Home | retail | T-Mobile moet Datavrije muziek uitzetten want gratis data bestaat niet

T-Mobile moet Datavrije muziek uitzetten want gratis data bestaat niet

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 23/12/2016 om 11:17

T-Mobile Datavrije muziek

De Autoriteit Consument & Markt dwingt T-Mobile te stoppen met het aanbieden en uitvoeren van de dienst Datavrije Muziek. Deze dienst is in strijd met de regels rond netneutraliteit. Als T-Mobile de dienst blijft aanbieden, moet zij een dwangsom betalen. De dwangsom bedraagt 50.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro.

Bij de dienst Datavrije Muziek gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Henk Don, bestuurslid van de ACM: ”De Nederlandse wet is duidelijk over zerorating: het mag niet. En daarom treedt de ACM op. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en YouTube.”

Op 10 oktober 2016 zette T-Mobile de dienst ‘Datavrije Muziek’ in de markt. De ACM heeft daarop direct aangekondigd de dienst te onderzoeken op mogelijke overtredingen van de regels voor netneutraliteit. In Europa geldt sinds 30 april 2016 een nieuwe Verordening Netneutraliteit. Volgens de samenwerkende Europese toezichthouders mogen bepaalde diensten onder strikte voorwaarden gratis of goedkoper worden aangeboden. De Nederlandse wet staat geen enkel onderscheid op het gebied van tarieven toe. Duurder mag niet, maar goedkoper of gratis ook niet. Het is nu aan de rechter om een oordeel te vellen of de Nederlandse wet in strijd is met de Europese verordening.

Op het eerste gezicht lijkt gratis oneindig muziek luisteren heel sympathiek. Door een dienst gratis in het datagebruik aan te bieden op het internet wordt een internetgebruiker echter beïnvloed in zijn keuzes op het internet. Henk Don: ”Gratis data bestaat niet: andere diensten worden hierdoor duurder.”

T-Mobile is en blijft van mening dat er géén sprake is van een overtreding omdat zero rating volgens de Europese regels onder bepaalde voorwaarden wel is toegestaan. T-Mobile voldoet aan deze Europese voorwaarden en is het dus niet eens met het besluit van de ACM en zal de zaak aan de rechter voorleggen. T-Mobile wacht op het oordeel van de rechter en tot die tijd blijft Datavrije Muziek beschikbaar.

Het besluit komt niet als een verrassing. Op 11 oktober nam de Eerste Kamer een wet aan waarin Nederland strengere eisen stelt op het gebied van netneutraliteiteisen die 3 maanden daarvoor in Brussel waren vastgesteld. De Nederlandse wet is zelfs in strijd met de Europese verordening die boven de Nederlandse wet staat. De Nederlandse netneutraliteitswet creëert ongelijke rechten in Europa, terwijl de Europese wetgeving juist volledige harmonisatie nastreeft. Door de keuze van de Nederlandse politiek wordt tevens de ondernemersvrijheid, dynamiek en innovatie in de telecomsector onnodig beperkt.

T-Mobile is van mening dat de Nederlandse consument recht heeft op dezelfde innovatieve diensten als andere Europese consumenten. Daarom blijft T-Mobile zich waar nodig tot aan de hoogste rechter inzetten voor het belang van haar klanten en meer innovatie in de telecomsector en in ieder geval het behoud van Datavrije Muziek.

Datavrije Muziek voldoet aan de Europese regels voor netneutraliteit. Op grond van de Netneutraliteitsverordening en de daarmee samenhangende richtsnoeren van de Europese toezichthouders, is er namelijk geen verbod op zero-rating binnen eenzelfde categorie; in dit geval dus audio. Datavrije Muziek staat open voor iedere muziekstreamingdienst, en elke dienst kan zich kosteloos en zonder beperkende voorwaarden daarop aansluiten. Er is op geen enkele manier sprake van een selectie door T-Mobile van muziekstreamingdiensten.

T-Mobile is voorstander van een open internet en onderschrijft de uitgangspunten van netneutraliteit. Datavrije Muziek zoals door T-Mobile aangeboden, ondermijnt op geen enkele manier die uitgangspunten. Met Datavrije Muziek heeft T-Mobile een stap gezet om het gebruik van en innovatie met mobiel internet verder te stimuleren. T-Mobile is op een missie: klanten ongelimiteerde vrijheid bieden in het gebruik van hun smartphone. Die missie is door dit recente besluit van de ACM niet veranderd.

