Home | Nieuws | Spotgoedkope augmented reality bril uit Twente

Spotgoedkope augmented reality bril uit Twente

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Nieuws op 29/05/2017 om 17:20

Universiteit Twente augmented reality

Studenten Industrial Design Engineering van de Universiteit Twente maken een augmented reality bril van 29 euro. De bril is volgens UT-onderzoekers qua functionaliteit grotendeels vergelijkbaar met de 3000 euro kostende Hololens van Microsoft. De studenten zijn met hun bedrijf Aryzon een crowdfundingactie gestart op kickstarter.

De augmented reality bril, eveneens genaamd Aryzon, komt als kartonnen bouwpakketje binnen. Daardoor past hij door de brievenbus. De verkoopprijs is negenentwintig euro. Je gebruikt de bril in combinatie met een app op je smartphone. Door de bril zie je de wereld met je eigen ogen en worden er beelden als hologrammen aan toegevoegd. De vijf masterstudenten Industrial Design Engineering ontwikkelen een bijbehorend platform. Via dit platform kunnen gebruikers visualisaties up- en downloaden om deze met de bril te gebruiken.

Door de Aryzon zo goedkoop op de markt te zetten hopen de Twentse studenten op een wijdverspreid gebruik van augmented reality. Eén van de studentondernemers is Leon Schipper. Samen met initiatiefnemer Maarten Slaa, startte hij met Kay Hoogsteder, Niels Ruiter en Alex Ceha het bedrijf Aryzon.

Schipper: ”Er bestaat nog geen enkele soortgelijke bril die zo betaalbaar is. 3000 Dollar is voor veel mensen en bedrijven teveel geld. Een museum bijvoorbeeld, investeert niet in augmented reality brillen voor hun bezoekers als deze duizenden euro’s kosten. Met onze betaalbare oplossing wordt augmented reality interessant en betaalbaar voor iedereen met een smartphone. We concurreren niet met Hololens maar vullen de markt juist aan.”

De Aryzon bril biedt volgens UT-onderzoeker Roy Damgrave veel functionaliteit die vergelijkbaar is met de Hololens. Damgrave: ”Enkele extreem complexe functies ontbreken, maar doordat Aryzon een selectie biedt van de functionaliteit van de Hololens is deze bril veel laagdrempeliger in gebruik.”

De augmented reality bril is geschikt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Schipper: ”Denk aan het inrichten van je huis of het ervaren van webshopproducten in augmented reality. Maar ook voor musea, het onderwijs of de zorg biedt de bril waardevolle mogelijkheden. Denk aan een fysiotherapeut die een patiënt in 3D kan uitleggen waarom zijn knie pijn doet. Tijdens een testcase op een basisschool lieten we kinderen met de Aryzon bril een olifant besturen, ze konden hem laten lopen en rennen. Ze ervoeren dit als levensecht en waren erg enthousiast. De bril is ook erg toegankelijk voor ontwikkelaars van huidige 2D augmented reality apps voor smartphones, zij kunnen eenvoudig hun applicaties geschikt maken voor Aryzon. Een goed voorbeeld is de Ikea augmented reality app waar je meubilair in je kamer in 2D kan plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Vanaf vandaag startten de studenten een crowdfundingactie via kickstarter. Schipper: ”Via kickstarter kun je kiezen uit verschillende pakketten. Als je er op tijd bij bent, kun je kiezen voor een ‘Early-Bird’-pakket, waardoor je de Aryzon bril al voor vierentwintig euro kunt krijgen. Wij zorgen voor een platform met visualisaties die je kunt downloaden, waarmee we zoveel mogelijk mensen en markten kunnen bedienen. Afhankelijk van de opbrengsten wordt het platform zodanig geoptimaliseerd dat het een soort YouTube van augmented reality wordt, het standaard platform voor augmented reality features.”

Het doel is om minstens 25.000 euro binnen te halen, daarmee worden de eerste productiekosten gedekt.

