Home | retail | Hersenscans voorspellen succes van crowdfunding

Hersenscans voorspellen succes van crowdfunding

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 08/11/2017 om 11:48

Onderzoek toont aan dat hersenscans voorspellingen over individuele voorkeuren bij ophalen van geld bij een groot publiek nauwkeuriger maken.

Marktonderzoekers gebruiken tot nu toe vooral vragenlijsten om de voorkeuren van consumenten te achterhalen en om na te gaan of een crowdfunding, het ophalen van geld bij een groot publiek, een kans van slagen heeft. Onderzoek door Alexander Genevsky van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) toont nu aan dat hersenscans zulke voorspellingen over individuele voorkeuren nauwkeuriger maken. Hersenactiviteit blijkt daarnaast ook een goede graadmeter voor het uiteindelijke succes van de financiering, zelfs beter dan de antwoorden die mensen geven.

Crowdfunding is een steeds populairdere methode om kapitaal op te halen voor nieuwe producten, films, games en zelfs hele startups, zegt Genevsky. In 2015 werd er al voor 34 miljard dollar mee opgehaald, vaak via websites als Kickstarter en Indiegogo.

Marketingonderzoekers willen graag weten wat mensen doet besluiten zulke projecten financieel te ondersteunen. Maar als je mensen hier direct naar vraagt, geven ze vaak antwoorden die voortkomen uit sociaal-wenselijke overwegingen en niet overeenkomen met hun latere keuzes, zo is bekend. De onderzoekers wilden met deze studie uitzoeken of je de keuzes die mensen uiteindelijk maken ook zou kunnen aflezen aan verhoogde hersenactiviteit. Dat blijkt nu dus zo te zijn.

De onderzoekers kwamen daar achter door 36 pitches voor bestaande documentaire filmprojecten te laten zien aan 30 deelnemers. De filmtitels, foto’s en omschrijvingen waren afkomstig van Kickstarter.

Terwijl de deelnemers aangaven welke films ze van plan waren te financieren, werd hun hersenactiviteit gemeten met een fMRI-scanner. Vooraf waren ze op de hoogte gebracht dat het geld dat ze wilden bijdragen later in mindering gebracht zou worden op hun vergoeding. De keuze voor een bepaalde film had dus echte financiële gevolgen. Na de hersenscan werden de deelnemers gevraagd hun keuzes nogmaals maken, maar dan in een enquête.

Uit de resultaten bleek dat individuele keuzes over het wel of niet financieren van een project sterk samenhangen met verhoogde activiteit in twee delen van de hersenen (Nucleus Accumbens en de Mediale Prefrontale Cortex). Hersenactiviteit verraadt dus persoonlijke voorkeuren, zelfs voordat die ook maar onder woorden zijn gebracht, zo blijkt.

Daarnaast bleek dat verhoogde activiteit in een van die hersengebieden, de Nuccleus Accumbens, een goede indicatie is voor een geslaagde financiering van een project, ook al was dat weken of maanden later en waren de deelnemers met hun kleine bijdrage daar maar in geringe mate voor verantwoordelijk. Hersenactiviteit, gemeten bij een relatief klein aantal mensen, heeft ook een hogere voorspellende waarde dan de antwoorden die mensen geven in de enquêtes, zo lieten de resultaten zien.

Met de uitkomsten van dit onderzoek kan marktonderzoek naar crowdfundingprojecten worden verbeterd, zegt Genevsky. Hersenscans bij een relatief klein aantal mensen kunnen al inzicht geven in de levensvatbaarheid van de projectfinanciering.

Daarnaast geeft dit onderzoek en inkijkje in de toekomst van marketing, meent hij. De tijd dat marketingmanagers betere beslissingen kunnen nemen op basis van directe informatie uit hersenen komt steeds dichterbij, besluit hij.

