Home | Logistiek/e-commerce | Ebook-abonnement Kobo Plus zorgt voor groei in lezen

Ebook-abonnement Kobo Plus zorgt voor groei in lezen

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 22/06/2017 om 14:06

bol.com kobo ebook abbonemnet

Sinds de start van Kobo Plus ruim drie maanden geleden, zien ontwikkelaars bol.com en Rakuten Kobo een opvallende ontwikkeling onder gebruikers van hun ebook-abonnement. Het abonnement, waarmee consumenten voor een vast bedrag per maand onbeperkt kunnen lezen en toegang hebben tot ruim 80.000 ebooks, blijkt met name populair onder nieuwe boekenlezers. 20 procent was eerder nog geen boekenkoper (papier of digitaal) bij bol.com. 40 procent kocht niet eerder een digitaal boek via bol.com of Kobo.

Deze percentages wijzen erop dat Kobo Plus mogelijk nu al een nieuwe (digitale) lezersgroep aanspreekt en Nederlanders en Belgen meer laat lezen. Dit zijn mensen die eerst niet (digitaal) lazen of dit vermoedelijk enkel illegaal deden.

Sinds de start in februari 2017 maakten ruim 40.000 Nederlanders en Belgen kennis met Kobo Plus. Na de gratis proefperiode van dertig dagen ging zo’n 75 procent van de gebruikers over op een betaald abonnement. Samen lazen zij tot nu bijna een miljoen uren binnen het abonnement. Het percentage dat besluit betaald lid te worden overtreft de eerste verwachtingen van bol.com en Kobo. Het laat zien dat consumenten wel degelijk bereid zijn om (meer) geld uit te geven aan (digitaal) lezen als zij daarmee toegang krijgen tot het grootste aanbod titels en onbeperkt kunnen lezen.

Het feit dat het merendeel van de gebruikers besluit betaald lid te blijven, zorgt ervoor dat de auteurs en uitgeverijen ook op extra inkomsten kunnen rekenen. Daniel Ropers, algemeen directeur van bol.com, ziet nog een bijkomend voordeel voor de boekenbranche en dan in het speciaal voor de nog onontdekte werken en auteurs: ”De lage prijs in combinatie met het gebruiksgemak en het grootste aanbod ebooks, stimuleert om te blijven lezen en ook minder bekende titels en auteurs te ontdekken op een smartphone, tablet en Kobo e-reader. Bevalt een titel niet, dan kan kosteloos een ander ebook worden gekozen.”

Pieter Swinkels, Executive Vice President, Publisher Relations & Content bij Kobo, vult aan: ”Als we kijken naar de lijst van bestsellers zien we een duidelijk verschil met de conventionele bestsellerlijsten. De lijst van meest gelezen boeken binnen Kobo Plus is langer en vele malen diverser en bevat zowel bekende als minder bekende titels. Prijs is geen obstakel meer en lezers zijn geneigd om nieuwe favorieten te zoeken en ontdekken. We hoopten dat boekenliefhebbers door Kobo Plus nieuwe auteurs, titels en genres gingen ontdekken. Dat lijkt te werken.”

Nergens zijn e-readers zo populair als in Nederland en België. Terwijl er in verhouding nergens zo weinig ebooks worden verkocht als in deze landen. Het feit dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten is een aanwijzing dat er veel ebooks illegaal worden gedownload.

”Een van de redenen voor het lanceren van Kobo Plus is het terugdringen van illegale downloads, net zoals succesvolle streamingdiensten dit voor de film- en muziekindustrie hebben gedaan,” zegt Ropers. ”Het feit dat bijna de helft van de gebruikers een nieuwe digitale lezer is, is voor bol.com en Kobo een indicatie dat de eerste stappen richting het terugdringen van piraterij in Nederland en België zijn gezet.”

Consumenten beseffen vaak niet dat het illegaal downloaden van ebooks een strafbaar feit is en gaan voorbij aan het feit dat auteurs en uitgeverijen hun inkomsten hierdoor mislopen. Exacte cijfers zijn er niet, maar Nederlandse uitgevers schatten dat voor 60 tot 80 procent van de gelezen ebooks niet is betaald. Door illegale downloads zouden er voor miljoenen euro’s per jaar minder aan ebooks worden uitgegeven. Dit kan als gevolg hebben dat auteurs en uitgeverijen minder boeken kunnen uitgeven als er geen eind komt aan het illegaal verspreiden van ebooks.

Het succes van Kobo Plus hangt sterk samen met het kunnen bieden van een rijk aanbod. Sinds de lancering is de catalogus gegroeid van ruim 40.000 tot ruim 80.000 titels, waarvan ongeveer 18.000 Nederlandstalig. Tot nu toe zijn er boeken van al zo’n 400 uitgeverijen toegevoegd. De verwachting is dat dit jaar het Nederlandstalige aanbod nog wordt aangevuld tot circa 20.000 titels.

