Ontdek alles over hybride auto wegenbelasting. Hoe werkt het in 2025, wat verandert er in 2026 en hoe zit het met CO2-uitstoot en verkoopcijfers? Lees het hier vraag je je af hoe het zit met de wegenbelasting voor een hybride auto? Tot voor kort kon je bij de aanschaf van bepaalde hybrides behoorlijk besparen op je motorrijtuigenbelasting. Die regels worden de komende jaren echter bijgesteld. In 2025 geldt er nog een belastingkorting voor sommige hybrides, terwijl in 2026 iedere hybride in Nederland het volledige motorrijtuigenbelastingtarief gaat betalen. In dit blogartikel duiken we uitgebreid in alle aspecten van de wegenbelasting voor hybride auto’s. We bespreken de veranderingen na 2025 en de rol van CO₂-uitstoot. Daarnaast gaan we in op de gevolgen voor de verkoop van hybrides en nog veel meer.
Inhoudsopgave
- Inleiding hybride auto wegenbelasting
- Definitie en achtergrond: wat is wegenbelasting?
- Wat is een hybride auto?
- Hybride auto wegenbelasting in 2025
- Wijzigingen vanaf 2026
- CO2 en hybrides
- Wegenbelasting berekenen: praktische uitleg
- Gevolgen voor de verkoop, door hybride auto wegenbelasting
- Conclusie hybride auto wegenbelasting
Inleiding, hybride auto wegenbelasting
Het rijden in een hybride auto is al geruime tijd populair in Nederland. Deels komt dat door het milieuvriendelijke imago en de mogelijkheid om met minder brandstof toch behoorlijk wat kilometers te maken. Tegelijkertijd hebben overheidsmaatregelen en fiscale voordelen een rol gespeeld in de beslissing van veel mensen om een hybride aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan kortingen op de motorrijtuigenbelasting, in de volksmond wegenbelasting genoemd. Ook subsidies hebben automobilisten aangezet tot de overstap naar een zuiniger voertuig.
Nu zien we echter dat de regels rondom deze fiscale voordelen aan het veranderen zijn. Elektrische auto’s waren een tijdlang vrijgesteld van wegenbelasting. Voor bepaalde hybrides gold dat je minder hoefde te betalen dan bij een reguliere benzine- of dieselauto. Maar met ingang van 2026 valt dit voordeel voor plug-in hybrides grotendeels weg. Dat heeft zowel financiële als praktische gevolgen voor automobilisten en beïnvloedt ook de keuze in de markt voor nieuwe en gebruikte hybride voertuigen.
Dit artikel legt stap voor stap uit wat wegenbelasting precies inhoudt en welke soorten hybride voertuigen er bestaan. Daarna bekijken we hoe het belastingstelsel voor hybride auto’s nu is opgebouwd en welke veranderingen de komende jaren op stapel staan. Daarnaast duiken we in de rol van CO₂-uitstoot. Die vormt namelijk een belangrijke factor bij het berekenen van de belastingtarieven en eventuele kortingen. Tot slot bespreken we de invloed van deze ontwikkelingen op de verkoop van hybride auto’s, zowel nieuw als tweedehands, en tonen we een grafiek met geschatte verkoopcijfers van 2015 tot en met 2024.
Overweging
Of je nu zelf in een hybride rijdt of er eentje overweegt te kopen, deze informatie helpt je om beter te begrijpen hoe het zit met “hybride auto wegenbelasting” en wat je in de toekomst financieel kunt verwachten. We gaan hier dieper in dan alleen de basis. Daarnaast bespreken we de achterliggende beweegredenen en de impact op de automarkt. We leggen ook uit waarom CO₂-uitstoot een van de kernfactoren is in het totale hybride verhaal.
