stijgen vanwege de tekorten aan de levering

Naarmate de winter begint, wordt verwacht dat de aardgasprijzen omhoog zullen schieten. Europa heeft al weinig gasvoorraden en het aanbod van Rusland is beperkt. Ondertussen wordt Azie geconfronteerd met een energiecrisis als gevolg van onvoorziene verstoringen. Bovendien worstelen sommige landen om hun kerncentrales te vervangen door gasfabrieken. Dit kan leiden tot een prijspiek van maximaal 30 procent voor aardgas.

De kloof tussen vraag en aanbod heeft al geleid tot ernstige prijspieken in Europa, waar Europese kopers concurreren met Chinese kopers voor ladingen van LNG. Hoewel de prijzen in de Verenigde Staten niet zo extreem zijn als die in Europa, stijgen ze nog steeds. Ondanks het tekort, is de prijs van gas in de Verenigde Staten niet zo hoog als in Europa omdat minder dan 10 procent van de binnenlandse gastoevoer wordt geexporteerd als LNG.

Ondanks de toenemende vraag naar aardgas, zullen de VS waarschijnlijk worden gespaard van de ergste van de wereldwijde gascrisis. De prijs van aardgas zal naar verwachting deze winter met drie tot vier cent per miljoen Britse thermische eenheden stijgen en kan zelfs stijgen tot dubbele cijfers als de wintertemperaturen mild zijn. Bovendien kunnen leveringstekorten in het noordoosten en het Midwesten leiden tot een grote prijspiek.

Vraagpieken hebben geleid tot hoge prijzen

De gasprijzen zijn onlangs gestegen, waarbij de prijzen in Azie en Europa aller tijden zijn. In de Verenigde Staten zijn de prijzen voor maanddoen voor aardgas sinds oktober 2020 verdrievoudigd en zijn ze sinds 2008 hun hoogste niveau bereikt. Hoewel de internationale kolenprijzen bijna vijf keer hoger zijn dan een jaar geleden, liggen de Amerikaanse gasprijzen kort boven zes dollar/MMBtu. Hoewel de gasprijzen in Europa niet zo hoog zijn als in Azie, zijn ze nog steeds ver boven hun historische gemiddelden.

De wereldwijde olie- en gasmarkten worden geconfronteerd met een tekort aan levering, ondanks een groeiend aantal hernieuwbare bronnen. Maar een combinatie van factoren zal waarschijnlijk een overstap van gas naar olie veroorzaken, wat bijdraagt aan de reeds scharmeringsvoorziening. Een gebrek aan wind en zonne energie en voortdurende nucleaire uitval in Europa heeft de crisis verslechterd en klimaatbewuste regeringen sluiten kolenmijnen. Maar het zwaarst getroffen land is Groot -Brittannie, dat sterk afhankelijk is van aardgas voor elektriciteit.

Opslag verlaagt de piekprijs door de afhankelijkheid van dure generatoren of gasleveranciers te verlagen

Energieopslagactiva bieden veel voordelen aan rasteroperators. Ze kunnen de vraag verminderen in tijden van piek elektriciteitsprijzen en de energiekwaliteit en levering van beveiliging verbeteren. Het verhogen van energieopslagactiva zal steeds belangrijker worden bij de energietransitie. Deze activa zijn kosteneffectief en helpen energiesystemen efficienter te zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van rastertoepassingen voor energieopslag. Lees verder voor meer informatie over de voordelen van energieopslag.

Door de vraag te verminderen en de afhankelijkheid van gasleveranciers of generatoren te verminderen, kan opslag ook de kosten van elektriciteit verlagen. De kosten voor het installeren van bovengrondse opslagtanks kunnen honderden miljoenen dollars zijn, schat NETL. Het is mogelijk om een groot gasopslagsysteem te bouwen met behulp van aardgas- en elektriciteitsopslag en een vergoeding voor deze praktijk te ontvangen. Opslag is een belangrijke manier om de piekprijs in een onderling afhankelijk gas- en elektriciteitssysteem te verlagen.

De rol van Rusland in de gascrisis

Terwijl de VS en Europa een sterk strategisch oliereserve hebben, is de prijs van gas in Europa ver buiten andere brandstoffen gestegen. Als gevolg hiervan zijn de gasprijzen in Europa meer dan het dubbele van het wereldwijde gemiddelde gestegen. En als de prijzen nog meer stijgen, zal dit een reeds moeilijke economische situatie verder verergeren. Met dit in gedachten is de rol van Rusland in de gascrisis niet iemand die wordt genegeerd.

