Home | Logistiek/e-commerce | Fietsersbond wil meer pakketjes per fietskoerier

Fietsersbond wil meer pakketjes per fietskoerier

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 21/11/2017 om 11:49

De Fietsersbond roept met een petitie webwinkels op om voor de fietskoerier te kiezen. Even snelle bezorging, maar veel schoner dan busjes.

Vrijwel alle webwinkels laten pakketjes met busjes bezorgen. Dat moet anders. De Fietsersbond roept webwinkels op om voor fietskoerier te kiezen. Die zijn even snel, maar veel schoner. In Nederland rijden elke dag een miljoen bestelbusjes door de dorpen en steden; bijna allemaal zijn het vieze dieselbusjes. Terwijl ze maar 12 procent van alle autokilometers uitmaken, zijn ze goed voor maar liefst 24 procent van de stikstof- en 34 procent van de fijnstofuitstoot.

En het aantal busjes blijft maar groeien, zegt Susanne Balm, onderzoeker Duurzame Logistiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Onze online aankopen worden met busjes bezorgd, net als de verse groenten en vis voor het restaurant om de hoek, en de cv-monteur komt ook met een busje. De schattingen variëren, maar Balm van de HvA gaat ervan uit dat een derde van de zendingen in de stad kan worden overgenomen door zogenaamd klein elektrisch vervoer en transportfietsen.

In januari gaat de Fietsersbond daarom een petitie aanbieden aan de grote webwinkels. Zo wil de bond ze stimuleren de fietskoerier als bezorgoptie aan te bieden. ”Vaak heb je niet alleen je pakketje sneller, het wordt ook minder druk op de weg omdat er minder busjes rijden,” zegt Marina van Dijk van de Fietsersbond. ”En omdat de fietskoerier geen fijnstof uitstoot, is bezorging per fiets beter voor de luchtkwaliteit in je eigen wijk. En wie wordt er nou niet gelukkig van een fitte fietskoerier aan de deur?”

Al bijna 3.000 consumenten hebben de petitie getekend. En met een standaardtekst die je in een opmerkingenveld kunt zetten, laten consumenten de webwinkels meteen weten dat ze liever een fitte fietskoerier dan een walmende dieselbus voor de deur hebben.

Fietskoeriers.nl biedt nu al bezorging in 30 steden aan. Postbedrijf Sandd heeft al aangekondigd dat het pakketjes wil gaan bezorgen met vrachtfietsen. De Fietsersbond roept webwinkels op om hetzelfde te doen. Met de feestdagen voor de deur worden er weer veel online bestellingen geplaatst, maar meestal kan de consument niet kiezen voor een duurzame bezorging. En dat moet veranderen.

Fietskoeriers waren de wegbereiders van bezorging per fiets. Door samen te werken proberen de fietskoeriers de niche te ontgroeien. Cycloon Post & Fietskoeriers uit Zwolle smeedde vorig jaar Velocity Fietskoeriers, Fietskoerier Utrecht en FietsXpress aaneen tot Fietskoeriers.nl. Zo kan een fietskoerierbedrijf een grotere dekking bieden dan alleen de eigen stad. Tussen de steden rijden de fietskoeriers met groengasbussen. Fietskoeriers.nl is inmiddels actief in dertig steden en won zelfs een prijs van de online verkoopbranche: de Shopping Awards, Game Changer Award 2017.

Tags

FietskoeriersFietskoeriers FietskoerierFietskoerier petitiepetitie De FietsersbondDe Fietsersbond Fietskoeriers.nlFietskoeriers.nl Hogeschool van AmsterdamHogeschool van Amsterdam SanddSandd

Comments

Kenmerken

Participatiemaatschappij Wadinko N.V. heeft een belang genomen in Cycloon Post en Fietskoeriers. Deze onderneming, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Zwolle, bezorgt pakketten in binnensteden met fietskoeriers en verricht postdiensten met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De deelname door Wadinko stelt Cycloon in staat de stormachtige groei te continueren.

