Home | B2B | Mobiele markt krimpt in 2016 bijna 4% tot 4,7 miljard euro

Mobiele markt krimpt in 2016 bijna 4% tot 4,7 miljard euro

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 20/03/2017 om 13:49

KPN telecompaper

De totale omzet in mobiele diensten is in 2016 uitgekomen op 4,7 miljard euro. Dat is 3,9 procent minder dan in 2015. Het is ook een grotere daling dan in 2015, toen de omzet ten opzichte van een jaar eerder met 3,3 procent kromp. Van de grote operators waren Vodafone en T-Mobile de verliezers. Zij verloren zowel omzet als aandeel op de mobiele markt. Dat blijkt uit het meest recente Dutch Mobile Operators-rapport van Telecompaper.

Er is overigens wel enige nuance aan te brengen in de cijfers. Zo is de krimp van het afgelopen jaar minder sterk dan in 2014, toen de mobiele markt te maken kreeg met een omzetdaling van maar liefst 7,5 procent. Ook blijkt er kwartaal op kwartaal wel sprake van enige verbetering.

De vier mobiele operators met een eigen netwerk (KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2) kampen nog altijd met prijsdruk als gevolg van de concurrentie op de Nederlandse markt, terwijl de omzet van buiten-de-bundel verbruik ook nog steeds daalt. Verder is er nog steeds sprake van een negatieve impact door veranderend consumentengedrag en door de op EU-niveau opgelegde verdere daling van de retail roamingtarieven.

De omzet van KPN liet de minste daling zien, vooral door verbetering van de resultaten bij de consumententak. Daardoor wist de operator zijn marktaandeel  in de mobiele markt te verstevigen. Uitdager Tele2 deed het nog beter door als enige mobiele operator een omzetgroei te realiseren, wat leidde tot een bescheiden toename in marktaandeel.

De omzet van T-Mobile daalde procentueel het hardst –  met 7,2 procent naar een marktaandeel van 21,2 procent – terwijl de omzet van Vodafone met 6,9 procent kromp. Dat leidde tot een marktaandeel van  32,5 procent . De omzet van KPN daalde met slechts 0,6 procent. De operator zag daarmee het marktaandeel stijgen naar 42,5 procent. Nieuwkomer Tele2 (dat begin 2016 de uitrol van zijn 4G-netwerk afrondde) kwam vorig jaar uit op 3,8 procent. Dat is 0,4 procentpunten hoger dan in 2015.

De operators proberen door het aanbieden van all-in bundles, multi-play maar ook met grotere databundels tegen vaak lagere prijzen, mensen over te halen om meer te besteden en het klantenverlies (de ‘churn’) te verminderen. Er lijkt op dit punt wel een verbetering zichtbaar, maar dat is nog steeds niet voldoende om in de plus te eindigen. Ook de impact van regelgeving lijkt nog niet over te zijn,in het licht van het volledig schrappen van retail roamingtarieven in de EU per juli 2017.

Op basis van de resultaten uit het vierde kwartaal en de huidige marktinvloeden heeft Telecompaper zijn verwachting voor de komende vijf jaar bijgesteld. Daaruit blijkt dat de pijn nog lang niet over is voor de spelers op de mobiele markt. Naar verwachting zal de mobiele markt in Nederland in 2017 met ongeveer 3 procent krimpen naar een omzet van 4,6 miljard euro. Het onderzoeksbureau voorziet  verder ook nog krimp voor de hele periode van 2016-2021, met een negatieve gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 0,9 procent. Dat leidt tot een omzet in mobiele diensten van rond de 4,5 miljard euro in 2021.

Deze voorspelling is gebaseerd op de verwachting dat de concurrentie verder zal toenemen met nog steeds vier operators -ondanks de fusie van Vodafone en Ziggo. Onduidelijk is nog waar de frequentieveiling in 2019 (voor onder meer spectrum in de 5G-frequentiebanden) op dit gebied toe zal leiden. Het reserveren van blokken spectrum voor nieuwkomers wordt vooralsnog als ‘zwaar middel’ beschouwd.

