Home | retail | Muziekomzet blijft stijgen dankzij streaming en vinyl

Muziekomzet blijft stijgen dankzij streaming en vinyl

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 21/09/2017 om 19:37

De muziekomzet is in de eerste helft van 2017 met 8,5% gestegen. Vooral streaming en revival van vinyl zijn de dragers van dit succes volgens NVPI.

De muziekomzet is in de eerste helft van 2017 met 8,5% gestegen. De in 2015 ingezette omzetgroei zet ook in 2017 door en vooral het succes van streaming en de revival van vinyl zijn de dragers van dit succes. De streaming omzet is ruim 30% gestegen en vinyl laat een mooie stijging van 21% zien. Dat blijkt uit cijfers van NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie en vertegenwoordigt het merendeel van de Nederlandse muziekmaatschappijen, uitgevers en distributeurs van film en online en uitgevers van games en andere interactieve software.

Dat het beluisteren van muziek via streamingsdiensten verder toeneemt blijkt uit het aandeel van 65% in de totale marktomzet. Binnen de digitale markt is dat zelfs ruim 93% en daarmee verliest downloaden steeds meer terrein. De fysieke markt blijft dalen, ondanks dat vinyl nog steeds in de lift zit en nu een aandeel heeft van 35% binnen deze markt. De lp is definitief terug en een ware trend.

Deze positieve resultaten komen voort uit de topreleases van nationale- en internationale artiesten. Vooral de Nederlandse rappers deden het goed: Boef, Lil’Kleine en rapformatie SFB domineerden de hitlijsten met hun hits. Rapper Boef brak zelfs record na record met zijn debuutalbum Slaaptekort en zijn singles Salam en Habiba.

Dance blijft een krachtig genre, Scared To Be Lonely van Martin Garrix & Dua Lipa is een bewijs.

Ook André Hazes jr. had succes met zijn eerste nummer-1-album Wijzer.

Despacito van Luis Fonsi werd dè ‘zomerhit’ van 2017 en tegelijk de meest gestreamde track allertijden. Het album ÷ Divide van de Britse singer-songwriter Ed Sheeran scoorde hoog in alle hitlijsten. Zo stond dit het eerste half jaar zeventien weken non-stop in de top 10 van de chart voor de vinylverkoop in Nederland, waarvan zeven weken op één.

NVPI Audio verwacht dat in het tweede halfjaar de groei aanhoudt. Het tweede half jaar staan weer succesvolle releases gepland.

Tags

Dua LipaDua Lipa SFBSFB NVPINVPI André Hazes juniorAndré Hazes junior streamingstreaming BoefBoef vinylvinyl Lil’ KleineLil’ Kleine Martin GarrixMartin Garrix

Comments

Kenmerken

Om de achttiende editie van Appelsap aan te kondigen brengen huidige opkomende hiphop-artiesten als Jacin Trill, Leafs, Ray Fuego, Bubbles en Mairo Nawaz een ode aan iconen zoals Eminem, Outkast,  N.W.A., 50 Cent, A$AP Rocky, EPMD, Missy Elliott, The Notorious B.I.G. en Lil Kim. De campagne is bedacht door Halal en bestaat uit een film, geregisseerd door Rogier Smalhout en foto's door Vitali Gelwich die zijn gebaseerd op het originele beeldmateriaal. De geportretteerde artiesten zullen allen optreden tijdens het festival 11 augustus in het Flevopark.

Hiphop-artiesten brengen ode aan helden voor Appelsap

Hiphop-artiesten brengen ode aan helden voor Appelsap0 ?php the_title() ?>627 dagen geleden
Producer ESKO is bekend van nummers voor Bokoesam, Keizer, Jermaine Niffer, Josylvio , Sevn Alias, Jonna Fraser, Hef, Adje, Cho, Lijpe, 3robi, Kempi, The Partysquad en Adje. Ter gelegenheid van zijn eigen album Beats By Esko zal producer live in contact treden met zijn fans. Vanuit de opname studio van de leidende muziek publisher Cloud 9 is de als Stacey Walroud geboren artiest middels een livestream te zien en te spreken via de nieuwste interactieve reclamezuil op metrostation Beurs te Rotterdam.

