Home | retail | Greenpeace doet een Pokémon Go voor pinguïns

Greenpeace doet een Pokémon Go voor pinguïns

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 03/04/2018 om 12:19

Nieuwe Greenpeace-app: Koning Pinguin is bedoeld om aandacht te krijgen voor het beschermen van Zuidpoolzee en pinguïns. DTT heeft de app gemaakt.

Afgelopen paasweekend ontving de Dierenambulance Amsterdam een opvallende melding: er zou een pinguïn gespot zijn op NDSM-werf tijdens een festival. Direct trok de Dierenambulance erop uit om de melding te onderzoeken, en nam contact op met natuur- en milieuorganisatie Greenpeace Nederland. Deskundige Pavel Klinckhamers stond het onderzoek bij door zijn kennis over het gedrag van pinguïns beschikbaar te stellen. Het geheel was echter een grap in het kader van 1 april met als doel aandacht te vestigen op de lancering van de nieuwe Greenpeace-app: Koning Pinguin. De app is vanaf vandaag beschikbaar en is bedoeld om extra aandacht te krijgen voor het beschermen van de Zuidpoolzee, het leefgebied van de pinguïns.

De Koning Pinguïn applicatie biedt de gebruiker de unieke mogelijkheid om in zijn of haar directe omgeving op zoek te gaan naar verschillende soorten virtuele pinguïns en zichzelf met de pinguins op de foto te zetten. De gebruikte augmented reality techniek maakt de dieren via de smartphone of tablet zichtbaar in het openbaar leven. De gebruiker kan de gevonden, bijna levensechte pinguïns bewonderen, er meer over lezen en delen met vrienden en familie. Het totale aantal uitgezette pinguïns kan oplopen tot vele tienduizenden door heel Nederland. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Nederlandse natuur- en milieuorganisatie dergelijk techniek inzet om aandacht te vragen voor de bescherming van een natuurgebied.

App ontwikkelaar DTT ondersteunt de campagne. De app is gemaakt met behulp van Unity, een populair programma waarmee games kunnen worden gemaakt. Het voordeel van Unity is dat de mogelijkheden eindeloos zijn en dat maakt het voor programmeurs mogelijk om net dat extra detail toe te voegen in games. De Koning Pinguïn applicatie is ontwikkeld door DTT Multimedia, zij verzorgden eerder apps voor onder meer de Rijksoverheid, Gemeente Amsterdam, FOX Sports, VU Medisch Centrum en Porsche.

Met de app in de hand gaat de gebruiker op zoek naar virtuele pinguïns in de eigen straatomgeving. De route naar de pinguïns kan in augmented reality (AR) of op een routekaart bekeken worden. Wanneer de pinguïn is gevonden, kan de gebruiker een foto van het dier maken om zo de route naar de volgende pinguïn te unlocken en een selfie met het dier maken, welke direct via de eigen sociale media gedeeld kan worden. In totaal kunnen er acht pinguïns verzameld worden.  Naast de zoektocht naar de pinguïns bevat de app allerlei leuke feitjes over de pinguïnsoorten. De gebruiker kan de internationale campagne steunen door via de app een petitie van Greenpeace te tekenen. Via een besturingssysteem worden de pinguïns random om de gebruiker heen geplaatst. Dit gebeurt binnen een straal van maximaal twee kilometer. Als de gebruiker binnen 20 meter van de aangegeven locatie komt, verschijnt de pinguïn om gefotografeerd te worden.

In het aankomende jaar bestaat de unieke mogelijkheid om het grootste beschermde gebied op aarde te creëren: een Zuidpoolzeereservaat. Deze zal een veilige haven vormen voor pinguïns, walvissen en zeehonden. Greenpeace wil dat het gebied tot verboden terrein wordt verklaard voor de industriële visserij die vist op krill, waarvan al het leven op de Zuidpool afhankelijk is. Het voorstel voor het Zuidpoolzeereservaat bij de Zuidpoolzee Commissie is een initiatief van de EU en in oktober dit jaar zal hierover een besluit worden genomen.

Tags

VU Medisch CentrumVU Medisch Centrum pinguïnspinguïns DTTDTT PorschePorsche 1 april1 april GreenpeaceGreenpeace RijksoverheidRijksoverheid FOX SportsFOX Sports Pokemon GoPokemon Go

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!