De dienst is door zowel klanten als muziekstreamingdiensten zeer positief ontvangen. Klanten maken enthousiast gebruik van Datavrije Muziek en het aantal aangesloten muziekstreamingdiensten op het platform groeit gestaag. Muziekstreaming groeit exponentieel en met Datavrije Muziek blijft T-Mobile deze groei stimuleren. Datavrije Muziek bestaat inmiddels uit negentien streamingdiensten zowel grote als kleine, bekend en minder bekend en het aantal diensten zal in rap tempo worden uitgebreid.

Tags

DatavrijDatavrij Autoriteit Consument & MarktAutoriteit Consument & Markt ACMACM T-MobileT-Mobile

Comments

Kenmerken

Juke, De radio- en muziekstreamingdienst van Talpa Radio en MediaMarkt heeft nu een volledige integratie in Sonos. Volgende maand zijn 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, SLAM! en 100% NL te beluisteren via Alexa. Bovendien leveren Ilse DeLange, de 3JS, Maan en Armin van Buuren, radio dj’s zoals Edwin Evers en Coen & Sander en Fred van Leer en LINDA. hebben eigen playlist.

Armin van Buuren, Fred van Leer en Ilse DeLange ingezet voor Juke

Armin van Buuren, Fred van Leer en Ilse DeLange ingezet voor Juke0 ?php the_title() ?>660 dagen geleden
T-Mobile neemt Tele2 over om zo een geintegreerde telecomaanbieder in de Nederlandse markt te worden. Onder de vlag van T-Mobile gaat de nieuwe entiteit het opnemen tegen het machtsblok van KPN en Vodafone-Ziggo. De overname van Tele2 is onderdeel van de lange termijn investeringsvisie van Deutsche Telekom. Het doel van die visie is om T-Mobile in Nederland nog succesvoller te maken en de Nederlandse telecommunicatiemarkt verder open te breken. 

T-Mobile en Tele2 bundelen de krachten

T-Mobile en Tele2 bundelen de krachten0 ?php the_title() ?>771 dagen geleden
De dienst Datavrije Muziek van T-Mobile is niet in strijd met de Europese netneutraliteitsregels en mag daarom in de lucht blijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.  T-Mobile heeft in oktober 2016 de dienst in de markt gezet. Bij deze dienst gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Volgens de Nederlandse wet was zero-rating in alle gevallen verboden.

T-Mobile mag dienst Datavrije Muziek in de lucht houden

T-Mobile mag dienst Datavrije Muziek in de lucht houden0 ?php the_title() ?>836 dagen geleden
De muziekomzet is in de eerste helft van 2017 met 8,5% gestegen. Vooral streaming en revival van vinyl zijn de dragers van dit succes volgens NVPI.

Muziekomzet blijft stijgen dankzij streaming en vinyl

Muziekomzet blijft stijgen dankzij streaming en vinyl0 ?php the_title() ?>855 dagen geleden
dataverbruik Consumenten gebruiken hun mobiele telefoon steeds. In 2016 werd in totaal 185 miljard MB verbruikt blijkt uit Telecommonitor Autoriteit Consument & Markt.

Explosieve toename mobiel dataverbruik

Explosieve toename mobiel dataverbruik0 ?php the_title() ?>900 dagen geleden
T-mobile viert tienjarig bestaan van hashtag

T-mobile viert tienjarig bestaan van #

T-mobile viert tienjarig bestaan van #0 ?php the_title() ?>929 dagen geleden
Telecom KPN staat van telecom

Telecomsector investeert 2,2 miljard euro in digitale infrastructuur

Telecomsector investeert 2,2 miljard euro in digitale infrastructuur0 ?php the_title() ?>949 dagen geleden
smartphone Nationale Academie voor Media & Maatschappij

Jongeren lijden onder gebruik van smartphone door ouders

Jongeren lijden onder gebruik van smartphone door ouders0 ?php the_title() ?>967 dagen geleden
Mediahuis mag Telegraaf Media Groep overnemen

Mediahuis mag Telegraaf Media Groep overnemen

Mediahuis mag Telegraaf Media Groep overnemen0 ?php the_title() ?>998 dagen geleden
Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend0 ?php the_title() ?>999 dagen geleden
Blog Oracle

