Home | retail | Online verkoop kleding met bijna 15 procent gestegen

Online verkoop kleding met bijna 15 procent gestegen

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 29/08/2017 om 10:46

Het aantal kledingzaken daalt de laatste jaren, maar online groeit het aantal bedrijven dat kleding verkoopt. De verschuiving naar op internet kleding kopen valt samen met een daling van het aantal werkende personen in de kledingwinkelbranche. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van de bedrijvenstatistiek.

Het aantal fysieke kledingwinkels is sinds 2013 met 9 procent afgenomen, naar 9020. Het aantal pure online kledingwinkels nam in dezelfde periode met 75 procent toe naar 8720. Het totale aantal kledingzaken in Nederland is hierdoor met 19 procent toegenomen naar 17 740.

De daling van het aantal fysieke winkels is bij alle soorten kledingzaken te zien. Het aantal dames- en herenzaken nam sinds 2013 elk met 6 procent af, het aantal algemene kledingzaken met 5 procent. Bij fysieke winkels in baby- en kinderkleding was de afname met 23 procent het grootst.

Consumenten kopen de laatste jaren kleding en modeartikelen vaker op internet. De online detailhandelsomzet van deze artikelen is in 2016 met bijna 15 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit in tegenstelling tot de winkelverkopen, die bijna 2 procent lager waren dan een jaar eerder. Het online omzetaandeel van de detailhandel in kleding en modeartikelen verdubbelde van 5 procent in 2012 naar bijna 10 procent in 2015. Ondanks de groei van de online verkopen, koopt de consument het merendeel van de kleding en modeartikelen dus nog steeds in de fysieke winkel.

Het aantal kledingwinkels, zowel fysieke winkels als webwinkels, is in de periode 2013–2017 weliswaar toegenomen, maar de werkgelegenheid in deze branche is niet gestegen. Bij fysieke kledingwinkels werken in 2017 ruim 6 duizend personen minder dan in 2013, een daling van 10 procent. Bij de online kledingwinkels is sinds 2013 wel meer werk aan de winkel. Daar verdienden ruim 3 500 mensen meer hun geld dan in 2013, een stijging van 76 procent. Wat voor soort kledingwebwinkels er zijn, is bij het CBS niet bekend.

Nederland telde in 2013 één fysieke kledingwinkelvestiging per 985 personen. In 2017 was dit één winkelvestiging per 1 100 personen. De meeste kledingwinkels zijn in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant te vinden, maar ten opzichte van het aantal inwoners staan Zeeland en Limburg op de eerste plaats. Die provincies hebben in 2017 één kledingzaak op respectievelijk 794 en 909 inwoners.

In Flevoland zijn in verhouding de minste kledingwinkels te vinden (1 op 1 360). Het aantal vestigingen is sinds 2013 relatief het hardst gedaald in de provincies Utrecht en Zuid-Holland en het minst in Overijssel en Zeeland.

Tags

kledingkleding CBSCBS

Comments

Kenmerken

Nederlandse consumenten hebben in het vierde kwartaal van 2017 voor ongeveer 400 miljoen euro uitgegeven aan producten bij buitenlandse webwinkels gevestigd binnen de Europese Unie. Hiermee komen de uitgaven bij deze Europese webwinkels in 2017 uit op ongeveer 1,5 miljard euro. Dit meldt het CBS op basis van lopend big data onderzoek naar de online uitgaven van Nederlanders bij buitenlandse webwinkels. Het gaat hier om online aankopen van goederen door Nederlandse consumenten bij bedrijven die binnen de Europese Unie, maar niet in Nederland gevestigd zijn. Buitenlandse webwinkels die per jaar meer dan 100 duizend euro verkopen aan Nederlandse consumenten zijn verplicht om BTW-aangifte te doen. Deze aangiften zijn gebruikt als bron. De cijfers zijn berekend op basis van een nieuwe methode die nog in ontwikkeling is, en zijn dus voorlopig. De foutmarge op de omzet is ongeveer 5 procent.