De tekst is opgebouwd aan de hand van duidelijke subkoppen. We beginnen met een definitie van wegenbelasting en hoe het stelsel in elkaar steekt. Vervolgens behandelen we de types hybrides die er zijn, om daarna in te zoomen op de regels die in 2025 en 2026 gelden. Daarna zoomen we in op de CO2-uitstoot, want dit blijft een pijler in het hele systeem, ook als de regels veranderen. Tot slot geven we concrete voorbeelden en leggen we uit hoe je de wegenbelasting kunt berekenen. Daarna werpen we een uitgebreide blik op de marktontwikkeling van hybride voertuigen.
Dit artikel is dus bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de hybride auto, de motorrijtuigenbelasting en de wijzigingen in de nabije toekomst. Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het verdwijnen van diverse kortingen en stimuleringsmaatregelen. Daarom is het nuttig om de feiten duidelijk op een rij te hebben. Zo kun je zelf een weloverwogen keuze maken over de aankoop van een hybride, de eventuele overgang naar volledig elektrisch, of juist het behouden van je huidige voertuig.
Definitie en achtergrond: wat is wegenbelasting?
Wegenbelasting is de informele term voor motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze heffing wordt opgelegd door de overheid, omdat je gebruikmaakt van de openbare weg met jouw voertuig. De opbrengsten hiervan gaan in de algemene middelen en dienen onder meer om infrastructuur te bekostigen en het verkeer in goede banen te leiden. In Nederland betaal je deze belasting voor allerlei soorten voertuigen, waaronder personenauto’s, bedrijfswagens, vrachtwagens, motorfietsen en ga zo maar door.
De hoogte van de wegenbelasting die je als particulier of bedrijf betaalt, hangt af van meerdere factoren. Enkele belangrijke zijn:
- Gewicht van de auto: over het algemeen geldt dat een zwaarder voertuig meer wegenbelasting kost dan een lichter voertuig. Dit komt omdat een zwaarder voertuig meer slijtage aan het wegennet kan veroorzaken.
- Brandstofsoort: rijd je op benzine, diesel of ben je elektrisch onderweg? Of is het een hybride constructie met deels elektriciteit en deels een verbrandingsmotor? Het type brandstof beïnvloedt de berekening van de motorrijtuigenbelasting.
- Provincie of regio: de provincies in Nederland hanteren een bepaald opcententarief dat boven op de basisbelasting komt. In de ene provincie is dit opcententarief hoger dan in de andere, waardoor de uiteindelijke motorrijtuigenbelasting lokaal kan verschillen.
- CO2-uitstoot: in bepaalde regelingen speelt de CO2-uitstoot een rol bij het bepalen van de hoogte of de korting die je eventueel krijgt. Hoewel voor reguliere personenauto’s de motorrijtuigenbelasting primair op gewicht is gebaseerd, is CO2 in het verleden een zeer belangrijke factor geweest in stimuleringsmaatregelen.
Wijzigingen
In de afgelopen jaren zijn er verschillende wijzigingen doorgevoerd in de motorrijtuigenbelasting om het wagenpark te verduurzamen. Zo waren elektrische auto’s een tijdlang helemaal vrijgesteld van wegenbelasting en golden er voor bepaalde hybrides aantrekkelijke kortingen. Het idee was om de transitie naar milieuvriendelijkere voertuigen te bevorderen, zodat fabrikanten zich ook sneller zouden aanpassen aan de stijgende vraag naar zuinige en emissiearme auto’s.
Ondertussen is het aandeel (plug-in) hybrides en volledig elektrische auto’s in het Nederlandse wagenpark aanzienlijk gegroeid. De overheid herijkt daarom de financiële prikkels. De volledige vrijstelling van wegenbelasting voor elektrische auto’s wordt op termijn afgebouwd, en ook hybrides gaan, net als andere auto’s, geleidelijk meer betalen. Vanaf 2026 zal een hybride auto bijvoorbeeld geen aparte korting meer krijgen.
