Home | Conversie | Nog te vaak onduidelijkheid over wanbetalingen bij crowdfunding

Nog te vaak onduidelijkheid over wanbetalingen bij crowdfunding

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Conversie op 25/07/2017 om 13:42

Crowdfunding wanbetalingen

In december 2016 maakte de AFM bekend dat zij platforms voor crowdfunding verzocht om informatie over wanbetalingen (alle bedragen waarvan redelijkerwijs verwacht wordt dat deze niet meer worden terugbetaald aan investeerders) inzichtelijk zouden maken. De AFM signaleert dat veel platformen nog geen inzicht geven in wanbetalingen.

Platformen die op hun website wel informatie plaatsen over wanbetalingen doen dat geregeld niet op een eenvoudig vindbare plek. De AFM constateert ook dat projecten pas na 365 dagen worden afgeboekt. Volgens de Autoriteit Financiële Markten zouden projecten na 90 dagen betalingsachterstand moeten worden afgeboekt. In het najaar komt de AFM met de uitkomsten van een uitgebreider onderzoek naar transparantie over wanbetalingen.

Uit het onderzoek komen verder risico’s naar voren die prioriteit hebben voor de AFM. Er is sprake van schaarste in de crowdfunding-markt. Onder druk van deze schaarste nemen crowdfunding-investeerders in zeer korte tijd financiële beslissingen.

Zo daalde de gemiddelde tijd waarin investeerders in een project konden instappen in de onderzoeksperiode naar enkele uren. Hierdoor worden investeringsrisico’s mogelijk niet goed overzien. 60% van de investeerders negeert bovendien het advies om maximaal 10% van het vrij belegbare vermogen in crowdfunding te investeren. Op grond van deze evaluatie worden de huidige voorschriften op een aantal punten aangescherpt.

Alle projectinformatie moet 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders op het platform beschikbaar zijn. Dit is een nieuw voorschrift. De huidige 24-uurs bedenktijd achteraf blijft bestaan. Verder verwacht de AFM van de sector een flinke inspanning om te waarborgen dat investeerders zich vaker houden aan het advies om maximaal 10% van hun vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding.

Consumenten mogen afwijken van deze richtlijn maar platformen moeten deze afwijkingen wel op individuele basis kunnen verantwoorden. Een platform moet tenminste aan de AFM kunnen uitleggen waarom zij het gerechtvaardigd vindt dat een investeerder meer dan de geadviseerde 10% investeert in crowdfunding. De investeerderstoets zal blijven bestaan maar de frequentie van de herhaling hiervan zal afnemen.

De AFM accommodeert innovaties zoals crowdfunding mits het belang van klanten wordt gediend. Per 1 april 2016 zijn de vernieuwde voorschriften in werking getreden voor crowdfunding-platformen. Op termijn verwacht de AFM dat platformen onderzoeken hoe zij op effectieve wijze invulling kunnen geven aan de voorschriften. Dit in opmaat naar nieuwe wetgeving waar de AFM om heeft gevraagd in haar wetgevingsbrief en waar het ministerie van Financiën gehoor aan heeft gegeven, waardoor crowdfunding een wettelijke basis krijgt binnen de Wet Financieel Toezicht (Wft). De platformen hebben een ontheffing of vergunning maar de regels zijn op dit moment nog niet verankerd in de wet.

Omdat crowdfunding in potentie grensoverschrijdend is, werkt de AFM nauw samen met haar Europese collega- toezichthouders. Hierbij worden best practices en ervaringen uitgewisseld.

Tags

Autoriteit Financiële MarktenAutoriteit Financiële Markten CrowdfundingCrowdfunding

Comments

Kenmerken

Cashly lanceert een landelijk betaalnetwerk waarmee iedereen online aankopen, acceptgiro’s en rekeningen veilig en gemakkelijk met contant geld kan betalen. Consumenten kunnen vanaf nu terecht bij een van de meer dan 500 aangesloten Primera winkels om daar contant af te rekenen. Zo wil Cashly online betalen nog toegankelijker maken.

Online aankopen kunnen met contant geld worden betaald

Online aankopen kunnen met contant geld worden betaald0 ?php the_title() ?>636 dagen geleden
Arvato Financial Solutions maakt het met data-driven analyses mogelijk om webwinkels al vooraf te vertellen in hoeverre hun klant kredietwaardig is.

Data toont van tevoren of klant wel kredietwaardig is!

