Home | B2B | Explosieve groei van elektrische auto’s in de Randstad

Explosieve groei van elektrische auto’s in de Randstad

Geplaatst door Jeroen Veenstra in B2B op 16/08/2017 om 10:29

In de Randstad is explosieve groei van volledig elektrische auto’s te verwachten. Blijkt uit onderzoek van Stedin, RSM en ElaadNL.

In de Randstad is de komende jaren een explosieve groei van volledig elektrische auto’s te verwachten. In Den Haag, Dordrecht en Rotterdam verdubbelt het aantal auto’s met een stekker binnen twee jaar en in Amersfoort en Utrecht binnen vier jaar. Belangrijke factor: betere betaalbaarheid maakt elektrische auto’s ongekend populair. Dat blijkt uit onderzoek van Stedin, Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL.

Met de komst van steeds meer elektrische auto’s vraagt dit van netbeheerders slimme keuzes te maken om het elektriciteitsnet betrouwbaar en betaalbaar te houden.

Eerder onderzoek van Stedin en RSM toonde aan dat een hoog inkomen de belangrijkste voorwaarde is om een volledig elektrische auto aan te schaffen. Nu ook populaire automerken steeds betaalbaardere auto’s op de markt brengen, is een hoog inkomen minder belangrijk en ontstaat een explosieve groei.

Na de introductie van de Tesla Model 3 bijvoorbeeld, ontstond een ware run op dit model. Dagelijks worden zo’n 1800 modellen van dit type wereldwijd verkocht. Reden voor RSM om te onderzoeken of deze populariteit ook terug te zien is in de verwachting.

Uit het onderzoek blijkt dat in Den Haag, Rotterdam en Dordrecht binnen twee jaar minimaal een verdubbeling is te verwachten van het totaal aantal volledige elektrische auto’s. In de steden Utrecht en Amersfoort gaat de groei van volledig elektrische auto’s minder hard, maar wordt verwacht dat de komende vier jaar bijna de helft van het aantal nieuwe volledige elektrische auto’s een Tesla Model 3 is. Het modalere inkomen, relatief veel lease-rijders en een lagere leeftijd maken dat in Utrecht en Amersfoort meer potentiële Tesla Model 3-rijders wonen.

De markt voor elektrisch vervoer is enorm in ontwikkeling. In het eerste halfjaar van 2017 werden volgens belangenvereniging RAI 80% meer volledig elektrische auto’s verkocht dan het jaar daarvoor. Autofabrikanten zitten niet stil. Zo kondigde Volvo aan vanaf 2019 alleen nog maar modellen te verkopen met een elektrische (hulp)motor. Ook overheden spreken hun ambities uit om het autovervoer te verduurzamen. De Rijksoverheid wil dat er in 2025 een miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden en Engeland en Frankrijk hebben uitgesproken in 2040 te stoppen met de verkoop van diesel- en benzineauto’s.

Elektrische auto’s gebruiken bij het opladen relatief veel stroom, soms wel met een vergelijkbaar energieverbruik van tien huishoudens tegelijk. Meer elektrische auto’s in het straatbeeld leidt tot meer vraag naar laadpalen. Dit betekent dat de capaciteit van het lokale elektriciteitsnet voldoende moet zijn om dit op te vangen. Voor netbeheerders is het daarom goed te weten waar potentiele e-rijders wonen en waar laadpalen in de toekomst nodig zijn. Auto’s opladen kan het beste met Smart Charging. Via deze methode wordt er efficiënt geladen, bijvoorbeeld op tijden waarop  veel zonne-energie beschikbaar is. Hiermee worden dure investeringen voorlopig voorkomen zodat de energierekening betaalbaar blijft.

Bij het onderzoek is naar verschillende factoren gekeken voor de aanschaf van elektrische auto’s zoals leeftijd, inkomen, particulier- of leaserijder en verstedelijking van de woonplaats. Stedin hecht veel waarde aan gedegen onderzoek naar het energienet en welke rol het kan hebben bij een duurzamer Nederland. Sinds 2015 onderzoeken studenten van RSM, samen met Stedin en ElaadNL de oplaadmogelijkheden van elektrisch vervoer.

