Home | retail | KPN wordt het meest misbruikt

KPN wordt het meest misbruikt

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 11/12/2016 om 18:19

KPN website

In alle valse e-mails die de Fraudehelpdesk dit jaar heeft ontvangen, komt de naam van KPN het vaakst voor. In bijna een op vijf nepmails wordt het telecombedrijf genoemd. In totaal stuurden melders meer dan 550 duizend e-mails door naar valse-email@fraudehelpdesk.nl. De namen van zeven bedrijven komen opvallend vaak voor. Naast KPN zijn dat ICS Cards, ING, ABN Amro, CJIB, Rabobank en Intrum Justitia. In 59 procent van de valse mails komt de naam van een van deze bedrijven

Bij het maken van de berekening zijn meldingen meegenomen, dus alle losse mailtjes die zijn doorgestuurd. Hier zitten ook veel dubbele e-mails tussen die door meerdere mensen zijn doorgestuurd. Bij een e-mail gebeurde dit zelfs bijna 20.000 keer. Het ging hier om een vals bericht van KPN over een openstaande factuur. Oplichters probeerden met de e-mail kwaadaardige software te verspreiden, waaronder zogeheten ransomware. Dezelfde mail werd gedurende lange tijd in verschillende golven opnieuw verstuurd.

Nummer twee van e-mails die de Fraudehelpdesk het vaakst ontving (17708 meldingen) was een berichtje waarin de naam van incassobureau Intrum Justitia werd misbruikt.

Bij een deel (12.000 stuks) van de valse e-mails wekken de oplichters de indruk dat de ontvanger een bedrag verschuldigd is. Dat kan zogenaamd zijn vanwege ‘een mislukte incasso’ van een telecombedrijf of een niet-bestaande boete.

Het geld van zo’n zogeheten spookfactuur voor particulieren kunnen de criminelen niet op hun eigen bankrekening laten binnenkomen. Dan zouden ze te eenvoudig te traceren zijn. Ze hebben daar een aantal trucs voor bedacht. Het meest (75%) laten ze zich uitbetalen met Bitcoins. Een andere betaalmethode is die via zogeheten 3V Vouchers, een soort prepaid-creditcard (16,5%). Als derde variant komt ook betaling via PaySafeCard veel voor (8,5%). Dat is een card vergelijkbaar met de 3V Voucher.

Melders stuurden in maart de meeste valse e-mails door: 74.237 stuks. In mei en juni stuurden melders 60.512 en 58.600 nepmails door. Ter vergelijking: in de eerste helft van 2015 ontving de Fraudehelpdesk nog 46.073 valse e-mails in totaal. De toename is voor een deel te verklaren doordat de Fraudehelpdesk zelf bekender geworden is.

Tags

KPN zijn dat ICS CardsKPN zijn dat ICS Cards CJIBCJIB Intrum JustitiaIntrum Justitia FraudehelpdeskFraudehelpdesk fraudefraude RabobankRabobank ABN AMROABN AMRO INGING

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!