Home | Big Data | Havenbedrijf en gemeente Rotterdam starten fieldlab voor blockchain technologie

Havenbedrijf en gemeente Rotterdam starten fieldlab voor blockchain technologie

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Big Data op 21/09/2017 om 17:07

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam starten samen een fieldlab om concrete toepassingen en oplossingen te ontwikkelen, gebaseerd op blockchain technologie. Het praktijkgerichte centrum is BlockLab gedoopt.

BlockLab is geïnitieerd en gefinancierd door het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam en wordt ondersteund door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. De opening is daarom in handen van Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam, de Rotterdamse wethouder economie Maarten Struijvenberg en de directeur van InnovationQuarter, Rinke Zonneveld. Tijdens de opening worden niet alleen team en ambities voorgesteld, maar worden meteen al de eerste praktijktoepassingen gepresenteerd, die tijdens de aanloopfase zijn ontwikkeld.

Blockchain technologie wordt gezien als een van de meest cruciale innovatiegebieden van dit moment. Basisprincipe is dat gebruikers onderling transacties kunnen doen, zonder tussenkomst van derden. Datatechnologie waarborgt checks and balances en zorgt voor automatische verwerking. Hierdoor wordt het mogelijk om grote netwerken, ketens en markten vele malen efficiënter in te richten, zonder dat daar een dominante, regulerende partij voor nodig is. Dit geldt voor bedrijven, individuen en zelfs voor machines. Blockchain is bijvoorbeeld de technologie achter bitcoin.

”Overal hoor je de kreet: blockchain. Maar volledig werkende toepassingen zijn nog dun gezaaid,” zegt Struijvenberg. ”Met BlockLab brengen we daar verandering in. Dat is belangrijk omdat we voor de next economy échte vernieuwing nodig hebben. Blockchain kan die helpen mogelijk maken.”

Zo maakt blockchain het bijvoorbeeld mogelijk om een fijnmazig decentraal energienetwerk op te zetten, waarin bedrijven onderling restwarmte verhandelen, en stadsbewoners elektriciteit. Hiermee wordt een boost gegeven aan de energietransitie-opgave van haven en stad.

”Dat maakt het voor ons al heel interessant,” vult Castelein aan. ”Maar ik denk ook aan de vele toepassingen die blockchain binnen de logistieke ketens mogelijk maakt om goederenstromen efficiënter te organiseren. Deze stap sluit naadloos aan bij onze ‘smartest port’-ambities.”

Tot de eerste concrete projecten die tijdens de officiële opening gepresenteerd worden, behoort een blockchain toepassing voor voorraadfinanciering in de havenlogistiek die in samenwerking met Exact en ABN AMRO ontwikkeld is. Ook wordt bekendgemaakt welke innovatiepartners financiering ontvangen om blockchain toepassingen voor de energiemarkt te ontwikkelen.

Het BlockLab start met een vijfkoppig kernteam en is gevestigd in het Cambridge Innovation Center in Rotterdam. In het fieldlab worden theoretische blockchain ideeën, met consortia van ontwikkelaars en gebruikers, in een praktijkomgeving ontwikkeld, getest en uitgewerkt tot concrete kansen. Daarnaast fungeert het lab als kennisbron voor het regionale bedrijfsleven. Met de Hogeschool Rotterdam wordt curriculum ontwikkeld, om aanwas van blockchain talent te organiseren.

Tags

fieldlabfieldlab BlocklabBlocklab InnovationQuarterInnovationQuarter BlockchainBlockchain

Comments

Kenmerken

Op 29, 30 en 31 mei organiseert Kenniscentrum Creating 010 van Hogeschool Rotterdam Retailution, met uiteenlopende visies op de toekomst van retail. Retailution biedt een driedaags programma: een werkbijeenkomst met workshops voor Rotterdamse retailers, een symposium gericht op kennisontwikkeling en -uitwisseling, en een expositie met retail-prototypes van studenten van Hogeschool Rotterdam met onder andere een installatie to personalise your knitwear en een interactieve vitrine die het verhaal van de geschiedenis en de toekomst van de Lijnbaan vertelt.

Retailution toont retailinnovatie in Rotterdam

Retailution toont retailinnovatie in Rotterdam0 ?php the_title() ?>554 dagen geleden
De gemeente Rotterdam gaat jaarlijks tot 20 cultuurmakers ondersteunen die via crowdfunding hun publiek aanspreken. Hiervoor heeft Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Voordekunst, het grootste crowdfundingplatform voor de creatieve sector in Nederland. Operator Radio ontvangt eerste bijdrage. Voordekunst organiseert in samenwerking met Het Industriegebouw Rotterdam en de gemeente Rotterdam spreekuren voor Rotterdamse makers. In een half uur tijd wordt advies gegeven en beantwoordt een crowdfundingexpert vragen.

