Home | reclame | Energieleveranciers voeren strijd om nieuwe klanten op

Energieleveranciers voeren strijd om nieuwe klanten op

Geplaatst door Jeroen Veenstra in reclame op 21/02/2017 om 11:16

Energie Awards 2016

Oxxio, E.ON, Budget Energie en Nuon leveren een felle strijd om nieuwe klanten te strikken met hoge welkomstkortingen en lage gas- en stroomtarieven. Andere energieleveranciers, zoals Greenchoice en  Essent en Eneco, steken ook veel tijd in het vasthouden van bestaande klanten en het verbeteren van hun klantenservice op een aantal punten. Dit blijkt uit onderzoek van Pricewise.nl. Naar aanleiding hiervan zijn de Energie Awards uitgereikt.

Op basis van miljoenen prijsvergelijkingen en klantbeoordelingen van Pricewise zijn dit jaar weer de Energie Awards uitgereikt. De gouden Energie Award 2016 is voor Oxxio. De prijsvechter scoort hoog op prijs en eindigt in de onderste helft van de top 10 bij de klantbeoordelingen. Greenchoice pakte de zilveren Energie Award en had de hoogste klantbeoordeling. Qua prijs eindigde Greenchoice op de 7e plek. De derde prijs wordt gedeeld door Budget Energie en Nuon. De laatste scoorde overall 0,003 punten minder dan Budget Energie. De jury van de Energie Awards vindt dat geringe verschil verwaarloosbaar en deelt daarom dit jaar twee bronzen Energie Awards uit.

De grootste energievergelijker van het land noteerde 20% meer overstappers dan in 2015: en dat is een record. In totaal switchte 16,8% van de Nederlandse energieconsumenten, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat is 11% meer dan in 2015 en daarmee ook een record.

De overstapmarkt groeit dus gestaag. Dankzij vergelijkingssites is het inzicht in de energiemarkt vergroot en de overstapdrempel verlaagd. Ze houden de prijsconcurrentie onder de energiemaatschappijen springlevend en jagen die aan. Alle energieleveranciers moeten het onderste uit de kan halen om met een aanbieding in de top van de vergelijker te komen.

”Aanbiedingen op vergelijkingssites zijn vaak aantrekkelijk, omdat leveranciers daar de directe concurrentie met elkaar aangaan,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. ”Zo betaal je bij ons tot wel € 300,- minder dan voor een vergelijkbaar energiecontract op andere websites. Als leveranciers een welkomstkorting of groene stroom uit Nederland aanbieden, dan zie je dat in een oogwenk. Dat maakt kiezen gemakkelijk.”

Waar prijsvechters als Oxxio en E.ON graag concurreren op de scherpste prijs, scoort Greenchoice zeer goed op service. Waar het louter de switch naar een andere leverancier betreft, scoort de top 10 gemiddeld zelfs een 8,5. Overstappen naar een nieuw contract verloopt in de regel dus gladjes. Greenchoice scoort het hoogst met een 9,1 en Eneco het laagst met altijd nog een 7,9.

Een en ander stemt De Kok tevreden. ”We zien nog altijd dat mensen wat huiverig zijn om over te stappen. Ze denken dat het veel gedoe is of zijn bang dat ze zonder stroom komen te zitten. Dat zijn fabeltjes. Als de overstap achter de rug is, blijken de meeste klanten erg tevreden. Dat is een mooi signaal naar degenen die nog twijfelen over een overstap.”

Na een kleine terugval in 2015 zitten de klantbeoordelingen voor energieleveranciers als totaal weer in de lift. In 2016 bedroeg het overall gemiddelde van de beoordelingen een 7,83 tegen een 7,68 het jaar ervoor. De verhouding prijs-kwaliteit is bij leveranciers volgens de meeste mensen ook dik in orde: van een 7,4 (Essent) tot een 8,6 (Greenchoice). Ook op het vlak van de facturatie (o.m. juistheid en aanpassing voorschotbedrag) scoren de leveranciers prima: van een 7,5 (Eneco) tot een 8,4 (Greenchoice).

Pricewisedirecteur Hans de Kok zegt het volgende over de Energie Awards: “Dit soort onderzoeken spoort energieleveranciers aan om hun prestaties jegens klanten verder te verbeteren, zeker als ze daardoor in de top van een ranglijst terechtkomen. In dit geval mogen we stellen dat Greenchoice een toonaangevende rol speelt en dat er voor Oxxio op dat vlak nog wel wat ruimte bestaat voor verbetering. Ook al is de klantbeoordeling van Oxxio met een gemiddelde van een 7,4 verre van slecht. Met name de 6,7 voor de bereikbaarheid, vriendelijkheid, deskundigheid en klachtenafhandeling van de klantenservice is een aandachtspuntje.”

