Home | B2B | L2Fiber Rotterdam wil heel Rotterdam aan glasvezel

L2Fiber Rotterdam wil heel Rotterdam aan glasvezel

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 01/06/2018 om 10:59

Private organisatie L2fiber wil Rotterdam aansluiten op glasvezel. Het initiatief van Oscar Kuiper en Henk Hoven moet innovatie en connectiviteit stuwen.

L2Fiber Rotterdam start in juli met circa 12.000 woningen in Kralingen-west aan te sluiten aan glasvezel. Daarna wordt de campagne uitgerold naar alle andere wijken in Rotterdam. De aanpak van L2Fiber Rotterdam is uniek in Nederland. Niet eerder is er op zo’n grote schaal door een private organisatie glasvezel aangelegd in een grote stad. De markt kent weliswaar sterke concurrentie en de aanleg van infrastructuur is complex, maar L2Fiber Rotterdam durft het aan. De aanpak van L2Fiber is innovatief en levert vele voordelen op voor de stad Rotterdam.

Volgens L2Fiber kan het huidige netwerk worden vergeleken met een landweggetje. L2Fiber Rotterdam bouwt een open netwerk, eerlijk en onder dezelfde voorwaarden toegankelijk voor alle aanbieders. Dat zijn dus aanbieders van internet, televisie en telefonie. Maar ook van andere diensten zoals hartbewaking op afstand met sensoren, smart traffic tijdens evenementen om de verkeerscirculatie te optimaliseren en slimme vuilnisbakken die zelf aangeven wanneer ze geleegd moeten worden. L2Fiber Rotterdam roept dus op tot innovatie om de stad slimmer en slimmer te maken, totdat de Maasstad vooroploopt in Europa en zelfs in de wereld als het gaat om connectiviteit.

Het glasvezelnetwerk van L2Fiber Rotterdam staat garant voor stabiel en zeer snel internet: up- en downloaden kan via glasvezel al met meer dan 1000 Mbit per seconde. De aanleg van het netwerk en de aansluiting in de meterkast zijn voor rekening van L2Fiber Rotterdam, het enige waar de eindgebruiker voor betaalt is een abonnement bij een serviceprovider zoals TriNed, Teleplaza, Glasnet, Hollands Glas of SNLR. Door de hogere snelheden zijn deze abonnementen in verhouding voordeliger dan de huidige abonnementen. Bovendien hoeft men niet een heel pakket bij één aanbieder af te nemen: de klant kan kiezen om tv te kijken zoals hij gewend is en internet en/of bellen bij een van de nieuwe serviceproviders af te nemen. Nog een voordeel is dat het netwerk CO₂-neutraal functioneert. Diensten transporteren met glasvezel kost sowieso 80% minder energie dan met het oude koperen netwerk; voor de overige 20% wordt groene energie gebruikt.

De gemeente Rotterdam is om die reden blij met het initiatief van L2Fiber Rotterdam en ondersteunt de organisatie. Niet als medeondernemer of financier van het project, maar in een faciliterende rol. De gemeente helpt het bedrijf wel om goed van start te gaan. De vergunningen voor de aanleg van het netwerk liggen bijvoorbeeld klaar. Ook helpt de gemeente met het vinden van locaties voor informatiebijeenkomsten en de juiste gesprekspartners. De aanleg van glasvezel door L2Fiber Rotterdam wordt volledig privaat gefinancierd.

L2Fiber Rotterdam is een initiatief van de ondernemers Oscar Kuiper en Henk Hoven. Gesteund door grote investeerders gebruiken ze hun glasvezelervaring om 295.000 woningen te verglazen, te beginnen in Kralingen. Zodra een kwart van de buurtbewoners ja heeft gezegd tegen glasvezel en een abonnement bij een van de genoemde serviceproviders heeft genomen, begint de bouw van het netwerk. Om het percentage van 25% te halen is het cruciaal dat het nieuws van de komst van glasvezel van mond tot mond gaat. Een belangrijke rol in de campagne is dan ook weggelegd voor ambassadeurs. Zij gaan Kralingers vertellen dat L2Fiber Rotterdam de deur naar de toekomst wagenwijd open zet.

Tags

L2Fiber RotterdamL2Fiber Rotterdam TriNedTriNed Oscar KuiperOscar Kuiper TeleplazaTeleplaza Henk HovenHenk Hoven GlasnetGlasnet Hollands GlasHollands Glas SNLRSNLR glasvezelnetwerkglasvezelnetwerk RotterdamRotterdam

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!