Schipper: ”Het was een uitdaging om de bril te ontwerpen, omdat je te maken hebt met diverse factoren. De lichtinval moet deels gereduceerd worden zodat je projecties mogelijk kan maken. Hiervoor heb je speciale kunststof glazen nodig die voor deze reductie zorgen, zonder dat dit het zicht in de echte omgeving belemmert. We maken gebruik van Fresnel lenzen, waarvan de kwaliteit erg belangrijk is. Daarbij houden we rekening met de beleving van de gebruiker in het ontwerp van de 3D modellen. De modellen moeten bijvoorbeeld op realistische afstanden in beeld komen om het als echt te kunnen ervaren, waarvoor goede algoritmes nodig zijn. Onze software herkent ook de interactie met je vingers met het model, waardoor je bijvoorbeeld een model kan inzoomen. En we maken gebruik van een goede kwaliteit karton.”

Tags

Industrial Design EngineeringIndustrial Design Engineering Universiteit TwenteUniversiteit Twente Augmented realityAugmented reality IKEAIKEA YouTubeYouTube

Comments

Kenmerken

Amsterdams activatiebureau Quince wordt de internationale partner van Crocs bij de introductie van haar nieuwste productlijn. 

Quince laat Crocs LiteRide-schoenen boven schoenendoos zweven

Quince laat Crocs LiteRide-schoenen boven schoenendoos zweven0 ?php the_title() ?>646 dagen geleden
Op ABN AMRO-hoofdkantoor zijn levensgrote projecties van medewerkers te zien in het kader van #Beeldbankieren, ontwikkeld door N=5 en NewsLab.

Levensgrote projecties van ABN AMRO-medewerkers tonen #Beeldbankieren

Levensgrote projecties van ABN AMRO-medewerkers tonen #Beeldbankieren0 ?php the_title() ?>652 dagen geleden
Quince heeft voor Samsung Augmented Reality-app ontwikkeld voor productintroductie van Quickdrive, app toont de wasmachinetechniek van binnenuit.

Augmented Reality toont nieuwe wasmachinetechniek Samsung van binnenuit

Augmented Reality toont nieuwe wasmachinetechniek Samsung van binnenuit0 ?php the_title() ?>679 dagen geleden
Nog geen dag nadat Trono de campagne voor de eerste opblaasbare loungestoel voor kinderen op Kickstarter had gezet was het streefbedrag van €13,500 al behaald. De lichte en comfortabele stoel is gemaakt om overgewicht bij kinderen tegen te gaan en van het buiten zijn en buitenspelen weer een feest te maken.

Dit is de eerste opblaasbare loungestoel voor kinderen

Dit is de eerste opblaasbare loungestoel voor kinderen0 ?php the_title() ?>680 dagen geleden
Eén van de meest toonaangevende ontwerpers van Nederland, Jan Taminiau, presenteert samen met Tele2 de eerste virtual reality (VR) bril met een statement: #streammetstijl. VR-streamen wordt populairder met de toegang tot ongelimiteerde data. Dit gegeven inspireerde Jan Taminiau en hij wil toekomstige wearable VR-modellen inspireren. Holland’s Next Top Models Loiza en Montell figureren naast Taminiau in een korte campagnefilm.

Jan Taminiau ontwerpt virtual reality bril voor Tele2

Jan Taminiau ontwerpt virtual reality bril voor Tele20 ?php the_title() ?>694 dagen geleden
Labfresh introduceert na het overhemd nu een T-shirt dat niet vies kan worden en zweetplekken absorbeert via Kickstarter. Streefbedrag is al behaald.

Dit shirt wordt niet vies en absorbeert zweet en geur

Dit shirt wordt niet vies en absorbeert zweet en geur0 ?php the_title() ?>702 dagen geleden
Het kan nogal lastig zijn om het juiste formaat pakket te vinden om een product te verzenden. EBay heeft met gebruik van het ARCore platform van Google een functie ontwikkeld waarmee een doos virtueel over het te verkopen voorwerp wordt geplaatst. Het is meteen duidelijk hoe duur de verzending is en scheelt een zoektocht naar juiste doos

Ebay laat pakketje virtueel in doos passen

Ebay laat pakketje virtueel in doos passen0 ?php the_title() ?>710 dagen geleden
Oogfonds en Specsavers maken zich sterk voor kwalitatieve oogzorg en voorkomen van vermijdbaar zichtverlies door voorlichting en wetenschappelijk onderzoek.

Oogfonds en Specsavers gaan strijd aan met slechtziendheid

Oogfonds en Specsavers gaan strijd aan met slechtziendheid0 ?php the_title() ?>739 dagen geleden
Tom van Dieren brengt eerste zwembroek op markt die van kleur kan veranderen. De stoffen van Sea’sons zijn behandeld met hitte-reactieve microcapsules.