De omzet uit datadiensten zal de komende jaren blijven groeien, onder meer door het aanbod van grotere databundels en onbeperkte bundels. Dat is echter onvoldoende om de structurele daling van de omzet  uit spraak en sms volledig te compenseren. Andere belangrijke negatieve factoren zijn regulering – vooral de nieuwe voorgestelde MTA-tarieven (mobile termination rates) van toezichthouder ACM – en afschaffing van roaming.

Ook de transparantie van mobiele kosten en de druk op de ARPU (gemiddelde omzet per klant) vanwege het combineren van mobiele diensten met vaste diensten spelen een rol. Alle operators (KPN voorop met ruim 1 miljoen vast-mobiele klanten), lijken in te zetten op een dergelijke bundeling om klanten aan zich te binden.

Mobiel dataverkeer blijft qua volume met dubbele cijfers groeien, al lijkt de groei iets te vertragen, aldus het Dutch Mobile Operators rapport. Operators worstelen ook met de vertaling van de vraag naar datadiensten naar hogere tarieven en omzetten. De sterke concurrentie en focus op multi-play pakketten laten hier ook weinig ruimte voor over.

De Nederlandse mobiele markt telde in totaal 20,3 miljoen simkaarten eind december 2016, inclusief de vier operators, de MVNO’s en exclusief M2M (machine-to-machine). Dit is een stijging van 1,7 procent op jaarbasis. De groei kwam vooral uit de stijging van het aantal postpaid-klanten.

De mobiele penetratie steeg licht in het vierde kwartaal, naar 118,6 procent. Telecompaper verwacht dat de markt de komende vijf jaar met ongeveer 0,7 miljoen simkaarten zal groeien, naar ongeveer 21 miljoen in 2021 (exclusief M2M).

Tags

TelecompaperTelecompaper Dutch Mobile Operators-rapportDutch Mobile Operators-rapport telecomtelecom VodafoneVodafone Tele2Tele2 T-MobileT-Mobile KPNKPN ZiggoZiggo

Comments

Kenmerken

Samen met klanten en technologie-partners start telecom en ICT-dienstverlener KPN in de loop van 2018 vier verschillende (pré) 5G-field labs om daarmee de waarde van 5G toepassingen te ontdekken. Van het testen van slimme antennes in stedelijk gebied tot het onderzoeken van de verbinding van drones voor precisielandbouw, virtual reality in de industrie en zelfrijdende voertuigen. Mede dankzij 5G technologie zullen dit soort toepassingen werkelijkheid worden in Amsterdam Zuidoost, op een boerderij in Drenthe, in de Rotterdamse Haven en op snelwegen nabij Helmond.

KPN gaat samen met klanten 5G ontdekken

KPN gaat samen met klanten 5G ontdekken0 ?php the_title() ?>724 dagen geleden
Uit het nieuwste Dutch Apps market-rapport van Telecompaper blijkt dat Facebook grootste is. Pinterest stijgt, Netflix meest populaire streaming videodienst

Vier miljoen Nederlanders hebben Netflix-app op mobieltje

Vier miljoen Nederlanders hebben Netflix-app op mobieltje0 ?php the_title() ?>854 dagen geleden
Nu meer spelers – zoals operators, producenten, platformaanbieders - zich op de markt mengen, zal het bezit langzaam groeien, zo concludeert Telecompaper in de tweede editie van zijn Smart home-rapport. Naast operators, producenten en platformaanbieders zijn ook retailers (zoals Ikea) en verzekeraars zich op de markt aan het roeren.

Meer spelers op smart home markt maar bezit blijft beperkt in Nederland

Meer spelers op smart home markt maar bezit blijft beperkt in Nederland0 ?php the_title() ?>872 dagen geleden
Mobiele abonnementen vergelijken is complexer dan ooit, consumenten laten voordeel liggen. BigSpark biedt mogelijkheid om combivoordelen te vergelijken.

BigSpark ontwikkelt unieke vergelijker voor mobiele abonnementen

BigSpark ontwikkelt unieke vergelijker voor mobiele abonnementen0 ?php the_title() ?>906 dagen geleden
Door onbeperkt roamen kijken vakantiegangers in Europa vaker op hun telefoon dan ze willen en zijn daardoor vaker bezig met werk en wat ze allemaal missen.

