Home | Logistiek/e-commerce | Logistieke startup Synple haalt €1,1 miljoen op om lege vrachtkilometers te voorkomen

Logistieke startup Synple haalt €1,1 miljoen op om lege vrachtkilometers te voorkomen

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 05/09/2017 om 11:08

Eén op de vier vrachtwagens rijdt leeg over de weg. Het is de ambitie van Synple om dit te verminderen. Newion en Mainport Innovation Fund II investeren.

Logistieke tech startup Synple heeft een samenwerkingsplatform voor wegvervoerders ontwikkeld en heeft een investering van  1,1 miljoen euro ontvangen van Newion en Mainport Innovation Fund II. Met het software platform van Synple kunnen transporteurs eenvoudig vrachten combineren en ritten uitwisselen. Zo wordt de transportsector efficiënter, worden minder lege kilometers afgelegd, CO2 gereduceerd en winstgevendheid verhoogd. Met deze eerste externe financieringsronde kan Synple versneld transporteurs aansluiten, haar organisatie verder uitbreiden en opschalen voor internationale expansie.

Eén op de vier vrachtwagens rijdt leeg over de weg. Het is de ambitie van Synple om dit met 50% te verminderen. Samen met partijen in de logistieke sector heeft Synple een samenwerkingsplatform ontwikkeld voor de onderlinge uitwisseling tussen transporteurs.

Net als digitale transportplatformen zoals Uberfreight, Convoy en Saloodo gebruikt Synple slimme technologie om vracht en capaciteit te matchen. Uniek aan Synple is dat ze realtime slimme combinaties maken van ritten tussen transporteurs onderling. Daarbij komt het gebruiksgemak voor de transportplanner, die met één klik de benodigde informatie verwerkt in zijn eigen transport management systeem. Deze uitwisseling van informatie vindt plaats via het Synple platform zonder dat vertrouwelijke informatie hoeft te worden prijsgegeven of aanpassingen in het huidige systeem vereist zijn.

Transporteurs kunnen het Synple platform als samenwerkingsmodule eenvoudig met hun bestaande systemen koppelen. De oplossing van Synple bespaart een transportplanner veel tijd en zoekwerk en stelt hem in staat ritten efficiënter uit te voeren. Naast tijdsbesparing en minder fouten, leidt de oplossing tot besparing van wegkilometers, minder CO2 uitstoot en daarmee duurzame winst voor de transportsector.

Nationale – en internationale partijen die met Synple projecten en pilots hebben gedaan zijn enthousiast en bevestigen het gebruikersgemak voor de planner. De komende tijd zullen grote en kleinere transportbedrijven in Nederland en België worden aangesloten, om vervolgens in 2018 verder in Europa uit te rollen.

Marco Jorissen, directeur van Mammoet Road Cargo en een van de eerste deelnemers aan het Synple platform: ”Wij werken al jaren intensief samen met transporteurs in heel Europa, en de technologie van Synple creëert voor ons nieuwe mogelijkheden om efficienter te plannen en duurzamer te rijden.”

Thijs Gitmans, fondsmanager van MIF II: ”Wij willen graag investeren in ondernemingen die een duurzame verbetering weten door te voeren in de logistieke sector. Het is onze overtuiging dat Synple het team en de oplossing heeft om te zorgen voor een echte impact op leegrijden.”

Frank Claassen, managing partner van Newion: ”Synple heeft de afgelopen tijd op eigen kracht geïnvesteerd in indrukwekkende technologie die robuuste opschaling mogelijk maakt. We geloven dat met onze investering Synple verder kan groeien en nog sneller kan opschalen. Synple is de eerste investering door ons recent opgerichte derde business software fonds van Newion.”

Roderick Rodenburg, oprichter van Synple: ”We zijn supertrots op de combinatie van deze twee investeerders. Er zijn veel aanmeldingen vanuit de verschillende sectoren in de logistiek en uit het buitenland. Met onze investeringspartners gaan we de komende jaren deze groei realiseren en die zelfs nog verder versnellen. We willen snel heel Europa bedienen!”

Synple is in 2015 gestart met toegepast onderzoek op het gebied van logistieke samenwerking in de wegtransportsector. In samenwerking met onder meer Dinalog, Connekt en TNO zijn projecten opgestart om het concept te testen. De oprichters, Roderick Rodenburg en Machiel Resink, zijn in 2016 gestart met het ontwikkelen van een eerste versie van het Synple platform. In 2017 is begonnen met de uitrol van een schaalbaar platform. Synple is actief in het wegtransport van zware goederen (heavy and special goods) en pallet transport (FMCG).

Newion III is het derde business software fonds van Newion en richt zich op op business software bedrijven in de Benelux. Newion is sinds haar oprichting in 2000 één van de meest succesvolle investeringsmaatschappijen in haar segment. Newion heeft een reputatie als betrokken investeerder en is ervaren in het investeren in startende en groeiende ondernemingen. Een belangrijke investeerder in Newion III is het European Investment Fund. Haar vorige fondsen hebben succesvol geïnvesteerd in Oxxio (exit), Mirror42 (exit), Q-go (exit), Collibra, Nallian, iWelcome, Reasult, 24iMedia, CustomerGauge, Instant Magazine, L1nda, The Next Ad en Oxynade.