Tags

Erasmus University (RSM)Erasmus University (RSM) ElaadNLElaadNL elektrische autoelektrische auto elektrisch rijdenelektrisch rijden TeslaTesla Rotterdam School of ManagementRotterdam School of Management Erasmus UniversiteitErasmus Universiteit RandstadRandstad StedinStedin

Comments

Kenmerken

BOVAG-bedrijven richten eigen occasionsite op

BOVAG-bedrijven richten eigen occasionsite op0 ?php the_title() ?>502 dagen geleden
Onderzoek aan Rotterdam School of Management toont aan dat consumenten geen eigen, objectieve mening over merk of product kunnen vormen als zij een advertentie of reclame zien met positieve stimuli, zoals een fraai landschap, gelukkige mensen en populaire beroemdheden.

We hebben geen invloed op onze eigen reactie op reclame

We hebben geen invloed op onze eigen reactie op reclame0 ?php the_title() ?>587 dagen geleden
De broers Maurice en Roel  van der Ende (20 en 22) hebben Nederlands grootste online platform voor elektrische auto’s gelanceerd! Zij spelen met Mountox in op de verwachting dat in 2025 90% van de nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch is. Consumenten kunnen op het platform alle elektrische auto’s in details bekijken, vergelijken én direct aanschaffen bij de aangesloten autodealers met € 100,- korting. Ook kunnen zij meteen hun besparing – die kan oplopen tot duizenden euro’s – van elektrisch rijden berekenen.

Jonge ondernemende broers lanceren grootste platform voor elektrische auto’s

Jonge ondernemende broers lanceren grootste platform voor elektrische auto’s0 ?php the_title() ?>588 dagen geleden
Volgens Amit Bhattarchajee (Rotterdam School of Management, Erasmus University) toont populaire cultuur nogal stereotypische beelden over winst maken.

Waarom mensen bedrijven die winst maken wantrouwen?

Waarom mensen bedrijven die winst maken wantrouwen?0 ?php the_title() ?>599 dagen geleden
Koekjes op basis van insecten! kweekvlees! Of gerecycled water, dat in wezen gereinigd en bewerkt rioolwater is! Zelfs bewuste consumenten moeten eerst hun weerzin overwinnen om dat te eten of drinken. Onderzoek van dr. Anne-Kathrin Klesse van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), Janet Geipel en Constantinos Hadjichristidis toont aan dat het beschrijven van duurzame maar afstotelijke producten in een tweede taal ervoor zorgt dat mensen eerder bereid zijn ze te eten.

Beschrijving in andere taal maakt afstotelijke producten aantrekkelijker

Beschrijving in andere taal maakt afstotelijke producten aantrekkelijker0 ?php the_title() ?>602 dagen geleden
Noord-Nederland heeft als ambitie de groenste energieregio van Europa te worden en wil graag samenwerken met ondernemingen zoals Tesla.Om de handel aan te prijzen plaatst Top Dutch billboards die Elon Musk oproepen om naar de website TopDutch.com te gaan.

Friesland, Drente en Groningen halen samen Elon Musk naar Nederland

Friesland, Drente en Groningen halen samen Elon Musk naar Nederland0 ?php the_title() ?>617 dagen geleden
Sixt verhoogt dit jaar het aantal elektrische auto’s naar 10% van haar vloot als gevolg van een groeiende vraag naar uitstootvrij vervoer. Bovendien investeert het autoverhuurbedrijf in laadinfrastructuur, door eigen laadpalen te laten plaatsen bij haar vestigingen en door laadpassen aan te bieden aan klanten.

Sixt speelt in op groeiende vraag naar elektrische, milieuvriendelijke auto’s

Sixt speelt in op groeiende vraag naar elektrische, milieuvriendelijke auto’s0 ?php the_title() ?>657 dagen geleden
De Benelux-landen gaan het voor bestuurders van elektrische voertuigen makkelijker maken hun voertuig op te laden en te betalen bij laadpunten in buurland.