Het is dus van belang om te beseffen dat wegenbelasting nooit een statisch gegeven is. Beleidsmakers passen de tarieven en kortingen voortdurend aan op basis van politieke, economische en milieuoverwegingen. Daarom is het raadzaam om je goed in te lezen in de actuele regels rond hybride auto wegenbelasting, vooral als je overweegt een hybride aan te schaffen of juist je huidige auto te verkopen.
Wat is een hybride auto?
Een hybride auto is een voertuig dat twee aandrijfsystemen combineert: meestal een verbrandingsmotor (benzine of diesel) en een elektromotor, die wordt aangedreven door een batterij. Deze systemen kunnen elkaar ondersteunen of afwisselen, afhankelijk van de situatie. Er bestaan verschillende vormen van hybrides. Die variëren van simpele hulpsystemen tot auto’s die een aanzienlijk deel van de tijd volledig elektrisch kunnen rijden. Vaak worden de volgende types onderscheiden:
Mild-hybride
Een mild-hybride heeft een relatief kleine batterij en elektromotor, die voornamelijk dienen ter ondersteuning van de verbrandingsmotor. Bij optrekken vanuit stilstand kan de elektromotor extra kracht geven, waardoor de motor minder brandstof verbruikt. De batterij wordt meestal geladen door regeneratief remmen en een deel van de energie van de verbrandingsmotor, maar je kunt een mild-hybride niet opladen via een externe stroombron. De brandstofbesparing en CO2-reductie zijn merkbaar, maar niet zo groot als bij andere hybride systemen.
Full-hybride
Een full-hybride kan, in tegenstelling tot een mild-hybride, soms korte afstanden volledig elektrisch rijden. De batterij in een full-hybride is groter en de elektromotor is krachtiger. Toch is er nog steeds geen stekker aanwezig om de auto extern op te laden; ook hier wordt het accupakket voornamelijk opgeladen door remenergie en de verbrandingsmotor. Bekende voorbeelden van full-hybrides zijn auto’s die automatisch overschakelen tussen elektrisch rijden in de stad en de verbrandingsmotor voor hogere snelheden. De CO2-uitstoot ligt lager dan bij conventionele auto’s, maar de actieradius op alleen de elektrische motor blijft doorgaans beperkt.
Plug-in hybride
De plug-in hybride (ook wel PHEV genoemd) heeft een grotere batterij die je met een stekker kunt opladen. Hierdoor kun je, afhankelijk van het model en de capaciteit van de batterij, tientallen kilometers volledig elektrisch rijden. Daarna neemt de verbrandingsmotor het over als de batterij leegraakt. Plug-in hybrides kunnen dus dagelijks als elektrische auto fungeren, vooral voor korte ritjes, en schakelen voor langere afstanden of hogere snelheden over op de verbrandingsmotor. Deze categorie hybrides profiteerde tot voor kort van een fiscaal voordeel in de vorm van een korting op de wegenbelasting. Dit is wel afhankelijk van de CO2-uitstoot (tot 50 gram CO2 per kilometer gold er een korting).
Voor de hoogte van je wegenbelasting is, naast het gewicht, ook het type hybride van belang. De afgelopen jaren golden er namelijk aparte regelingen voor plug-ins (stekkerhybrides) met een lage CO₂-uitstoot. Mild- en full-hybrides zijn doorgaans niet apart benoemd in de wetgeving; zij betalen over het algemeen hetzelfde tarief als normale benzine- of dieselauto’s, weliswaar afhankelijk van hun exacte gewicht en motorinhoud.
Hybride auto wegenbelasting in 2025
Op dit moment (tot en met het jaar 2025) is er in de motorrijtuigenbelasting nog een essentieel onderscheid tussen plug-in hybrides en andere hybrides:
- Mild-hybrides en full-hybrides: deze auto’s ontvangen in 2025 geen specifieke korting in de wegenbelasting. Dat betekent dat zij worden belast volgens dezelfde systematiek als reguliere auto’s. Daarbij spelen brandstoftype, gewicht en de opcenten in jouw regio een rol. Hoewel de emissie van deze voertuigen lager kan uitvallen dan die van een reguliere benzine- of dieselauto, is dit voor de MRB op dit moment niet voldoende voor een korting.