Rotterdam matchingspartner crowdfunding Voordekunst

Rotterdam matchingspartner crowdfunding Voordekunst0 ?php the_title() ?>574 dagen geleden
Samen met klanten en technologie-partners start telecom en ICT-dienstverlener KPN in de loop van 2018 vier verschillende (pré) 5G-field labs om daarmee de waarde van 5G toepassingen te ontdekken. Van het testen van slimme antennes in stedelijk gebied tot het onderzoeken van de verbinding van drones voor precisielandbouw, virtual reality in de industrie en zelfrijdende voertuigen. Mede dankzij 5G technologie zullen dit soort toepassingen werkelijkheid worden in Amsterdam Zuidoost, op een boerderij in Drenthe, in de Rotterdamse Haven en op snelwegen nabij Helmond.

KPN gaat samen met klanten 5G ontdekken

KPN gaat samen met klanten 5G ontdekken0 ?php the_title() ?>579 dagen geleden
Wie een boom kapt en het hout verkoopt, verdient geld. Wanneer iemand een boom plant, wordt ook waarde gecreëerd, maar er kan niks mee worden verdiend. Next Nature Network introduceert de ECO Coin, ’s werelds eerste cryptomunt die wordt gedekt door bomen en mensen beloont voor duurzame handelingen. 

ECO Coin wordt gedekt door bomen

ECO Coin wordt gedekt door bomen0 ?php the_title() ?>582 dagen geleden
The Hague Business Agency, Rotterdam Partners en InnovationQuarter werken sinds 2014 actief samen in het wereldwijd op de kaart zetten van Zuid-Holland.

InnovationQuarter levert Zuid-Holland 146 miljoen euro op

InnovationQuarter levert Zuid-Holland 146 miljoen euro op0 ?php the_title() ?>594 dagen geleden
Kraaijvanger Architects heeft ook uitbreiding van het succesvolle Cambridge Innovation Center (CIC) in het Groothandelsgebouw in Rotterdam ontworpen.

Cambridge Innovation Center uitgebreid door Kraaijvanger Architects

Cambridge Innovation Center uitgebreid door Kraaijvanger Architects0 ?php the_title() ?>607 dagen geleden
Coöperatie VGZ en Zorg Instituut Nederland zijn een praktijkproef gestart rondom blockchain in de kraamzorg. De praktijkproef moet uitwijzen wat de toepassing van een blockchaintechnologie in de praktijk betekent voor de administratieve processen rondom kraamzorg. Met deze proef willen de partijen  toetsen of het mogelijk is om de burger meer controle te geven over z’n eigen zorggegevens. En of het administratieve proces efficiënter kan worden met behulp van blockchain. ​Samen met de drie kraamzorgorganisaties: Liemerscare, Kraamzorg Zuid-Gelderland en Kraamzorg VDA, wordt de komende maanden onder ongeveer 50 kraamgezinnen de blockchaintoepassing ‘Mijn Zorg Log’ gebruikt.

De babystapjes van Blockchain in de kraamzorg

De babystapjes van Blockchain in de kraamzorg0 ?php the_title() ?>622 dagen geleden
ParkBee maakt onbenutte parkeerplaatsen van kantoorgebouwen, appartementencomplexen en andere vastgoedlocaties toegankelijk voor het grote publiek. Van de 397.000 private parkeerplekken in de vier grote steden worden er 170.000 (bijna 43 procent) een groot deel van de tijd namelijk niet gebruikt.Het Nederlandse techbedrijf krijgt vijf miljoen euro groeigeld van het Duitse investeringsmaatschappij Statkraft Ventures en de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

Investeerders parkeren vijf miljoen euro groeigeld bij het Nederlandse techbedrijf ParkBee

Investeerders parkeren vijf miljoen euro groeigeld bij het Nederlandse techbedrijf ParkBee0 ?php the_title() ?>629 dagen geleden
Buitenlandse bedrijven als Nuctech, Rambus en Helinox Inc zorgden in 2017 voor 1020 banen in Rotterdam door zich in de stad te vestigen of uit te breiden. Samen zijn deze 51 bedrijven goed voor een verwachte investering van 537 miljoen euro. Zowel het aantal nieuwe banen als het aantal investeringen in de stad steeg ten opzichte van het jaar ervoor en zijn het resultaat van Rotterdam Partners, verantwoordelijk voor de citymarketing en acquisitie van (inter)nationale bedrijven in de stad.  

