Home | retail | Greenchoice en Alliander gaan energie prepaid aanbieden

Greenchoice en Alliander gaan energie prepaid aanbieden

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 15/01/2018 om 11:30

Tientallen Rotterdamse en Arnhemse huishoudens testen de komende maanden een nieuwe, prepaid energiedienst die hoge kosten door afsluiting moet voorkomen. De dienst werkt als een prepaid telefoonabonnement; deelnemers kopen een tegoed aan energie en kunnen dit zelf opwaarderen. Afgesloten worden van energie drukt gezinnen vaak in een isolement en kost de energiesector bovendien veel geld. De proef in Rotterdam wordt door netbeheerder Stedin, energieleverancier Greenchoice en  Alliander gerealiseerd, de pilot in Arnhem door netbeheerder Liander, Nuon en Stichting Energiebank Nederland.

Tientallen Rotterdamse en Arnhemse huishoudens testen de komende maanden een nieuwe, prepaid energiedienst die hoge kosten door afsluiting moet voorkomen. De dienst werkt als een prepaid telefoonabonnement; deelnemers kopen een tegoed aan energie en kunnen dit zelf opwaarderen. Afgesloten worden van energie drukt gezinnen vaak in een isolement en kost de energiesector bovendien veel geld. De proef in Rotterdam wordt door netbeheerder Stedin, energieleverancier Greenchoice en  Alliander gerealiseerd, de pilot in Arnhem door netbeheerder Liander, Nuon en Stichting Energiebank Nederland.

Deelnemende huishoudens kunnen via een webportal hun verbruik en actuele energiesaldo zien, vertaald naar het aantal dagen dat ze nog energie hebben. Dit wordt berekend op basis van hun gemiddelde verbruik per dag. Als hun energiesaldo te laag is ontvangen ze een bericht en kunnen ze via de portal snel opwaarderen. Is het tegoed op, dan is een klein bedrag overmaken voldoende om binnen een paar minuten weer stroom te hebben. Een schakelaar in de meterkast kan op afstand de stroomtoevoer in- en uitschakelen. Afsluiten op afstand gebeurt alleen als het saldo ontoereikend is. Voordat dat zover is, heeft de klant al een aantal sms’jes en e-mails ontvangen om op te waarderen en zo de tijdelijke stopzetting van energie te voorkomen.

Armoede is in de Rotterdamse regio een groot probleem. Volgens cijfers van de Rotterdamse Rekenkamer zitten 27.000 huishoudens zo diep in de schulden, dat zij die niet meer kunnen aflossen. Het komt met regelmaat voor dat een huishouden door het herhaaldelijk niet betalen van de energierekening worden afgesloten van gas en elektriciteit. In Rotterdam wordt bijvoorbeeld dagelijks een huishouden afgesloten. Netbeheerders en energieleveranciers laten het liever niet zover komen. Afgesloten worden is een ingrijpende gebeurtenis, die de situatie van een gezin alleen maar verergert, mede omdat er extra kosten mee gepaard gaan.

Ook in Arnhem hebben huishoudens te maken met schulden die ze moeilijk kunnen betalen. Nuon, Liander en de Energiebank onderzoeken samen met deelnemende huishoudens of de dienst ze hierbij kan helpen. Nuon sponsort deelnemende huishoudens die in aanmerking komen voor steun van de Energiebank  gedurende zes maanden met een energietegoed van €200,00.

Met de prepaid energiedienst willen de betrokken partijen huishoudens meer bewust maken van hun energieverbruik en extra hulp bieden om afsluiting en nieuwe schulden te voorkomen. Zo behouden huishoudens met een kleinere portemonnee toegang tot energie.

Elk jaar zijn netbeheerders, huishoudens met betalingsproblemen en energieleveranciers miljoenen euro’s kwijt door afsluitingen. Klanten die betalingsachterstanden hebben opgelopen, krijgen vaak te maken met incassokosten van deurwaarders en borgkosten als ze een nieuw aansluitverzoek doen bij een energieleverancier. Netbeheerders maken kosten om te voorkomen dat deze klanten worden afgesloten, maar hebben ook kosten als afsluiting de enige optie is. Ook energieleveranciers hebben te maken met kosten die ze niet op hun klanten kunnen verhalen zoals niet inbare schulden.

