Home | retail | Kruidvat heeft nog altijd de meeste verkooppunten

Kruidvat heeft nog altijd de meeste verkooppunten

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 27/01/2017 om 12:09

Kruidvat actie

De top 10 van winkelformules in Nederland is redelijk gelijk gebleven. Onbetwiste nummer één op basis van verkooppunten is Kruidvat. Het aantal vestigingen van Kruidvat zien we nog steeds toenemen. De voornaamste verschuiving in de top 10 is de stijging van Etos. Evenals Kruidvat een drogisterijformule. Deze steeg van plaats 7 naar plaats 5, ten koste van Blokker en Zeeman. Dat blijkt uit de Top 100 winkelformules, samengesteld door Locatus, marktleider op het gebied van retailinformatie.

De nummer één op basis van winkelverkoopvloeroppervlak is eveneens niet gewijzigd. Albert Heijn is nog altijd de winkelformule met de meeste winkelmeters in Nederland. De grootste wijziging binnen de top 10 op basis van winkelverkoopvloeroppervlakte is het wegvallen van V&D Warenhuis. Vorig jaar nog op plaats 10.

Opvallende stijger in de top 100 verkooppunten is BENU (apotheek). Deze winkelformule steeg maar liefst 60 plaatsen van 76 naar 16. Dit is het gevolg van de overname van de Mediq apotheken door Brocacef. Hierdoor verdwijnt Mediq uit de Top 100.

Vorig jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de top 100 op basis van verkooppunten, en dit jaar een van de sterkste stijgers, is Bosch Car Service (22). In totaal staan er twee garagebedrijven in de Top 100. De tweede formule is Vakgarage op de 40ste plaats.

In de Top 100 zijn maar liefst 5 slijterijen te vinden. De grootste, met ruim 600 verkooppunten is Gall & Gall op 3.

Drie andere slijterijen zijn gelieerd aan supermarktformules: Plus slijterij, Coop slijterij en Jumbo slijterij. Jumbo slijterij is nieuw in de top 100. De twee andere zagen hun positie in de top 100 verbeteren.

Daarentegen is Mitra aanzienlijk gedaald van positie 55 naar 84. In juni 2016 kreeg de formule te maken met een faillissement. Door een doorstart in juli is de winkelformule behouden gebleven.

Tags

Gall & GallGall & Gall BenuBenu MitraMitra LocatusLocatus ZeemanZeeman retailretail KruidvatKruidvat BlokkerBlokker

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!