Blog: Zorg dat u het juiste resultaat vaststelt en de data volgt vanzelf

Blog: Zorg dat u het juiste resultaat vaststelt en de data volgt vanzelf0 ?php the_title() ?>1004 dagen geleden
streaming muziekindustrie NVPI Adele, Justin Bieber, Broederliefde, Lil’ Kleine, Kensington, Coldplay, David Bowie, The Rolling Stones, Leonard Cohen en Kinderen voor Kinderen

Onbeperkt muziek streamen doet omzet Nederlandse muziekindustrie stijgen

Onbeperkt muziek streamen doet omzet Nederlandse muziekindustrie stijgen0 ?php the_title() ?>1004 dagen geleden
Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici

Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici

Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici0 ?php the_title() ?>1009 dagen geleden
P3 T-Mobile

Nederlandse telecomproviders bieden internationaal beste resultaten

Nederlandse telecomproviders bieden internationaal beste resultaten0 ?php the_title() ?>1010 dagen geleden
Sonos gaat een samenwerking aan met de band Gorillaz. Ter ere van het langverwachte nieuwe album ‘Humanz’ creëren ze samen drie Spirit Houses, waaronder een in Amsterdam.

Sonos brengt Gorillaz naar Amsterdam

Sonos brengt Gorillaz naar Amsterdam0 ?php the_title() ?>1025 dagen geleden
Band Gorillaz

T-Mobile lanceert bijzondere samenwerking met band Gorillaz

T-Mobile lanceert bijzondere samenwerking met band Gorillaz0 ?php the_title() ?>1037 dagen geleden
KPN telecompaper

Mobiele markt krimpt in 2016 bijna 4% tot 4,7 miljard euro

Mobiele markt krimpt in 2016 bijna 4% tot 4,7 miljard euro0 ?php the_title() ?>1041 dagen geleden
De vierde editie van het Buma Awards Gala

Buma onderscheidt voor het eerst reclamemuziek

Buma onderscheidt voor het eerst reclamemuziek0 ?php the_title() ?>1054 dagen geleden
één van de modellen van de reclames van T-mobile

T-mobile noteert 18% stijging in klanttevredenheid

T-mobile noteert 18% stijging in klanttevredenheid0 ?php the_title() ?>1059 dagen geleden
Telecomsector en datacenter

Kabinet wil telecomsector en datacenters in de hand houden

Kabinet wil telecomsector en datacenters in de hand houden0 ?php the_title() ?>1073 dagen geleden
CK sportBH

Webwinkels Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh krijgen lagere boete

Webwinkels Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh krijgen lagere boete0 ?php the_title() ?>1074 dagen geleden
Mobiele relatie

Nederlanders beminnen mobiel teveel

Nederlanders beminnen mobiel teveel0 ?php the_title() ?>1075 dagen geleden
ACM internet

ACM waarschuwt voor ongeldige abonnementen op kortingssites

ACM waarschuwt voor ongeldige abonnementen op kortingssites0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
Flying Dutch Ahoy

ING en T-Mobile laten The Flying Dutch weer landen

ING en T-Mobile laten The Flying Dutch weer landen0 ?php the_title() ?>1097 dagen geleden
Telfort medewerker

Telfort levert nieuwe producten voortaan nog dezelfde dag

Telfort levert nieuwe producten voortaan nog dezelfde dag0 ?php the_title() ?>1104 dagen geleden
Telefoon Robin unlimited

Robin Mobile reageert op tariefverandering T-Mobile

Robin Mobile reageert op tariefverandering T-Mobile0 ?php the_title() ?>1104 dagen geleden
T-Mobile strijd met wifi

T-Mobile gaat strijd aan met wifi met onbeperkt mobiel internet voor 35 euro

T-Mobile gaat strijd aan met wifi met onbeperkt mobiel internet voor 35 euro0 ?php the_title() ?>1110 dagen geleden
Vodafone Ziggo van start

VodafoneZiggo van start

VodafoneZiggo van start0 ?php the_title() ?>1111 dagen geleden
Muziekcomputer

Groningse computer voorspelt muziekhits van de toekomst

Groningse computer voorspelt muziekhits van de toekomst0 ?php the_title() ?>1114 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!