Nederlandse consumenten geven 1,5 miljard euro uit bij Europese webwinkels

Nederlandse consumenten geven 1,5 miljard euro uit bij Europese webwinkels0 ?php the_title() ?>571 dagen geleden
In 2017 heeft detailhandel 4,2 % meer omgezet dan in 2016. Online omzet was 19,5 % hoger dan in 2016. Webwinkels zetten bijna 18 % meer om volgens CBS.

Webwinkels zetten bijna 18 procent meer om in 2017

Webwinkels zetten bijna 18 procent meer om in 20170 ?php the_title() ?>671 dagen geleden
De online omzet lag in november ruim 23 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben ruim 22 procent meer omgezet meldt CBS.

Online omzet ruim 23 procent hoger in november

Online omzet ruim 23 procent hoger in november0 ?php the_title() ?>699 dagen geleden
UWV deed onderzoek bij Coolblue, Bol.com, Wehkamp, fonQ en Picnic. Vooral ict’ers, inkopers en logistiek medewerkers blijken steeds lastiger te vinden.

Sterke opkomst van webwinkels levert veel nieuwe werkgelegenheid op

Sterke opkomst van webwinkels levert veel nieuwe werkgelegenheid op0 ?php the_title() ?>734 dagen geleden

Cribster is de eerste online babykleding bibliotheek

Cribster is de eerste online babykleding bibliotheek0 ?php the_title() ?>740 dagen geleden
Bijna de helft van de Nederlanders zegt in 2017 de cloud te gebruiken om bestanden op te slaan. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. Vooral foto’s worden er opgeslagen. Nederland behoort tot de Europese top in cloudgebruik. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ‘ICT gebruik van huishoudens en personen 2017’ van het CBS.

Steeds meer Nederlanders in de cloud

Steeds meer Nederlanders in de cloud0 ?php the_title() ?>766 dagen geleden
Webwinkels zetten in augustus bijna 15 procent meer om dan dezelfde maand vorig jaar. De omzet van multi-channelers groeide bijna 22 procent berekende CBS.

Online omzet bijna 18 procent hoger

Online omzet bijna 18 procent hoger0 ?php the_title() ?>794 dagen geleden
Investeringsmaatschappij FTH Groep B.V. is eigenaar van Baby-Dump B.V. Baby-Dump exploiteert een keten van babywinkels en richt zich op het midden- en lagere segment. De overname van het Brabantse winkelbedrijf past in de groeistrategie en visie voor de toekomst.

FTH Groep neemt Baby-Dump over

FTH Groep neemt Baby-Dump over0 ?php the_title() ?>802 dagen geleden
Ruben van Veen, voormalig CFO tech-startup The Ocean Cleanup, heeft mannenmodemerk SKOT opgericht. De collectie bestaat uit duurzame overhemden.

SKOT lanceert meest duurzame overhemden

SKOT lanceert meest duurzame overhemden0 ?php the_title() ?>823 dagen geleden
Hulaaloop biedt abonnement op kinderkleding van duurzame merken. De kleding wordt thuisbezorgd en kan vervolgens steeds worden ingewisseld voor maat groter.

Hulaaloop biedt abonnementen op kinderkleding

Hulaaloop biedt abonnementen op kinderkleding0 ?php the_title() ?>837 dagen geleden
Sandwich breidt dit najaar uit met maar achttien nieuwe shops. Het Nederlandse merk krijgt hiermee meer dan 77 winkels en 60 shops-in-shops wereldwijd.

Sandwich breidt dit najaar uit met achttien nieuwe shops

Sandwich breidt dit najaar uit met achttien nieuwe shops0 ?php the_title() ?>844 dagen geleden
Telecompaper blikt vanwege tien jaar Consumer Insights terug op online aankopen. Het aantal Nederlanders dat via internet koopt steeg 240 procent.

240 procent groei van aantal online shoppers in 10 jaar tijd

240 procent groei van aantal online shoppers in 10 jaar tijd0 ?php the_title() ?>865 dagen geleden
onderbroek Nederlandse mannen die online winkelen doen dit graag in hun boxershort. Dit blijkt uit een onderzoek gehouden onder 300 mannen door Hemdvoorhem.nl.

