Home | Logistiek/e-commerce | Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 10/08/2017 om 11:35

Pakkettenmarkt groeit harder dan brievenbuspost krimpt. In 2016 steeg bezorgen naar bijna 3 miljard euro blijkt uit Post- en Pakkettenmonitor 2016 van ACM.

In 2016 steeg de omzet van het bezorgen van post en pakketten naar bijna 3 miljard euro, het hoogste niveau sinds 2013. De meeste bedrijven die post vervoeren, bezorgen ook pakketten. Post- en pakketvervoerders concurreren met elkaar om de gunst van de zakelijke verzender en investeren om hun dienstverlening te verbeteren. Dat blijkt uit de Post- en Pakkettenmonitor 2016 van de Autoriteit Consument & Markt. Deze monitor is samengesteld op basis van gegevens van 28 postvervoerders en 6 pakketvervoerders in Nederland.

Zakelijke afzenders verstuurden in 2016 2,6 miljard brieven, tijdschriften en zakelijke post, 10% minder dan in 2015. De omzet hiervan was in 2016 €1,18 miljard, dat is 8% lager dan in 2015. Consumenten verstuurden in 2016 196 miljoen stuks brieven en kaarten, gemiddeld 12 per persoon. In 2015 waren dat er nog 13. PostNL verhoogde de prijs van de postzegel in 2016 van €0,73 naar €0,78.

Bedrijven en consumenten verstuurden samen 350 miljoen pakketten in 2016. Hiermee behaalden de pakketvervoerders een omzet van €1,8 miljard. Het aantal pakketten in 2016 ligt 12% boven dat in 2015; de omzet is met 8% gestegen. Binnen Nederland werden de meeste pakketten verstuurd door bedrijven naar consumenten: 152 miljoen stuks. Bedrijven stuurden elkaar bijna 70 miljoen pakketten. Consumenten verstuurden 7 miljoen pakketten.

Postvervoerders hebben in 2016 geïnvesteerd in sorteermachines, betere software en elektrische fietsen. Door post machinaal te tellen, te sorteren en te wegen, kunnen zij post sneller en nauwkeuriger verwerken. Met een speciale app voor bezorgers houdt een aantal postvervoerbedrijven bij of de bezorging goed verloopt. Zo kunnen zij klanten meer zekerheid geven over de kwaliteit van de bezorging van hun post. Als een klant een klacht heeft, kan het postvervoerbedrijf de data uit de app ook gebruiken om te kijken of er inderdaad iets is misgegaan. Een aantal postvervoerders heeft diensten en nieuwe producten geïntroduceerd zoals fietskoeriersdiensten, brievenbuspakjes en eigen kerstzegels.

Regionale postvervoerders  hebben in 2016 ook geïnvesteerd in de uitbreiding van hun eigen bezorging . Daar waar ze geen eigen bezorging hebben kunnen ze gebruik maken van het netwerk van PostNL. Regionale postvervoerders bezorgen ruim 60% van de post van hun eigen zakelijke klanten zelf. Minder dan 40% bieden zij aan via het netwerk van PostNL. Dit aandeel is lager dan in 2015.

Ook pakketvervoerders investeerden in 2016: in gebouwen, vervoersmiddelen en software. Ze maken hun dienstverlening steeds flexibeler.  Dat is vooral zichtbaar in het laatste deel van het traject dat een pakket aflegt, de ‘last mile’. Zo worden pakketautomaten niet alleen gebruikt om pakketten te bezorgen en klaar te leggen voor retourzending, maar ook om de interne logistiek van grote bedrijven en universiteiten te verbeteren. Om het aantal ritten in stadscentra te verminderen, combineren sommige partijen het afleveren van pakketten en winkelvoorraad met het ophalen van retourzendingen en reststromen zoals oud papier.

De concurrentie op de postmarkt neemt toe. Het marktaandeel van PostNL is over het geheel iets gedaald. Vooral het marktaandeel van de regionale vervoerders stijgt. Consumenten kunnen voor hun brieven alleen kiezen voor 24-uurspost, vrijwel uitsluitend bij PostNL. Daar is dus zo goed als geen concurrentie.

Zakelijke verzenders hebben ook de keuze voor post die na 48 of 72 uur wordt bezorgd. Zij kunnen daarbij ook kiezen voor andere partijen, zoals de regionale vervoerders. Zakelijke verzenders profiteren van de concurrentie; op terreinen waar concurrentie is, stijgen de tarieven minder hard. De zakelijke 24-uurs post kent minder concurrentie dan de langzamere post. In 2016 bezorgden de concurrenten van PostNL 10 tot 15% van de post die na één werkdag aankomt. De 24-uurs post wordt steeds duurder. De prijsstijging in 2016 is wel minder dan in voorgaande jaren. Bij de langzamere post is de concurrentie groter. Van deze post wordt 35 tot 40% bezorgd door andere partijen dan PostNL. De gemiddelde prijs van langzamere post bleef de afgelopen jaren stabiel.