- Plug-in hybrides: voor een stekkerhybride met een maximale CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer geldt in 2025 een belastingkorting op het tarief. Deze korting bedraagt 25 procent van de reguliere wegenbelasting. Plug-in hybrides die een uitstoot hebben boven de 50 gram CO2 per kilometer, vallen buiten deze regeling en betalen het reguliere tarief. Bij een lagere uitstoot is de korting dus nog steeds bruikbaar voor bestuurders die kosten willen besparen.
Verschillen per type hybride auto wegenbelasting
Houd er rekening mee dat het voordeel bij plug-in hybrides in absolute zin verschilt per type auto. Een auto met een hoger gewicht betaalt meer motorrijtuigenbelasting, dus de 25 procent korting op een zwaar model kan in euro’s meer voordeel opleveren dan dezelfde 25 procent voor een veel lichtere auto. Desalniettemin is deze regeling dusdanig interessant dat veel consumenten (en ook zakelijke rijders) kozen voor een plug-in hybride, met name in de periode dat de overheid extra stimulering bood via zowel de bijtelling als de motorrijtuigenbelasting.
Voor veel hybrides is het dus al zo dat je niet automatisch minder wegenbelasting betaalt dan voor een normale auto met vergelijkbaar gewicht. De uitzonderingen zitten in dat plug-insegment met maximale CO2-uitstoot van 50 g/km. Ook is er een historische context: enkele jaren geleden golden er uitgebreider fiscale voordelen voor hybride rijders, maar die zijn inmiddels sterk verminderd. Rijden in een hybride is bovenal populair vanwege milieubewustzijn, brandstofbesparing en een lager verbruik in stadssituaties. De directe belastingvoordelen zijn al niet meer zo omvangrijk als in de hoogtijdagen van de hybride stimuleringsmaatregelen.
Wijzigingen vanaf 2026
Er komt een belangrijk kantelpunt aan. Vanaf 1 januari 2026 verdwijnt de korting voor plug-in hybrides volledig, ongeacht hun CO₂-uitstoot. Waar je tot en met 2025 nog 25 procent minder betaalde als je plug-in hybride minder dan 50 gram CO₂ per kilometer uitstoot, geldt vanaf 2026 het volledige wegenbelastingtarief. Voor sommige automobilisten kan dit een behoorlijke financiële tegenvaller betekenen.
Het effect hiervan zal vooral merkbaar zijn omdat plug-in hybrides doorgaans zwaarder zijn dan vergelijkbare auto’s die alleen een brandstofmotor aan boord hebben. De accu’s, elektromotor en bekabeling voegen extra gewicht toe. Wegenbelasting (MRB) is in hoge mate afhankelijk van het ledig gewicht van het voertuig. Als plug-in-hybriderijder zul je daarom in de toekomst hogere belastingtarieven gaan betalen.
De motivatie achter deze beleidswijziging is dat plug-in hybrides worden gezien als tussenoplossing op weg naar volledige elektrificatie. Veel plug-in modellen stoten in de praktijk (bij onregelmatig laden) nog altijd relatief veel CO2 uit, zeker als de elektrische actieradius laag is of de bestuurder niet regelmatig oplaadt. De overheid wil dat elektrisch rijden zonder uitstoot de overhand krijgt. Het wegvallen van de plug-inkorting ziet zij als een stap naar een eenduidiger beleid.
Volledig tarief 2026
Concreet betekent dit voor jou als (toekomstig) automobilist dat, wanneer je een plug-in hybride aanschaft met het oog op minder wegenbelasting, je slechts tot en met 2025 de korting kunt meepakken. Vanaf 2026 geldt die korting niet meer. Als je bijvoorbeeld in 2024 of 2025 een nieuwe plug-in hybride koopt, profiteer je voorlopig wel van het lagere tarief, maar na afloop van 2025 betaal je gewoon het volledige tarief.
