Home | Logistiek/e-commerce | Tom Kabinet mag voorlopig tweedehands e-books blijven verkopen

Tom Kabinet mag voorlopig tweedehands e-books blijven verkopen

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 12/07/2017 om 16:56

Tom Kabinet mag voorlopig tweedehands e-books blijven verkopen. De rechtbank besloot om het businessmodel voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie.

Tom Kabinet begin in juni 2014 met de website voor tweedehands e-books. Binnen een paar weken volgde een glansrijke overwinning voor Tom Kabinet in het eerste kort geding, aangespannen door het NUV (Nederlands Uitgeversverbond). In januari 2015 volgde de tweede uitspraak, ditmaal van het Hof van Amsterdam en daarin werd andermaal het businessmodel van tweedehands e-books op zichzelf niet verboden. Indien voldoende maatregelen tegen illegale e-books werden genomen.

Drie jaar na de start, heeft de rechtbank Den Haag het businessmodel van Tom Kabinet ten derden male niet als onrechtmatig bestempeld, maar besloten tot het stellen van vragen aan het Europese Hof van Justitie om het businessmodel van Tom Kabinet te toetsen bij de hoogste rechtsinstantie in Europa. De beantwoording van deze prejudiciële vragen zal grote gevolgen hebben en veel verder reiken dan enkel e-books.

Uitgevers zullen na vandaag hun stellingname tegen Tom Kabinet aan moeten passen. De oproep aan hen is dan ook bij deze om ons model te omarmen in plaats van te bestrijden.

De uitspraak bevestigt nog maar eens dat Tom Kabinet zal blijven groeien en bij voldoende funding binnenkort ook binnen Europa. Continue upgrading van de website en het assortiment zorgt daarbij voor groei van het aantal leden.

Consumenten die een e-book aanschaffen bij Tom Kabinet, helpen tevens bij het tegengaan van illegale downloads; bij elke aankoop van een e-book via Tom Kabinet wordt er € 0,50 gereserveerd voor de auteur.

Tags

e-booke-book Tom kabinetTom kabinet tweedehandstweedehands e-bookse-books

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!