PostNL heeft bij het pakketvervoer een marktaandeel van ongeveer 60% en is daarmee de grootste partij voor binnenlands pakketvervoer. De gemiddelde opbrengst per binnenlands pakket is in 2016 licht gedaald. In het grensoverschrijdend vervoer van pakketten zijn er meerdere partijen die ongeveer even groot zijn, met marktaandelen van zo’n 25%. In de pakkettenmarkt zorgt een paar grote klanten voor een groot aantal pakketten: de top 5 van klanten maakt gemiddeld  20% van de omzet van een pakketvervoerder uit. Grote klanten betalen gemiddeld minder per pakket dan kleinere klanten. In 2016 waren het vooral relatief kleine klanten die overstapten naar een andere pakketvervoerder.

Tags

Post- en PakkettenmonitorPost- en Pakkettenmonitor pakkettenpakketten pakketpakket Autoriteit Consument & MarktAutoriteit Consument & Markt

Comments

Kenmerken

Participatiemaatschappij Wadinko N.V. heeft een belang genomen in Cycloon Post en Fietskoeriers. Deze onderneming, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Zwolle, bezorgt pakketten in binnensteden met fietskoeriers en verricht postdiensten met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De deelname door Wadinko stelt Cycloon in staat de stormachtige groei te continueren.

Wadinko neemt belang in Zwolse Cycloon Post en Fietskoeriers

Wadinko neemt belang in Zwolse Cycloon Post en Fietskoeriers0 ?php the_title() ?>552 dagen geleden
DPD Nederland bezorgt nu ook pakketten op de fiets. Voor deze nieuwe bezorgoptie werkt DPD samen met Fietskoeriers.nl. De dienst is nu in Eindhoven beschikbaar voor zowel de zakelijke markt als consumenten. DPD en Fietskoeriers.nl verstevigen hun marktpositie op het gebied van duurzame pakketbezorging, zeker met de uitbreiding naar de rest van Nederland in het vooruitzicht.

DPD Nederland bezorgt samen met Fietskoeriers.nl in Eindhoven

DPD Nederland bezorgt samen met Fietskoeriers.nl in Eindhoven0 ?php the_title() ?>666 dagen geleden
Transport door fietskoeriers als alternatief voor e-commerceleveringen per bestelwagen pas aantrekkelijk als overheid echte kosten van bestelwagens rekent.

Fietskoeriers kunnen pas met steun echt concurreren

Fietskoeriers kunnen pas met steun echt concurreren0 ?php the_title() ?>712 dagen geleden
Na pilots slaan wehkamp, DHL en Fietskoeriers.nl de handen ineen. In twaalf steden bezorgen fietskoeriers in de last mile deel van pakketjes aan huis per fiets.

Wehkamp start samen met DHL en Fietskoeriers met bezorging op de fiets

Wehkamp start samen met DHL en Fietskoeriers met bezorging op de fiets0 ?php the_title() ?>726 dagen geleden
De Fietsersbond roept met een petitie webwinkels op om voor de fietskoerier te kiezen. Even snelle bezorging, maar veel schoner dan busjes.

Fietsersbond wil meer pakketjes per fietskoerier

Fietsersbond wil meer pakketjes per fietskoerier0 ?php the_title() ?>729 dagen geleden
Om klanten nog meer service en gemak te bieden in online winkelen, innoveert bol.com in samenwerking met PostNL het proces van retourneren. Bol.com is hiermee de eerste online winkel die de mogelijkheid biedt om met een digitale barcode een pakket te retourneren. Deze service is beschikbaar voor alle klanten van bol.com in Nederland. Daarnaast kunnen bol.com-klanten retouren vanaf nu door PostNL bij hen thuis laten ophalen, op tijdstip naar keuze. Deze nieuwe dienst, Retour Ophalen, is nog een pilot bij bol.com en daarom beschikbaar in een geselecteerd aantal regio’s in Nederland.

