Home | retail | Ouderen niet bekend met slimme koelkast of robotstofzuiger

Ouderen niet bekend met slimme koelkast of robotstofzuiger

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 21/11/2016 om 10:28

Oude mensen testen een tablet

Een handzeeppomp met daarin een sensor, zodat je onmiddellijk zeep krijgt als je je handen gaat wassen. Of een kattenluik wat automatisch opengaat als het beestje naar buiten wil. Smart home producten zijn er om ons leven makkelijker te maken, maar slechts een klein deel van de 50-plussers heeft deze nieuwe reeks aan apparaten al ontdekt.

Dat blijkt uit een onderzoek van productvergelijker Kieskeurig.nl onder bijna tweeduizend senioren in ons land. Van hen zegt 55% helemaal niet bekend te zijn met het fenomeen ‘smart home producten’ of ‘smart garden producten’. Logisch daarom ook dat een groot deel van de ondervraagden (85%) zegt niet bewust op zoek te gaan naar slimme apparaten tijdens de aankomende feestdagen.

Nog maar 5% van de ouderen heeft een slimme koelkast in huis, die bijvoorbeeld al het soort eten automatisch op de juiste temperatuur houdt en de voorraad beheert. Ook de robotstofzuiger (6%), beveiligingscamera in huis (8%) en met een timer op afstand regelbare verlichting zijn nog lang geen gemeengoed voor deze generatie.

”Dat geldt zeker voor smart products als de robotgrasmaaier, het geautomatiseerde kattenluik en de smarthub, het apparaat waarmee je alle smart home producten kunt bedienen. Een schamele 1% van de senioren maakt er thuis gebruik van,” vertelt Janneke ten Dam, Manager Content & Marketing van Kieskeurig.nl.

Populairder zijn de slimme wasmachine en de slimme thermostaat. Ruim één op de vijf 50-plussers heeft inmiddels zo’n smart device in huis. Verreweg het meest populair zijn echter de tablet en smartphone. Die blijken inmiddels helemaal te zijn ingeburgerd bij deze generatie. Van alle 50-plussers heeft maar liefst 71 procent een tablet in huis en beschikt driekwart over een smartphone. ”Uit het onderzoek blijkt dat de helft van deze groep bij de aanschaf van een smart home product afgaat op de reviews van anderen, bijvoorbeeld via een vergelijkingssite. En hebben ze eenmaal zo’n slimme thermostaat en robotstofzuiger in huis, dan geeft een derde van de ondervraagden aan niet meer zonder te kunnen leven,” geeft Ten Dam aan.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat 78% van de ondervraagden functionaliteit belangrijker vindt dan design. 70% vindt prijs belangrijker dan design, 70% denkt dat smart home producten de toekomst worden en 25% zegt smart home producten niet meer te kunnen missen, nadat ze er thuis eenmaal gebruik van hebben gemaakt.

Tags

Kieskeurig.nlKieskeurig.nl smart productensmart producten

Comments

Kenmerken

Het CCV ontwikkelde hiervoor een innovatieve training. Met hulp van een 360° video, ervaren senioren via een VR-bril hoe een oplichters bij babbeltrucs te werk gaan en wat te doen om dit te voorkomen.

Kan VR-bril helpen tegen babbeltrucs

Kan VR-bril helpen tegen babbeltrucs0 ?php the_title() ?>649 dagen geleden
Senioren blijken vooral het internet te gebruiken voor sociale contacten en informatie. Voor ruim 80% van de senioren is dagelijks online zijn een volstrekt normale bezigheid. Maar de digitale toekomst baart ook zorgen concludeert KBO-PCOB na onderzoek onder 1700 oudere respondenten. 

Senioren niet digibestendig

Senioren niet digibestendig0 ?php the_title() ?>699 dagen geleden
IKEA en Sonos slaan de handen ineen om interieur en home sound technologie toegankelijker te maken. Samen onderzoeken ze hoe geluid kan bijdragen aan het leven thuis. Op basis hiervan ontwikkelen ze slimme producten die een geweldige geluidsbeleving op een bijzondere wijze integreren met woninginrichting. IKEA en Sonos streven er naar het voor meer mensen mogelijk te maken om waar dan ook in huis de juiste sfeer te creëren met geluidservaring en design.

