Home | retail | Takeaway, Rituals en Coolblue groeien als beste

Takeaway, Rituals en Coolblue groeien als beste

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 29/03/2018 om 10:28

De lijst van 250 best groeiende Nederlandse bedrijven wordt aangevoerd door Takeaway (vooral bekend van Thuisbezorgd). Rituals, Coolblue volgen.

Takeaway.com, opgericht in 1999, staat bovenaan de lijst van 250 best groeiende Nederlandse bedrijven, blijkt uit de tweede editie van de lijst die volgens het ScaleUp Dashboard is opgesteld door het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en NLgroeit, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Kamer van Koophandel, NLevator en NL2025

Takeaway.com (vooral bekend van Thuisbezorgd) creëerde 936 nieuwe banen en groeide met een jaarlijkse gemiddelde FTE van 68% het snelst in de periode van eind 2014 tot en met eind 2017. Het bedrijf verdubbelde zichzelf zelfs meerdere malen. Rituals (vorig jaar nog grootste groeier) volgt met een gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 44%. Coolblue staat net al vorig jaar derde op de ranglijst met een gemiddelde jaarlijkse groei in FTE van 50%. Daarna volgen Action, CatawikiYoungCapital, BasicFit, Adyen, Bol.com en Dynagroup. Gezamenlijk hebben de 250 bedrijven in deze periode meer dan 32.000 banen gecreëerd, de Top 10 zorgde alleen al voor 17.446 banen.

Om in de lijst Top 250 Groeibedrijven 2018 terecht te komen, dienen bedrijven minimaal 10 FTE groot te zijn en/of minstens 5 miljoen euro om te zetten. Daarnaast dienen ze in de periode van december 2014 tot en met december 2017 jaarlijks een groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet te realiseren. De Top 10 is samengesteld uit bedrijven die de meeste banen in FTE creëerden in deze periode én de hoogste gemiddelde jaarlijkse groei in FTE lieten zien.

Maar liefst 52% van de bedrijven uit de Top 250 Groeibedrijven 2018 was eind 2014 een klein bedrijf met 25 werknemers. Door de snelle groei van deze bedrijven zijn de meeste hiervan doorgegroeid naar de categorie 25-49 werknemers of naar de categorie 50-149 werknemers. Meer dan 40 bedrijven uit de lijst zijn jonger dan vijf jaar. Zij wisten in een korte tijd door te dringen tot de Top-250 Groeibedrijven.

Binnen de Top 250 Groeibedrijven zijn advisering, onderzoek en technische activiteiten; informatie en communicatie; groot- en detailhandel. Samen zijn deze sectoren goed voor 64.8% van de Top 250 Groeibedrijven. Meer dan 45% van de bedrijven in de Top 250 bevindt zich in kennisintensieve sectoren.

Het ScaleUp Dashboard maakte voor het jaarlijkse onderzoek naar de snelgroeiende bedrijven in Nederland gebruik van verschillende databronnen, eigen onderzoek en bestaande, openbare databases en wordt geleid door prof. dr. Justin Jansen, academisch directeur van het ECE. Jansen over de Top 250 Groeibedrijven 2018: ”Het ScaleUp Dashboard is de eerste lijst die echt alle bedrijven van Nederland met meer dan 10 medewerkers langs de meetlat heeft gelegd. Het overzicht van de 250 beste groeiers van Nederland laat niet alleen zien welke bedrijven de meeste banencreëren, maar ook nog eens hoog productief zijn.”

Jitse Groen, oprichter van Takeaway, heeft tijdens het jaarevent van nlgroeit in SugarCity in Halfweg het beeldje ‘de Gouden Groeier’ in ontvangst genomen, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer.

Tags

BasicFitBasicFit DynagroupDynagroup TakeawayTakeaway ScaleUp DashboardScaleUp Dashboard Jitse GroenJitse Groen AdyenAdyen Erasmus Centre for EntrepreneurshipErasmus Centre for Entrepreneurship nlgroeitnlgroeit YoungCapitalYoungCapital Rotterdam School of ManagementRotterdam School of Management RitualsRituals ActionAction CatawikiCatawiki CoolBlueCoolBlue bol.combol.com

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!