Deze zwembroek verandert van kleur!

Deze zwembroek verandert van kleur!0 ?php the_title() ?>739 dagen geleden
Minder dan helft van alle leerlingen is in staat online informatie kritisch te beoordelen blijkt uit e Monitor Jeugd en Media 2017 van Kennisnet.

Leerlingen overschatten zichzelf digitaal

Leerlingen overschatten zichzelf digitaal0 ?php the_title() ?>833 dagen geleden
Onderzoek toont aan dat hersenscans voorspellingen over individuele voorkeuren bij ophalen van geld bij een groot publiek nauwkeuriger maken.

Hersenscans voorspellen succes van crowdfunding

Hersenscans voorspellen succes van crowdfunding0 ?php the_title() ?>843 dagen geleden
Na de opening van 19 succesvolle winkels door heel Europa, opent het Amsterdamse brillenmerk Ace & Tate zijn eerste winkel in Den Haag.

Ace & Tate opent twintigste winkel in Den Haag

Ace & Tate opent twintigste winkel in Den Haag0 ?php the_title() ?>848 dagen geleden
Yovoli combineert mens en robot in de nieuwsgaring volgens initiatiefnemers van de crowdfunding-actie: Nieuwsbank en Telpress Benelux.

Nieuwsverzamelaar Yovoli start crowdfunding op Kickstarter

Nieuwsverzamelaar Yovoli start crowdfunding op Kickstarter0 ?php the_title() ?>856 dagen geleden
Het Mobility Experience Centre (MEC) in Hoofddorp krijgt virtual reality-versie. ALD Automotive gaat de experience op die manier ook het buitenland bieden.

ALD Automotive rolt VR-versie van Mobility Experience Centre wereldwijd uit

ALD Automotive rolt VR-versie van Mobility Experience Centre wereldwijd uit0 ?php the_title() ?>857 dagen geleden
zaterdagavond NextChapter gaat een samenwerking aan met logistiek dienstverlener Red je Pakketje. Door deze samenwerking kunnen klanten van NextChapter sneller leveren dan Coolblue en bol.com. De belofte: Bestellen voor 24:00u is morgen in huis wordt geëvenaard, maar NextChapter belooft door de samenwerking met Red Je pakketje zelfs: Voor 12:00 besteld is nog dezelfde dag in huis, zónder meerkosten. NextChapter en Red je Pakketje introduceren de samenwerking direct met landelijke dekking. bezorgdienst Red je Pakketje, gespecialiseerd in same day delivery, bezorgt voortaan ook op zaterdagavond vanwege signaal vanuit klanten.

Klanten van NextChapter kunnen sneller leveren dan Bol en Coolblue

Klanten van NextChapter kunnen sneller leveren dan Bol en Coolblue0 ?php the_title() ?>865 dagen geleden
Branchevereniging Nederland Crowdfunding presenteert voor de derde maal de Crowdfunding Awards. Er zijn 23 genomineerde projecten.

Nominaties voor Crowdfunding Awards bekend

Nominaties voor Crowdfunding Awards bekend0 ?php the_title() ?>872 dagen geleden
Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor People2People platform TONE waarbij consumenten via live video interactie anderen adviseren.

Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor TONE

Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor TONE0 ?php the_title() ?>941 dagen geleden
Crowdfunding wanbetalingen

Nog te vaak onduidelijkheid over wanbetalingen bij crowdfunding

Nog te vaak onduidelijkheid over wanbetalingen bij crowdfunding0 ?php the_title() ?>949 dagen geleden
Amsterdam, 25 juli 2017 - Met een, richting de kledingindustrie kritische, guerilla actie op de Amsterdam Fashion Week is deze week het hyper transparante kledingmerk Unrobe gelanceerd. De nieuwe startup behaalde binnen een week 50% van hun gezette target op de crowdfunding website Kic...

Nieuw transparant kledingmerk Unrobe stunt op Amsterdam Fashion Week

Nieuw transparant kledingmerk Unrobe stunt op Amsterdam Fashion Week0 ?php the_title() ?>949 dagen geleden
ohnana startup festivaltenten Amsterdam

Nieuwe Amsterdamse festivaltenten bieden verkoeling

Nieuwe Amsterdamse festivaltenten bieden verkoeling0 ?php the_title() ?>962 dagen geleden
Harald Pol Klantbeleving

Hoe verbeter je de klantbeleving?