Ikea werkt samen met Sonos aan optimale geluidservaring

Ikea werkt samen met Sonos aan optimale geluidservaring0 ?php the_title() ?>739 dagen geleden
Technologiewebsite Tweakers heeft een uitgebreide analyse uitgevoerd in zijn prijsvergelijker. Daaruit komt naar voren dat het procentuele verschil tussen het goedkoopste elektronicaproduct en de gemiddelde prijs in de afgelopen tien jaar schommelde tussen de 8 en 11 procent. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een huishouden jaarlijks gemiddeld bijna 1100 euro aan elektronica besteedt. Dat betekent dus dat Nederlanders per huishouden jaarlijks 107 euro kunnen besparen op consumentenelektronica. Voor heel Nederland zou het dan gaan om een bedrag van 800 miljoen euro per jaar.

Prijzen vergelijken is echt lucratiever volgens Tweakers

Prijzen vergelijken is echt lucratiever volgens Tweakers0 ?php the_title() ?>759 dagen geleden
Nu meer spelers – zoals operators, producenten, platformaanbieders - zich op de markt mengen, zal het bezit langzaam groeien, zo concludeert Telecompaper in de tweede editie van zijn Smart home-rapport. Naast operators, producenten en platformaanbieders zijn ook retailers (zoals Ikea) en verzekeraars zich op de markt aan het roeren.

Meer spelers op smart home markt maar bezit blijft beperkt in Nederland

Meer spelers op smart home markt maar bezit blijft beperkt in Nederland0 ?php the_title() ?>760 dagen geleden
Hello, Robot. Design between Human and Machine is overzichtstentoonstelling waarin de huidige boom in robotica voor het eerst uitgebreid wordt onderzocht.

Expansie robotica zorgt al decennialang voor gemengde gevoelens

Expansie robotica zorgt al decennialang voor gemengde gevoelens0 ?php the_title() ?>775 dagen geleden
De meerderheid van de Nederlandse 65-plussers, namelijk 65 procent, vindt zichzelf digitaal vaardig. Bovendien wil één op de drie 65-plussers graag actiever gebruik maken van de mogelijkheden die het internet biedt. De belangrijkste redenen die zij geven zijn dat internet het leven makkelijker maakt (65 procent), dat ze hiermee beter op de hoogte blijven van activiteiten (62 procent) en dat ze hierdoor meer informatie vinden over hun interesses (61 procent). Wel geeft 41 procent aan zich zorgen te maken om hun privacy online. Dat blijkt uit een onderzoek van Google en ANBO naar digitalisering onder de huidige 65-plus-generatie. Het onderzoek laat zien dat niet alleen de jongere senioren, maar ook de 80-plussers het nut en de noodzaak van digitale ontwikkelingen erkennen.

65% van 65-plussers vindt zichzelf digitaal vaardig

65% van 65-plussers vindt zichzelf digitaal vaardig0 ?php the_title() ?>781 dagen geleden
Maar liefst twintig procent van senioren voelt zich onveilig op internet, in 2013 was dit vijf procent. Dat blijkt uit onderzoek van vereniging SeniorWeb.

Senioren voelen zich online steeds onveiliger

Senioren voelen zich online steeds onveiliger0 ?php the_title() ?>831 dagen geleden
Centraal Beheer onderzocht smart home. Het blijkt dat veiligheid voor meeste klanten belangrijkste reden (56%) is om met ‘smart home’ aan de slag te gaan.