Voor automobilisten die een aanschaf rond 2025 of 2026 overwegen, is het verstandig om een eerlijke afweging te maken. Zo kunnen zij alle kosten en baten goed tegen elkaar afzetten. Plug-in hybrides kunnen nog steeds voordelen bieden in het brandstofverbruik en het milieu, maar het belastingvoordeel vervalt dus op korte termijn. In sommige gevallen zou dit betekenen dat je maandlasten hoger zijn dan gehoopt. Verdiep je daarom in de totale kosten, inclusief verzekering, onderhoud en brandstof of energie. Kijk daarnaast naar de verwachte ontwikkeling van de inruilwaarde.
CO2 en hybrides
CO2-uitstoot speelt in veel fiscale regelingen een sleutelrol, omdat het een van de meest directe indicatoren is voor de milieubelasting van een auto. Autorijden draagt bij aan het vrijkomen van CO2, wat weer een belangrijke factor is in klimaatverandering. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben in het verleden de aanschaf en het gebruik van auto’s met een lage uitstoot actief gestimuleerd. De korting op motorrijtuigenbelasting voor plug-in hybrides tot 50 gram CO2 per kilometer is daarvan een voorbeeld.
Wanneer je een plug-in hybride niet regelmatig aan de laadpaal hangt, kan het verbruik (en dus de CO2-uitstoot) hoger uitvallen dan de fabrieksopgave doet vermoeden. De benzinemotor (of dieselmotor) draait dan te vaak, en het hele voordeel van de elektromotor verdwijnt. In de praktijk is het dus zaak om je plug-in hybride zo vaak mogelijk op te laden om daadwerkelijk milieuvriendelijker en voordeliger te rijden.
In 2026 wordt de motorrijtuigenbelasting voor plug-in hybrides gelijkgetrokken met die voor alle andere voertuigen. Daarmee verdwijnt binnen de wegenbelastingcontext ook het directe voordeel van een lage CO₂-uitstoot. De overheid zal mogelijk op andere manieren proberen de transitie naar volledig elektrisch rijden te stimuleren. Voor hybrides lijkt de fiscale stimulans echter grotendeels weg te vallen.
Tegelijkertijd kan een hybride die correct wordt gebruikt, in de praktijk aanzienlijk minder CO2 uitstoten dan een traditionele auto met verbrandingsmotor. Dit blijft een interessant element voor mensen die wat groener willen rijden zonder meteen volledig elektrisch te gaan. Het is echter duidelijk dat de overheid een stap maakt richting eenduidig beleid, waarin plug-in hybrides geleidelijk minder als “speciaal geval” worden gezien.
Wegenbelasting berekenen: praktische uitleg
Wil je precies weten hoeveel motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) je moet betalen voor een hybride auto, dan heb je in de meeste gevallen de volgende gegevens nodig:
- Gewichtsklasse: het ledig gewicht van je auto. Hoe hoger het gewicht, hoe meer je betaalt.
- Brandstoftype (benzine, diesel, LPG, etc.).
- Eventuele hybride of plug-in kenmerken: is het een plug-in met CO2-uitstoot tot 50 gram per kilometer? Dan tot en met 2025 een korting op het tarief.
- Woonplaats: elke provincie kan een ander opcententarief hanteren, waardoor de uiteindelijke wegenbelasting kan variëren.
Er zijn online rekenhulpen beschikbaar waarbij je je kenteken invoert en binnen enkele stappen inzicht krijgt in de verwachte wegenbelasting. Voorheen was er nog een aparte rekentool voor elektrische en hybride voertuigen, maar tegenwoordig worden deze gegevens meestal automatisch opgevraagd en verwerkt. Voor plug-in hybrides met een CO₂-uitstoot van maximaal 50 g/km verrekent de rekenhulp automatisch de 25 procent korting. Dat gebeurt zodra je het tarief voor 2025 opvraagt.
