Home | B2B | Vertrouwen in Facebook op losse schroeven

Vertrouwen in Facebook op losse schroeven

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 10/04/2018 om 17:06

Arjen Lubach kondigt voor vanavond het Byebyefacebook-event aan. Ruigrok NetPanel onderzocht hoe het er voor staat met vertrouwen in facebook.

Driekwart van de Nederlanders (73%) weet dat Cambridge Analytica data van Facebook heeft gebruikt om psychologische profielen te maken. Met deze profielen werden gerichte advertenties geplaatst om onder andere de verkiezingsuitkomsten ten gunste van Trump te beïnvloeden. Dat dit niet zonder gevolgen voor het vertrouwen blijft, blijkt ook uit recente onderzoeksresultaten van Ruigrok NetPanel. Twee op de vijf Nederlanders die bekend zijn met het schandaal (44%) maken zich door de berichtgeving rond Facebook de laatste tijd meer zorgen over de data die Facebook opslaat.

Arjen Lubach kondigde in Zondag met Lubach daarom het ‘byebyefacebook’-event aan voor vanavond. Met als doel om Nederlanders hun Facebookaccount te laten verwijderen. WhatsApp oprichter Brian Acton deed eind maart dezelfde oproep. De helft van de Nederlanders (53%) was voor de uitzending van ‘Zondag met Lubach’ op de hoogte van de actie om als Facebooker je account te verwijderen.

#deletefacebook leeft ook op social media. De oproep van Brian Action leidt tot een groot aantal berichten over dit onderwerp. Ook de aandacht van de Volkskrant en Nieuwsuur zorgen voor een stijging van het aantal berichten. De uitzending van Lubach zorgt voor een nieuwe piek met #deletefacebook.

Voor de uitzending van Lubach gaf één op de tien Nederlandse Facebookers (10%) aan hun Facebook te hebben verwijderd of te gaan verwijderen door de situatie rondom Cambridge Analytica. Voor driekwart (77%) is de berichtgeving echter geen aanleiding is om hun profiel te verwijderen. Redenen om te blijven zijn vooral het ‘niets te verbergen hebben’ en het feit dat ‘ze mijn data toch al bezitten’. Bij het byebyefacebookevent van Lubach hebben bijna 25.000 Facebookers aangegeven hun account woensdag te zullen verwijderen.

Naast het platform Facebook, is het bedrijf Facebook ook eigenaar van WhatsApp en Instagram. Twee op de vijf Nederlands (41%) weten niet dat Facebook ook eigenaar is van deze social media.

Tags

Cambridge AnalyticaCambridge Analytica Brian ActionBrian Action #deletefacebook#deletefacebook Arjan LubachArjan Lubach Ruigrok NetPanelRuigrok NetPanel InstagramInstagram facebookfacebook social mediasocial media whatsappwhatsapp

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!