MIF II wil innovatie in logistiek, transport en luchtvaart stimuleren. Het fonds is opgericht in 2015 door Schiphol, KLM, TU Delft, NS en Havenbedrijf Amsterdam, samen met NBI Investors, de manager van het fonds. MIF II heeft geïnvesteerd in ViriCiti, Parcompare, We4Sea en Synple. Haar voorganger Mainport Innovation Fund I heeft geïnvesteerd in Casper (exit), Multi Pilot Simulations (exit), FastTrack Company, Ampyx Power (exit), Robin Radar, MI Airline, Snocom, Eye on Air, Undagrid en Calendar42. MIF I en II maken gebruik van de Seed Capital regeling van RVO.nl.

Tags

SynpleSynple leegrijdenleegrijden NewionNewion Mainport Innovation Fund IIMainport Innovation Fund II logistieklogistiek StartupStartup

Comments

Kenmerken

Roadmap, het mobiele reisplatform voor multinationals, heeft een financieringsronde van 4 miljoen euro voltooid. De ronde werd geleid door Newion Investments en de oprichters. Newion Investments richt zich op leveranciers van B2B-bedrijfssoftware met een wereldwijd bereik in een vroeg stadium. Newion staat bekend om haar succesvolle investering in Collibra en vele andere bedrijven binnen eerdere fondsen.

Roadmap haalt 4 miljoen euro groeigeld op

Roadmap haalt 4 miljoen euro groeigeld op0 ?php the_title() ?>596 dagen geleden
Mautilus is een Tsjechische ontwikkelaar van tv-apps en biedt 24i nieuwe producten en mogelijkheden, en verhoogt de productiecapaciteit.

TV-app maker 24i Media neemt Mautilus over

TV-app maker 24i Media neemt Mautilus over0 ?php the_title() ?>624 dagen geleden
Rotterdam The Hague Airport gaat als eerste in de praktijk werken met een bagageafhandelingssysteem op basis van FLEET, de toekomstbestendige bagagelogistiekoplossing van Vanderlande waarbij autonome voertuigen de bagage vervoert. Elk wagentje vervoert één koffer of tas en bepaalt zelf de optimale route door de luchthaven.  De overeenkomst tussen Vanderlande en RTHA (onderdeel van de Royal Schiphol Group) bevestigt dat beide organisaties vol inzetten op innovatieve oplossingen. Het gezamenlijke innovatieproject heeft als doel het bagageafhandelingsproces in Rotterdam op het vlak van flexibiliteit, efficiëntie, kwaliteit en ergonomie te verbeteren.

Bagage op Rotterdam The Hague Airport afgehandeld met zelfrijdende karretjes

Bagage op Rotterdam The Hague Airport afgehandeld met zelfrijdende karretjes0 ?php the_title() ?>672 dagen geleden
Het aantal werknemers in transport en logistiek stijgt al 15 kwartalen op rij tot een recordhoogte van 148.621 werknemers. De piek voor instroom ligt op 20 jaar en voor uitstroom op 66 jaar. Dit blijkt uit de nieuwste Sectormonitor die is uitgebracht door het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Ook blijft het aantal vacatures in de sector transport en logistiek stijgen. Het aantal openstaande vacatures lag eind 2017 bijna 50% hoger dan in het jaar daarvoor. Daarom start de sector een nieuwe wervingscampagne voor 1.500 extra vrachtwagenchauffeurs.

Wervingscampagne voor 1.500 vrachtwagenchauffeurs die lekker mee kunnen zingen

Wervingscampagne voor 1.500 vrachtwagenchauffeurs die lekker mee kunnen zingen0 ?php the_title() ?>673 dagen geleden
SwipeGuide is een Enschedese start-up die bedrijven zelf eenvoudig visuele gebruikersinstructies en -handleidingen laat creëren, bewerken en delen voor gebruik op mobiele apparaten zoals de telefoon. De onderneming verbetert daarmee de klantervaring, vermindert de kosten van diensten en stapels verspild papier. Newion is onder de indruk van de techniek en de groei en investeert nu een miljoen euro. Met de investering zal het bedrijf de software verbeteren en mogelijk internationaal gaan.

Mobiele handleidingen van SwipeGuide helpen klantervaring te verbeteren

Mobiele handleidingen van SwipeGuide helpen klantervaring te verbeteren0 ?php the_title() ?>694 dagen geleden
Shipping Blue is een nieuwe wereldwijde pakket bezorgservice van KLM, speciaal ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf.

KLM gaat pakketten bezorgen met Shipping Blue

KLM gaat pakketten bezorgen met Shipping Blue0 ?php the_title() ?>771 dagen geleden
Met een investering van 5 miljoen euro in Ahrma-aandelen zet BASF een belangrijke stap in de richting van een transparanter, betrouwbaarder en efficiënter ecosysteem in de toeleveringsketen.