ESKO live in contact met fans via interactieve reclamezuil op metrostation Beurs

ESKO live in contact met fans via interactieve reclamezuil op metrostation Beurs0 ?php the_title() ?>647 dagen geleden
Juke, De radio- en muziekstreamingdienst van Talpa Radio en MediaMarkt heeft nu een volledige integratie in Sonos. Volgende maand zijn 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, SLAM! en 100% NL te beluisteren via Alexa. Bovendien leveren Ilse DeLange, de 3JS, Maan en Armin van Buuren, radio dj’s zoals Edwin Evers en Coen & Sander en Fred van Leer en LINDA. hebben eigen playlist.

Armin van Buuren, Fred van Leer en Ilse DeLange ingezet voor Juke

Armin van Buuren, Fred van Leer en Ilse DeLange ingezet voor Juke0 ?php the_title() ?>661 dagen geleden
Ronald Bakker, medeoprichter van Bagels & Beans, gaat onder de naam JuiceJunkRecords vinyl persen. Ronald: ''Toen ik de plannen in kleine kring bekend maakte, kwamen er fantastische artiesten op mijn pad. Inmiddels hebben we twee veelbelovende zangeressen getekend: Jennie Lena en JUNE. Voor de distributie werken we samen met Suburban Label Services.''

Oprichter Bagels & Beans begint platenlabel, Jennie Lena en JUNE eerste aanwinst

Oprichter Bagels & Beans begint platenlabel, Jennie Lena en JUNE eerste aanwinst0 ?php the_title() ?>668 dagen geleden
Biermerk Leffe de nieuwe hoofdsponsor van Record Store Day Nederland! Leffe is ’s werelds bekendste Belgische abdijbier en volgens Sjors van Drie, Brand Manager van Leffe, is de samenwerking een hele goeie match: ''Leffe bier staat voor genieten en de tijd nemen voor mooie momenten. Niet voor niets hebben we daar in onze meest recente campagne (van FCB Amsterdam, red.) al een parallel getrokken met het luisteren naar vinyl. De samenwerking met Record Store Day is daarin een logisch vervolg.''

Leffe nieuwe hoofdsponsor Record Store Day Nederland

Leffe nieuwe hoofdsponsor Record Store Day Nederland0 ?php the_title() ?>719 dagen geleden
Het International Film Festival Rotterdam lanceert VOD-platform. Unleashed steunt onafhankelijke filmmakers door films het hele jaar online aan te bieden.

IFFR lanceert eigen streamingdienst Unleashed

IFFR lanceert eigen streamingdienst Unleashed0 ?php the_title() ?>726 dagen geleden
In samenwerking met poppodium 013 en Gemeente Tilburg organiseert Totally Tuned 18 januari The Power of Music om creatieve en zakelijke wereld te verbinden.

The Power of Music

The Power of Music0 ?php the_title() ?>769 dagen geleden
IMMovator en Beeld en Geluid organiseren dinsdagmiddag 12 december een Cross Media Café over muziek en innovatie. Professionals uit de muziek- en media-industrie komen bij elkaar om over de laatste digitale innovaties te spreken. Met showcases van onder andere Spinnin’ Records, 101Barz, de Top 2000 en MTV.

Spinnin’Records, 101Barz en Top 2000 over muziek en innovatie tijdens Cross Media Café Muziek

Spinnin’Records, 101Barz en Top 2000 over muziek en innovatie tijdens Cross Media Café Muziek0 ?php the_title() ?>789 dagen geleden

Top Notch YouTube-kanaal bereikt één miljoen abonnees

Top Notch YouTube-kanaal bereikt één miljoen abonnees0 ?php the_title() ?>809 dagen geleden
Alle B&O PLAY-artikelen zijn van nu af aan verkrijgbaar bij Hi-Fi Klubben. Bij de 104 winkels in heel Europa en ook online.

B&O PLAY voortaan verkrijgbaar bij alle Hi-Fi Klubben-winkels

B&O PLAY voortaan verkrijgbaar bij alle Hi-Fi Klubben-winkels0 ?php the_title() ?>814 dagen geleden
Premium filmservice Film1 lanceert de campagne: Stop searching. Start watching waarmee wordt ingespeeld op de frustratie van het zoeken.

Film1 start nieuwe campagne: Stop searching. Start watching.

Film1 start nieuwe campagne: Stop searching. Start watching.0 ?php the_title() ?>844 dagen geleden
Kevin Spacey vertelt op BusinessBoost Live op 29 november 2017 in Rotterdam Ahoy hoe hij Big Data gebruikte om House of Cards aan Netflix te verkopen.

