Home | B2B | SciSports haalt 1,8 miljoen euro op voor voetbal data-generator BallJames

SciSports haalt 1,8 miljoen euro op voor voetbal data-generator BallJames

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 31/03/2017 om 17:30

SciSports haalt 1,8 miljoen euro extra op voor internationale uitrol data-intelligence in de voetbalsport Een unieke combinatie van machine learning algoritmen en baanbrekende technologie moet de sportwereld veroveren

SciSports heeft de afgelopen jaren gebouwd aan de SciSkill Index, een volledig geautomatiseerde oplossing die de kwaliteit, het talent en de waarde van iedere professionele voetbalspeler ter wereld berekent. Met de in-house ontwikkelde capturing reality technologie, genaamd BallJames, die realtime volledige 3D data genereert, ontstaat een geraffineerde totaaloplossing die de gebeurtenissen op de training of in de wedstrijd direct omzet naar bruikbare informatie en kennis.

In een nieuwe investeringsronde heeft SciSports 1,8 miljoen euro extra opgehaald bij bestaande en nieuwe investeerders. De nieuwe investering zal worden gebruikt om de SciSkill Index wereldwijd uit te rollen en de BallJames datamachine te implementeren in diverse stadions in onder meer Engeland en Duitsland.

De SciSkill index is de enige objectieve, wereldwijde spelersindex die het mogelijk maakt om de kwaliteit van voetballers over de hele wereld met elkaar te vergelijken. Wekelijks worden ruim 2000 wedstrijden in 210 competities door het SciSkill algoritme geanalyseerd, waardoor de SciSkill Index automatisch de kwaliteit van 350.000 voetbalspelers aggregeert in een index. De index meet de invloed van een speler op het wedstrijdverloop en de individuele ontwikkeling. Hiermee berekent het de marktwaarde en potentie van de speler op basis van de huidige kwaliteit en de groei die andere spelers in het verleden hebben gemaakt. De SciSkill is niet alleen interessant voor clubs, aangezien het zelfs de bookmakers verslaat bij het voorspellen van wedstrijden en het de ideale input is voor Fantasy Football games.

BallJames is een door SciSports ontwikkelde real-time tracking technologie die automatisch 3D-data genereert uit videobeelden van voetbalwedstrijden. In het stadion worden veertien camera’s geïnstalleerd, die alle bewegingen op het veld vastleggen. BallJames genereert hieruit vervolgens gegevens als de zuiverheid, richting en snelheid van de passing, sprintkracht, sprongkracht, looplijnen en hoe dicht de bal aan de voet blijft bij een aanname.

Inmiddels is het Polman Stadion (Heracles) het eerste stadion ter wereld dat is uitgerust met een prototype van dit systeem. Op dit moment wordt een tweede stadion in Engeland uitgerust met de eerste officiële Beta versie van BallJames en in samenwerking met de Universiteit Twente wordt een testveld aangelegd voor academisch onderzoek.

Giels Brouwer, Chef de Mission en oprichter van SciSports: ”Voetbal is onze focus. Met de SciSkill hebben we een nieuwe mogelijkheid gecreëerd om clubs te helpen met het vinden van talenten in onontdekte regio’s. Het unieke is dat we een index hebben gebouwd die een speler waardeert onafhankelijk van zijn positie, club of nationaliteit. Onze Datascouting afdeling helpt de clubs en verkent de markt, terwijl de Intelligence afdeling hun bevindingen met Machine Learning weet te automatiseren. Hiervoor is steeds betere data nodig, waardoor we BallJames zijn gaan ontwikkelen en waarmee we de totale waardeketen in de voetbalwereld omvatten. We zien dat niet alleen de sportwereld open staat voor deze nieuwe vorm van informatie. Komend jaar zullen wij dus investeren in geautomatiseerde tooling voor de media, gambling en gaming industrie.”

