De verkoop van zonnepanelen is het afgelopen jaar flink gedaald, maar de vraag naar een thuisbatterij is sterk toegenomen.
Wat ligt hieraan ten grondslag en wat betekent dit voor de toekomst van duurzame energie in Nederland?
Daling in verkoop van zonnepanelen
Uit cijfers van onderzoeksbureau DNE Research en vakblad Solar365 blijkt dat het totale vermogen van de zonnepanelen die vorig jaar geïnstalleerd zijn, is uitgekomen op 3,4 gigawattpiek.
Dat is fors lager dan de 5 gigawattpiek in 2023 en het laagste niveau sinds 2019. De daling bleef enigszins beperkt doordat bedrijven wel zijn blijven investeren in zonnepanelen, maar bij huishoudens was er sprake van een afname van ruim 50%.
Belangrijke oorzaken zijn de lagere energieprijzen en het verdwijnen van de salderingsregeling.
Vanaf 2027 kunnen zonnepanelenbezitters de stroom die ze terugleveren aan het net niet meer wegstrepen tegen de stroom die ze op andere momenten afnemen. Dit maakt het plaatsen van panelen voor veel mensen minder rendabel.
Markt raakt verzadigd
Een andere factor die meespeelt, is de verzadiging van de markt. Volgens statistieken had begin vorig jaar al een derde van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen. Veel andere woningen, zoals appartementen in flatgebouwen, hebben überhaupt geen geschikt dak voor panelen.
De animo onder particuliere huiseigenaren om te investeren in zonnepanelen lijkt daarmee langzaam af te nemen.
Daarnaast rekenen veel energieleveranciers tegenwoordig kosten voor het terugleveren van stroom. Martien Visser, energiespecialist aan de Hanzehogeschool Groningen, stelt dat de “gouden tijden” voorbij zijn voor zonnepanelenbezitters. De kans is groot dat de verkoop van panelen de komende jaren verder zal dalen als de omstandigheden niet veranderen.
De opkomst van de thuisbatterij
Terwijl de verkoop van zonnepanelen terugloopt, wint de thuisbatterij juist aan populariteit. Vorig jaar is de verkoop meer dan verdrievoudigd ten opzichte van het jaar ervoor, afgaande op voorlopige cijfers. Een thuisbatterij maakt het mogelijk om zelf opgewekte elektriciteit op te slaan in plaats van terug te leveren aan het net. Zo kun je jouw elektrische auto of huishouden van stroom voorzien op het moment dat de zon niet schijnt.
Hoewel de thuisbatterij nog geen massaproduct is, zien onderzoekers dat deze steeds aantrekkelijker wordt. Zeker naarmate de salderingsregeling afgebouwd wordt, kan het financieel voordeliger zijn om elektriciteit op te slaan dan om deze terug te leveren voor een lagere vergoeding. Visser benadrukt wel dat een thuisbatterij vooral interessant is voor mensen die voldoende financiële middelen hebben en het leuk of belangrijk vinden om te investeren in verduurzaming en zelfvoorzienend.
De toekomst van duurzame energie
Met de afbouw van de salderingsregeling, dalende energieprijzen en bijkomende kosten voor teruglevering lijkt de opmars van zonnepanelen bij huishoudens te stagneren. Tegelijkertijd is de groeiende interesse in thuisbatterijen een belangrijke trend. Wie in de toekomst optimaal wil profiteren van zijn of haar zonnepanelen, zal steeds vaker kijken naar de mogelijkheden van opslag. Naarmate de technologie verder verbetert en de prijzen voor een thuisbatterij dalen, kan dit voor meer huishoudens een rendabele investering worden.
Ben je benieuwd of een thuisbatterij voor jouw woning interessant is? Houd dan vooral de ontwikkelingen in de markt, de prijs en de subsidieregelingen in de gaten. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en profiteren van je eigen, duurzame energie.