Internationale retailers nemen Nederlands winkelaanbod over
Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 31/05/2017 om 15:09

Jarenlang bepaalden Nederlandse filiaalbedrijven het beeld in de winkelstraten en nog steeds is er een sterke dominantie van de bekende namen. Winkels waarmee generaties Nederlanders zijn opgegroeid hebben nog steeds bestaansrecht als ze ze zorgen dat ze relevant blijven voor de consument door in te spelen op belangrijke trends en zich blijven heruitvinden. Want wat voor alle retailers geldt, en dus ook voor de bekende Nederlandse namen, is dat vernieuwing en verandering elkaar sneller opvolgen dan ooit concludeert Cushman & Wakefield in hun jaarlijkse Retailrapport.
Het rapport spitst zich toe op de internationalisering van retail en heeft als thema: Couleur Internationale. Hoewel er op de Nederlandse retailmarkt nog altijd een sterke dominantie is van zogenoemde merken bevestigen de cijfers in het rapport de forse toename van internationale retail concepten. Nederland staat goed gepositioneerd op de internationale ranglijst van vestigingslocaties voor internationale retailers door de in Europese context interessante winkelhuurprijzen, koopkrachtige consumenten en de goede reputatie van levendige winkelsteden en winkelgebieden.
Terwijl een jaar geleden het nieuws nog werd gedomineerd door faillissementen, is dit jaar gestart met een verwachte jaargroei van de sector van twee procent.
De komst van internationale concepten naar Nederland is in de afgelopen jaren exponentieel groot met de komst en uitbreiding van concepten zoals TK Maxx, Primark, Zara, H&M, JD Sports en Hudson´s Bay. Het aantal winkels van buitenlandse retailers steeg in de periode 2005 tot 2016 met zestig procent bij een daling van het aantal Nederlandse winkels met zestien procent. Uitgedrukt in vierkante meters winkelvloer blijkt de internationalisering zelfs meer dan te zijn verdubbeld (+161 procent) bij een daling van twintig procent onder nationale retailers.
Het rapport toont aan dat internationale toetreders vooral actief zijn in een beperkt aantal branches: kleding, schoenen, sieraden, huishoudelijke en luxe artikelen. Branches die het minst vatbaar zijn voor online winkelen. Onder Nederlandse retailers nam het aantal verkooppunten toe in de branches Auto´s en Fietsen, Persoonlijke Verzorging en Levensmiddelen. In de branche Kleding en Mode is het aantal vierkante meters winkelvloer van internationale retailers sinds 2010 met circa 150.000 vierkante meter toegenomen terwijl dit onder Nederlandse retailers is gedaald met ruim 50.000 vierkante meter.
In de 23 grootste winkelsteden in Nederland is de internationaliseringstrend goed zichtbaar hoewel er in steden onderling grote verschillen zijn. De internationalisering is het grootst in de steden Amsterdam (circa 100.000 m2), Den Haag (circa 55.000 m2), Rotterdam (circa 50.000 m2) en Utrecht (circa 49.000 m2) waarbij de toename in Utrecht het grootst was met meer dan een verdubbeling van het aantal winkelvloermeters van buitenlandse formules in 2016 ten opzichte van 2015.
In vrijwel alle branches in de belangrijkste winkelsteden in Nederland nam het aantal Nederlandse retailers af en steeg het aantal internationale retailers.
Cushman & Wakefield voorspelt in het nieuwste Retail rapport ook grote kwalitatieve veranderingen zoals een toename in de concurrentie tussen de grote winkelsteden omdat verzorgingsgebieden groter worden en retailers zeer selectief zijn in het aantal locaties dat zij willen in Nederland. De eisen die retailers en consumenten stellen aan de ruimtelijke kwaliteit van winkels worden steeds hoger. Retailers zullen daarom tot het uiterste moeten gaan om relevant te blijven voor de consument op alle aspecten zoals prijs, assortiment, sfeer, beleving en het aanzien van de winkel zelf, het vastgoed dus.
Arjen Boesveldt, Head of Retail Cushman & Wakefield: ”Winkelgebieden worden in toenemende mate volledig verweven met de overige functies en faciliteiten in en van een stad. De culturele voorzieningen, horeca, food, hospitality, leisure en publieksfuncties vormen samen met retail een integraal onderdeel van de aantrekkelijkheid en dus de aantrekkingskracht van een stad. Er zal dus meer dan ooit moeten worden samengewerkt met alle betrokken partijen die zich inzetten voor een sterk winkelgebied om ervoor te zorgen dat consumenten binnen en buiten het verzorgingsgebied er graag en langer verblijven. Als vastgoedadviseur halen wij veel internationale retailers naar Nederland en adviseren hen ook bij locatiekeuzes. Juist voor die internationale spelers geldt dat zij kiezen voor een beperkt aantal winkelsteden in ons land en dan op de beste plekken in die stad. De druk op het vastgoed in topwinkellocaties neemt hierdoor toe waardoor de huurprijzen op de allerbeste locaties in grote steden hoog blijven en zelfs weer stijgen terwijl deze over het algemeen zijn gedaald de afgelopen jaren.”
Tags








Comments