Data toont van tevoren of klant wel kredietwaardig is!0 ?php the_title() ?>657 dagen geleden
Jongeren blijken weinig te weten over hun pensioen blijkt uit onderzoek naar financiële beslissingen door online pensioenuitvoerder BeFrank en Panelwizard

Digitale communicatiemiddelen hebben grote rol bij financiële beslissingen

Digitale communicatiemiddelen hebben grote rol bij financiële beslissingen0 ?php the_title() ?>689 dagen geleden
De Autoriteit Financiële Markten (AFM), ING en Florius hebben in een gezamenlijk initiatief gedragswetenschappelijke experimenten ingezet om consumenten te activeren en daarmee financiële problemen te voorkomen. In het onderzoek onder consumenten met een aflossingsvrije en beleggingshypotheek blijken een sms, een slim opgestelde brief en een voucher die bijdraagt aan de advieskosten, kwetsbare consumenten te kunnen activeren.

Zo houden gedragswetenschappelijke inzichten consumenten uit financiële problemen

Zo houden gedragswetenschappelijke inzichten consumenten uit financiële problemen0 ?php the_title() ?>742 dagen geleden
Tientallen Rotterdamse en Arnhemse huishoudens testen de komende maanden een nieuwe, prepaid energiedienst die hoge kosten door afsluiting moet voorkomen. De dienst werkt als een prepaid telefoonabonnement; deelnemers kopen een tegoed aan energie en kunnen dit zelf opwaarderen. Afgesloten worden van energie drukt gezinnen vaak in een isolement en kost de energiesector bovendien veel geld. De proef in Rotterdam wordt door netbeheerder Stedin, energieleverancier Greenchoice en  Alliander gerealiseerd, de pilot in Arnhem door netbeheerder Liander, Nuon en Stichting Energiebank Nederland.

Greenchoice en Alliander gaan energie prepaid aanbieden

Greenchoice en Alliander gaan energie prepaid aanbieden0 ?php the_title() ?>770 dagen geleden
Oost NL investeert samen met het Japanse Energy & Environment Investment (EEI) in Oneplanetcrowd om financiering van de duurzame economie te versnellen.

Crowdfundingplatform voor duurzame ondernemingen Oneplanetcrowd haalt zelf een miljoen op

Crowdfundingplatform voor duurzame ondernemingen Oneplanetcrowd haalt zelf een miljoen op0 ?php the_title() ?>844 dagen geleden
Het stadsfietsenmerk VanMoof haalt binnen 14 dagen het maximale crowdfunding bedrag van €2,5 miljoen op. een record. Nooit eerder is zoveel financiering opgehaald in een equity crowdfunding campagne op een Nederlands platform.

VanMoof breekt Nederlands record crowdfunding

VanMoof breekt Nederlands record crowdfunding0 ?php the_title() ?>853 dagen geleden
Bolt Mobility, ook wel bekend als de Nederlandse Tesla op twee wielen, heeft een financieringsronde afgerond die €3,1 miljoen heeft opgebracht via het Europese equity crowdfunding-platform Seedrs. Tezamen met hun ronde van €1,9 miljoen eerder dit jaar, zitten ze nu aan het Europese maximum van wat ze online kunnen ophalen. De Europese startup is op een missie om benzine-slurpende, milieuvervuilende scooters permanent te vervangen.

Bolt Mobility haalt €3,1 miljoen op voor productie AppScooter

Bolt Mobility haalt €3,1 miljoen op voor productie AppScooter0 ?php the_title() ?>859 dagen geleden
Branchevereniging Nederland Crowdfunding presenteert voor de derde maal de Crowdfunding Awards. Er zijn 23 genomineerde projecten.

Nominaties voor Crowdfunding Awards bekend

Nominaties voor Crowdfunding Awards bekend0 ?php the_title() ?>867 dagen geleden

Lendahand lanceert Energise Africa met steun Richard Branson

Lendahand lanceert Energise Africa met steun Richard Branson0 ?php the_title() ?>871 dagen geleden
Fashionfitr is een webapplicatie die klanten op basis van lichaamsafmetingen in relatie tot het kledingstuk wat men wil kopen adviseert.

Nooit meer kleding bestellen die niet past!

Nooit meer kleding bestellen die niet past!0 ?php the_title() ?>886 dagen geleden
Hagelswag werd in 2016 met crowdfundingcampagne gelanceerd met als missie om het traditionele Nederlandse hagelslag met rest van de wereld te delen.

Eerste hagelslagwinkel van Nederland geopend in Amsterdam

Eerste hagelslagwinkel van Nederland geopend in Amsterdam0 ?php the_title() ?>909 dagen geleden
Listnride, deelplatform voor fiets, begon in september in Berlijn. Uitbreiding naar Amsterdam is in volle gangen crowdfunding campagne op Seedrs.

