Home | B2B | Kan VR-bril helpen tegen babbeltrucs

Kan VR-bril helpen tegen babbeltrucs

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 06/03/2018 om 17:03

Het CCV ontwikkelde hiervoor een innovatieve training. Met hulp van een 360° video, ervaren senioren via een VR-bril hoe een oplichters bij babbeltrucs te werk gaan en wat te doen om dit te voorkomen.

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 25.000 mensen het slachtoffer van een babbelende oplichter die met een zogenoemde babbeltruc de woning binnendringt. Een groot deel van de slachtoffers van babbeltrucs zijn kwetsbare senioren. Het CCV wil het tij keren en biedt zorgorganisaties een innovatieve 360° training om te helpen de weerbaarheid van deze doelgroep te vergroten.

Een babbeltruc is al lang niet meer enkel de zogenaamde bloemist die de bloemen wel even voor u op de vaas zet, of de man die de meterstanden komt opnemen. Oplichters bedenken steeds nieuwe manieren om deze doelgroep om de tuin te leiden. De laatste tijd komen er bij het CCV bijvoorbeeld ook meldingen binnen van thuiszorgmedewerkers die met een vals pasje aan de deur komen.

”Dit zijn sluwe methoden, die voor veel mensen lastig op waarheid in te schatten zijn,” weet de bezorgde Marjoke Korff de Gidts, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Goede voorlichting en training kunnen bijdragen aan het verkleinen van de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc . Het CCV ontwikkelde hiervoor een innovatieve training. Met hulp van een 360° video, ervaren senioren via een VR-bril hoe een oplichter te werk gaat en wat te doen om dit te voorkomen.

”Deze techniek plaatst de kijker, het slachtoffer én de dader in dezelfde ruimte,” vertelt Korff de Gidts. ”De training biedt goede handelingsperspectieven, waardoor direct duidelijk is hoe het slachtoffer de situatie meester kan worden.”

Tags

VR-brilVR-bril CCVCCV Centrum voor Criminaliteitspreventie en VeiligheidCentrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!