Op basis van de pilots bepalen de betrokken partijen of en hoe de prepaid energiedienst een  vervolg krijgt.

Tags

energiedienstenergiedienst EnergiebankEnergiebank geenchoicegeenchoice prepaidprepaid LianderLiander GreenchoiceGreenchoice NuonNuon

Comments

Kenmerken

Tony’s Chocolonely is door Nederlandse consumenten uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland blijkt uit de Sustainable Brand Index 2018. IKEA (Retail), Albert Heijn (Supermarkten), Greenchoice (Energie), ASN Bank (Banken), ANWB (Mobiliteit), Tesla (Automotive) en Landal Greenparks (Travel & Leisure) zijn eveneens branchewinnaas maar het chocolademerk was naast winnaar in de sector Food ook algemeen winnaar. De Sustainable Brand Index is een jaarlijks onderzoek onder 5.000 Nederlandse consumenten naar hun perceptie van de duurzaamheid van bekende merken in Nederland. In totaal zijn bijna 150 Nederlandse merken onderzocht. Dit is het tweede jaar dat de Sustainable Brand Index in Nederland wordt gehouden. Vorig jaar werd Greenchoice verkozen tot het meest duurzame merk van Nederland.

Tony’s Chocolonely meest duurzame merk van Nederland

Tony’s Chocolonely meest duurzame merk van Nederland0 ?php the_title() ?>601 dagen geleden
Nu meer spelers – zoals operators, producenten, platformaanbieders - zich op de markt mengen, zal het bezit langzaam groeien, zo concludeert Telecompaper in de tweede editie van zijn Smart home-rapport. Naast operators, producenten en platformaanbieders zijn ook retailers (zoals Ikea) en verzekeraars zich op de markt aan het roeren.

Meer spelers op smart home markt maar bezit blijft beperkt in Nederland

Meer spelers op smart home markt maar bezit blijft beperkt in Nederland0 ?php the_title() ?>756 dagen geleden
In haar jaarlijkse Global Payments Report heeft Worldpay vastgesteld dat de e-commercemarkt van Nederland naar verwachting met 14 procent per jaar groeit en dat deze in 2021 36 miljard euro (43 miljard dollar) bedraagt.

Nederland is komende vijf jaar de snelst groeiende e-commercemarkt in Europa

Nederland is komende vijf jaar de snelst groeiende e-commercemarkt in Europa0 ?php the_title() ?>764 dagen geleden
oriëntatie Rabobank.nl zet met een Web Performance Score van 70 de hoogste score neer wanneer 400 consumenten zich online oriënteren op het afsluiten van een hypotheek. ING.nl staat op nummer 2 met 69 punten, gevolgd door ABNAMRO.nl (64 punten) op de derde plaats. Dit blijkt uit onafhankelijk online oriëntatieonderzoek op desktop en smartphone dat in oktober 2017 is uitgevoerd door onderzoeksbureau WUA.

Rabobank stevig aan kop in online oriëntatie onderzoek Hypotheek

Rabobank stevig aan kop in online oriëntatie onderzoek Hypotheek0 ?php the_title() ?>777 dagen geleden
ANWB, bol.com, de Efteling, Greenchoice, YourMastercard.nl en Ziggo bieden volgens onderzoeksbureau WUA de allerbeste digitale klantervaring op hun website.

ANWB, bol, Efteling, Greenchoice, Mastercard en Ziggo bieden beste klantervaring

ANWB, bol, Efteling, Greenchoice, Mastercard en Ziggo bieden beste klantervaring0 ?php the_title() ?>821 dagen geleden
10,2% van de mobiele telefoonbezitters betaalt prepaid. 65,4% van abonnementhouders wil besparen door goedkoper abonnement blijkt uit onderzoek Geldshop.

Ruim één op de tien Nederlanders belt prepaid

Ruim één op de tien Nederlanders belt prepaid0 ?php the_title() ?>842 dagen geleden
Crowdfunding wanbetalingen

Nog te vaak onduidelijkheid over wanbetalingen bij crowdfunding

Nog te vaak onduidelijkheid over wanbetalingen bij crowdfunding0 ?php the_title() ?>869 dagen geleden
Bundelz sparklab vodafone nationale nederlanden autoverzekering

Een prepaid autoverzekering?