Bol start met printerloos retourneren en Retour Ophalen

Bol start met printerloos retourneren en Retour Ophalen0 ?php the_title() ?>736 dagen geleden
Pakjes laten leveren door burgers via online platformen is op dit moment niet duurzaam. Chauffeurs rijden te veel kilometers specifiek voor één pakje. Dat blijkt uit de resultaten van het project Crowd Logistics van VIL. Het Belgische innovatieplatform voor de logistieke sector heeft samen met BD myShopi, bpost, Bringme, Colruyt/DreamLand, DHL Parcel, GLS, Kariboo, Mondial Relay, MTL/Vengo, P&G en Trimble de logistieke toepassingen in de deeleconomie onderzocht. Bovendien neigt de markt vrij snel naar een monopolie van het snelst groeiende platform

Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam

Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam0 ?php the_title() ?>750 dagen geleden
Bpost en het Nederlandse bedrijf de Buren sloegen vorig jaar de handen in elkaar om een leveringsmethode in de markt te zetten die beantwoordt aan de noden van de e-commerce klanten. Het resultaat is Cubee: een onafhankelijk en open netwerk van pakjesautomaten voor retailers, online klanten en koeriersbedrijven. 

De Buren ontwikkelt Belgisch netwerk van pakjesautomaten Cubee

De Buren ontwikkelt Belgisch netwerk van pakjesautomaten Cubee0 ?php the_title() ?>777 dagen geleden
Wuunder

Wuunder maakt eCommerce persoonlijk met verzend-module voor webshop

Wuunder maakt eCommerce persoonlijk met verzend-module voor webshop0 ?php the_title() ?>787 dagen geleden
Postbedrijf Sandd heeft overeenstemming bereikt over de overname van Van Straaten Post. Het bedrijf is in staat de 24 uurs zakelijke markt te bedienen.

Postbedrijf Sandd neemt Van Straaten Post over

Postbedrijf Sandd neemt Van Straaten Post over0 ?php the_title() ?>797 dagen geleden
Om aan de versnelde groei van de e-commerce markt te kunnen voldoen investeert DPD in een hypermodern nieuw sorteersysteem van fabrikant BEUMER Group.

DPD verdubbelt pakketcapaciteit om aan versnelde groei e-commerce markt te voldoen

DPD verdubbelt pakketcapaciteit om aan versnelde groei e-commerce markt te voldoen0 ?php the_title() ?>798 dagen geleden
Sprynter is Nederlandse app waarmee simpel pakketten kunnen worden verstuurd. Na een foto met de app komt een koerier pakket thuis ophalen.

Koerier van Sprynter haalt pakket thuis op na een foto

Koerier van Sprynter haalt pakket thuis op na een foto0 ?php the_title() ?>806 dagen geleden
SendCloud heeft een investering van vijf miljoen euro opgehaald bij henQ, BOM en TIIN. De verzendtool optimaliseert verzend- en retourproces bij webwinkels. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) heeft SendCloud onderscheiden met Prijs voor de Economie 2017. Ook Amsterdamse start-up 3D Hubs was genomineerd.

E-commerce verzendtool SendCloud haalt 5 miljoen groeigeld op

E-commerce verzendtool SendCloud haalt 5 miljoen groeigeld op0 ?php the_title() ?>814 dagen geleden
ACM geeft PostNL toestemming tarieven voor postdiensten te verhogen. Het doel is dat consumenten en bedrijven niet teveel betalen voor de postbezorging.

PostNL mag de tarieven verhogen

PostNL mag de tarieven verhogen0 ?php the_title() ?>818 dagen geleden
DeBijenkorf.nl Aankopen die op DeBijenkorf.nl worden gedaan zullen gratis worden bezorgd. Ook krijgt de klant de mogelijkheid om voor bezorging op afspraak te kiezen.

DeBijenkorf.nl gaat gratis bezorgen en introduceert bezorgen op afspraak

DeBijenkorf.nl gaat gratis bezorgen en introduceert bezorgen op afspraak0 ?php the_title() ?>834 dagen geleden
In het eerste halfjaar van 2017 was al zo'n 36% van de totale omzet van PostNL, 836 miljoen euro, afkomstig uit e-commerce. In 2020 zal dat 45% zijn.

PostNL verwacht dat in 2020 ongeveer 45% van de omzet e-commerce gerelateerd is

PostNL verwacht dat in 2020 ongeveer 45% van de omzet e-commerce gerelateerd is0 ?php the_title() ?>835 dagen geleden
Retourverpakkingen vol lucht kost webshops jaarlijks vele miljoenen extra. In opdracht van Transport Logistiek onderzocht Salvum optimale oplossingen.

