Home | retail | In de webshop van Post-Couture bestel je kleding die je zelf in elkaar zet

In de webshop van Post-Couture bestel je kleding die je zelf in elkaar zet

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 26/01/2018 om 17:10

The Post-Couture Collective stuurt een made-to-measure bouwpakket dat klant zelf in elkaar zet. Het concept is genomineerd voor Henry van de Velde Award.

De Rotterdamse ontwerper Martijn van Strien begon twee jaar geleden met het revolutionaire The Post-Couture Collective. Een alternatief voor het huidige modesysteem. In de visie wordt kleding ontworpen volgens de principes van open-source, om met behulp van de meest moderne technologie te worden geproduceerd in Makerspaces, open werkplaatsen die toegang bieden tot lasersnijders, 3D-printeers en verwante apparaten. Inmiddels zijn er samenwerkingen geweest met ontwerpers in Antwerpen en Wenen. Het concept is nu genomineerd voor een Henry van de Velde Award, een Belgische prijs die design, creativiteit en innovatie onderscheidt.

De eerste door mphvs ontworpen collectie bestond uit zes archetype kledingstukken. Speciaal ontwikkeld voor productie op een lasersnijder en om door de eindgebruiker geassembleerd te worden. De minimalistische en een tikje futuristische kledingstukken zijn gesneden van Spacer Fabric; een 3D-breisel dat zowel zacht op de huid is, als stevig genoeg voor de constructie. Door de fijne textuur valt het erg mooi om het lichaam. Dit high-tech materiaal is gemaakt van gerecyclede PET-flessen, en kan ook later weer hergebruikt worden.

De klant krijgt de kleding als made-to-measure bouwpakket thuis gestuurd, of kan zelf aan de slag met een laser cutter in een lokale Makerspace met de patronen die digitaal gedownload kunnen worden. Door de toepassing van een innovatieve constructie langs de naden van het ontwerp is het voor iedereen mogelijk om met behulp van simpele instructies de kleding in elkaar te zetten. Het modulaire ontwerp biedt ruimte om de kledingstukken naar wens samen te stellen en aan te vullen met nieuwe materialen of kleuren.

Door de innovatieve manier van kleding produceren krijgt het een meerwaarde om de productie niet meer enkel te hebben in lage lonen landen, maar deze te verspreiden over de hele wereld. In lokale productielocaties worden de kledingstukken pas gemaakt op het moment dat iemand het wil kopen, waardoor winkels veel minder voorraad nodig hebben, en zullen er ook veel minder ongedragen stukken bij het afval terecht komen. De materialen waar mee wordt gewerkt zijn gerecycled, of kunnen door de manier van produceren heel makkelijk gerecycled worden.

Door middel van samenwerkingen wordt een wereldwijd netwerk op van ontwerpers, technici en productielocaties gebouwd en worden online collecties voor productie op lasersnijders en 3D printers ontworpen.

Post-Couture Antwerpen is genomineerd in de categorie Ecodesign. Samen met H-bench, een zitconcept voor de publieke ruimte van Studio Segers (Wim Segers & Bob Segers) voor ECO-oh! en XANT M, en midsize windturbine van XANT (Alex De Broe, Xavier Vanwijck & Frédéric Nannan).

Er zijn in totaal zes categorieën. Voor de communication award zijn Heropening van het Museum Plantin-Moretus, Voetbalmagazine Puskas ( Pjotr Grafisch Ontwerp voor Heren Vertrekt) en Vollebak Vennestraat (totaalconcept straatfeest door vzw LABO voor Stad Genk) genomineerd.

A+A BOWLS (Ann Van Hoey voor Den Ateljee), verlichtingscollectie Monsieur Tricot en Tableskin (Studio Lore Langendries voor Verilin) maken kans bij Crafts.

Efficiency Award gaat mogelijk naar Dubio (It’s a Roel (Roel Vandebeek) voor Nelissen Steenfabrieken), Dynamx (Achilles Design voor Belparts) of energie-assistent June (Bagaar).

Everyday Life Award is voor Stubs (stapelbare krukjes van Frank Ternier voor Labt), Tam Tam fire basket (Studio Achoo voor Copain) of Virus (picknicktafel van Dirk Wynants Design Works voor Extremis).

Voor de Healthcare zijn Aperi (door pilipili productdesign & engineering), Colli-Pee (toestelletje voor collectie van eerste urine door Voxdale voor Novosanis NV) en Theomatik (tafelhulpmiddel om mensen zelfstandig te laten eten met één functionele arm door Boonen Design Studio voor JESSA Ziekenhuis vzw) de gegadigden.

Dinsdag 30 januari is de uitreiking.

Tags

XANTXANT Monsieur TricotMonsieur Tricot aperiaperi Henry van de Velde AwardHenry van de Velde Award Martijn van strienMartijn van strien

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!