Geen korting meer
Vanaf 2026 valt deze korting dus weg, wat in rekenvoorbeelden doorgaans meteen tot uiting komt in een hoger maand-, kwartaal- of jaartarief. Zo zie je meteen wat het financiële effect van de wijziging is. Het kan handig zijn om die berekeningen te maken voordat je definitief een keuze maakt voor een specifiek hybride model. De fiscale aspecten kunnen soms het verschil maken in je maandelijkse kostenplaatje.
Let op dat het niet alleen om de wegenbelasting gaat. Het totale kostenplaatje bestaat ook uit:
- Brandstof- of laadkosten
- Onderhoud- en reparatiekosten
- Verzekeringspremie
- Afschrijving en restwaarde op de tweedehandsmarkt
Wie de auto vooral voor korte ritten gebruikt en regelmatig kan laden, profiteert van een plug-in hybride. Deze blijft doorgaans financieel aantrekkelijker dan een traditionele brandstofauto. Dat verandert niet eens wanneer de wegenbelastingkorting verdwijnt. Je bespaart immers op brandstof door (deels) elektrisch te rijden. Maak dus een eerlijke vergelijking tussen de verschillende autotypen en houd rekening met het feit dat aftersaleskosten, onderhoud en laadinfrastructuur ook een rol spelen.
Gevolgen voor de verkoop, door hybride auto wegenbelasting
De aanstaande veranderingen in de motorrijtuigenbelasting kunnen impact hebben op de markt voor hybride auto’s. Vanaf 2026 kan de vraag naar plug-in hybrides op de tweedehandsmarkt wat teruglopen. Mensen beseffen dan immers dat het belastingvoordeel dat aan deze modellen kleeft niet meer van toepassing is. Tegelijkertijd blijft het brandstofbesparende karakter van deze auto’s een pluspunt, zeker voor bestuurders die korte afstanden maken en de accu voldoende opladen.
Er kan dus een verschuiving optreden in zowel vraag als aanbod.
Bij bestaande plug-in hybrides kan de restwaarde enigszins onder druk komen te staan. Mensen die specifiek een auto met korting op de wegenbelasting zochten, zullen voor 2026 zich willen oriënteren, maar daarna is die groep kleiner. Dit kan de verkoop van gebruikte plug-in hybrides beïnvloeden.
Tweedehandsmarkt
Desalniettemin is de tweedehandsmarkt voor hybrides over het algemeen nog steeds groeiende, zeker omdat hybride voertuigen dankzij hun verminderde verbruik voordeliger kunnen zijn in de totale gebruikskosten. Iemand die veel stadskilometers maakt, kan in de praktijk bijvoorbeeld aanzienlijk besparen. Dat geldt zelfs al is er geen directe korting meer op de motorrijtuigenbelasting. De technische ontwikkelingen staan bovendien niet stil. Nieuwere hybrides, vooral de plug-invarianten, krijgen steeds grotere accupakketten, waardoor men meer kilometers elektrisch kan afleggen.
Voor de verkoper is het raadzaam om te beseffen dat potentiële kopers de nieuwe belastingstructuur meenemen in hun overwegingen. Wie zijn plug-in hybride verkoopt in 2025 profiteert nog van de lagere MRB-kosten die je als verkoper eventueel kunt vermelden als pluspunt (“nu nog 25 procent korting”), maar wie na 2026 wil verkopen, kan dat voordeel niet meer aanbieden aan de koper. Dit kan betekenen dat de prijs die je op de tweedehandsmarkt krijgt, anders uitpakt.
Ook voor mild-hybrides en full-hybrides verandert er in de kern niet zoveel. Zij betaalden al het reguliere wegenbelastingtarief en blijven dat doen. Die categorie heeft geen directe fiscale voordelen in de MRB (motorrijtuigenbelasting), dus het vervallen van de plug-inkorting heeft geen effect op hun positie in de markt. Toch kan de markt ook daar indirect beïnvloed worden door de grotere opkomst van volledige elektrische voertuigen en de stijgende brandstofprijzen.
