Home | Logistiek/e-commerce | Robots maken 35.000 arbeidsplaatsen in distributiecentra overbodig

Robots maken 35.000 arbeidsplaatsen in distributiecentra overbodig

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 30/05/2017 om 17:00

Robotisering Buck Consultants International

Onder invloed van robotisering veranderen de distributiecentra nauwelijks van locatie en ook de gebouwkenmerken zoals hoogte, diepte, vloercapaciteit veranderen niet. Maar robotisering bespaart de komende 15 jaren 35.000 arbeidsplaatsen in Nederlandse distributiecentra. De grootste klappen zullen in Noord-Brabant vallen, met een verlies van zo’n 10.700 arbeidsplaatsen. Dat verwacht het logistiek, economisch en vastgoed adviesbureau Buck Consultants International in de eerste nationale studie: Robotisering in warehouses.

Het bureau maakt in de mechanisering van warehouses onderscheid tussen gemechaniseerde warehouses met traditionele robotics (relatief eenvoudige toepassingen als autonome palletkranen) en warehouses met geavanceerde robots (‘denkende’ robots nemen in een warehouse veel van de opslag, pick- & verpakkingsactiviteiten over).

Robotisering neemt de komende jaren snel toe zo verwacht Kees Verweij, partner bij Buck Consultants International. ”De technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat robots steeds meer ook moeilijke taken kunnen verrichten, maar ook dat de kosten per robot minder worden. Bovendien dwingen tekorten aan goed en gekwalificeerd personeel bedrijven ertoe alternatieven te zoeken. En dan geven de lage rentestand waardoor de kapitaalkosten relatief laag zijn en de groeiende economie bedrijven het laatste zetje om deze investeringen te plegen.”

In de afgelopen 5 jaren zijn 63 nieuwe geautomatiseerde warehouses gebouwd, met in totaal 1.7 miljoen m2, zo blijkt uit het onderzoek. ”Het zijn vooral warehouses van boven de 10.000 m2 waar de business case voor het inzetten van robots interessant is. Afhankelijk van welke activiteiten in het warehouse gerobotiseerd worden, varieert de besparing op personeel tussen de 40% en 75%,” zegt René Geujen, senior-adviseur Buck Consultants International. Overigens vraagt robotisering geen ander type gebouwen: ”Een modern warehouse kan prima robotisering aan. De omvang, hoogte, diepte en vloerkwaliteit veranderen niet.”

De komende 15 jaren verwacht Geujen een investering van enkele miljarden euro in mechanisering en robotisering van warehouses.

Buck Consultants International heeft een berekening gemaakt van het arbeidsplaatsenverlies door te kijken naar verschillende typen distributiecentra, de minimaal benodigde omvang voor een zinvolle investering (meer dan 10.000 m2), de penetratiegraad van warehouse-mechanisering en -robotisering en de plaats van vestiging.

René Buck, directeur Buck Consultants International: ”Er zijn in Nederland op dit moment een kleine 1.000 distributiecentra met een vloeroppervlak van elk meer dan 10.000 m2. Hiervan is een kleine 10% al gerobotiseerd, terwijl 30% om verschillende redenen in de komende 15 jaar geen kandidaat is voor robotisering. Er blijven dus 600 DC’s over waar robotisering zal gaan plaatsvinden. In al deze 600 distributiecentra werken nu 85.000 mensen. De komende 15 jaren zullen zo’n maximaal 35.000 banen daarvan vervallen door verdergaande mechanisering en robotisering.”

Volgens Buck zijn per saldo de effecten voor de Nederlandse economie en arbeidsmarkt niet zo ongunstig als op het eerste oog lijkt: ”Robotisering verhoogt de productiviteit in de logistieke sector. Bovendien vervangen robots ook zwaar, eentonig en soms ook gevaarlijk werk. Vergeet ook niet dat in de komende 15 jaren enkele tienduizenden mensen die nu werken in dit soort grote DC’s, met pensioen gaan, terwijl de aanwas van nieuwe mensen in de logistieke sector beperkt is. En dan komen er ook nog elke maand nieuwe distributiecentra van buitenlandse bedrijven bij die nieuwe mensen werven.”