Meer stress tijdens vakantie door onbeperkt roamen

Meer stress tijdens vakantie door onbeperkt roamen0 ?php the_title() ?>941 dagen geleden
chatten 9,6 miljoen gebruikt WhatsApp dagelijks. Snapchat door 2,1 miljoen Nederlanders. Blijkt uit Dutch Apps Market rapport van Telecompaper.

9,6 miljoen Nederlanders chatten dagelijks via WhatsApp

9,6 miljoen Nederlanders chatten dagelijks via WhatsApp0 ?php the_title() ?>991 dagen geleden
roamingregels telecom ACM

Telecombedrijven leven nieuwe roamingregels goed na

Telecombedrijven leven nieuwe roamingregels goed na0 ?php the_title() ?>1005 dagen geleden
Telecom KPN staat van telecom

Telecomsector investeert 2,2 miljard euro in digitale infrastructuur

Telecomsector investeert 2,2 miljard euro in digitale infrastructuur0 ?php the_title() ?>1020 dagen geleden
P3 T-Mobile

Nederlandse telecomproviders bieden internationaal beste resultaten

Nederlandse telecomproviders bieden internationaal beste resultaten0 ?php the_title() ?>1082 dagen geleden
KPMG: “Aanzienlijk meer fusies en overnames op Nederlandse markt”

Aanzienlijk meer fusies en overnames op Nederlandse markt

Aanzienlijk meer fusies en overnames op Nederlandse markt0 ?php the_title() ?>1103 dagen geleden
één van de modellen van de reclames van T-mobile

T-mobile noteert 18% stijging in klanttevredenheid

T-mobile noteert 18% stijging in klanttevredenheid0 ?php the_title() ?>1130 dagen geleden
Medewerkers van T-Mobile en Huawei die samen een foto nemen na het tekenen van het samenwerkingverband

T-Mobile en Huawei bouwen samen aan het beste unlimited netwerk

T-Mobile en Huawei bouwen samen aan het beste unlimited netwerk0 ?php the_title() ?>1132 dagen geleden
Mobiele telefonie

ACM onderzoekt kansen en risico’s van bundeling op telecommarkt

ACM onderzoekt kansen en risico’s van bundeling op telecommarkt0 ?php the_title() ?>1132 dagen geleden
Telecomsector en datacenter

Kabinet wil telecomsector en datacenters in de hand houden

Kabinet wil telecomsector en datacenters in de hand houden0 ?php the_title() ?>1145 dagen geleden
DDMA

DDMA bereidt zich in 2017 voor op de nieuwe Europese telecomwet

DDMA bereidt zich in 2017 voor op de nieuwe Europese telecomwet0 ?php the_title() ?>1169 dagen geleden
Telfort medewerker

Telfort levert nieuwe producten voortaan nog dezelfde dag

Telfort levert nieuwe producten voortaan nog dezelfde dag0 ?php the_title() ?>1175 dagen geleden
Smartphone steeds slimmer

Smartphone leert zelf steeds slimmer te worden

Smartphone leert zelf steeds slimmer te worden0 ?php the_title() ?>1180 dagen geleden
T-Mobile Datavrije muziek

T-Mobile moet Datavrije muziek uitzetten want gratis data bestaat niet

T-Mobile moet Datavrije muziek uitzetten want gratis data bestaat niet0 ?php the_title() ?>1200 dagen geleden
Lippensofa

KPN hoofdsponsor tentoonstelling Gek van surrealisme

KPN hoofdsponsor tentoonstelling Gek van surrealisme0 ?php the_title() ?>1207 dagen geleden
Mobiele data

Marketingacties leveren telecomaanbieders meer groei op

Marketingacties leveren telecomaanbieders meer groei op0 ?php the_title() ?>1208 dagen geleden
Vodafonewinkel de Lijnbaan

T-Mobile mag Vodafone Thuis overnemen

T-Mobile mag Vodafone Thuis overnemen0 ?php the_title() ?>1210 dagen geleden
KPN website

KPN wordt het meest misbruikt

KPN wordt het meest misbruikt0 ?php the_title() ?>1211 dagen geleden
Meisje met telefoon aan het appen

Telecomproviders gaan de strijd aan met WhatsApp

Telecomproviders gaan de strijd aan met WhatsApp0 ?php the_title() ?>1235 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!