Op de vraag of iemand zijn leverancier zou aanbevelen bij familie en vrienden noteerde de top 10 voor 2016 een mooi gemiddelde van 7,6. Ietsje meer dan in 2015, toen er een ook al respectabele 7,5 uit de bus kwam. Beide keren stond Greenchoice aan kop (met respectievelijk een 8,2 en een 8,5).

Tags

Energie AwardsEnergie Awards OxxioOxxio PricewisePricewise E.ONE.ON Budget EnergieBudget Energie GreenchoiceGreenchoice EnecoEneco NuonNuon

Comments

Kenmerken

De grootste internetproviders, KPN en Ziggo, hebben net als vorig jaar een forse prijsverhoging van hun internet- en tv-abonnementen aangekondigd per 1 juli. Ook gaan beide providers de kosten voor vast bellen omhoog brengen. Maar ook T-Mobile, Telfort en XS4ALL verhogen hun prijzen voor (sneller) internet. Gemiddeld gaat het om een bedrag van € 2,- tot € 3,- per maand, omgerekend € 20,- tot € 40,- op jaarbasis. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise. Bij stijgingen die hoger liggen dan de huidige inflatie, zoals het geval is bij KPN, Ziggo en XS4ALL, hebben bestaande klanten het recht om hun contract kosteloos op te zeggen.

De providers gooien de prijs van internet- en tv-abonnementen fors omhoog

De providers gooien de prijs van internet- en tv-abonnementen fors omhoog0 ?php the_title() ?>549 dagen geleden
Tientallen Rotterdamse en Arnhemse huishoudens testen de komende maanden een nieuwe, prepaid energiedienst die hoge kosten door afsluiting moet voorkomen. De dienst werkt als een prepaid telefoonabonnement; deelnemers kopen een tegoed aan energie en kunnen dit zelf opwaarderen. Afgesloten worden van energie drukt gezinnen vaak in een isolement en kost de energiesector bovendien veel geld. De proef in Rotterdam wordt door netbeheerder Stedin, energieleverancier Greenchoice en  Alliander gerealiseerd, de pilot in Arnhem door netbeheerder Liander, Nuon en Stichting Energiebank Nederland.

Greenchoice en Alliander gaan energie prepaid aanbieden

Greenchoice en Alliander gaan energie prepaid aanbieden0 ?php the_title() ?>671 dagen geleden
Technologiewebsite Tweakers heeft een uitgebreide analyse uitgevoerd in zijn prijsvergelijker. Daaruit komt naar voren dat het procentuele verschil tussen het goedkoopste elektronicaproduct en de gemiddelde prijs in de afgelopen tien jaar schommelde tussen de 8 en 11 procent. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een huishouden jaarlijks gemiddeld bijna 1100 euro aan elektronica besteedt. Dat betekent dus dat Nederlanders per huishouden jaarlijks 107 euro kunnen besparen op consumentenelektronica. Voor heel Nederland zou het dan gaan om een bedrag van 800 miljoen euro per jaar.

Prijzen vergelijken is echt lucratiever volgens Tweakers

Prijzen vergelijken is echt lucratiever volgens Tweakers0 ?php the_title() ?>731 dagen geleden
NUON CACI Qurrent Digital Marketing Scorecard

Nuon scoort het best op Digital Marketing Scorecard

Nuon scoort het best op Digital Marketing Scorecard0 ?php the_title() ?>873 dagen geleden
Eneco app

Eneco voorspelt de jaarnota met app

Eneco voorspelt de jaarnota met app0 ?php the_title() ?>886 dagen geleden
Nerdalize server douche

Gratis douchen op restwarmte van computerservers

Gratis douchen op restwarmte van computerservers0 ?php the_title() ?>899 dagen geleden
Goedkoop-treinkaartje.nl een treinreis vergelijker gelanceerd, waarbij de lopende aanbiedingen worden vergeleken met de reguliere ticketprijs.

Vergelijker voor treinkaartjes gelanceerd

Vergelijker voor treinkaartjes gelanceerd0 ?php the_title() ?>904 dagen geleden
Essent Stella Brenninkmeijer marketing

Stella Brenninkmeijer nieuwe Directeur Marketing bij Essent

Stella Brenninkmeijer nieuwe Directeur Marketing bij Essent0 ?php the_title() ?>908 dagen geleden
Kifid klachten bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener.

Consument heeft 3.328 klachten over financiële dienstverleners

Consument heeft 3.328 klachten over financiële dienstverleners0 ?php the_title() ?>916 dagen geleden

Blog: De beste klantenservice; 7 tips!

Blog: De beste klantenservice; 7 tips!0 ?php the_title() ?>902 dagen geleden
Energiemerk Greenchoice is door Nederlandse consumenten uitgeroepen tot meest duurzame merk van Nederland, zo blijkt uit de Sustainable Brand Index 2017. Naast Greenchoice werden ook branchewinnaars IKEA (Retail), Albert Heijn (Supermarkten), Zonnatura (Voedingswaren) en Triodos (Banken) bekendgemaakt. Greenchoice werd uitgeroepen als branchewinnaar in de sector Energie en als overall winnaar.