Tags

hersenscanshersenscans IndiegogoIndiegogo Alexander GenevskyAlexander Genevsky KickstarterKickstarter Rotterdam School of ManagementRotterdam School of Management CrowdfundingCrowdfunding

Comments

Kenmerken

Crowdfunding platform Capital Circle lanceert een tot dusver unieke financiering in Nederland. Berend Tissen, ondernemer binnen SNS, exploiteert al meer dan 8 jaar de SNS winkels in Groesbeek, Bemmel en Boxmeer en vindt als eerste franchiser van SNS de weg naar crowdfunding. Andere banken financieren geen concurrenten en als franchisegever wil SNS geen financiering verstrekken aan haar franchisenemers. Vandaar dat de samenwerking met Capital Circle door SNS is opgestart. Tissen gebruikt de gewenste financiering van €160.000 voor het uitkopen van zijn compagnon en als werkkapitaal voor het versnellen van de groei van zijn winkels.

SNS winkels gefinancierd door Crowdfunding platform Capital Circle

SNS winkels gefinancierd door Crowdfunding platform Capital Circle0 ?php the_title() ?>628 dagen geleden
De ambitie van de ondernemers achter de duurzame start-up Hennepplaza.com is duidelijk: Wereldwijd het toonaangevende online verkoopplatform op het gebied van hennep worden. Op het verkoopplatform zijn beautyproducten, superfoods, fashion, accessoires en dierenverzorgingsproductente vinden. Allemaal met hennep als het belangrijkste ingrediënt. Na een succesvolle bètalaunch eind 2017 is onlangs de verbeterde versie van het platform gelanceerd. Om de internationale ambities waar te kunnen maken is Hennepplaza.com deze week een crowdfunding-campagne gestart via Geldvoorelkaar.nl. Vanaf 325.000 euro is de crowdfunding succesvol.

Wordt dit het toonaangevende online verkoopplatform voor hennep?

Wordt dit het toonaangevende online verkoopplatform voor hennep?0 ?php the_title() ?>642 dagen geleden
De gemeente Rotterdam gaat jaarlijks tot 20 cultuurmakers ondersteunen die via crowdfunding hun publiek aanspreken. Hiervoor heeft Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Voordekunst, het grootste crowdfundingplatform voor de creatieve sector in Nederland. Operator Radio ontvangt eerste bijdrage. Voordekunst organiseert in samenwerking met Het Industriegebouw Rotterdam en de gemeente Rotterdam spreekuren voor Rotterdamse makers. In een half uur tijd wordt advies gegeven en beantwoordt een crowdfundingexpert vragen.

Rotterdam matchingspartner crowdfunding Voordekunst

Rotterdam matchingspartner crowdfunding Voordekunst0 ?php the_title() ?>677 dagen geleden
Jongeren blijken weinig te weten over hun pensioen blijkt uit onderzoek naar financiële beslissingen door online pensioenuitvoerder BeFrank en Panelwizard

Digitale communicatiemiddelen hebben grote rol bij financiële beslissingen

Digitale communicatiemiddelen hebben grote rol bij financiële beslissingen0 ?php the_title() ?>690 dagen geleden
Sublime Doing is initiatief waarmee Sublime World invulling geeft aan pay-off: Join the Groove. Campagne voor The Great Bubble Barrier is eerste project.

Sublime gaat crowdfunden voor betere wereld

Sublime gaat crowdfunden voor betere wereld0 ?php the_title() ?>718 dagen geleden

CamHatch verschaft privacy met cover over de webcam

CamHatch verschaft privacy met cover over de webcam0 ?php the_title() ?>762 dagen geleden
Marketingonderzoeken over aankoopbeslissingen van huishoudens richten zich nog op de keuze tussen slechts drie merken ketchup of een paar merken koffie. Maar deze  methoden volstaan  niet als er sprake is van een assortiment van vele duizenden producten, zoals bij de meeste (online) winkels. Hoe kan bij zulke grote assortimenten worden voorspeld in welk volgend product iemand geïnteresseerd is? Het aanpakken van deze beperking, en daarmee het mogelijk maken om aankoopgedrag in zeer grote assortimenten te analyseren, vormde de drijfveer van het onderzoek van econometrist Bruno Jacobs. Hij verdedigt zijn proefschrift op vrijdag 22 december 2017.

