Home | Logistiek/e-commerce | Pakketten vol PostNL-data op weg naar Dutch Open Hackathon

Pakketten vol PostNL-data op weg naar Dutch Open Hackathon

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 06/12/2016 om 10:27

Constantijn Rijsdijk PostNL

’’Je kan wel data gaan verzamelen, maar het is essentieel om eerst een vraag te bedenken die je wilt gaan oplossen voor je de informatie induikt. Dan pas kan je de nuttige gegevens opdiepen, het snappen en vervolgens analyseren en toepassen,’’ weet Constantijn Rijsdijk, werkzaam bij Data Solutions van PostNL. Hij is betrokken bij de organisatie van de derde editie van Dutch Open Hackathon komend weekend in het monumentale, Rotterdamse Groot Handelsgebouw.

De Kamer van Koophandel, KLM, Philips, Politie, PostNL en Schiphol Group leveren allen data waar de hackers mee aan de slag kunnen. ”Voor PostNL is de keuze om aan deze Hackathon ook een spannende, want je weet nooit wat er uit een hackathon komt. Maar het is vooral interessant om te zien wat elke groep met de beschikbare data doet. Het gaat zeker tot vernieuwende inzichten leiden omdat data van de andere partners gecombineerd gaat worden met PostNL-data, dat is uniek!”

Uit ervaring tijdens eerdere hackathons blijkt dat vooral de groepsdynamiek wonderlijk is bij zulke evenementen. ”Introverte personen waarvan je het niet verwacht komen met de meest briljante programmeercodes of maken een compleet werkende app. Maar het is ook belangrijk dat er deelnemers in een groep zitten die de data kunnen analyseren en bijvoorbeeld mee kunnen denken over de nuttige toepassing binnen een bedrijf.” De groep die in staat is om dit het beste te doen, maakt het kans op het winnen van de eerste prijs. In dit geval een zesdaagse trip naar San Francisco.

Behalve de mogelijk reis naar Californië zijn er nog veel meer redenen om deel te nemen aan de Hackathon. ”Sommigen doen het om anderen te ontmoeten, terwijl anderen het als kans zien op een nieuwe baan.”

Tekst gaat door onder afbeelding

dutch-open-hackathon-poster

Tijdens de Dutch Open Hackathon geeft PostNL verschillende datasets en API’s vrij zoals onder meer looproutes van postbezorgers, ritten en bezorgdata van de pakketbezorgers, sociaal demografische gegevens en verhuisdata. De gegevens zijn uiteraard geanonimiseerd.  Rijsdijk: ”Data uit diverse databronnen die we beschikbaar stellen betreft data over de wijken Feijenoord, Spangen en Kralingen. Oftewel de wijken waar de drie betaald voetbalclubs van Rotterdam, Feyenoord, Sparta en Excelsior, spelen. Diverser kan bijna niet en het zou ook goed aan moeten spreken bij de deelnemers. Ik ben zeer benieuwd wat de uitkomsten zullen zijn. Ik zal zelf aanwezig zijn, net als vertegenwoordigers van de andere bedrijven om suggesties te doen of om mee te helpen de data te duiden.”

Ter voorbereiding klom Constantijn afgelopen vrijdag in een bus van PostNL om mee te gaan met een pakketbezorger. Rijsdijk: ’’Ik wilde dat graag ook een keer ervaren. In totaal zijn er op de vrijdag voor de Sinterklaas 1 miljoen pakketten door PostNL bezorgd. Op de rit waar ik mee reed zijn er 150 pakketten afgeleverd. De bezorger blijkt al heel veel bruikbare informatie in zijn hoofd te hebben. Hij weet bijvoorbeeld meteen al dat iemand niet thuis is omdat de auto niet voor de deur staat. Dat is natuurlijk zeer nuttige informatie, die je natuurlijk graag zou willen weten en willen toepassen. Het is bijvoorbeeld heel handig als je van te voren al weet dat iemand nooit op maandag thuis is om iets aan te nemen. En omdat de pakketbezorger continu bezig is met het scannen van pakketjes en deze data allemaal wordt opgeslagen, kan steeds beter het tijdvak van bezorging worden voorspeld.”

”Twee hoogbejaarde mensen complimenteerden de pakketbezorger met het feit dat hij perfect op tijd was! Op de vraag van de pakketbezorger hoe zij dit wisten verwezen zij naar de PostNL Pakketten App waarin zij dit hadden gevolgd. Hoezo te oud om techniek bij te kunnen houden? Oplossingen voor het verhogen van de slagingskans om de eerste keer het pakketje af te leveren, kan je van achter een bureau proberen te bedenken. Maar de kracht zit om dit te combineren met ervaringen vanuit het veld.”

Er zijn inmiddels ruim 250 inschrijvingen. Belangstellenden kunnen zich nog inschrijven via www.dutchopenhackathon.com. Wil je vrijdag 9 december als geïnteresseerde het seminar ‘Open Innovatie’ bijwonen waarmee de Hackathon wordt geopend. Dat kan. MarketingFuel mag namens PostNL kaarten weggeven. Vul het formulier in via deze link en maak kans op een van de tien toegangskaarten!