Benelux-ministers willen een toegankelijk netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen

Benelux-ministers willen een toegankelijk netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen0 ?php the_title() ?>683 dagen geleden
Komend jaar worden naar schatting 15.000 nieuwe vol elektrische auto’s verkocht, bijna 4 procent van het totaal volgens RAI Vereniging.

RAI Vereniging voorspelt verdubbeling verkopen elektrische auto’s in 2018

RAI Vereniging voorspelt verdubbeling verkopen elektrische auto’s in 20180 ?php the_title() ?>697 dagen geleden
Polestar is het nieuwe merk van Volvo bestaande uit elektrische supercars. De modellen zijn online te bestellen op basis van een abonnementsvorm.

Volvo introduceert met Polestar een Tesla-killer

Volvo introduceert met Polestar een Tesla-killer0 ?php the_title() ?>734 dagen geleden
Hyundai lanceert een uniek autodeelproject in Amsterdam: IONIQ Car Sharing. Iedereen kan gebruikmaken van een van de honderd beschikbare duurzame auto's.

Hyundai start Car Sharing-project met elektrische IONIQ in Amsterdam

Hyundai start Car Sharing-project met elektrische IONIQ in Amsterdam0 ?php the_title() ?>770 dagen geleden
Nieuwe EQ Ready-app van Mercedes-Benz analyseert gedrag van automobilisten en toont of het zinvol is om over te stappen naar elektroauto of hybrid.

Mercedes helpt bestuurders met app overstappen naar elektroauto of hybrid

Mercedes helpt bestuurders met app overstappen naar elektroauto of hybrid0 ?php the_title() ?>774 dagen geleden
toerisme Door de informatie in tweets slim te combineren kan duidelijk worden gemaakt hoe grote groepen bezoekers de stad gebruiken en wat de opkomende toeristische hotspots zijn. Dat ontdekte Tobias Brandt van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) na analyse van 600.000 in San Francisco verstuurde tweets. Zijn aanpak kan nuttig zijn voor steden die hun toeristische sector willen stimuleren en voor bedrijven die daaraan willen verdienen.

Big data-analyse van tweets onthult kansen voor toerisme

Big data-analyse van tweets onthult kansen voor toerisme0 ?php the_title() ?>796 dagen geleden

Birò gaat Rotterdam verduurzamen

Birò gaat Rotterdam verduurzamen0 ?php the_title() ?>797 dagen geleden
De start-up Lightyear uit Eindhoven in finale Postcode Lottery Green Challenge 2017 met vier andere groene innovaties met hun revolutionaire zonneauto.

Lightyear in de finale voor Postcode Lottery Green Challenge 2017

Lightyear in de finale voor Postcode Lottery Green Challenge 20170 ?php the_title() ?>798 dagen geleden
Postcode Lottery Green Challenge

Zeven Nederlandse start-ups in de race voor Postcode Lottery Green Challenge 2017

Zeven Nederlandse start-ups in de race voor Postcode Lottery Green Challenge 20170 ?php the_title() ?>826 dagen geleden
BMW CarData

Automobilisten kunnen data van hun BMW zelf bijhouden

Automobilisten kunnen data van hun BMW zelf bijhouden0 ?php the_title() ?>865 dagen geleden
Fastned

Fastned laadt obligatie-uitgifte op tot 5 miljoen euro

Fastned laadt obligatie-uitgifte op tot 5 miljoen euro0 ?php the_title() ?>876 dagen geleden
Albert Heijn Simon Loos Amsterdam Ginaf Amsterdam

Eerste volledig elektrische trucks in Amsterdam voor Albert Heijn

Eerste volledig elektrische trucks in Amsterdam voor Albert Heijn0 ?php the_title() ?>889 dagen geleden
Volvo

Volvo: auto-industrie moet zich aanpassen aan nieuwe verwachtingen van de klant

Volvo: auto-industrie moet zich aanpassen aan nieuwe verwachtingen van de klant0 ?php the_title() ?>896 dagen geleden
Toyota OpDeZon zonnepanelen