51 nieuwe internationale bedrijven naar Rotterdam

51 nieuwe internationale bedrijven naar Rotterdam0 ?php the_title() ?>636 dagen geleden
De eerste internationale vestiging van Cambridge Innovation Center (CIC) werd zo'n vier jaar geleden geopend in Rotterdam. In het Groothandelsgebouw zijn inmiddels zo'n 150 startups gevestigd. Die hebben samen in het afgelopen jaar meer dan 3 miljoen euro opgehaald en bovendien 100 banen gecreëerd blijkt uit het Impact Rapport.

Cambridge Innovation Center levert Rotterdam 3 miljoen euro en 100 banen op

Cambridge Innovation Center levert Rotterdam 3 miljoen euro en 100 banen op0 ?php the_title() ?>663 dagen geleden
het project Dutch Windwheel financiële ondersteuning ontvangt vanuit de regeling IPC Zuid-Holland.

Extra kapitaal voor ontwikkeling Dutch Windwheel

Extra kapitaal voor ontwikkeling Dutch Windwheel0 ?php the_title() ?>667 dagen geleden
Afgelopen drie jaar bleek dat buitenlandse reizen van Rotterdams Philharmonisch Orkest het Havenbedrijf goede kansen biedt voor zakelijke belangen.

Havenbedrijf Rotterdam sponsort Rotterdams Philharmonisch Orkest

Havenbedrijf Rotterdam sponsort Rotterdams Philharmonisch Orkest0 ?php the_title() ?>699 dagen geleden
Op ’s werelds grootste radiologiebeurs, de RSNA in Chicago, is bekend gemaakt dat Investeringsmaatschappij Holland Venture en InnovationQuarter investeren in medisch Artificial Intelligencebedrijf Quantib. Quantib levert Machine Learning (ML) toepassingen voor de analyse van medische beelden, waarmee artsen en onderzoekers betere, snellere en goedkopere diagnoses kunnen stellen, en daarmee patiënten betere zorg kunnen bieden. De investering ondersteunt Quantib bij haar internationale groei.

Medisch Artificial Intelligencebedrijf Quantib ontvangt kapitaalinjectie

Medisch Artificial Intelligencebedrijf Quantib ontvangt kapitaalinjectie0 ?php the_title() ?>714 dagen geleden
De havens van Rotterdam en Moerdijk vormen het decor voor De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe. Deze natuurfilm verschijnt in 2020 in de bioscoop en is de opvolger van de meest succesvolle Nederlandse natuurfilm met 700.000 bezoekers in 2013 tot nu toe: De Nieuwe Wildernis. De nieuwe bioscoopfilm is een coproductie van EMS FILMS en Veldkijker.

De Nieuwe Wildernis 2 speelt in de havens van Moerdijk en Rotterdam

De Nieuwe Wildernis 2 speelt in de havens van Moerdijk en Rotterdam0 ?php the_title() ?>728 dagen geleden
De AFM waarschuwt voor grote risico’s bij Initial Coin Offerings (ICO’s). Deze uitgifte van digitale tokens om vooral start ups te financieren is momenteel kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De huidige hype rondom cryptocurrencies en ICO’s kan investeerders verblinden voor deze risico’s.

AFM waarschuwt voor grote risico’s bij Initial Coin Offerings

AFM waarschuwt voor grote risico’s bij Initial Coin Offerings0 ?php the_title() ?>730 dagen geleden
Eén op de vier vrachtwagens rijdt leeg over de weg. Het is de ambitie van Synple om dit te verminderen. Newion en Mainport Innovation Fund II investeren.

Logistieke startup Synple haalt €1,1 miljoen op om lege vrachtkilometers te voorkomen

Logistieke startup Synple haalt €1,1 miljoen op om lege vrachtkilometers te voorkomen0 ?php the_title() ?>799 dagen geleden
NorthStar Realty Europe is met huurder Deloitte een langjarige verlenging van het huurcontract overeengekomen voor kantoorruimte in Maastoren.

Deloitte blijft langer in Maastoren Rotterdam

Deloitte blijft langer in Maastoren Rotterdam0 ?php the_title() ?>828 dagen geleden
Ruim 400 social influencers van over de hele wereld komen in het voorjaar naar Rotterdam voor het Traverse, het grootste influencers congres van Engeland.

Internationaal influencers congres Traverse naar Rotterdam

Internationaal influencers congres Traverse naar Rotterdam0 ?php the_title() ?>847 dagen geleden
innovatie gemeente Rotterdam

Rotterdam als innovatiehub interactief op de kaart

Rotterdam als innovatiehub interactief op de kaart0 ?php the_title() ?>971 dagen geleden
De Maastoren

Havenbedrijf Rotterdam en Deloitte geven tieners les in hacken

Havenbedrijf Rotterdam en Deloitte geven tieners les in hacken0 ?php the_title() ?>1045 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!