Mannen shoppen het liefst in onderbroek

Mannen shoppen het liefst in onderbroek0 ?php the_title() ?>867 dagen geleden
Amsterdam, 25 juli 2017 - Met een, richting de kledingindustrie kritische, guerilla actie op de Amsterdam Fashion Week is deze week het hyper transparante kledingmerk Unrobe gelanceerd. De nieuwe startup behaalde binnen een week 50% van hun gezette target op de crowdfunding website Kic...

Nieuw transparant kledingmerk Unrobe stunt op Amsterdam Fashion Week

Nieuw transparant kledingmerk Unrobe stunt op Amsterdam Fashion Week0 ?php the_title() ?>874 dagen geleden
Kledingmerk Airforce is door de Reclame Code Commissie (RCC) op de vingers getikt vanwege onjuiste informatie op labels gaf Bont voor Dieren aan.

Kledingmerk Airforce misleidt consument bij verkoop bontkragen

Kledingmerk Airforce misleidt consument bij verkoop bontkragen0 ?php the_title() ?>878 dagen geleden
&C en WE Fashion zoeken de lekkerste (mannen) denim billen voor het jeansmerk Blue Ridge. Onder meer Chantal Janzen en Koen Kardashian keuren de BILFIE

Chantal Janzen en WE Fashion keuren de lekkerste (mannen) denim billen van Nederland!

Chantal Janzen en WE Fashion keuren de lekkerste (mannen) denim billen van Nederland!0 ?php the_title() ?>878 dagen geleden
ERDEM is de volgende ontwerper die een collectie zal ontwerpen voor H&M. Regisseur Baz Luhrmann zal de begeleidende reclamecampagne verzorgen.

H&M pakt uit met ERDEM als volgende gastontwerper

H&M pakt uit met ERDEM als volgende gastontwerper0 ?php the_title() ?>885 dagen geleden
winkelstraat.nl modeshopper

Vrouw met iPhone is grootste modeshopper

Vrouw met iPhone is grootste modeshopper0 ?php the_title() ?>888 dagen geleden
The Hunting Ensemble De Bosch Winkelstraat.nl

The Hunting Ensemble start met expressverzending via Winkelstraat.nl

The Hunting Ensemble start met expressverzending via Winkelstraat.nl0 ?php the_title() ?>893 dagen geleden
Maastricht Servaasbrug Hugo Thomassen

Maastricht heeft meeste winkels per inwoner

Maastricht heeft meeste winkels per inwoner0 ?php the_title() ?>894 dagen geleden
HEMA omzet

Online omzet HEMA stijgt met 44%

Online omzet HEMA stijgt met 44%0 ?php the_title() ?>902 dagen geleden
Mood Media winkel onderzoek

45% van de Nederlanders kiest stenen winkel met goede sfeer boven webshop

45% van de Nederlanders kiest stenen winkel met goede sfeer boven webshop0 ?php the_title() ?>908 dagen geleden
Typhoon WE Fashion

Typhoon gaat herenkleding ontwerpen voor WE Fashion

Typhoon gaat herenkleding ontwerpen voor WE Fashion0 ?php the_title() ?>914 dagen geleden
LIDL Heidi Klum

Heidi Klum ontwerpt toegankelijke mode voor Lidl

Heidi Klum ontwerpt toegankelijke mode voor Lidl0 ?php the_title() ?>923 dagen geleden
Mr. Selfridge Tickles

Blog: Drie ondernemerslessen van Mr. Selfridge

Blog: Drie ondernemerslessen van Mr. Selfridge0 ?php the_title() ?>923 dagen geleden
Your Style Lab Facebook Messenger

Your Style Lab laat webwinkels online kledingadvies geven via messenger

Your Style Lab laat webwinkels online kledingadvies geven via messenger0 ?php the_title() ?>927 dagen geleden
Webloyalty