Hoe verbeter je de klantbeleving?0 ?php the_title() ?>983 dagen geleden
smartphone Nationale Academie voor Media & Maatschappij

Jongeren lijden onder gebruik van smartphone door ouders

Jongeren lijden onder gebruik van smartphone door ouders0 ?php the_title() ?>1002 dagen geleden
drone MBO College Airport

Een heuse studie drone-technologie!

Een heuse studie drone-technologie!0 ?php the_title() ?>1011 dagen geleden
Shopping Street Innovation Lab

Amsterdam krijgt Shopping Street Innovation Lab

Amsterdam krijgt Shopping Street Innovation Lab0 ?php the_title() ?>1019 dagen geleden
Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen

Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen

Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen0 ?php the_title() ?>1024 dagen geleden
Albert Heijn André Kuipers ruimte, spaaractie,

Albert Heijn en André Kuipers sturen kinderen de ruimte in

Albert Heijn en André Kuipers sturen kinderen de ruimte in0 ?php the_title() ?>1025 dagen geleden
UT Twente, Meike Nauta, Twitter

Nederlandse studente herkent gehackte twitteraccounts

Nederlandse studente herkent gehackte twitteraccounts0 ?php the_title() ?>1034 dagen geleden
SciSports haalt 1,8 miljoen euro extra op voor internationale uitrol data-intelligence in de voetbalsport Een unieke combinatie van machine learning algoritmen en baanbrekende technologie moet de sportwereld veroveren

SciSports haalt 1,8 miljoen euro op voor voetbal data-generator BallJames

SciSports haalt 1,8 miljoen euro op voor voetbal data-generator BallJames0 ?php the_title() ?>1064 dagen geleden
Hornbach winkel logo

Hornbach lanceert uitdagende app ter promotie van nieuwe winkel

Hornbach lanceert uitdagende app ter promotie van nieuwe winkel0 ?php the_title() ?>1108 dagen geleden
AH & Efteling AR

Albert Heijn en Efteling sparen via augmented reality

Albert Heijn en Efteling sparen via augmented reality0 ?php the_title() ?>1114 dagen geleden
Bol.com augmented reality

Bol.com experimenteert met augmented reality

Bol.com experimenteert met augmented reality0 ?php the_title() ?>1114 dagen geleden
cisco mobile

In 2021 wereldwijd meer mobiele telefoons dan bankrekeningen

In 2021 wereldwijd meer mobiele telefoons dan bankrekeningen0 ?php the_title() ?>1116 dagen geleden
reinventing retail winnaar

Retailinnovatie in Rotterdam beloond

Retailinnovatie in Rotterdam beloond0 ?php the_title() ?>1118 dagen geleden
Inventor Pieter Hoff

Extra financiering voor verbinding kennis en innovatieve starters

Extra financiering voor verbinding kennis en innovatieve starters0 ?php the_title() ?>1131 dagen geleden
Pokemon Go onderweg

Duizend PokéStops in winkelcentra van Unibail-Rodamco

Duizend PokéStops in winkelcentra van Unibail-Rodamco0 ?php the_title() ?>1143 dagen geleden
BMW augmented reality

BMW i stuurt aan op pilot met augmented reality

BMW i stuurt aan op pilot met augmented reality0 ?php the_title() ?>1149 dagen geleden
Ruud Tuithof

Ruud Tuithof (Adversitement): Veel bedrijven voldoen niet aan wet data(privacy)

Ruud Tuithof (Adversitement): Veel bedrijven voldoen niet aan wet data(privacy)0 ?php the_title() ?>1158 dagen geleden
Wim van Gennip

Wim van Gennip: Loyaliteit moet voorop komen te staan

Wim van Gennip: Loyaliteit moet voorop komen te staan0 ?php the_title() ?>1167 dagen geleden
Tinki.nl hondenliefhebbers

Vergelijkingssite voor hondenliefhebbers Tinki.nl start crowdfundingcampagne

Vergelijkingssite voor hondenliefhebbers Tinki.nl start crowdfundingcampagne0 ?php the_title() ?>1170 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!