Tags

Buck Consultants InternationalBuck Consultants International distributiecentrumdistributiecentrum DistributieDistributie RobotiseringRobotisering logistieklogistiek

Comments

Kenmerken

In 2000 waren er circa 1.030 distributiecentra en opslagruimten met een gezamenlijke vloeroppervlakte van circa 16 miljoen vierkante meter. Begin 2017 telde Nederland 1.760 distributiecentra met een totaal van ruim 28 miljoen vierkante meter. De provincie Limburg heeft verhoudingsgewijs het meest geprofiteerd van deze ontwikkeling. Dit is een van de conclusies uit door NVM Business uitgebrachte publicatie Logistiek vastgoed in cijfers 2017.

Spectaculaire toename distributiecentra en opslagruimten

Spectaculaire toename distributiecentra en opslagruimten0 ?php the_title() ?>712 dagen geleden
Berenschot en TIAS en deden voor FME onderzoek in de technologische industrie. 83% van de medewerkers juicht digitalisering en de komst van robots toe.

Laat de robots maar komen!

Laat de robots maar komen!0 ?php the_title() ?>794 dagen geleden
Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector. Met name door populariteit e-commerce neemt vraag naar pakketbezorgers en werknemers in distributiecentra toe merkt Indeed.

Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector

Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector0 ?php the_title() ?>881 dagen geleden
Hello, Robot. Design between Human and Machine is overzichtstentoonstelling waarin de huidige boom in robotica voor het eerst uitgebreid wordt onderzocht.

Expansie robotica zorgt al decennialang voor gemengde gevoelens

Expansie robotica zorgt al decennialang voor gemengde gevoelens0 ?php the_title() ?>887 dagen geleden
HUBOT is eerste uitzendbureau voor mensen en robots en opent shop-in-shop in MediaMarkt Eindhoven. Bezoekers kunnen zien hoe robots werk makkelijker maken.

Eerste uitzendbureau voor mensen en robots in Mediamarkt Eindhoven

Eerste uitzendbureau voor mensen en robots in Mediamarkt Eindhoven0 ?php the_title() ?>901 dagen geleden
Univé test robot Pepper als een hostess in een Univé-winkel. Proef is onderdeel van de recente deelname aan RoboValley van TU Delft Robotics Institute.

Univé test persoonlijk contact met robot Pepper

Univé test persoonlijk contact met robot Pepper0 ?php the_title() ?>927 dagen geleden

Robo sapiens onderzoekt hoe robots en kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloeden

Robo sapiens onderzoekt hoe robots en kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloeden0 ?php the_title() ?>950 dagen geleden
Ongeveer 85 procent van de banen in 2030, bestaat nu nog niet. Het tempo van verandering gaat zo snel dat mensen al doende zullen leren. Dit met hulp van technieken als augmented reality en virtual reality. Het vermogen om kennis te vergaren, is daarin veel belangrijker dan de kennis zelf. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek van Dell Technologies met het Institute of the Future (IFTF) en twintig academische, technologie- en businessexperts wereldwijd.

85 procent van de banen in 2030 bestaat nu nog niet

85 procent van de banen in 2030 bestaat nu nog niet0 ?php the_title() ?>997 dagen geleden
BCC Mr Brand robot

Medewerkers BCC helpen klanten via winkelrobot Peter

Medewerkers BCC helpen klanten via winkelrobot Peter0 ?php the_title() ?>1018 dagen geleden
Stockspots

Stockspots biedt on-demand warehousing in Nederland

Stockspots biedt on-demand warehousing in Nederland0 ?php the_title() ?>1020 dagen geleden
TU Delft Robohopper

Rondhuppelende robohoppers op de markt van Delft

Rondhuppelende robohoppers op de markt van Delft0 ?php the_title() ?>1021 dagen geleden
Dasbot is een nieuwe online marketing tool ontwikkeld door het online marketing bureau Fingerspitz. De tool geeft inzicht in digitale prestaties, neemt tijdrovende taken uit handen en optimaliseert campagnes op basis van klantwaarde. Dasbot analyseert campagneresultaten en geeft aanbevelingen op basis van return on investment en customer life time value. Met behulp van een conversational interface kun je die adviezen bekijken en direct opvolgen.