Traditionele marketingonderzoeken over aankoopbeslissingen volstaan niet meer

Traditionele marketingonderzoeken over aankoopbeslissingen volstaan niet meer0 ?php the_title() ?>802 dagen geleden
Martin de Munnik. Met het bedrijf Neurensics onderzoekt hij consumentengedrag door met MRI-scanners rechtstreeks in het levende brein te kijken. ''Uit diverse neuromarketingstudies die wij in de afgelopen jaren hebben mogen uitvoeren, blijkt dat het verhogen van de ‘gain’ meer zoden aan de dijk zet, dan het verlagen van de ‘pain’. Gain en Pain zijn twee processen in ons brein die betrokken zijn bij alle beslissingen die we nemen.'' Wat betekent dat voor uw bedrijf?

Blog: Geen Korting, Maar Voordeel

Blog: Geen Korting, Maar Voordeel0 ?php the_title() ?>819 dagen geleden
BUX heeft in twee weken via crowdfunding platform Seedrs een totaalbedrag van €1.289.892 opgehaald. Maakt bijvoorbeeld een crypto app mogelijk.

BUX haalt ruim 1 miljoen euro op voor uitbreiding en lancering van apps

BUX haalt ruim 1 miljoen euro op voor uitbreiding en lancering van apps0 ?php the_title() ?>822 dagen geleden
Het is vandaag World Television Day. In 1996 riep de Verenigde Naties deze dag uit om stil te staan bij de kracht en veelzijdigheid van TV. De Global TV Group - bestaande uit broadcasters en brancheorganisaties - grijpt dit jaar World Television Day aan om voor het eerst gezamenlijk naar buiten te treden met nieuwe, wereldwijde cijfers over TV. De cijfers tonen aan dat TV een krachtig reclamemedium form-control is en blijft met veel impact voor TV-reclamecampagne.

Gemiddelde TV-reclamecampagne krijgt in Nederland 63 miljoen views

Gemiddelde TV-reclamecampagne krijgt in Nederland 63 miljoen views0 ?php the_title() ?>825 dagen geleden
Erasmus Universiteit wil met trustfonds 100 miljoen euro in 2025 vergaren om de maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan.

Erasmus Universiteit en het Erasmus Trustfonds lanceren Challenge Accepted

Erasmus Universiteit en het Erasmus Trustfonds lanceren Challenge Accepted0 ?php the_title() ?>837 dagen geleden
Somnox ontwikkelt knuffelrobot die helpt bij slapen. Het Delftse initiatief is samen met vijf andere genomineerden kanshebber voor ASN Bank Wereldprijs.

Deze Delftse knuffelrobot helpt mensen met slaapproblemen aan een goede nachtrust

Deze Delftse knuffelrobot helpt mensen met slaapproblemen aan een goede nachtrust0 ?php the_title() ?>837 dagen geleden
Oost NL investeert samen met het Japanse Energy & Environment Investment (EEI) in Oneplanetcrowd om financiering van de duurzame economie te versnellen.

Crowdfundingplatform voor duurzame ondernemingen Oneplanetcrowd haalt zelf een miljoen op

Crowdfundingplatform voor duurzame ondernemingen Oneplanetcrowd haalt zelf een miljoen op0 ?php the_title() ?>844 dagen geleden
Tijdens de uitreiking van de eerste Nederlandse Innovatie Prijzen door AVROTROS zijn VanBerlo, Plant-e en de regio Noord-Holland onderscheiden.

VanBerlo, Plant-e en Noord-Holland winnaars Nederlandse Innovatie Prijzen

VanBerlo, Plant-e en Noord-Holland winnaars Nederlandse Innovatie Prijzen0 ?php the_title() ?>845 dagen geleden
Dankzij een unieke samenwerking van Reshift Digital, Creative Kids Concepts(CKC) en SIDN ontvangen de 2.700 basisscholen die zijn aangesloten bij CKC, gratis het techniekpakket Bendoo Arduino Box. Zo willen de 3 organisaties meer kinderen enthousiast maken voor techniek en technologie.