Gerrit Jan van Ahee, CTO van SciSports: ”Als BallJames klaar is, kan er nog veel meer. Denk aan VR, denk aan doellijntechnologie maar dan over het hele veld, denk aan second screen mogelijkheden naast voetbal kijken op televisie. Het is onmogelijk dat we in al die markten ook de eindproducten gaan leveren, maar vervullen dan met onze engine de rol van pure dataleverancier. We zoeken samenwerking met bestaande partijen in de markt en willen de huidige beperkingen voor ze oplossen.”

 

Tags

HeraclesHeracles BallJamesBallJames SciSkillSciSkill Polman StadionPolman Stadion Universiteit TwenteUniversiteit Twente voetbalvoetbal big databig data

Comments

Kenmerken

Amsterdamse startup RushKick is gratis social fantasy football game die het mogelijk maakt om tegen vrienden te spelen en hen met voetbalkennis te verslaan.

Startup RushKick lanceert gratis WK voetbalspel

Startup RushKick lanceert gratis WK voetbalspel0 ?php the_title() ?>626 dagen geleden
Tijdens een Pearl Jam concert in Amsterdam in 2014 toonde Eddie Vedder een Tibet shirt van COPA. Voor het Nederlandse merk kwam daarmee een droom uit, als echte Pearl Jam fans moest dat het hoogst haalbare zijn. Nog geen vier jaar later is er zelfs een officiële samenwerking met de band een feit!

COPA lanceert collectie met Pearl Jam

COPA lanceert collectie met Pearl Jam0 ?php the_title() ?>673 dagen geleden
Leeds United krijgt ondersteuning van SciSports’ software en Datascouting diensten om het scoutingsteam te versterken met data inzichten.

Leeds United gaat samenwerken met SciSports om het scoutingsteam te versterken

Leeds United gaat samenwerken met SciSports om het scoutingsteam te versterken0 ?php the_title() ?>728 dagen geleden
Sinds de komst van adidas in 2014 heeft Feyenoord een uniek distributiemodel voor de officiële clubkleding waarin alle Feyenoord/adidas-kleding alleen verkrijgbaar is bij de officiële Feyenoord-verkoopkanalen. Mede dankzij het structurele groeiende succes van dit model zijn beide partijen zeer tevreden met de nieuwe overeenkomst.

Feyenoord verlengt contract met adidas

Feyenoord verlengt contract met adidas0 ?php the_title() ?>745 dagen geleden
Tien procent van de Nederlanders kijkt naar game streams. Vooral bij 18 tot 35 jarigen is dit populair. Maar liefst een kwart (23%) van hen volgt de verrichtingen van andere gamers. Dit blijkt uit de recent verschenen Smart Media Monitor, een marktonderzoek van Multiscope onder 6.700 Nederlanders.  De streams van League of Legends, Hearthstone en FIFA zijn de grote favorieten. Game streams worden verreweg het meest bekeken via YouTube (91%). Ruim een derde (36%) kijkt via Twitch.

1,3 miljoen Nederlanders kijken game streams

1,3 miljoen Nederlanders kijken game streams0 ?php the_title() ?>770 dagen geleden
De legendarische voetballer Maradonna heeft als coach van Al Fujairah een trainingskamp belegd in Mierlo. Bavaria en Energiedirect scoren met het fenomeen.

Maradonna slaat toe in Nederland

Maradonna slaat toe in Nederland0 ?php the_title() ?>916 dagen geleden
Centralpoint.nl, onderdeel van Infotheek Group, is heel dit seizoen zichtbaar op de achterkant van het speelshirt van het elftal uit de Domstad.

Centralpoint.nl nieuwe shirtsponsor FC Utrecht

Centralpoint.nl nieuwe shirtsponsor FC Utrecht0 ?php the_title() ?>921 dagen geleden
Cavallaro Napoli kleedt Arsenal. Topspelers Alexis Sánchez, Mesut Özil en coach Arsène Wenger droegen de outfits voor het eerst tijdens FA Community Shield.

Cavallaro Napoli kleedt Arsenal-sterren Alexis Sánchez en Mesut Özil

Cavallaro Napoli kleedt Arsenal-sterren Alexis Sánchez en Mesut Özil0 ?php the_title() ?>924 dagen geleden
t Groningse Crowdynews implementeert met LiveGrandstand social media-content in verslaggeving. Football365 en TEAMtalk gaan het gebruiken.