Fingerspitz introduceert online marketing tool Dasbot

Fingerspitz introduceert online marketing tool Dasbot0 ?php the_title() ?>1040 dagen geleden
Picnic

Online supermarkt Picnic is banenmotor voor de regio Den Haag

Online supermarkt Picnic is banenmotor voor de regio Den Haag0 ?php the_title() ?>1045 dagen geleden

Blog: Drie AI innovaties in de 3 fases van het aankoopproces

Blog: Drie AI innovaties in de 3 fases van het aankoopproces0 ?php the_title() ?>1045 dagen geleden
MediaMarkt Tilburg elektronica drive-thru

MediaMarkt Tilburg heeft de eerste drive-thru voor elektronicaproducten

MediaMarkt Tilburg heeft de eerste drive-thru voor elektronicaproducten0 ?php the_title() ?>1052 dagen geleden
Sligro Heineken

Sligro Food Group en Heineken gaan strategisch samenwerken

Sligro Food Group en Heineken gaan strategisch samenwerken0 ?php the_title() ?>1063 dagen geleden
PostNL AliExpress Alibaba

PostNL bezorgt pakjes voor AliExpress in Nederland

PostNL bezorgt pakjes voor AliExpress in Nederland0 ?php the_title() ?>1067 dagen geleden
PostNL gaat ’s nachts bezorgen

PostNL gaat ’s nachts bezorgen

PostNL gaat ’s nachts bezorgen0 ?php the_title() ?>1068 dagen geleden
Ger boersma Vertical Retailing Retail in oorlog

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken0 ?php the_title() ?>1073 dagen geleden
reclamefolders

Dirk, Blokker, HEMA, Auping en Tempur hebben beste reclamefolders

Dirk, Blokker, HEMA, Auping en Tempur hebben beste reclamefolders0 ?php the_title() ?>1073 dagen geleden
Manhattan Associates retail levering bezorgopties

Consument nauwelijks bereid extra te betalen voor snellere levering

Consument nauwelijks bereid extra te betalen voor snellere levering0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
DHL Colliers

Druk op de logistieke markt creëert nieuwe hotspots

Druk op de logistieke markt creëert nieuwe hotspots0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
Logistiek moet vernieuwen voor groeiende uitdaging stadsdistributie

Logistiek moet vernieuwen voor groeiende uitdaging stadsdistributie

Logistiek moet vernieuwen voor groeiende uitdaging stadsdistributie0 ?php the_title() ?>1077 dagen geleden
Zoekmachineoptimalisatie Martine de Meijer Think Online Google

Blog: Zo bepalen Google algoritmes hoe hoog jouw website scoort!

Blog: Zo bepalen Google algoritmes hoe hoog jouw website scoort!0 ?php the_title() ?>1077 dagen geleden
Patiënten steeds meer bereid om robots toe te laten in de gezondheidszorg volgens PwC

Patiënten steeds meer bereid om robots toe te laten

Patiënten steeds meer bereid om robots toe te laten0 ?php the_title() ?>1088 dagen geleden
Uit een onderzoek van Indeed blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders, 57 procent, zich nog niet zorgen maakt over de automatisering op de arbeidsmarkt. Wel verwacht 67 procent dat de automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën invloed zal hebben op de arbeidsmarkt. Slechts een klein deel van veertien procent is bang in de komende tien jaar vervangen te worden door een robot, computer of algoritme.

Robots hebben nog weinig invloed op arbeidsmarkt

Robots hebben nog weinig invloed op arbeidsmarkt0 ?php the_title() ?>1091 dagen geleden
Qmatic de wereldwijde marktleider in Customer Journey Management technologie en Decos, specialist in efficiënt en digitaal samenwerken, hebben de handen ineengeslagen om de customer experience voor hun klanten, waaronder gemeenten, verder te verbeteren. Pepper, de op een mens lijkende robot die met burgers het gesprek aan kan gaan, speelt hierbij een belangrijke rol.