Meerderheid consumenten geeft nog steeds voorkeur aan fysieke winkels

Meerderheid consumenten geeft nog steeds voorkeur aan fysieke winkels0 ?php the_title() ?>927 dagen geleden
AHSH46 Justin Bieber

Justin Bieber opent pop-up store in Rotterdam

Justin Bieber opent pop-up store in Rotterdam0 ?php the_title() ?>928 dagen geleden
Cushman & Wakefield

Internationale retailers nemen Nederlands winkelaanbod over

Internationale retailers nemen Nederlands winkelaanbod over0 ?php the_title() ?>928 dagen geleden
CoutureFashion.nl

CoutureFashion wil einde maken aan nep merkkleding

CoutureFashion wil einde maken aan nep merkkleding0 ?php the_title() ?>936 dagen geleden
PwC retail online shoppen

Nederlanders shoppen liever in winkelstraat dan online

Nederlanders shoppen liever in winkelstraat dan online0 ?php the_title() ?>937 dagen geleden
RIFD mode Scapa G-Star Raw

Wat hebben modebedrijven aan RFID?

Wat hebben modebedrijven aan RFID?0 ?php the_title() ?>943 dagen geleden
Shopping Street Innovation Lab

Amsterdam krijgt Shopping Street Innovation Lab

Amsterdam krijgt Shopping Street Innovation Lab0 ?php the_title() ?>944 dagen geleden
Winkelstraat online Guess Parajumpers Liu Jo

Noord-Hollanders en Zuid-Hollanders meest mobiele kledingshoppers

Noord-Hollanders en Zuid-Hollanders meest mobiele kledingshoppers0 ?php the_title() ?>944 dagen geleden
ASICS Amsterdam Vondelpark

ASICS haalt sport letterlijk de winkel in

ASICS haalt sport letterlijk de winkel in0 ?php the_title() ?>957 dagen geleden
Roy Donders Rojami's winkelstraat.nl

Roy Donders sluit als 300ste aan bij vernieuwd Winkelstraat.nl

Roy Donders sluit als 300ste aan bij vernieuwd Winkelstraat.nl0 ?php the_title() ?>957 dagen geleden
Ger boersma Vertical Retailing Retail in oorlog

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken0 ?php the_title() ?>961 dagen geleden
PC Hooftstraat

Winkelstraat.nl hangt naakte modellen bomvol merktattoos op de PC Hooftstraat

Winkelstraat.nl hangt naakte modellen bomvol merktattoos op de PC Hooftstraat0 ?php the_title() ?>962 dagen geleden
Robey Funkie House Rotterdam Saskia Haex

Robey profileert zich in thuisstad Rotterdam

Robey profileert zich in thuisstad Rotterdam0 ?php the_title() ?>965 dagen geleden
HEMA online e-commerce

Hogere online verkopen zorgen voor recordomzet HEMA in 2016

Hogere online verkopen zorgen voor recordomzet HEMA in 20160 ?php the_title() ?>969 dagen geleden
Carhartt WIP opent nieuwe flagship store in Amsterdam

Carhartt WIP opent nieuwe flagship store in Amsterdam

Carhartt WIP opent nieuwe flagship store in Amsterdam0 ?php the_title() ?>971 dagen geleden
De Bijenkorf Amsterdam introduceert Personal Shopping Service

De Bijenkorf laat personal shoppers de winkel afstruinen voor klanten

De Bijenkorf laat personal shoppers de winkel afstruinen voor klanten0 ?php the_title() ?>976 dagen geleden
CBS webwinkels retail e-commerce

Aantal webwinkels in tien jaar tijd vervijfvoudigd tot 32.000

Aantal webwinkels in tien jaar tijd vervijfvoudigd tot 32.0000 ?php the_title() ?>986 dagen geleden
H&M introduceert nieuw concept

H&M introduceert met ARKET nieuw concept

H&M introduceert met ARKET nieuw concept0 ?php the_title() ?>991 dagen geleden
House of Einstein

House of Einstein start met B2B-service na onderzoek

House of Einstein start met B2B-service na onderzoek0 ?php the_title() ?>998 dagen geleden
90% ergert aan kleding collega