Deelplatform voor fietsen Listnride ook in Amsterdam

Deelplatform voor fietsen Listnride ook in Amsterdam0 ?php the_title() ?>931 dagen geleden
Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor People2People platform TONE waarbij consumenten via live video interactie anderen adviseren.

Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor TONE

Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor TONE0 ?php the_title() ?>936 dagen geleden
32% van de Nederlanders heeft afgelopen jaar weleens onbewust een rekening niet of veel te laat betaald. Vaak is online factuur de reden.

Online factureren vaak de oorzaak van te laat betalen

Online factureren vaak de oorzaak van te laat betalen0 ?php the_title() ?>943 dagen geleden
Amsterdam, 25 juli 2017 - Met een, richting de kledingindustrie kritische, guerilla actie op de Amsterdam Fashion Week is deze week het hyper transparante kledingmerk Unrobe gelanceerd. De nieuwe startup behaalde binnen een week 50% van hun gezette target op de crowdfunding website Kic...

Nieuw transparant kledingmerk Unrobe stunt op Amsterdam Fashion Week

Nieuw transparant kledingmerk Unrobe stunt op Amsterdam Fashion Week0 ?php the_title() ?>944 dagen geleden
ohnana startup festivaltenten Amsterdam

Nieuwe Amsterdamse festivaltenten bieden verkoeling

Nieuwe Amsterdamse festivaltenten bieden verkoeling0 ?php the_title() ?>957 dagen geleden
Count3r Paper Pilot tablet

Count3r opent eerste papieren vliegtuigjes-winkel ter wereld en zoekt crowdfunding

Count3r opent eerste papieren vliegtuigjes-winkel ter wereld en zoekt crowdfunding0 ?php the_title() ?>976 dagen geleden
Universiteit Twente augmented reality

Spotgoedkope augmented reality bril uit Twente

Spotgoedkope augmented reality bril uit Twente0 ?php the_title() ?>1000 dagen geleden
LENA the fashion library maakt kleding lenen in heel Nederland mogelijk met online library

kledingbibliotheek LENA gaat landelijk met online leensysteem

kledingbibliotheek LENA gaat landelijk met online leensysteem0 ?php the_title() ?>1053 dagen geleden
Utrechtse nieuwsplatform DUIC

Utrechtse nieuwsplatform DUIC stopt advertentiegeld terug in crowdfunding

Utrechtse nieuwsplatform DUIC stopt advertentiegeld terug in crowdfunding0 ?php the_title() ?>1056 dagen geleden
Travis OLE universele vertaler

Universele vertaler uit Rotterdam ook beschikbaar voor vluchtelingen

Universele vertaler uit Rotterdam ook beschikbaar voor vluchtelingen0 ?php the_title() ?>1068 dagen geleden
Zonnepanelen van Solease geïnstalleerd op een dak

Zonnepaneelverhuurder Solease haalt in een paar uur 1 miljoen op

Zonnepaneelverhuurder Solease haalt in een paar uur 1 miljoen op0 ?php the_title() ?>1085 dagen geleden
Robin Slakhorst en Remko Jansen die het samenwerkingscontract ondertekenen

Knab en Symbid zoeken samen crowdfunding

Knab en Symbid zoeken samen crowdfunding0 ?php the_title() ?>1090 dagen geleden
NB-lot shield

Arduino Shield beschikbaar in Nederland via Kickstarter

Arduino Shield beschikbaar in Nederland via Kickstarter0 ?php the_title() ?>1092 dagen geleden
Crowdfunding

170 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding

170 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding0 ?php the_title() ?>1147 dagen geleden
Crowdfunding wanbetalingen

Crowdfundingplatformen moeten informatie over risico’s verbeteren

Crowdfundingplatformen moeten informatie over risico’s verbeteren0 ?php the_title() ?>1151 dagen geleden
Simon Douw en Gijsbert Koren

Simon Douw en Gijsbert Koren: Warme crowdfunding is meer dan geld alleen

Simon Douw en Gijsbert Koren: Warme crowdfunding is meer dan geld alleen0 ?php the_title() ?>1158 dagen geleden
Tinki.nl hondenliefhebbers

Vergelijkingssite voor hondenliefhebbers Tinki.nl start crowdfundingcampagne

Vergelijkingssite voor hondenliefhebbers Tinki.nl start crowdfundingcampagne0 ?php the_title() ?>1165 dagen geleden
Geld ingezoomd

Risico’s van crowdfunding door investeerders mogelijk onderschat

Risico’s van crowdfunding door investeerders mogelijk onderschat0 ?php the_title() ?>1197 dagen geleden
B-dressed team

B-Dressed gaat haar unique selling proposition nóg meer uitdragen

B-Dressed gaat haar unique selling proposition nóg meer uitdragen0 ?php the_title() ?>1225 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!