Basisschoolleerlingen leren programmeren met techniekpakket Reshift, Creative Kids Concept en SIDN

Basisschoolleerlingen leren programmeren met techniekpakket Reshift, Creative Kids Concept en SIDN0 ?php the_title() ?>846 dagen geleden
Yovoli combineert mens en robot in de nieuwsgaring volgens initiatiefnemers van de crowdfunding-actie: Nieuwsbank en Telpress Benelux.

Nieuwsverzamelaar Yovoli start crowdfunding op Kickstarter

Nieuwsverzamelaar Yovoli start crowdfunding op Kickstarter0 ?php the_title() ?>851 dagen geleden
Het stadsfietsenmerk VanMoof haalt binnen 14 dagen het maximale crowdfunding bedrag van €2,5 miljoen op. een record. Nooit eerder is zoveel financiering opgehaald in een equity crowdfunding campagne op een Nederlands platform.

VanMoof breekt Nederlands record crowdfunding

VanMoof breekt Nederlands record crowdfunding0 ?php the_title() ?>853 dagen geleden
AVROTROS omarmt innovatie en roept de Nederlandse Innovatie Prijzen in het leven. IBM, Thales, VanBerlo BV, Avantes, ENGIE en Plant-e zijn genomineerd.

AVROTROS gaat Nederlandse Innovatie Prijzen uitreiken

AVROTROS gaat Nederlandse Innovatie Prijzen uitreiken0 ?php the_title() ?>857 dagen geleden
VanMoof kiest voor een crowdfunding campagne zodat haar rijders kunnen meeprofiteren van internationale groei. De afgelopen week hebben duizenden VanMoof-rijders de exclusieve mogelijkheid gekregen om als eerste te investeren in het bedrijf via Oneplanetcrowd. Dit kon al vanaf 250 euro. Inmiddels is er via deze weg al € 400.000 opgehaald. Nu is de campagne opengesteld voor iedereen. Het doel is om zo minimaal 1 miljoen euro op te halen. De campagne volgt kort nadat Slingshot vorige maand € 4 miljoen in het bedrijf heeft geïnvesteerd.

VanMoof gaat voor het crowdfunding record

VanMoof gaat voor het crowdfunding record0 ?php the_title() ?>867 dagen geleden
Branchevereniging Nederland Crowdfunding presenteert voor de derde maal de Crowdfunding Awards. Er zijn 23 genomineerde projecten.

Nominaties voor Crowdfunding Awards bekend

Nominaties voor Crowdfunding Awards bekend0 ?php the_title() ?>868 dagen geleden

Lendahand lanceert Energise Africa met steun Richard Branson

Lendahand lanceert Energise Africa met steun Richard Branson0 ?php the_title() ?>872 dagen geleden
Bijna helft Nederlanders actief op online peer-to-peer markten. Het gebruik van online peer-to-peer markten zal verder toenemen blijkt uit enquête door de Nederlandsche Bank. Verdienen en besparen meest genoemde redenen.

Bijna helft Nederlanders actief op online peer-to-peer markten

Bijna helft Nederlanders actief op online peer-to-peer markten0 ?php the_title() ?>880 dagen geleden
Natascha Hokke, Danny Kaan, Nick Kiran en Talitha Nöllen-de Haas zijn genomineerd voor Het Rotterdams Communicatie Talent 2017.

Vier finalisten voor de eerste Rotterdams Communicatie Talent Award 2017

Vier finalisten voor de eerste Rotterdams Communicatie Talent Award 20170 ?php the_title() ?>882 dagen geleden
Ondernemers die bankieren bij Knab, kunnen vanaf nu hun zakelijke rekening automatisch koppelen met de boekhouding in InformerOnline. boekhoudkoppeling

Knab en Informer presenteren boekhoudkoppeling

Knab en Informer presenteren boekhoudkoppeling0 ?php the_title() ?>886 dagen geleden
Fashionfitr is een webapplicatie die klanten op basis van lichaamsafmetingen in relatie tot het kledingstuk wat men wil kopen adviseert.

