Home | retail | FNV zet beoordelingssysteem van de Bijenkorf in voor loonsverhoging

FNV zet beoordelingssysteem van de Bijenkorf in voor loonsverhoging

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 12/03/2018 om 15:52

De Bijenkorf werkt sinds kort met beoordelingssysteem waarbij mening van klant ook meeweegt. Alleen medewerkers met zeer hoge rating krijgen extraatje.

De Bijenkorf werkt sinds kort met een beoordelingssysteem waarbij de mening van de klant ook meeweegt. Veel medewerkers hebben kritiek op dit systeem, omdat het volstrekt willekeurig is. De managers van het bedrijf willen het systeem echter zwaarder doen gelden, door in plaats van een algemene loonsverhoging, alleen de medewerkers met een zeer hoge rating een extraatje te geven.

Het systeem werkt als volgt: verkopers vragen na afloop van een aankoop of de klant op de website van de Bijenkorf feedback willen geven. En of zij daar dan ook willen vermelden dat de verkoper in kwestie een tien verdient. Want een 8 of lager telt niet mee. Hoe meer negens en tienen een verkoper heeft, hoe groter de kans om ook van de leidinggevende een goede beoordeling te krijgen.

FNV roept klanten op om alle medewerkers van de Bijenkorf een 10 te geven op Twitter, Facebook, Instagram of op de feedback-site van de Bijenkorf te posten dat zij de medewerkers #een10 geven. ”Met die waardering laten we de Bijenkorf zien dat het tijd is voor een algemene loonsverhoging van 3,5 % per jaar,” zegt Linda Vermeulen van de FNV.

Eerder dit jaar hield de FNV een enquête onder het personeel van de Bijenkorf. Daaruit bleek dat meer dan de helft het beoordelingssysteem ronduit waardeloos vindt.

”Ik heb geen tijd om altijd tienen te scoren. Het is vaak veel te druk in de winkel. Maar doordat ik dus hard werk, krijg ik een lagere rating,” zei een verkoopster. En een collega vertelde: ”Klanten geven jonge verkoopsters vaker een tien. Als stimulans, en dat is hen ook echt wel gegund. Klanten denken dat de vertrouwde gezichten van de Bijenkorf die tien niet meer nodig hebben. De klanten weten niet dat dit invloed heeft op mijn beoordeling.”

Tags

beoordelingssysteembeoordelingssysteem FNVFNV De Bijenkorf.De Bijenkorf. BijenkorfBijenkorf

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!