Het Groningse Crowdynews scoort in het Engelse voetbal met content van fans

Het Groningse Crowdynews scoort in het Engelse voetbal met content van fans0 ?php the_title() ?>924 dagen geleden
adidas liet fans tenues voor Real Madrid, Bayern Munchen en Juventus ontwerpen, maar ook Heracles heeft supporters shirts laten ontwerpen.

Heracles tussen Real Madrid, Bayern Munchen en Juventus

Heracles tussen Real Madrid, Bayern Munchen en Juventus0 ?php the_title() ?>939 dagen geleden
Thermen Bussloo Go Ahead Eagles hoofdsponsor

Thermen Bussloo nieuwe hoofdsponsor Go Ahead Eagles

Thermen Bussloo nieuwe hoofdsponsor Go Ahead Eagles0 ?php the_title() ?>958 dagen geleden
Tour de France Dimension Data

GPS-transponders onder 198 zadels verrijken Tour de France met data

GPS-transponders onder 198 zadels verrijken Tour de France met data0 ?php the_title() ?>966 dagen geleden
Total sports B.V. naamsverandering sportshop.com

Total Sports Trading gaat internationaal als Sportshop.com

Total Sports Trading gaat internationaal als Sportshop.com0 ?php the_title() ?>974 dagen geleden
Harald Pol Klantbeleving

Hoe verbeter je de klantbeleving?

Hoe verbeter je de klantbeleving?0 ?php the_title() ?>975 dagen geleden
Kia UEFA Women’s EURO 2017

Kia levert de wedstrijdbaldragers tijdens WEURO in Nederland

Kia levert de wedstrijdbaldragers tijdens WEURO in Nederland0 ?php the_title() ?>993 dagen geleden
Universiteit Twente augmented reality

Spotgoedkope augmented reality bril uit Twente

Spotgoedkope augmented reality bril uit Twente0 ?php the_title() ?>997 dagen geleden
Fifa Heracles

Uniek FIFA-toernooi in het Polman Stadion van Heracles

Uniek FIFA-toernooi in het Polman Stadion van Heracles0 ?php the_title() ?>997 dagen geleden
Helmond Sport flexpakket

Helmond Sport eerste club met flexibele business seats

Helmond Sport eerste club met flexibele business seats0 ?php the_title() ?>1002 dagen geleden
Gregory van der Wiel Block party investeringsfonds

Gregory van der Wiel start celebrity investeringsfonds voor tech start-ups

Gregory van der Wiel start celebrity investeringsfonds voor tech start-ups0 ?php the_title() ?>1016 dagen geleden
Hartstichting Cristiano Ronaldo Pogba

Kopieergedrag kinderen basis voor nieuwe campagne tegen roken

Kopieergedrag kinderen basis voor nieuwe campagne tegen roken0 ?php the_title() ?>1023 dagen geleden
ING steunt het Nederlandse Voetbal en dus uiteraard ook het vrouwenvoetbal. Daarom is ING trotse Nationale Partner van WEURO 2017. Als partner gaat ING het toernooi zo goed mogelijk faciliteren en een bijdrage leveren om het tot een succes te maken en op deze manier het vrouwenvoetbal meer aandacht te geven en vooruit te helpen.

ING is trotse Nationale Partner van WEURO 2017

ING is trotse Nationale Partner van WEURO 20170 ?php the_title() ?>1046 dagen geleden
NN Group en Global Sports Communication presenteren het NN Running Team

NN Group, Nike en Global Sports Communication brengen wereldtop langeafstandslopers samen

NN Group, Nike en Global Sports Communication brengen wereldtop langeafstandslopers samen0 ?php the_title() ?>1050 dagen geleden
PwC Kijkgedrag sportliefhebbers leidt tot nieuwe partnerships in medialand