Wadinko neemt belang in Zwolse Cycloon Post en Fietskoeriers

Wadinko neemt belang in Zwolse Cycloon Post en Fietskoeriers0 ?php the_title() ?>523 dagen geleden
Het gebeurt nog wel eens dat 1 april-grappen uiteindelijk werkelijkheid worden. Cortina introduceerde vorig jaar bijvoorbeeld als grap een e-bike voor kinderen vanaf 8 jaar. Maar vanwege de vele enthousiaste reacties worden de kinderfietsen nu toch echt verkocht. De opvallend getimede introductie van CoolblueFietst zou zomaar ook echt werkelijkheid kunnen worden. De service wordt nu nog met een dikke knipoog gelanceerd: ''Als je het aan de pakketjes zelf vraagt, willen ze het liefst met de fiets bezorgd worden. Daarom introduceert Coolblue vandaag CoolblueFietst.''  

Coolblue introduceert op grappige wijze CoolblueFietst

Coolblue introduceert op grappige wijze CoolblueFietst0 ?php the_title() ?>572 dagen geleden
DPD Nederland bezorgt nu ook pakketten op de fiets. Voor deze nieuwe bezorgoptie werkt DPD samen met Fietskoeriers.nl. De dienst is nu in Eindhoven beschikbaar voor zowel de zakelijke markt als consumenten. DPD en Fietskoeriers.nl verstevigen hun marktpositie op het gebied van duurzame pakketbezorging, zeker met de uitbreiding naar de rest van Nederland in het vooruitzicht.

DPD Nederland bezorgt samen met Fietskoeriers.nl in Eindhoven

DPD Nederland bezorgt samen met Fietskoeriers.nl in Eindhoven0 ?php the_title() ?>637 dagen geleden
Online boekingsplatform Select Courier breidt haar innovatieve dienstverlening verder uit met de nieuwe ordermodule. Gebruikers van een webshop- of ERP systeem converteren met deze module eenvoudig orderdata naar zendingsdata. Zendingsdata die het boekingsplatform automatisch kan doorzetten naar de systemen van meer dan vijfenzestig aangesloten vervoerders.

Select Courier innoveert met nieuwe ordermodule

Select Courier innoveert met nieuwe ordermodule0 ?php the_title() ?>673 dagen geleden
zaterdagavond NextChapter gaat een samenwerking aan met logistiek dienstverlener Red je Pakketje. Door deze samenwerking kunnen klanten van NextChapter sneller leveren dan Coolblue en bol.com. De belofte: Bestellen voor 24:00u is morgen in huis wordt geëvenaard, maar NextChapter belooft door de samenwerking met Red Je pakketje zelfs: Voor 12:00 besteld is nog dezelfde dag in huis, zónder meerkosten. NextChapter en Red je Pakketje introduceren de samenwerking direct met landelijke dekking. bezorgdienst Red je Pakketje, gespecialiseerd in same day delivery, bezorgt voortaan ook op zaterdagavond vanwege signaal vanuit klanten.

Red je pakketje gaat als eerste bezorgdienst op zaterdagavond leveren

Red je pakketje gaat als eerste bezorgdienst op zaterdagavond leveren0 ?php the_title() ?>676 dagen geleden
Nieuwe pakketjesmachine van Coolblue in Tilburg past dozen automatisch aan op grootte van bestelling. Door de kleinere pakketjes minder lucht en transport.

Coolblue past de dozen automatisch aan op de grootte van bestelling

Coolblue past de dozen automatisch aan op de grootte van bestelling0 ?php the_title() ?>685 dagen geleden
Transport door fietskoeriers als alternatief voor e-commerceleveringen per bestelwagen pas aantrekkelijk als overheid echte kosten van bestelwagens rekent.