Kortom, de verkoop van hybride auto’s is niet alleen afhankelijk van de wegenbelasting. Factoren als brandstofverbruik, laadmogelijkheden, aanschafprijzen en algemene trends in duurzaamheid spelen een minstens zo grote rol. De fiscale kant (waaronder een wegvallende korting) blijft echter een element waar veel consumenten naar kijken, waardoor het gedrag in de markt zeker kan veranderen.
Conclusie hybride auto wegenbelasting
De overheid heeft de wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) voor hybride auto’s de afgelopen jaren niet langer drastisch verlaagd. Alleen stekkerhybrides met een CO₂-uitstoot onder 50 g/km profiteren nog van een duidelijke korting. Deze categorie plug-in hybrides heeft nog een korting op de wegenbelasting, maar die verdwijnt volledig per 1 januari 2026. Vanaf dat moment betalen alle hybride rijders in Nederland het volledige MRB-tarief, net als de bestuurders van niet hybride auto’s. Plug-in hybrides vallen in de wegenbelasting doorgaans duurder uit dan vergelijkbare reguliere auto’s. Dat komt doordat ze het extra gewicht van de accu en elektromotor meedragen.
Toch is de keuze voor een hybride om andere redenen aantrekkelijk. Wie de plug-invariant consequent oplaadt, profiteert van een lager brandstofverbruik, minder CO₂-uitstoot en mogelijk lagere gebruikskosten. Tegelijkertijd zal de markt zich moeten aanpassen aan de wegvallende fiscale voordelen. Wie nog wil profiteren van de 25 procent korting op de wegenbelasting (indien ≤ 50 g/km CO2) heeft de tijd tot eind 2025. Daarna verdwijnt deze prikkel, wat niet alleen invloed heeft op de maandlasten van de gebruiker, maar ook op de restwaarde en doorverkoop van hybride voertuigen.
Kostenplaatje
Bedenk tot slot dat motorrijtuigenbelasting slechts één onderdeel is van het totale kostenplaatje. Brandstof- (of laad)kosten, onderhoud, verzekering en afschrijving maken allemaal deel uit van de TCO (Total Cost of Ownership). In sommige gevallen blijft een plug-in hybride dus financieel interessant, vooral als je effectief gebruikmaakt van de elektrische mogelijkheden. Ook milieubewustzijn en voorkeur voor minder emissie blijven belangrijke redenen om hybride te rijden, maar puur fiscaal bezien wordt het vanaf 2026 minder interessant dan in de jaren ervoor.
Zoals we hebben gezien, is de focus in het beleid steeds meer gericht op volledig elektrisch rijden. Hybrides worden niet langer uitgebreid gesubsidieerd, omdat ze uiteindelijk toch nog gebruikmaken van fossiele brandstoffen. Deze verschuiving in beleidsvisie tekent zich steeds scherper af naarmate de regelgeving strenger wordt voor brandstofauto’s. Voor consumenten en bedrijven die voor een tussenstap kiezen, blijft de hybride echter een nuttige keuze. Hij combineert verbruiksvoordelen, comfort en milieubewustzijn. De verdere marktontwikkelingen zullen mede afhangen van technologische verbeteringen in accutechniek, laadinfrastructuur en brandstofprijzen.
Concluderend is “hybride auto wegenbelasting” een onderwerp waarin veel beweging zit, vooral in de aanloop naar 2026. Het is de moeite waard om de actuele regels en toekomstplannen van de overheid te volgen. Dat geldt vooral wanneer je (opnieuw) wilt investeren in een hybride. Mocht je op zoek zijn naar een plug-in hybride, houd dan rekening met de kortere duur van het wegenbelastingvoordeel. Wie zich vooral richt op mild- of full-hybrides zal weinig merken van de verandering. Tegelijkertijd levert dat ook weinig extra voordeel op.