Kijkgedrag sportliefhebbers leidt tot nieuwe partnerships in medialand

Kijkgedrag sportliefhebbers leidt tot nieuwe partnerships in medialand0 ?php the_title() ?>1051 dagen geleden
ING hesjes amateurvoetbal

ING steunt amateurvoetbal met 25.000 hesjes

ING steunt amateurvoetbal met 25.000 hesjes0 ?php the_title() ?>1067 dagen geleden
De website van de eredivisie zaalvoetbaal

Eredivisie Zaalvoetbal lanceert online platform

Eredivisie Zaalvoetbal lanceert online platform0 ?php the_title() ?>1077 dagen geleden
Voetbal international platforms

Voetbal International, LINDA en ELLE blijven groeien op Social Media

Voetbal International, LINDA en ELLE blijven groeien op Social Media0 ?php the_title() ?>1093 dagen geleden
Juzzt football

Juzzt Football gebruikt Gracenote Sports data voor carrièreplanning voetballers

Juzzt Football gebruikt Gracenote Sports data voor carrièreplanning voetballers0 ?php the_title() ?>1098 dagen geleden
Ajax eRoom

Speciale eRoom voor jonge fans bij Ajax

Speciale eRoom voor jonge fans bij Ajax0 ?php the_title() ?>1105 dagen geleden
Excelsior juichen

Sponsoren kiezen voor Excelsior Rotterdam en RKC Waalwijk

Sponsoren kiezen voor Excelsior Rotterdam en RKC Waalwijk0 ?php the_title() ?>1106 dagen geleden
Fifa 2016 Xbox one

Eredivisieclubs krijgen allemaal Fifa-speler in officiële E-Divisie

Eredivisieclubs krijgen allemaal Fifa-speler in officiële E-Divisie0 ?php the_title() ?>1128 dagen geleden
Big Data screen

Nederlandse voortrekkersrol wordt beloond met Big Data Data Science Prijzen

Nederlandse voortrekkersrol wordt beloond met Big Data Data Science Prijzen0 ?php the_title() ?>1131 dagen geleden
Max Verstappen Zandvoort

Marktplaats, Facebook en Max Verstappen meest gezocht op Startpagina

Marktplaats, Facebook en Max Verstappen meest gezocht op Startpagina0 ?php the_title() ?>1149 dagen geleden
Feyenoord foundation

Feyenoord lanceert nieuw online donatieplatform

Feyenoord lanceert nieuw online donatieplatform0 ?php the_title() ?>1154 dagen geleden
iDEAL QR-code

Nieuwe betaalmethode iDEAL QR in steeds meer webshops

Nieuwe betaalmethode iDEAL QR in steeds meer webshops0 ?php the_title() ?>1158 dagen geleden
Ajax speler in de aanval

RTL scoort met live advertenties tijdens Europa League

RTL scoort met live advertenties tijdens Europa League0 ?php the_title() ?>1168 dagen geleden
Rotterdam Centraal Station

Boskamp, Gijp, Dekker en Rep signeren tegelijk op Rotterdam CS

Boskamp, Gijp, Dekker en Rep signeren tegelijk op Rotterdam CS0 ?php the_title() ?>1181 dagen geleden
PSV Eindhoven Davy Pröpper

Jumbo en PSV maken kinderdromen waar

Jumbo en PSV maken kinderdromen waar0 ?php the_title() ?>1210 dagen geleden
Weijland Ajax FIFA-speer

Ajax voegt FIFA-speler toe aan selectie

Ajax voegt FIFA-speler toe aan selectie0 ?php the_title() ?>1246 dagen geleden
De Kuip opkomst spelers vanuit vak Y

Feyenoord vraagt wel heel veel van hun klanten

Feyenoord vraagt wel heel veel van hun klanten0 ?php the_title() ?>1260 dagen geleden
Luckygraaf eerste voetbal vlogger PSV

PSV contracteert vlogger, verwachting is dat meerdere clubs zullen volgen

PSV contracteert vlogger, verwachting is dat meerdere clubs zullen volgen0 ?php the_title() ?>1261 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!