Home | B2B | Rotterdam matchingspartner crowdfunding Voordekunst

Rotterdam matchingspartner crowdfunding Voordekunst

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 18/04/2018 om 15:41

De gemeente Rotterdam gaat jaarlijks tot 20 cultuurmakers ondersteunen die via crowdfunding hun publiek aanspreken. Hiervoor heeft Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Voordekunst, het grootste crowdfundingplatform voor de creatieve sector in Nederland. Operator Radio ontvangt eerste bijdrage. Voordekunst organiseert in samenwerking met Het Industriegebouw Rotterdam en de gemeente Rotterdam spreekuren voor Rotterdamse makers. In een half uur tijd wordt advies gegeven en beantwoordt een crowdfundingexpert vragen.

De gemeente Rotterdam gaat jaarlijks tot 20 cultuurmakers ondersteunen die via crowdfunding hun publiek aanspreken. Hiervoor heeft Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Voordekunst, het grootste crowdfundingplatform voor de creatieve sector in Nederland. Operator Radio ontvangt eerste bijdrage.

Burgemeester Aboutaleb: ”We vinden het belangrijk dat iedereen die een goed voorstel heeft voor een cultureel project, de mogelijkheid heeft dit uit te voeren. We willen daarin maatwerk bieden. Naast de traditionele subsidies ontwikkelen we ook andere financiële instrumenten, via pitches, laagrentende leningen en crowdfunding. Zo bieden we meer nieuwe cultuurmakers kansen een beroep te doen op een financiële bijdrage van de gemeente.”

Roy Cremers, directeur Stichting voordekunst: ”Matchfunding werkt! We hebben gemerkt dat een lokale of regionale matchfundingpartner een sterke stimulans is voor met name nieuwe makers om hun publiek actief te betrekken bij hun artistieke praktijk via crowdfunding. Vooral in een stad als Rotterdam zien we heel veel potentie voor mooie projecten die gedragen worden door publiek en de gemeente.”

Iedereen met een creatief idee die publiek wil betrekken bij dit project, kan een campagne aanmelden. De gemeente Rotterdam heeft jaarlijks voor ongeveer 20 crowdfundingcampagnes een eerste inleg van 25% (tot € 5.000) beschikbaar. De voorwaarden voor deze inleg zijn: in Rotterdam gevestigde en werkende initiatiefnemer; project wordt niet op andere wijze financieel door de gemeente ondersteund; uitvoering geheel of gedeeltelijk in Rotterdam.

De gemeente heeft hiervoor een jaarlijks budget van € 35.000,– beschikbaar gesteld. Het is aan de makers zelf om het resterende bedrag op te halen via het platform. Mocht het doelbedrag niet gehaald worden, is de crowdfunding niet gelukt. De gemeente en donateurs ontvangen dan hun bijdrage aan het project volledig retour.

Voordekunst organiseert in samenwerking met Het Industriegebouw Rotterdam en de gemeente Rotterdam spreekuren voor Rotterdamse makers. In een half uur tijd wordt advies gegeven en beantwoordt een crowdfundingexpert vragen.

Voordekunst werkt al enkele jaren succesvol met matchfunding. De huidige partners in matchfunding zijn Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fonds 1818, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij Fonds, Cultuurfonds Almere, Provincie Groningen, Provincie Limburg, Provincie Gelderland en vanaf april 2018 dus ook de gemeente Rotterdam.

In 2017 werd meer dan een half miljoen euro door deze partners bijgedragen.

Tags

Het Industriegebouw RotterdamHet Industriegebouw Rotterdam voordekunstvoordekunst Gemeente RotterdamGemeente Rotterdam Het IndustriegebouwHet Industriegebouw CrowdfundingCrowdfunding

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!