Home | retail | Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

Geplaatst door Jim Cole in retail op 30/04/2017 om 17:35

Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

De hoogste Europese rechter (HvJEU) heeft bepaald dat de verkoop van mediaspelers inbreuk maakt als daarop add-ons zijn geïnstalleerd die linken naar streaming websites met illegaal aanbod. De uitspraak is gedaan in verband met de BREIN / Filmspeler zaak. Ook bepaalde het Hof dat het maken van een tijdelijke kopie bij streamen geen rechtmatig gebruik oplevert. De uitspraak is per direct geldig in de hele EU.

In Nederland zijn er een honderdtal aanbieders die de verkoop van de spelers nu moeten stoppen. Naast Filmspeler spreekt BREIN ook alle andere verkopers van voorgeprogrammeerde mediaspelers aan. Indien die na dit arrest volharden in hun aanbod dan plegen zij beroeps- of bedrijfsmatige inbreuk. Dit is strafbaar en er kan een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar en een boete van 84.000 (of tien keer zo hoog voor rechtspersonen) opstaan.

De zaak gaat over de verkoop van de Filmspeler, een mediaspeler waarop software is geïnstalleerd (add-ons) die linken naar illegale streaming websites. Verkopers gaven de verkeerde indruk en gaven vaak aan dat de software legaal was.

Voor gebruikers betekent de uitspraak dat niet alleen downloaden uit illegale bron ongeoorloofd is maar streamen uit illegale bron ook. Bij streamen wordt een tijdelijke kopie gemaakt, dat is wettelijk toegestaan als dat voor rechtmatig gebruik is. het HvJEU heeft nu bepaald dat streamen uit illegale bron geen rechtmatig gebruik is. “Verkopers hebben hun klanten vals voorgelicht door te stellen dat streamen uit illegale bron legaal is”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Ik raad kopers aan de spelers terug te sturen en hun geld terug te vragen. Doorgaan met streamen uit illegale bron maakt inbreuk en de illegale spelers mogen niet worden doorverkocht.”

Tags

BREINBREIN HvJEUHvJEU mediaspelersmediaspelers Tim KuikTim Kuik streamenstreamen

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!