Hoewel de Europese landen afhankelijk zijn van Russische gasvoorraden, varieert hun afhankelijkheid daarvan. Duitsland vertrouwt bijvoorbeeld op Russisch gas voor 38% van zijn behoeften. Andere Europese landen, zoals Azie, het Midden -Oosten en Latijns -Amerika, zijn sterk afhankelijk van Russisch gas. Deze landen ervaren al hoge gasprijzen en kunnen worden gedwongen hun gasgebruik te verminderen of over te schakelen naar alternatieve brandstoffen. Dit kan een gascrisis creëren die nog niet volledig wordt begrepen.

IEA waarschuwt voor gas rantsoenering in Europa door gascrisis

De Europese Unie heeft een enorme afhankelijkheid van Russisch gas en een tekort deze winter kan een rantsoenering over het continent dwingen. Rusland heeft onlangs aangekondigd dat het zou beginnen te betalen voor zijn gasuitvoer in roebel. De verhuizing zal waarschijnlijk de Russische valuta ondersteunen. Maar de Europese Commissie dringt er bij consumenten op aan om klaar te zijn voor alle mogelijkheden. Het land ontvangt momenteel de helft van zijn gas uit Rusland. Desondanks heeft Duitsland zijn consumenten aangespoord om hun gebruik te verminderen. Oostenrijk heeft de monitoring van de gasmarkt aangescherpt.

Als gevolg van dit tekort heeft de IEA Chief Fatih Birol gewaarschuwd dat Europese landen waarschijnlijk een moeilijke winter zullen krijgen. Hij heeft gezegd dat de huidige energiecrisis veel erger is dan de energiecrises van de jaren zeventig. En het zal waarschijnlijk langer duren dan dat. Hij waarschuwt ook dat het gas rantsoenering in Europa onvermijdelijk is en in sommige landen zelfs nodig kan zijn.

Amerikaanse energieprijsstijgingen zijn niet zo ernstig als die van Europa

Terwijl Europese landen Washington de schuld geven van de stijgende energieprijzen en tekorten, kunnen we niet negeren dat het probleem wijdverbreid is. Van recordhoge energieprijzen tot power black -outs, de gascrisis heeft invloed op bijna elke hoek van de wereld. Zelfs de rijkste landen ter wereld hebben problemen met het stabiliseren van hun elektriciteitssystemen. Maar er is een zilveren voering voor de VS: President Biden heeft toegezegd beleid te bepalen dat onze afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen zal verminderen, wat hij heeft gedaan.

De klimaatcrisis heeft een langetermijneffect op energiekosten. Westerse landen moeten actie ondernemen om de gascrisis te bestrijden en hun energiekosten te verlagen. Als gevolg hiervan moeten ze nu handelen. Ondertussen zullen de koolstofprijzen blijven stijgen naarmate het klimaatbeleid van de Europese vakbonden agressiever wordt. Als de VS niet snel actie onderneemt, duurt het maar een paar jaar voordat we een vergelijkbare toename zien.

De gastekorten van Australie zijn erger dan die van Europa

Australische staat, grondgebied en federale regeringen komen bijeen om het gastekort te bespreken, dat van een jaar geleden is gestegen tot 400%. Ondanks het relatief warm klimaat van Australie, hebben sommige steden, waaronder Canberra, koude ochtenden van records ervaren. Vanwege de escalerende gasprijs, vinden de kolencentrales van het land het moeilijk om een consistente output van elektriciteit te behouden. Als gevolg hiervan zijn gasfabrieken ingevoerd om het tekort te dekken. Dit zou echter vereisen dat de overheid in de industrie ingrijpen en de reputatie van Australie als een aardgasuitbreiding beschadigt.

Omdat geen andere natie meer gas kan leveren dan wat al is gecontracteerd, kan Australie zijn aanbod naar Europa niet vergroten zonder zijn contracten te overtreden. De overheid kan echter ingrijpen in de export van gas als de binnenlandse markt dit nodig heeft. Maar de huidige situatie is onhoudbaar. Santos sluit zijn Darwin LNG -fabriek volgend jaar, Woodside is van plan om ten minste een trein van de North West Shelf LNG -onderneming te sluiten, en Shells Drijvende LNG -vaartuig blijft gesloten na een brand vorig jaar.