Toyota Prius opladen door zonnepanelen op dak van woning

Toyota Prius opladen door zonnepanelen op dak van woning0 ?php the_title() ?>902 dagen geleden
ABN AMRO Eindhoven vergroent met elektrische deelauto

ABN AMRO Eindhoven vergroent met elektrische deelauto

ABN AMRO Eindhoven vergroent met elektrische deelauto0 ?php the_title() ?>903 dagen geleden
Gemeente Bergen op Zoom heeft de volledig elektrische en emissievrije Renault ZOE ingezet als scanauto. De auto neemt het productiewerk van de parkbeheerders over. De gemeente heeft duurzaamheid hoog op de agenda en zal zich op deze wijze beter kunnen focussen op kwaliteitshandhaving.

De eerste elektrische scanauto rijdt in Bergen op Zoom

De eerste elektrische scanauto rijdt in Bergen op Zoom0 ?php the_title() ?>911 dagen geleden
Initiatief van Volkswagen en Eneco vereenvoudigd elektrisch rijden

Volkswagen en Eneco introduceren e-Golf laadabonnement

Volkswagen en Eneco introduceren e-Golf laadabonnement0 ?php the_title() ?>911 dagen geleden
Gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin, Siemens Nederland, Lyv Smart Living en Omnetric gaan een slim elektriciteitsnet aanleggen in Rotterdam. Het slimme elektriciteitsnet – het ‘smart grid’ – helpt om vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af te stemmen.

Slim elektriciteitsnet in Rotterdam

Slim elektriciteitsnet in Rotterdam0 ?php the_title() ?>922 dagen geleden
Angelo Tsereklas-Zafeirkis, student aan de Rotterdam School of Management (RSM), heeft de jaarlijkse duurzaamheidsprijs van KPMG gewonnen.

Idee voor evenwichtiger belasting elektrische laadpunten wint KPMG-prijs

Idee voor evenwichtiger belasting elektrische laadpunten wint KPMG-prijs0 ?php the_title() ?>930 dagen geleden
Acht finalisten van Philips Innovation Award bekend

Acht finalisten voor Philips Innovation Award bekend

Acht finalisten voor Philips Innovation Award bekend0 ?php the_title() ?>932 dagen geleden
Een oplaadpunt van Fastned, de grootste in het Europees snellaadnetwerk voor elektrische auto’s

Fastned verdrievoudigt omzet in 2016

Fastned verdrievoudigt omzet in 20160 ?php the_title() ?>956 dagen geleden
Een van de flexibele oplaadpunten voor elektrische auto's in amsterdam, gemaakt door essent mobility en de gemeente amsterdam

Amsterdam test fexibel laden van elektrische auto’s

Amsterdam test fexibel laden van elektrische auto’s0 ?php the_title() ?>961 dagen geleden
Een lamp die aanstaat hangend van het plafond

Combinatie van elektriciteitsleveranciers binnenkort mogelijk

Combinatie van elektriciteitsleveranciers binnenkort mogelijk0 ?php the_title() ?>965 dagen geleden
JEDLIX duurzaamladen

Internationale innovatieprijs voor slim-laden app Jedlix

Internationale innovatieprijs voor slim-laden app Jedlix0 ?php the_title() ?>984 dagen geleden
BMW Duitsland

Fabrikanten verwachten nauwelijks nog winst door verkoop van auto alleen

Fabrikanten verwachten nauwelijks nog winst door verkoop van auto alleen0 ?php the_title() ?>1021 dagen geleden
Der Neue Volkswagen Golf

Volkswagen en Renault meest verkochte automerken in 2016

Volkswagen en Renault meest verkochte automerken in 20160 ?php the_title() ?>1022 dagen geleden
Stedin sterkste netbeheerdersmerk

Stedin internationaal uitgeroepen tot sterkste netbeheerdersmerk

Stedin internationaal uitgeroepen tot sterkste netbeheerdersmerk0 ?php the_title() ?>1124 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!