Fietskoeriers kunnen pas met steun echt concurreren

Fietskoeriers kunnen pas met steun echt concurreren0 ?php the_title() ?>683 dagen geleden
Na pilots slaan wehkamp, DHL en Fietskoeriers.nl de handen ineen. In twaalf steden bezorgen fietskoeriers in de last mile deel van pakketjes aan huis per fiets.

Wehkamp start samen met DHL en Fietskoeriers met bezorging op de fiets

Wehkamp start samen met DHL en Fietskoeriers met bezorging op de fiets0 ?php the_title() ?>697 dagen geleden
Met de  bakfiets Urban Arrow en een Stint Cargo test PLUS nieuwe manieren om op duurzame wijze boodschappen te bezorgen. De pilot is een uitbreiding op de huidige vloot van duurzame transportmiddelen. De vervoersmiddelen worden ingezet voor de reguliere e-commerce service en voor PLUS Express, een service waarbij bestellingen van klanten nog dezelfde dag worden bezorgd. Deze stap zet PLUS als Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland om de bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen.

PLUS gaat duurzaam bezorgen met Urban Arrow bakfiets en Stint Cargo

PLUS gaat duurzaam bezorgen met Urban Arrow bakfiets en Stint Cargo0 ?php the_title() ?>741 dagen geleden
Pakkettenmarkt groeit harder dan brievenbuspost krimpt. In 2016 steeg bezorgen naar bijna 3 miljard euro blijkt uit Post- en Pakkettenmonitor 2016 van ACM.

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt0 ?php the_title() ?>803 dagen geleden
HvA UvA logistiek

UvA en HvA starten logistieke hub voor duurzame bevoorrading in Amsterdam

UvA en HvA starten logistieke hub voor duurzame bevoorrading in Amsterdam0 ?php the_title() ?>847 dagen geleden
speed pedelecs Fietsersbond RAI Vereniging

Speed pedelecs moeten op snelfietsroutes en fietspaden kunnen racen

Speed pedelecs moeten op snelfietsroutes en fietspaden kunnen racen0 ?php the_title() ?>875 dagen geleden
PostNL e-bakfiets bezorgen

PostNL bezorgt zakelijke post met e-bakfiets in Amsterdam

PostNL bezorgt zakelijke post met e-bakfiets in Amsterdam0 ?php the_title() ?>887 dagen geleden
Dankzij een bijdrage van Stichting Vrienden op de Fiets is het vanaf nu ook mogelijk om met gesproken navigatie routes te fietsen.

Vernieuwde app Fietsersbond Routeplanner laat fietsroutes horen

Vernieuwde app Fietsersbond Routeplanner laat fietsroutes horen0 ?php the_title() ?>915 dagen geleden
DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport met streetscooter

DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport

DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport0 ?php the_title() ?>928 dagen geleden
Just Cargo

Just Cargo introduceertUber-concept voor fietskoeriers in Amsterdam

Just Cargo introduceertUber-concept voor fietskoeriers in Amsterdam0 ?php the_title() ?>939 dagen geleden
Shopping Awards Coolblue Omoda DHL

Coolblue, Omoda, Independer.nl en AH.nl zijn excellent online

Coolblue, Omoda, Independer.nl en AH.nl zijn excellent online0 ?php the_title() ?>942 dagen geleden
Een tevreden klant die heeft gewinkeld bij de Beethovenstraat

Winkeliers Beethovenstraat bezorgen nog dezelfde dag thuis

Winkeliers Beethovenstraat bezorgen nog dezelfde dag thuis0 ?php the_title() ?>956 dagen geleden
HvA

HVA laat studenten als influencers eigen YouTube-kanaal vullen

HVA laat studenten als influencers eigen YouTube-kanaal vullen0 ?php the_title() ?>981 dagen geleden
Amsterdam fietsen langs de gracht

Nieuw landelijk deelfietssysteem HelloVelo probeert het zonder reclame

Nieuw landelijk deelfietssysteem HelloVelo probeert het zonder reclame0 ?php the_title() ?>1086 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!