Nooit meer kleding bestellen die niet past!

Nooit meer kleding bestellen die niet past!0 ?php the_title() ?>886 dagen geleden
De Erasmus Universiteit deed naar de reputatie van de 18 meest beroemde kunstmusea wereldwijd. Van Gogh Museum en Het Rijksmuseum staan in de top.

Van Gogh Museum en Rijksmuseum in de top van kunstmusea

Van Gogh Museum en Rijksmuseum in de top van kunstmusea0 ?php the_title() ?>908 dagen geleden
Hagelswag werd in 2016 met crowdfundingcampagne gelanceerd met als missie om het traditionele Nederlandse hagelslag met rest van de wereld te delen.

Eerste hagelslagwinkel van Nederland geopend in Amsterdam

Eerste hagelslagwinkel van Nederland geopend in Amsterdam0 ?php the_title() ?>909 dagen geleden
Zonnepanelenverhuurder Solease heeft met de crowdfundingcampagne op platform Oneplanetcrowd €1.000.000 aan funding weten op te halen.

Solease succesvol met grootste duurzame crowdfunding van dit jaar

Solease succesvol met grootste duurzame crowdfunding van dit jaar0 ?php the_title() ?>930 dagen geleden
Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor People2People platform TONE waarbij consumenten via live video interactie anderen adviseren.

Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor TONE

Kijkshop streeft via crowdfunding naar 1 miljoen euro voor TONE0 ?php the_title() ?>937 dagen geleden
Crowdfunding wanbetalingen

Nog te vaak onduidelijkheid over wanbetalingen bij crowdfunding

Nog te vaak onduidelijkheid over wanbetalingen bij crowdfunding0 ?php the_title() ?>944 dagen geleden
Amsterdam, 25 juli 2017 - Met een, richting de kledingindustrie kritische, guerilla actie op de Amsterdam Fashion Week is deze week het hyper transparante kledingmerk Unrobe gelanceerd. De nieuwe startup behaalde binnen een week 50% van hun gezette target op de crowdfunding website Kic...

Nieuw transparant kledingmerk Unrobe stunt op Amsterdam Fashion Week

Nieuw transparant kledingmerk Unrobe stunt op Amsterdam Fashion Week0 ?php the_title() ?>944 dagen geleden
ohnana startup festivaltenten Amsterdam

Nieuwe Amsterdamse festivaltenten bieden verkoeling

Nieuwe Amsterdamse festivaltenten bieden verkoeling0 ?php the_title() ?>957 dagen geleden
Stemproces Computable Awards 2017 gestart

Wie wint de Computable Awards 2017?

Wie wint de Computable Awards 2017?0 ?php the_title() ?>955 dagen geleden
Factchecker blockchain DUIC Milvum

Google en SIDN steunen factchecker gebaseerd op blockchain

Google en SIDN steunen factchecker gebaseerd op blockchain0 ?php the_title() ?>962 dagen geleden
donderdag RTB House

Donderdag is het piekmoment waarop men het meest online koopt

Donderdag is het piekmoment waarop men het meest online koopt0 ?php the_title() ?>969 dagen geleden
Count3r Paper Pilot tablet

Count3r opent eerste papieren vliegtuigjes-winkel ter wereld en zoekt crowdfunding

Count3r opent eerste papieren vliegtuigjes-winkel ter wereld en zoekt crowdfunding0 ?php the_title() ?>976 dagen geleden
Quantib Nederlandse Data Science Prijzen

Quantib spoort dementie op met data en wint Data Science Prijs

Quantib spoort dementie op met data en wint Data Science Prijs0 ?php the_title() ?>990 dagen geleden
Nerdalize server douche

Gratis douchen op restwarmte van computerservers

Gratis douchen op restwarmte van computerservers0 ?php the_title() ?>998 dagen geleden
Universiteit Twente augmented reality

Spotgoedkope augmented reality bril uit Twente

Spotgoedkope augmented reality bril uit Twente0 ?php the_title() ?>1000 dagen geleden
Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen

Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen

Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen0 ?php the_title() ?>1019 dagen geleden
Utrechtse nieuwsplatform DUIC

Utrechtse nieuwsplatform DUIC stopt advertentiegeld terug in crowdfunding

Utrechtse nieuwsplatform DUIC stopt advertentiegeld terug in crowdfunding0 ?php the_title() ?>1056 dagen geleden
Travis OLE universele vertaler

Universele vertaler uit Rotterdam ook beschikbaar voor vluchtelingen

Universele vertaler uit Rotterdam ook beschikbaar voor vluchtelingen0 ?php the_title() ?>1068 dagen geleden
Een werkplek waar aan de technologie van FinTech wordt gewerkt

Consument wil innovatie, maar ziet FinTech nog niet staan

Consument wil innovatie, maar ziet FinTech nog niet staan0 ?php the_title() ?>1083 dagen geleden
Philips die de prijs voor de beste reputatie in ontvangst neemt

Philips wint voor het tiende jaar op rij de prijs voor de beste reputatie

Philips wint voor het tiende jaar op rij de prijs voor de beste reputatie0 ?php the_title() ?>1084 dagen geleden
Zonnepanelen van Solease geïnstalleerd op een dak

Zonnepaneelverhuurder Solease haalt in een paar uur 1 miljoen op

Zonnepaneelverhuurder Solease haalt in een paar uur 1 miljoen op0 ?php the_title() ?>1085 dagen geleden
Robin Slakhorst en Remko Jansen die het samenwerkingscontract ondertekenen

Knab en Symbid zoeken samen crowdfunding

Knab en Symbid zoeken samen crowdfunding0 ?php the_title() ?>1090 dagen geleden
Ekster smart wallet

Deze portemonnee raak je nooit meer kwijt!

Deze portemonnee raak je nooit meer kwijt!0 ?php the_title() ?>1092 dagen geleden
NB-lot shield

Arduino Shield beschikbaar in Nederland via Kickstarter

Arduino Shield beschikbaar in Nederland via Kickstarter0 ?php the_title() ?>1092 dagen geleden
reinventing retail winnaar

Retailinnovatie in Rotterdam beloond

Retailinnovatie in Rotterdam beloond0 ?php the_title() ?>1113 dagen geleden
Coolblue magazijn

Cosmeticamerk Rituals, Royal Reesink NV en Coolblue creëren meeste banen

Cosmeticamerk Rituals, Royal Reesink NV en Coolblue creëren meeste banen0 ?php the_title() ?>1126 dagen geleden
Hersenen in schedel

Meest effectieve televisiereclames belichten voordelen product en prikkelen

Meest effectieve televisiereclames belichten voordelen product en prikkelen0 ?php the_title() ?>1127 dagen geleden
Crowdfunding

170 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding

170 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding0 ?php the_title() ?>1147 dagen geleden
Crowdfunding wanbetalingen

Crowdfundingplatformen moeten informatie over risico’s verbeteren

Crowdfundingplatformen moeten informatie over risico’s verbeteren0 ?php the_title() ?>1151 dagen geleden
Simon Douw en Gijsbert Koren

Simon Douw en Gijsbert Koren: Warme crowdfunding is meer dan geld alleen

Simon Douw en Gijsbert Koren: Warme crowdfunding is meer dan geld alleen0 ?php the_title() ?>1158 dagen geleden
Tinki.nl hondenliefhebbers

Vergelijkingssite voor hondenliefhebbers Tinki.nl start crowdfundingcampagne

Vergelijkingssite voor hondenliefhebbers Tinki.nl start crowdfundingcampagne0 ?php the_title() ?>1166 dagen geleden
Papers, please videogame

Medewerkers trainen is serieus spel

Medewerkers trainen is serieus spel0 ?php the_title() ?>1181 dagen geleden
Vrouw op tablet

Gladstrijkers en jagers moeten samen toekomst voorspellen

Gladstrijkers en jagers moeten samen toekomst voorspellen0 ?php the_title() ?>1188 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!