Tags

SpartaSparta ExcelsiorExcelsior Dutch Open HackathonDutch Open Hackathon Kamer van KoophandelKamer van Koophandel PolitiePolitie Schiphol GroupSchiphol Group PhilipsPhilips FeyenoordFeyenoord PostNLPostNL KLMKLM

Comments

Kenmerken

De Dutch Open Hackathon 2018 is gewonnen door het team CrimeBusterBot met de ontwikkeling van een tool voor het identificeren van malafide websites. Bij de ontwikkeling van deze tool is gebruikgemaakt van de beschikbare datasets van het Kadaster, Politie en SIDN. In de toepassing vindt en analyseert een automatische bot malafide websites. Tijdens het Dutch Open Hackathon-weekend werkten 23 teams aan de ontwikkeling van toepassingen op basis van data die beschikbaar werd gesteld door HeadFirst, het Kadaster, KPN, Politie, PostNL en SIDN.

Malafide website-detector wint vierde editie Dutch Open Hackathon

Malafide website-detector wint vierde editie Dutch Open Hackathon0 ?php the_title() ?>604 dagen geleden

Groningen organiseert opnieuw de grootste blockchaingers hackathon ter wereld

Groningen organiseert opnieuw de grootste blockchaingers hackathon ter wereld0 ?php the_title() ?>665 dagen geleden
De Dutch Open Hackathon 2018 is een initiatief van Big Data Innovatiehub, het Kadaster, Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), KPN, Politie, PostNL en SIDN. Het event staat volledig in het teken van open innovatie en neemt dit jaar zijn intrek in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Het doel is de innovatieve kracht van grote organisaties én creatieve individuen te bundelen om zo te komen tot nuttige en succesvolle technologische toepassingen voor consumenten en bedrijven. De initiatiefnemers en sponsoren van het event stellen een groot aantal unieke datasets, API’s (application programming interfaces) en hardware ter beschikking. De Dutch Open Hackathon 2018 richt zich op vier sporen: At Home, Doing Business, In The City en On The Go.

Kadaster, KPN, Politie, PostNL en SIDN bundelen krachten voor Dutch Open Hackathon

Kadaster, KPN, Politie, PostNL en SIDN bundelen krachten voor Dutch Open Hackathon0 ?php the_title() ?>671 dagen geleden
zaterdagavond NextChapter gaat een samenwerking aan met logistiek dienstverlener Red je Pakketje. Door deze samenwerking kunnen klanten van NextChapter sneller leveren dan Coolblue en bol.com. De belofte: Bestellen voor 24:00u is morgen in huis wordt geëvenaard, maar NextChapter belooft door de samenwerking met Red Je pakketje zelfs: Voor 12:00 besteld is nog dezelfde dag in huis, zónder meerkosten. NextChapter en Red je Pakketje introduceren de samenwerking direct met landelijke dekking. bezorgdienst Red je Pakketje, gespecialiseerd in same day delivery, bezorgt voortaan ook op zaterdagavond vanwege signaal vanuit klanten.

Red je pakketje gaat als eerste bezorgdienst op zaterdagavond leveren

Red je pakketje gaat als eerste bezorgdienst op zaterdagavond leveren0 ?php the_title() ?>768 dagen geleden
Pakjes laten leveren door burgers via online platformen is op dit moment niet duurzaam. Chauffeurs rijden te veel kilometers specifiek voor één pakje. Dat blijkt uit de resultaten van het project Crowd Logistics van VIL. Het Belgische innovatieplatform voor de logistieke sector heeft samen met BD myShopi, bpost, Bringme, Colruyt/DreamLand, DHL Parcel, GLS, Kariboo, Mondial Relay, MTL/Vengo, P&G en Trimble de logistieke toepassingen in de deeleconomie onderzocht. Bovendien neigt de markt vrij snel naar een monopolie van het snelst groeiende platform

Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam

Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam0 ?php the_title() ?>814 dagen geleden
zaterdagavond NextChapter gaat een samenwerking aan met logistiek dienstverlener Red je Pakketje. Door deze samenwerking kunnen klanten van NextChapter sneller leveren dan Coolblue en bol.com. De belofte: Bestellen voor 24:00u is morgen in huis wordt geëvenaard, maar NextChapter belooft door de samenwerking met Red Je pakketje zelfs: Voor 12:00 besteld is nog dezelfde dag in huis, zónder meerkosten. NextChapter en Red je Pakketje introduceren de samenwerking direct met landelijke dekking. bezorgdienst Red je Pakketje, gespecialiseerd in same day delivery, bezorgt voortaan ook op zaterdagavond vanwege signaal vanuit klanten.

Klanten van NextChapter kunnen sneller leveren dan Bol en Coolblue

Klanten van NextChapter kunnen sneller leveren dan Bol en Coolblue0 ?php the_title() ?>828 dagen geleden

ANWB, Schiphol en NS stellen data beschikbaar voor hackers

ANWB, Schiphol en NS stellen data beschikbaar voor hackers0 ?php the_title() ?>860 dagen geleden
Sprynter is Nederlandse app waarmee simpel pakketten kunnen worden verstuurd. Na een foto met de app komt een koerier pakket thuis ophalen.