Greenchoice, IKEA, Zonnatura, Albert Heijn en Triodis meest duurzaam

Greenchoice, IKEA, Zonnatura, Albert Heijn en Triodis meest duurzaam0 ?php the_title() ?>951 dagen geleden
Eneco geeft samen met Brits smart-databedrijf ONZO bespaartips

Eneco geeft samen met Brits smart-databedrijf ONZO bespaartips

Eneco geeft samen met Brits smart-databedrijf ONZO bespaartips0 ?php the_title() ?>978 dagen geleden
De winnaars van de meest klantvriendelijkste bedrijf awards

Coolblue, Efteling, Greetz en Van der Valk mogelijk klantvriendelijkste bedrijf

Coolblue, Efteling, Greetz en Van der Valk mogelijk klantvriendelijkste bedrijf0 ?php the_title() ?>983 dagen geleden
Het gebouw van de koninklijke bibliothewek

Rijksgebouwen over op oranje stroom van Greenchoice

Rijksgebouwen over op oranje stroom van Greenchoice0 ?php the_title() ?>985 dagen geleden
De uitwerking van de nachtwas, een copie van de nachtwacht gemaakt van was

Essent maakt Nachtwas ter promotie van nieuw daltarief

Essent maakt Nachtwas ter promotie van nieuw daltarief0 ?php the_title() ?>985 dagen geleden
CEO van Saleduck voor het logo van Saleduck in het hoofdkantoor van Saleduck

Kortingcodekoning Saleduck lanceert met Solden.be een online community

Kortingcodekoning Saleduck lanceert met Solden.be een online community0 ?php the_title() ?>990 dagen geleden
Een lamp die aanstaat hangend van het plafond

Combinatie van elektriciteitsleveranciers binnenkort mogelijk

Combinatie van elektriciteitsleveranciers binnenkort mogelijk0 ?php the_title() ?>991 dagen geleden
Een winkelier die achter de balie blijft zitten

Blog: De klant centraal stellen – Waarom en hoe doe je dat?

Blog: De klant centraal stellen – Waarom en hoe doe je dat?0 ?php the_title() ?>991 dagen geleden
Mobiele telefonie

ACM onderzoekt kansen en risico’s van bundeling op telecommarkt

ACM onderzoekt kansen en risico’s van bundeling op telecommarkt0 ?php the_title() ?>991 dagen geleden
JEDLIX duurzaamladen

Internationale innovatieprijs voor slim-laden app Jedlix

Internationale innovatieprijs voor slim-laden app Jedlix0 ?php the_title() ?>1010 dagen geleden
Warme truien

Elfde warmetruiendag tegen opwarming van de aarde

Elfde warmetruiendag tegen opwarming van de aarde0 ?php the_title() ?>1011 dagen geleden
Windmolen

Energievergelijkers scoren ruim onvoldoende

Energievergelijkers scoren ruim onvoldoende0 ?php the_title() ?>1012 dagen geleden
Nuon E-mobility

Nuon zorgt voor prijsdoorbraak publieke laadpunten

Nuon zorgt voor prijsdoorbraak publieke laadpunten0 ?php the_title() ?>1034 dagen geleden
Thermostaat lifestyle

Nest, ontwikkelaar voor het verbonden huis, breidt uit in Europa

Nest, ontwikkelaar voor het verbonden huis, breidt uit in Europa0 ?php the_title() ?>1034 dagen geleden
Ikea duurzaamheid

Aandacht voor duurzaamheid in nieuwe tv-commercial IKEA

Aandacht voor duurzaamheid in nieuwe tv-commercial IKEA0 ?php the_title() ?>1048 dagen geleden
Meisje en kerstboom

Wat is de invloed van kerst op ons energieverbruik

Wat is de invloed van kerst op ons energieverbruik0 ?php the_title() ?>1058 dagen geleden
KPN datacenter Eindhoven

KPN onderscheiden voor vermindering energieverbruik datacenter

KPN onderscheiden voor vermindering energieverbruik datacenter0 ?php the_title() ?>1073 dagen geleden
Eneco chatbot

Eneco gaat chatbot inzetten via Facebook Messenger

Eneco gaat chatbot inzetten via Facebook Messenger0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
Nuon energie scan

Energieadvies van Nuon via videogesprek

Energieadvies van Nuon via videogesprek0 ?php the_title() ?>1081 dagen geleden
Alliander monteurs aan het werk

Energiebedrijf Alliander wint Kristalprijs vanwege maatschappelijk beleid

Energiebedrijf Alliander wint Kristalprijs vanwege maatschappelijk beleid0 ?php the_title() ?>1094 dagen geleden
Energie laden

NLE stopt nu ook energie in telecommarkt

NLE stopt nu ook energie in telecommarkt0 ?php the_title() ?>1124 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!