Bijna 90% ergert zich wel eens aan de kleding van een collega

Bijna 90% ergert zich wel eens aan de kleding van een collega0 ?php the_title() ?>1003 dagen geleden
Een verkoopster voor de website United Wardrobe dat zich richt tweedehands op fashion, mode

Online kledingkast United Wardrobe verhandelt miljoenen aan tweedehands kleding

Online kledingkast United Wardrobe verhandelt miljoenen aan tweedehands kleding0 ?php the_title() ?>1008 dagen geleden
Een creditcard waar men mee kan betalen

Bezorgkosten bij online shopping veel belangrijker dan leversnelheid

Bezorgkosten bij online shopping veel belangrijker dan leversnelheid0 ?php the_title() ?>1011 dagen geleden
Een tevreden klant die heeft gewinkeld bij de Beethovenstraat

Winkeliers Beethovenstraat bezorgen nog dezelfde dag thuis

Winkeliers Beethovenstraat bezorgen nog dezelfde dag thuis0 ?php the_title() ?>1011 dagen geleden
Popster The Weeknd

Rotterdamse winkel ANSH46 haalt Pop-Up Shop The Weeknd binnen

Rotterdamse winkel ANSH46 haalt Pop-Up  Shop The Weeknd binnen0 ?php the_title() ?>1012 dagen geleden
Winkel Jan Bijl

Schoenenverkoop via webshops stijgt met 44%

Schoenenverkoop via webshops stijgt met 44%0 ?php the_title() ?>1012 dagen geleden
Ninke Gijzel en twee andere werknemers van La Collerette die enkele van hun kraagjes presenteren

De Bijenkorf kiest La Collerette als winnaar van A She Story

De Bijenkorf kiest La Collerette als winnaar van A She Story0 ?php the_title() ?>1012 dagen geleden
Een jonge vrouw die posseert met de laatste mode van kleding.nl

Kleding.nl verkocht aan het Australische Mitula

Kleding.nl verkocht aan het Australische Mitula0 ?php the_title() ?>1018 dagen geleden
Een van de modellen van Men at work gekleed in een stijlvol pak voor een molen dat iconisch is voor Nederland

Bij Only for Men mogen alleen nog maar mannen naar binnen

Bij Only for Men mogen alleen nog maar mannen naar binnen0 ?php the_title() ?>1019 dagen geleden
A$AP Rocky in het midden die samen met zijn vrienden die de nieuwste tassen van Zalando presenteren

20 miljoen klanten bezorgen Zalando bijna 3,7 miljard omzet

20 miljoen klanten bezorgen Zalando bijna 3,7 miljard omzet0 ?php the_title() ?>1019 dagen geleden
CEO van Saleduck voor het logo van Saleduck in het hoofdkantoor van Saleduck

Kortingcodekoning Saleduck lanceert met Solden.be een online community

Kortingcodekoning Saleduck lanceert met Solden.be een online community0 ?php the_title() ?>1019 dagen geleden
Bestedingen fashion gestegen

Bestedingen aan fashion met 4% gestegen in 2016

Bestedingen aan fashion met 4% gestegen in 20160 ?php the_title() ?>1021 dagen geleden
Slimme werkkleding

Slimme werkkleding voorkomt knieklachten en onveiligheid in de bouw

Slimme werkkleding voorkomt knieklachten en onveiligheid in de bouw0 ?php the_title() ?>1021 dagen geleden
3dimerce managementteam

Textiel Innovatie Fonds investeert in 3D-Configurator

Textiel Innovatie Fonds investeert in 3D-Configurator0 ?php the_title() ?>1040 dagen geleden
Scottybons sfeer

Online personal shopper Scottybons lijft B-Dressed in

Online personal shopper Scottybons lijft B-Dressed in0 ?php the_title() ?>1042 dagen geleden
reinventing retail winnaar

Retailinnovatie in Rotterdam beloond

Retailinnovatie in Rotterdam beloond0 ?php the_title() ?>1043 dagen geleden
Vrouw met tas in de zon