Kevin Spacey hoofdspreker op BusinessBoost Live

Kevin Spacey hoofdspreker op BusinessBoost Live0 ?php the_title() ?>857 dagen geleden
McAfee toont met Most Dangerous Celebrities de beroemde namen die naar gevaarlijke websites leiden. Bijvoorbeeld Martin Garrix, Armin van Buuren en Afrojack.

Martin Garrix levert meeste gevaar op volgens McAfee

Martin Garrix levert meeste gevaar op volgens McAfee0 ?php the_title() ?>859 dagen geleden
ACM heeft studie gedaan naar online videoplatforms zoals YouTube en Netflix. Er zijn voorlopig geen risico’s voor concurrentie op online advertentiemarkt.

Geen dominante marktmacht bij online video-streaming platforms

Geen dominante marktmacht bij online video-streaming platforms0 ?php the_title() ?>887 dagen geleden
Paradiso Bravoure Experimental Jetset

Nieuwe website Paradiso doet programmasuggesties via Spotify

Nieuwe website Paradiso doet programmasuggesties via Spotify0 ?php the_title() ?>935 dagen geleden
Talpa Radio Juke Mediamarkt

Talpa Radio en MediaMarkt lanceren radio- en muziekstreamingdienst Juke

Talpa Radio en MediaMarkt lanceren radio- en muziekstreamingdienst Juke0 ?php the_title() ?>937 dagen geleden
Datingservice Lexa.nl gaat singles matchen op basis van persoonlijke muziekvoorkeur. De integratie van Spotify plug-in  is onderdeel van de eind december gelanceerde nieuwe merkcampagne: Little Details, Great Stories. Lexa.nl wil online daten daarmee weer persoonlijk maken.

Vooral groei voor mediabedrijven die inzetten op beleving en ervaring

Vooral groei voor mediabedrijven die inzetten op beleving en ervaring0 ?php the_title() ?>958 dagen geleden
Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend0 ?php the_title() ?>1001 dagen geleden
streaming muziekindustrie NVPI Adele, Justin Bieber, Broederliefde, Lil’ Kleine, Kensington, Coldplay, David Bowie, The Rolling Stones, Leonard Cohen en Kinderen voor Kinderen

Onbeperkt muziek streamen doet omzet Nederlandse muziekindustrie stijgen

Onbeperkt muziek streamen doet omzet Nederlandse muziekindustrie stijgen0 ?php the_title() ?>1005 dagen geleden
Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici

Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici

Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici0 ?php the_title() ?>1010 dagen geleden
Record Store Day Andre Hazes Broederliefde Top Notch Vinyl

Platenzaken vieren het vinyl tijdens Record Store Day 2017

Platenzaken vieren het vinyl tijdens Record Store Day 20170 ?php the_title() ?>1010 dagen geleden
Ghost Recon zoals die te zien is op Amazon Prime

Livestream website Twitch.tv start met gameverkoop

Livestream website Twitch.tv start met gameverkoop0 ?php the_title() ?>1033 dagen geleden
Reykjavikur Daetur Eurosonic

Zwarthandel concertkaartjes niet meer mogelijk door blockchain

Zwarthandel concertkaartjes niet meer mogelijk door blockchain0 ?php the_title() ?>1105 dagen geleden
T-Mobile Datavrije muziek

T-Mobile moet Datavrije muziek uitzetten want gratis data bestaat niet

T-Mobile moet Datavrije muziek uitzetten want gratis data bestaat niet0 ?php the_title() ?>1129 dagen geleden
Karim Erja

Karim Erja: Steeds meer creatieve toepassingen van live-integratie

Karim Erja: Steeds meer creatieve toepassingen van live-integratie0 ?php the_title() ?>1130 dagen geleden
Platenspeler

Platenbon gaat weer digitaal draaien

Platenbon gaat weer digitaal draaien0 ?php the_title() ?>1166 dagen geleden
MTV broederliefde

Merken klinkend aanwezig tijdens MTV European Music Awards in Rotterdam

Merken klinkend aanwezig tijdens MTV European Music Awards in Rotterdam0 ?php the_title() ?>1179 dagen geleden
Onlane

OnLane start samenwerking met influencers op het nieuwe musical.ly netwerk

OnLane start samenwerking met influencers op het nieuwe musical.ly netwerk0 ?php the_title() ?>1188 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!