Retourverpakkingen vol lucht kost webshops jaarlijks vele miljoenen extra

Retourverpakkingen vol lucht kost webshops jaarlijks vele miljoenen extra0 ?php the_title() ?>839 dagen geleden
PostNL gaat bezorgen voor Mediq. Door de samenwerking is er betere thuisbezorgservice voor klanten met notificatiemogelijkheden en bezorgingoplossingen.

Mediq versterkt thuisbezorgservice door samenwerking met PostNL

Mediq versterkt thuisbezorgservice door samenwerking met PostNL0 ?php the_title() ?>842 dagen geleden
NS en PostNL bieden voortaan bagageservice. Wie via Schiphol naar vakantieadres vliegt en met trein naar station reist kan de koffers thuis laten ophalen.

NS en PostNL brengen koffers alvast naar Schiphol

NS en PostNL brengen koffers alvast naar Schiphol0 ?php the_title() ?>853 dagen geleden
PostNL bezorgt nu ook in België foodproducten: maaltijdboxen van Marley Spoon, de boodschappen van Ekoplaza en de thuisleveringen van Carrefour.

PostNL bezorgt foodproducten in België

PostNL bezorgt foodproducten in België0 ?php the_title() ?>861 dagen geleden
CBS Koeriers

Internetverkopen zorgen voor grootste omzetstijging koeriers in tien jaar

Internetverkopen zorgen voor grootste omzetstijging koeriers in tien jaar0 ?php the_title() ?>862 dagen geleden
postmarkt

Postmarkt bezwijkt onder druk van Whatsapp en e-mail

Postmarkt bezwijkt onder druk van Whatsapp en e-mail0 ?php the_title() ?>863 dagen geleden
transport bidtrans marktplaats

Bieden op transportopdrachten via BidTrans

Bieden op transportopdrachten via BidTrans0 ?php the_title() ?>877 dagen geleden
PostNL e-bakfiets bezorgen

PostNL bezorgt zakelijke post met e-bakfiets in Amsterdam

PostNL bezorgt zakelijke post met e-bakfiets in Amsterdam0 ?php the_title() ?>916 dagen geleden
PostNL Pakket

PostNL zet innovatieve pakket- en briefautomaat ook in Limburg neer

PostNL zet innovatieve pakket- en briefautomaat ook in Limburg neer0 ?php the_title() ?>920 dagen geleden
PostNL gaat ’s nachts bezorgen

PostNL gaat ’s nachts bezorgen

PostNL gaat ’s nachts bezorgen0 ?php the_title() ?>931 dagen geleden
Een voorbeeld van de pakketbrievenbussen van DHL

DHL bevestigt pakketbrievenbus aan Rotterdamse voordeuren

DHL bevestigt pakketbrievenbus aan Rotterdamse voordeuren0 ?php the_title() ?>986 dagen geleden
Een bezorger van PostNL die een oud apparaat meeneemt

Pakketbezorger neemt oude apparaten mee

Pakketbezorger neemt oude apparaten mee0 ?php the_title() ?>988 dagen geleden
Een voorbeeld van de onbemande afhaalpunten voor pakketje in Rotterdam

Onbemande afhaalpunten voor pakketjes in gemeentelijke stadsgarages te Rotterdam

Onbemande afhaalpunten voor pakketjes in gemeentelijke stadsgarages te Rotterdam0 ?php the_title() ?>989 dagen geleden
PostNL medewerker

PostNL steeds meer toonaangevend logistiek e-commerce bedrijf

PostNL steeds meer toonaangevend logistiek e-commerce bedrijf0 ?php the_title() ?>996 dagen geleden
Jan Wijn Trunkrs

Utrechtse start-up Trunkrs bezorgt landelijk pakketjes

Utrechtse start-up Trunkrs bezorgt landelijk pakketjes0 ?php the_title() ?>1014 dagen geleden
Kerstkaart poes met kerstmuts

PostNL stuurt zes miljoen huishoudens een kerstkaart

PostNL stuurt zes miljoen huishoudens een kerstkaart0 ?php the_title() ?>1078 dagen geleden
Constantijn Rijsdijk PostNL

Pakketten vol PostNL-data op weg naar Dutch Open Hackathon

Pakketten vol PostNL-data op weg naar Dutch Open Hackathon0 ?php the_title() ?>1079 dagen geleden
Postbezorger PostNL winter

Postvervoerders vangen omzetdaling op door prijsverhoging

Postvervoerders vangen omzetdaling op door prijsverhoging0 ?php the_title() ?>1092 dagen geleden
PostNL AliExpress Alibaba

Pakketdiensten leveren wisselende kwaliteit af

Pakketdiensten leveren wisselende kwaliteit af0 ?php the_title() ?>1121 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!