Koerier van Sprynter haalt pakket thuis op na een foto

Koerier van Sprynter haalt pakket thuis op na een foto0 ?php the_title() ?>869 dagen geleden
Undagrid sluit nieuwe financieringsronde succesvol af. Het nieuwe Innovation Industries investeerde samen met Mainport Innovation Fund.

Undagrid helpt ineffectieve en onnauwkeurige logistieke processen te verbeteren

Undagrid helpt ineffectieve en onnauwkeurige logistieke processen te verbeteren0 ?php the_title() ?>884 dagen geleden
Pakkettenmarkt groeit harder dan brievenbuspost krimpt. In 2016 steeg bezorgen naar bijna 3 miljard euro blijkt uit Post- en Pakkettenmonitor 2016 van ACM.

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt0 ?php the_title() ?>896 dagen geleden
bezorging PostNL

PostNL laat consument bezorging wijzigen

PostNL laat consument bezorging wijzigen0 ?php the_title() ?>925 dagen geleden
Unstuck Hackathon Schiphol

Overstaphulp Unstuck winnaar internationale hackathon luchthavens

Overstaphulp Unstuck winnaar internationale hackathon luchthavens0 ?php the_title() ?>926 dagen geleden
postmarkt

Postmarkt bezwijkt onder druk van Whatsapp en e-mail

Postmarkt bezwijkt onder druk van Whatsapp en e-mail0 ?php the_title() ?>927 dagen geleden
PostNL FirstFocus Onmi Tactics

PostNL en FirstFocus betrokken bij Vlaams omnichannel-project Omni Tactics

PostNL en FirstFocus betrokken bij Vlaams omnichannel-project Omni Tactics0 ?php the_title() ?>939 dagen geleden
PostNL JP Haarlem Delivery

PostNL gaat meubels bezorgen en monteren na overname JP Haarlem Delivery

PostNL gaat meubels bezorgen en monteren na overname JP Haarlem Delivery0 ?php the_title() ?>944 dagen geleden
Schiphol Hackathon

Schiphol houdt hackathon voor betere reiservaring van passagiers

Schiphol houdt hackathon voor betere reiservaring van passagiers0 ?php the_title() ?>959 dagen geleden
Royal Schiphol Group heeft Roy Scheerder benoemd tot Chief Digital Officer ad interim Hij neemt de taken over van Albert van Veen die met ingang van 1 juni vertrekt bij Schiphol.Scheerder gaat zich richten op de verdere digitale transformatie

Roy Scheerder Chief Digital Officer ad interim Schiphol

Roy Scheerder Chief Digital Officer ad interim Schiphol0 ?php the_title() ?>1009 dagen geleden
Just Cargo

Just Cargo introduceertUber-concept voor fietskoeriers in Amsterdam

Just Cargo introduceertUber-concept voor fietskoeriers in Amsterdam0 ?php the_title() ?>1032 dagen geleden
Just Cargo

Just Cargo met Uber-concept voor koeriers Europa in

Just Cargo met Uber-concept voor koeriers Europa in0 ?php the_title() ?>1038 dagen geleden
Een bezorger van PostNL die een oud apparaat meeneemt

Pakketbezorger neemt oude apparaten mee

Pakketbezorger neemt oude apparaten mee0 ?php the_title() ?>1051 dagen geleden
PostNL medewerker

PostNL steeds meer toonaangevend logistiek e-commerce bedrijf

PostNL steeds meer toonaangevend logistiek e-commerce bedrijf0 ?php the_title() ?>1059 dagen geleden
Groningen Airport Eelde

Marketing Hackathon moet Groningen Airport Eelde op de kaart zetten

Marketing Hackathon moet Groningen Airport Eelde op de kaart zetten0 ?php the_title() ?>1060 dagen geleden
PostNL bezorger

PostNL gaat foodproducten vaker en sneller leveren

PostNL gaat foodproducten vaker en sneller leveren0 ?php the_title() ?>1065 dagen geleden
Kalender in pi

Cold Case team Limburg als eerste actief op Facebook

Cold Case team Limburg als eerste actief op Facebook0 ?php the_title() ?>1069 dagen geleden
Excelsior juichen

Sponsoren kiezen voor Excelsior Rotterdam en RKC Waalwijk

Sponsoren kiezen voor Excelsior Rotterdam en RKC Waalwijk0 ?php the_title() ?>1077 dagen geleden
Chauffeur PostNL

Koopjesjagers worden graag gefeliciteerd als ze meerdere jaren klant zijn!

Koopjesjagers worden graag gefeliciteerd als ze meerdere jaren klant zijn!0 ?php the_title() ?>1095 dagen geleden
Pakket PostNL

Mobiel.nl biedt PakjeGemak aan

Mobiel.nl biedt PakjeGemak aan0 ?php the_title() ?>1099 dagen geleden
Blockchain Hackathon

Zoektocht naar beste prototypes op Nationale Blockchain Hackathon

Zoektocht naar beste prototypes op Nationale Blockchain Hackathon0 ?php the_title() ?>1106 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!