Kleding.nl breidt uit naar 15 landen

Kleding.nl breidt uit naar 15 landen0 ?php the_title() ?>1049 dagen geleden
H&M conscious

H&M roept op tot hergebruik

H&M roept op tot hergebruik0 ?php the_title() ?>1053 dagen geleden
Kleding winkel

Omzetexplosie mode-, schoenen- en sportwinkels

Omzetexplosie mode-, schoenen- en sportwinkels0 ?php the_title() ?>1057 dagen geleden
Kimm, Nukuhiva en Verse

Kimm, Nukuhiva en VERSE vertellen het beste verhaal

Kimm, Nukuhiva en VERSE vertellen het beste verhaal0 ?php the_title() ?>1057 dagen geleden
Winkel FLEUR

Totale omzet van groeiend aantal webwinkels stagneert

Totale omzet van groeiend aantal webwinkels stagneert0 ?php the_title() ?>1062 dagen geleden
HyperFocal

De Bijenkorf viert de vrouwelijke kracht

De Bijenkorf viert de vrouwelijke kracht0 ?php the_title() ?>1064 dagen geleden
Foute kersttrui

Foute kersttruien dragen om vluchtelingen te helpen

Foute kersttruien dragen om vluchtelingen te helpen0 ?php the_title() ?>1095 dagen geleden
Detailhandel Rotterdam

Forse omzetgroei detailhandel, ook online

Forse omzetgroei detailhandel, ook online0 ?php the_title() ?>1096 dagen geleden
Mobiele telefoon shoppen

Een vijfde van de online kopers shopt met smartphone

Een vijfde van de online kopers shopt met smartphone0 ?php the_title() ?>1102 dagen geleden
Marktplaats goudmijn collectie

Marktplaats opent Goudmijn van influencers

Marktplaats opent Goudmijn van influencers0 ?php the_title() ?>1110 dagen geleden
Online betalen

Drie kwart van Nederlanders koopt online

Drie kwart van Nederlanders koopt online0 ?php the_title() ?>1117 dagen geleden
Goede tijden Slechte tijden Nina Bing

Goede tijden voor wefashion.com door product placement

Goede tijden voor wefashion.com door product placement0 ?php the_title() ?>1123 dagen geleden
Hutspot winkel Rotterdam

Hutspot kiest bewust voor winkels met lokaal personeel

Hutspot kiest bewust voor winkels met lokaal personeel0 ?php the_title() ?>1123 dagen geleden
Bloomon bloemetjes

Bloomon zet de bloemetjes buiten bij & Other Stories

Bloomon zet de bloemetjes buiten bij & Other Stories0 ?php the_title() ?>1134 dagen geleden
Esquire

Esquire lanceert vroeger als gepland een eigen webshop

Esquire lanceert vroeger als gepland een eigen webshop0 ?php the_title() ?>1137 dagen geleden
Amsterdam ADE

Amsterdamse winkeliers kunnen ook een dansje doen tijdens ADE

Amsterdamse winkeliers kunnen ook een dansje doen tijdens ADE0 ?php the_title() ?>1153 dagen geleden
B-dressed team

B-Dressed gaat haar unique selling proposition nóg meer uitdragen

B-Dressed gaat haar unique selling proposition nóg meer uitdragen0 ?php the_title() ?>1155 dagen geleden
Marly van der Velden Nina uit GTST

WE Fashion wikkelt zich in Goede Tijden Slechte Tijden

WE Fashion wikkelt zich in Goede Tijden Slechte Tijden0 ?php the_title() ?>1158 dagen geleden
The Social Mirror kledingadvies

Modevloggers geven eerlijk kledingadvies via The Social Mirror op Hoog Catherijne

Modevloggers geven eerlijk kledingadvies via The Social Mirror op Hoog Catherijne0 ?php the_title() ?>1182 dagen geleden
Open shop bord

Winkelfaillissementen zorgen voor meer online aankopen

Winkelfaillissementen zorgen voor meer online aankopen0 ?php the_title() ?>1193 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!