Home | retail | Ingewikkelde aankoop- en retourprocedures grootste ergernis van consumenten

Ingewikkelde aankoop- en retourprocedures grootste ergernis van consumenten

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 20/06/2017 om 11:45

online dienstverlening retour

Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten ergert zich online met name aan ingewikkelde aankoop- en retourprocedures. Ook de onbereikbaarheid via diverse kanalen wordt door bijna de helft aangemerkt als grote ergernis (46%). In het onderzoek ‘Online service: trends 2017’ dat in opdracht van QNH Consulting is uitgevoerd, zijn 1.005 consumenten gevraagd naar hun mening over online dienstverlening.

De top 5 ergernissen van consumenten tussen de 18 en 24 jaar ziet er echter net iets anders uit dan die van de andere respondenten. Zo staat ‘onbereikbaarheid via diverse kanalen’ op nummer één (54%), gevolgd door ‘een verwijzing naar een veel gestelde vragen pagina’ (52%). De irritatie rondom ‘ingewikkelde aankoop- of retourprocedures’ komt bij deze leeftijdscategorie op de derde plek (50%). De hekkensluiters zijn ‘de informatievoorziening op een onlogische plek’ (43%) en ‘te weinig contactmogelijkheden’ (38%).

Don Spronck, directeur van QNH Zuid: ”Een slechte service kan geen enkel bedrijf zich nog veroorloven. Het is op z’n zachtst gezegd niet handig dat aankoop- en retourprocedures zo ingewikkeld zijn dat ze bij consumenten voor ergernis zorgen. Vooral omdat in de praktijk blijkt dat bij organisaties met een eenvoudig retourproces de verkoop juist wordt gestimuleerd. Onbereikbaarheid, de tweede ergernis op de ranglijst, is met een goede organisatie snel te verbeteren. Waarom zou je die kansen laten liggen?”

Met het onderzoek meet QNH Consulting het niveau van serviceverlening op de digitale markt, want juist een hoog serviceniveau maakt het verschil, zo pleit QNH. Het bedrijf adviseert en helpt bedrijven dan ook bij het snel optimaliseren van de digital experience. Voor het onderzoek zijn er in Nederland 1.005 consumenten ondervraagd. Bij het onderzoek naar de trends op het gebied van online service zijn onder andere vragen gesteld over online dienstverlening, de ‘mijn’ omgeving, cookies en social media. Er is specifiek onderzoek gedaan naar de branches: Banken/Verzekeraars, Elektronica, Energie, Fashion, Levensmiddelen, Telecom, Toerisme en Vervoer.

Tags

Online service: trends 2017Online service: trends 2017 QNHQNH retourretour

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!