Centraal Beheer leert samen met klanten over ‘smart home’

Centraal Beheer leert samen met klanten over ‘smart home’0 ?php the_title() ?>881 dagen geleden
BCC Mr Brand robot

Medewerkers BCC helpen klanten via winkelrobot Peter

Medewerkers BCC helpen klanten via winkelrobot Peter0 ?php the_title() ?>907 dagen geleden
TU Delft Robohopper

Rondhuppelende robohoppers op de markt van Delft

Rondhuppelende robohoppers op de markt van Delft0 ?php the_title() ?>909 dagen geleden
4suites hotel gasten

4Suites laat hotelgasten hun eigen verblijf compleet managen

4Suites laat hotelgasten hun eigen verblijf compleet managen0 ?php the_title() ?>915 dagen geleden
Robotisering Buck Consultants International

Robots maken 35.000 arbeidsplaatsen in distributiecentra overbodig

Robots maken 35.000 arbeidsplaatsen in distributiecentra overbodig0 ?php the_title() ?>929 dagen geleden
50plus Startpagina Google Facebook

50-plussers vrezen Facebook en Google

50-plussers vrezen Facebook en Google0 ?php the_title() ?>977 dagen geleden
Uit een onderzoek van Indeed blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders, 57 procent, zich nog niet zorgen maakt over de automatisering op de arbeidsmarkt. Wel verwacht 67 procent dat de automatisering en de opkomst van nieuwe technologieën invloed zal hebben op de arbeidsmarkt. Slechts een klein deel van veertien procent is bang in de komende tien jaar vervangen te worden door een robot, computer of algoritme.

Robots hebben nog weinig invloed op arbeidsmarkt

Robots hebben nog weinig invloed op arbeidsmarkt0 ?php the_title() ?>979 dagen geleden
Qmatic de wereldwijde marktleider in Customer Journey Management technologie en Decos, specialist in efficiënt en digitaal samenwerken, hebben de handen ineengeslagen om de customer experience voor hun klanten, waaronder gemeenten, verder te verbeteren. Pepper, de op een mens lijkende robot die met burgers het gesprek aan kan gaan, speelt hierbij een belangrijke rol.

Robots nemen gemeentehuizen over!

Robots nemen gemeentehuizen over!0 ?php the_title() ?>980 dagen geleden
ederlandse consumenten hebben inmiddels €1 miljard besteed aan smart home apparaten. De productcategorie slimme huishoudelijke apparaten heeft hierin het grootste aandeel. Van alle smart home producten is de slimme thermostaat het apparaat met de hoogste marktwaarde. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor 2017, een onderzoek van Multiscope onder 5.500 Nederlanders.

Smart Home apparaten in Nederland al goed voor 1 miljard euro

Smart Home apparaten in Nederland al goed voor 1 miljard euro0 ?php the_title() ?>990 dagen geleden
Robovallycrop

Rabobank en RoboValley stimuleren innovatie in de robotica

Rabobank en RoboValley stimuleren innovatie in de robotica0 ?php the_title() ?>994 dagen geleden
Slimme industriële robots

Subsidie helpt Nederlandse bedrijven aan slimme industriële robots

Subsidie helpt Nederlandse bedrijven aan slimme industriële robots0 ?php the_title() ?>999 dagen geleden
Een senior die zich moeilijk kan richten op de opkomst van het internet

1,2 miljoen senioren niet aangesloten op internet

1,2 miljoen senioren niet aangesloten op internet0 ?php the_title() ?>1008 dagen geleden
Outdoor

OutdoorInfo lanceert Prijsvergelijker voor buitensportartikelen

OutdoorInfo lanceert Prijsvergelijker voor buitensportartikelen0 ?php the_title() ?>1025 dagen geleden
Robot bedreiging

Robots bedreigen callcentermedewerkers en logistiek planners

Robots bedreigen callcentermedewerkers en logistiek planners0 ?php the_title() ?>1028 dagen geleden
Robot bedreiging

Robots bedreigen callcentermedewerkers en logistiek planners

Robots bedreigen callcentermedewerkers en logistiek planners0 ?php the_title() ?>1028 dagen geleden
Thermostaat lifestyle

Nest, ontwikkelaar voor het verbonden huis, breidt uit in Europa

Nest, ontwikkelaar voor het verbonden huis, breidt uit in Europa0 ?php the_title() ?>1063 dagen geleden
Astronaut huiskamer

Philips en IFTTT vragen om nieuwe toepassingen voor Hue

Philips en IFTTT vragen om nieuwe toepassingen voor Hue0 ?php the_title() ?>1067 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!