BASF investeert in smart supply chain start-up Ahrma

BASF investeert in smart supply chain start-up Ahrma0 ?php the_title() ?>776 dagen geleden
Met de proef Personal Security Pass online kunnen reizigers een tijdstip reserveren om door de veiligheidscontrole op Schiphol te gaan.

Op afspraak door de veiligheidscontrole op Schiphol?

Op afspraak door de veiligheidscontrole op Schiphol?0 ?php the_title() ?>786 dagen geleden
Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector. Met name door populariteit e-commerce neemt vraag naar pakketbezorgers en werknemers in distributiecentra toe merkt Indeed.

Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector

Schrijnend tekort aan personeel in de logistieke en transportsector0 ?php the_title() ?>807 dagen geleden

Havenbedrijf en gemeente Rotterdam starten fieldlab voor blockchain technologie

Havenbedrijf en gemeente Rotterdam starten fieldlab voor blockchain technologie0 ?php the_title() ?>853 dagen geleden
Provincie Noord-Brabant en Breda gaan zes miljoen euro investeren in netwerk van bedrijven en onderwijsinstellingen: Logistics Community Brabant (LCB).

Nieuw logistiek kenniscentrum in Breda verbindt onderwijs en bedrijfsleven

Nieuw logistiek kenniscentrum in Breda verbindt onderwijs en bedrijfsleven0 ?php the_title() ?>854 dagen geleden
Logistieke dienstverlener TransHeroes betrekt met dochtermaatschappijen – TTS Quality Logistics, TTS TransAir en TTS TransUrgent – nieuw distributiecentrum.

TransHeroes betrekt enorm distributiecentrum

TransHeroes betrekt enorm distributiecentrum0 ?php the_title() ?>855 dagen geleden
BidTrans, het portaal waar opdrachten voor transport worden geplaatst, bedient drie maanden na lancering al de hele wereld.

BidTrans biedt nu al transport tot in India

BidTrans biedt nu al transport tot in India0 ?php the_title() ?>860 dagen geleden
Undagrid sluit nieuwe financieringsronde succesvol af. Het nieuwe Innovation Industries investeerde samen met Mainport Innovation Fund.

Undagrid helpt ineffectieve en onnauwkeurige logistieke processen te verbeteren

Undagrid helpt ineffectieve en onnauwkeurige logistieke processen te verbeteren0 ?php the_title() ?>884 dagen geleden
In 2017 verwacht Panteia 1,6% groei van het totale vervoer (weg, binnenvaart en spoor). In 2016 zorgde economische groei en koopkrachtstijging in het binnenland voor meer vervoerd volume. De koopkracht stijgt naar verwachting minder hard in 2017 en 2018, maar de internationale handel leeft wel weer op. De wereldwijde economische vooruitzichten zijn gunstig te noemen. In bijvoorbeeld Brazilië en Rusland wordt weer economische groei verwacht na jaren van krimp. Dit heeft zijn uitwerking op het goederenvervoer.

Opleving internationale handel zorgt voor flinke groei goederenvervoer in 2018

Opleving internationale handel zorgt voor flinke groei goederenvervoer in 20180 ?php the_title() ?>905 dagen geleden
ederlandse bestelauto’s vervoerden in 2016 ruim 64 miljoen ton goederen, post- en pakketbedrijven zijn goed voor 8 miljoen ton.

Internetwinkels sturen steeds meer bestelauto’s met goederen de nacht in

Internetwinkels sturen steeds meer bestelauto’s met goederen de nacht in0 ?php the_title() ?>918 dagen geleden
Taric

Taric Support levert tijdwinst bij douane

Taric Support levert tijdwinst bij douane0 ?php the_title() ?>924 dagen geleden
data iSHARE logistiek

Drempelloos data delen in de logistiek met iSHARE

Drempelloos data delen in de logistiek met iSHARE0 ?php the_title() ?>938 dagen geleden
China Sinolink Express Nic. Oud

Sinolink Express en Nic. Oud op weg naar Chinese markt

Sinolink Express en Nic. Oud op weg naar Chinese markt0 ?php the_title() ?>939 dagen geleden
HvA UvA logistiek

UvA en HvA starten logistieke hub voor duurzame bevoorrading in Amsterdam

UvA en HvA starten logistieke hub voor duurzame bevoorrading in Amsterdam0 ?php the_title() ?>939 dagen geleden
Minister Schultz van Haegen Hardt BAM

Hardt toont Europa’s eerste hyperloop-testfaciliteit in Delft

Hardt toont Europa’s eerste hyperloop-testfaciliteit in Delft0 ?php the_title() ?>965 dagen geleden
Logistiek moet vernieuwen voor groeiende uitdaging stadsdistributie

Logistiek moet vernieuwen voor groeiende uitdaging stadsdistributie

Logistiek moet vernieuwen voor groeiende uitdaging stadsdistributie0 ?php the_title() ?>1003 dagen geleden
Grachten Amsterdam

Goederenvervoer weer over Amsterdamse grachten

Goederenvervoer weer over Amsterdamse grachten0 ?php the_title() ?>1125 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!