Home | reclame | Facturen in 2016 een dag eerder betaald

Facturen in 2016 een dag eerder betaald

Geplaatst door Jeroen Veenstra in reclame op 25/01/2017 om 09:48

Stapel kleingeld munten

In 2016 betaalden bedrijven in Nederland hun facturen gemiddeld na 41 dagen. Dat is ruim één dag sneller dan in 2015, zo blijkt uit de jongste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In de eerste helft van 2016 bereikte het Nederlands bedrijfsleven nog een laagterecord. In de tweede helft van vorig jaar kantelde deze trend en nam tijdens het vierde kwartaal van 2016 het betaalgedrag zelfs met één dag toe (41,8 dagen).

”We hebben afgelopen jaar de voorlopige bodem van het betaalgedrag van het Nederlands bedrijfsleven aangetikt,” zegt Peter Schoenmaker, director Sales en Development van Graydon. ”In de eerste helft van 2016 noteerden we met 40,7 dagen een record. Echter in de laatste helft trad, voor het eerst in twee jaar tijd, een verslechtering op. Deze zal zich helaas in het nieuwe jaar doorzetten.”

Op sectorniveau valt in de Graydon Barometer Betaalgedrag af te lezen dat facturen in de Vastgoedbranche met 38 dagen het snelst betaald worden. Daarna volgt de (semi)Overheid met 38,9 dagen. De Vastgoedsector valt met name op omdat deze branche bijna 5 dagen sneller is gaan betalen dan in 2015. Vastgoed is dus niet alleen de sector in Nederland waar de facturen gemiddeld het snelst worden betaald, het is ook de sector die de grootste verbetering heeft laten zien.

Op provinciaal niveau worden de facturen in Zeeland gemiddeld het snelst betaald. De provincie kent, net als in 2015, een gemiddelde betaaltijd van 39,5 dagen. De traagste betalers van 2016 bevinden zich in de provincie Flevoland (42,8 dagen). Ondernemers in deze provincie zijn zelfs een dag langzamer gaan betalen dan in 2015. Gedurende het jaar nam het aantal betaaldagen in deze provincie met ruim 8 dagen toe.

De positieve trend van het alsmaar beter wordende betaalgedrag is het afgelopen jaar helaas wat minder geworden. Mede door de tweede helft van 2016, waarin voor het eerst sinds jaren een vertraging van het betaalgedrag optrad, is de prognose van Graydon dat het betaalgedrag zich over het gehele jaar 2017 niet zal verbeteren. De huidige inspanningen die moesten zorgen voor een beter betaalgedrag, hebben niet of nauwelijks uitwerking gehad in de cijfers. Het feit dat er nog steeds sectoren zijn, die een beter betaalgedrag vertonen, schept de verwachting dat de verslechtering in het nieuwe jaar minimaal zal zijn.

Tags

Barometer BetaalgedragBarometer Betaalgedrag factuurfactuur GraydonGraydon betalenbetalen

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!