Een prepaid autoverzekering?0 ?php the_title() ?>895 dagen geleden
Nerdalize server douche

Gratis douchen op restwarmte van computerservers

Gratis douchen op restwarmte van computerservers0 ?php the_title() ?>923 dagen geleden
Simyo KPN Vodafone Bliep PrepaidSimkaart.net

Simyo in 2016 opnieuw verkozen tot Beste Prepaid Provider

Simyo in 2016 opnieuw verkozen tot Beste Prepaid Provider0 ?php the_title() ?>952 dagen geleden
niet betalen Lindorff MarktEffect onderzoek

Onduidelijke factuur zorgt voor wanbetaling

Onduidelijke factuur zorgt voor wanbetaling0 ?php the_title() ?>967 dagen geleden
Energiemerk Greenchoice is door Nederlandse consumenten uitgeroepen tot meest duurzame merk van Nederland, zo blijkt uit de Sustainable Brand Index 2017. Naast Greenchoice werden ook branchewinnaars IKEA (Retail), Albert Heijn (Supermarkten), Zonnatura (Voedingswaren) en Triodos (Banken) bekendgemaakt. Greenchoice werd uitgeroepen als branchewinnaar in de sector Energie en als overall winnaar.

Greenchoice, IKEA, Zonnatura, Albert Heijn en Triodis meest duurzaam

Greenchoice, IKEA, Zonnatura, Albert Heijn en Triodis meest duurzaam0 ?php the_title() ?>975 dagen geleden
Het gebouw van de koninklijke bibliothewek

Rijksgebouwen over op oranje stroom van Greenchoice

Rijksgebouwen over op oranje stroom van Greenchoice0 ?php the_title() ?>1009 dagen geleden
Energie Awards 2016

Energieleveranciers voeren strijd om nieuwe klanten op

Energieleveranciers voeren strijd om nieuwe klanten op0 ?php the_title() ?>1023 dagen geleden
Crowdfunding wanbetalingen

Crowdfundingplatformen moeten informatie over risico’s verbeteren

Crowdfundingplatformen moeten informatie over risico’s verbeteren0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
Gedupeerd door kredietrisico

Consumenten gedupeerd door onterechte kredietrisico

Consumenten gedupeerd door onterechte kredietrisico0 ?php the_title() ?>1083 dagen geleden
Dakloze leger des Heils

De dakloze als marketinginstrument?

De dakloze als marketinginstrument?0 ?php the_title() ?>1084 dagen geleden
Kantoor Alphacomm

Rotterdams e-commercebedrijf Alphacomm laat Amerikanen beltegoed flink opwaarderen

Rotterdams e-commercebedrijf Alphacomm laat Amerikanen beltegoed flink opwaarderen0 ?php the_title() ?>1092 dagen geleden
KPN website

KPN wordt het meest misbruikt

KPN wordt het meest misbruikt0 ?php the_title() ?>1095 dagen geleden
Alliander monteurs aan het werk

Energiebedrijf Alliander wint Kristalprijs vanwege maatschappelijk beleid

Energiebedrijf Alliander wint Kristalprijs vanwege maatschappelijk beleid0 ?php the_title() ?>1119 dagen geleden
Pay2d visa virtuele prepaidkaart

Wirecard geeft eerste virtuele prepaidkaart uit voor online betalingen

Wirecard geeft eerste virtuele prepaidkaart uit voor online betalingen0 ?php the_title() ?>1119 dagen geleden
Snap store teleurstellende bestelling

Webshops kunnen straks wanbetalers gaan screenen

Webshops kunnen straks wanbetalers gaan screenen0 ?php the_title() ?>1134 dagen geleden
Televisie Netflix series

Vanaf 2017 compensatie voor internet, televisie en telefoniestoringen

Vanaf 2017 compensatie voor internet, televisie en telefoniestoringen0 ?php the_title() ?>1139 dagen geleden
GreenChoice

Consumentenbond kiest GreenChoice als beste energieleverancier

Consumentenbond kiest GreenChoice als beste energieleverancier0 ?php the_title() ?>1142 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!