Robots nemen gemeentehuizen over!

Robots nemen gemeentehuizen over!0 ?php the_title() ?>1092 dagen geleden
DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport met streetscooter

DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport

DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport0 ?php the_title() ?>1094 dagen geleden
Uit een onderzoek van Indeed blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders, 57 procent, zich nog niet zorgen maakt over de automatisering op de arbeidsmarkt. Wel verwacht 67 procent dat de automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën invloed zal hebben op de arbeidsmarkt. Slechts een klein deel van veertien procent is bang in de komende tien jaar vervangen te worden door een robot, computer of algoritme.

57% Nederlanders vreest automatisering niet

57% Nederlanders vreest automatisering niet0 ?php the_title() ?>1097 dagen geleden
ederlandse consumenten hebben inmiddels €1 miljard besteed aan smart home apparaten. De productcategorie slimme huishoudelijke apparaten heeft hierin het grootste aandeel. Van alle smart home producten is de slimme thermostaat het apparaat met de hoogste marktwaarde. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor 2017, een onderzoek van Multiscope onder 5.500 Nederlanders.

Smart Home apparaten in Nederland al goed voor 1 miljard euro

Smart Home apparaten in Nederland al goed voor 1 miljard euro0 ?php the_title() ?>1101 dagen geleden
Online supermarkt Picnic breidt uit naar Den Haag

Online supermarkt Picnic breidt uit naar Den Haag

Online supermarkt Picnic breidt uit naar Den Haag0 ?php the_title() ?>1102 dagen geleden
Starship Technologies lanceert pilotprogramma in samenwerking met Domino's Zelfstandig bezorging van Domino's Pizza door Starship robots wordt primeur in Europese steden

Domino’s bezorgt pizza’s per robot

Domino’s bezorgt pizza’s per robot0 ?php the_title() ?>1103 dagen geleden
picnic bezorger

100 miljoen groeigeld voor websuper Picnic

100 miljoen groeigeld voor websuper Picnic0 ?php the_title() ?>1104 dagen geleden
Slimme industriële robots

Subsidie helpt Nederlandse bedrijven aan slimme industriële robots

Subsidie helpt Nederlandse bedrijven aan slimme industriële robots0 ?php the_title() ?>1110 dagen geleden
Robot bedreiging

Robots bedreigen callcentermedewerkers en logistiek planners

Robots bedreigen callcentermedewerkers en logistiek planners0 ?php the_title() ?>1139 dagen geleden
PLUS nieuwe DC

PLUS bouwt hypermodern food-distributiecentrum

PLUS bouwt hypermodern food-distributiecentrum0 ?php the_title() ?>1150 dagen geleden
duurzame commercieel voedselvoorziening

Grootste commerciële stadskwekerij van Europa in Dronten

Grootste commerciële stadskwekerij van Europa in Dronten0 ?php the_title() ?>1150 dagen geleden
LT Foods

Sterke banengroei in Nederland dankzij buitenlandse investeringen

Sterke banengroei in Nederland dankzij buitenlandse investeringen0 ?php the_title() ?>1161 dagen geleden
Amazone drone

Amazon wil vliegende pakhuizen om drones te bevoorraden

Amazon wil vliegende pakhuizen om drones te bevoorraden0 ?php the_title() ?>1193 dagen geleden
Philips light smart home

Smart home producten steeds populairder

Smart home producten steeds populairder0 ?php the_title() ?>1201 dagen geleden
Landbouw aardappelen

40 miljoen voor Big Data en andere innovaties in landbouw en voedselproductie

40 miljoen voor Big Data en andere innovaties in landbouw en voedselproductie0 ?php the_title() ?>1208 dagen geleden
Mark Prummel one to market

Column: Verlies geen posities van HTTP naar HTTPS: hoe doe je dat?

Column: Verlies geen posities van HTTP naar HTTPS: hoe doe je dat?0 ?php the_title() ?>1307 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!