Tags

Kobo PlusKobo Plus uitgeversuitgevers abonnementabonnement KoboKobo Rakuten KoboRakuten Kobo ebooksebooks e-readerse-readers streamingstreaming bol.combol.com

Comments

Kenmerken

Directe aanleiding voor de naamsverandering van Eci naar BookSpot is reputatieverbetering. Tot nu toe heeft eci te weinig voortgang geboekt met het bereiken van de doelstelling: dé boekenautoriteit van NL en Vlaanderen worden, zowel on- als offline. Overnames van, en samenwerking met andere partijen om dit te realiseren liggen in het verschiet. Auteurs Susan Smit en Arthur Japin zijn per 1 maart ambassadeur voor BookSpot. Zij zullen het gezicht van BookSpot zijn in Nederland.

Eci gaat verder als BookSpot

Eci gaat verder als BookSpot0 ?php the_title() ?>766 dagen geleden
Maar liefst driekwart van 125.000 gebruikers ging na een proefperiode van een maand over op een betaald KOBO-abonnement bij Bol.

Ruim 125.000 boekliefhebbers hebben het KOBO-abonnement bij Bol uitgeprobeerd

Ruim 125.000 boekliefhebbers hebben het KOBO-abonnement bij Bol uitgeprobeerd0 ?php the_title() ?>768 dagen geleden
De Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks heeft aangekondigd dat illegale downloaders een schikkingsvoorstel van 150 euro tegemoet kunnen zien. Hiervoor gaat DFW samen met de Duitse partij Tecxipio de komende tijd monitoren welke Nederlanders films en series van de distributeur downloaden via torrentnetwerken. DFW kondigt van tevoren aan welke titels er in de gaten worden gehouden. De eerste titel die in de gaten gehouden gaat worden is The Hitman’s Bodyguard betreft. Deze film met Ryan Reynolds, Samual L Jackson en Salma Hayek speelt deels in Amsterdam en kwam vorige week uit op dvd en bluray, en zal naar verwachting veelvuldig worden gedownload.

Dutch Filmworks gaat illegale downloaders schikkingsvoorstellen sturen

Dutch Filmworks gaat illegale downloaders schikkingsvoorstellen sturen0 ?php the_title() ?>836 dagen geleden
condooms CLS Healthcare BV, moederbedrijf Willie.nl en Condoomfabriek.nl speelt in op de groei in abonnementsdiensten en lanceert Condoombutler.nl.

Ook condooms voortaan verkrijgbaar op abonnement

Ook condooms voortaan verkrijgbaar op abonnement0 ?php the_title() ?>909 dagen geleden
Nederlandse openbare bibliotheken hebben in 2016 in totaal 2,8 miljoen e-books uitgeleend via de online Bibliotheek. Dit is een toename van 74 procent ten opzichte van 2015. E-books beslaan een klein, maar groeiend deel van het totaal aantal uitleningen. De uitleen van fysieke boeken is sinds het einde van de jaren tachtig met meer dan de helft afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek en het CBS.

Meer e-books uitgeleend via bibliotheek

Meer e-books uitgeleend via bibliotheek0 ?php the_title() ?>928 dagen geleden
Swapfiets, start-up voor fietsabonnementen, zet daklozen in om fietsdiefstal tegen te gaan en vooral studenten aan legale fiets te helpen.

Daklozen gaan de fietsabonnementen van Swapfiets aanbieden

Daklozen gaan de fietsabonnementen van Swapfiets aanbieden0 ?php the_title() ?>963 dagen geleden
Tom Kabinet mag voorlopig tweedehands e-books blijven verkopen. De rechtbank besloot om het businessmodel voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie.

Tom Kabinet mag voorlopig tweedehands e-books blijven verkopen

Tom Kabinet mag voorlopig tweedehands e-books blijven verkopen0 ?php the_title() ?>998 dagen geleden
uitgeefsector

Digitalisering in de uitgeefsector zet fors door

Digitalisering in de uitgeefsector zet fors door0 ?php the_title() ?>1004 dagen geleden
Talpa Radio Juke Mediamarkt

Talpa Radio en MediaMarkt lanceren radio- en muziekstreamingdienst Juke

Talpa Radio en MediaMarkt lanceren radio- en muziekstreamingdienst Juke0 ?php the_title() ?>1007 dagen geleden
bol.com huub vermeulen daniel ropers

Huub Vermeulen benoemd tot nieuwe algemeen directeur bol.com

Huub Vermeulen benoemd tot nieuwe algemeen directeur bol.com0 ?php the_title() ?>1013 dagen geleden
PostNL FirstFocus Onmi Tactics

PostNL en FirstFocus betrokken bij Vlaams omnichannel-project Omni Tactics

PostNL en FirstFocus betrokken bij Vlaams omnichannel-project Omni Tactics0 ?php the_title() ?>1013 dagen geleden
media online nieuwsmediagebruik

Klassieke media nog dominant bij nieuwsgebruik

Klassieke media nog dominant bij nieuwsgebruik0 ?php the_title() ?>1018 dagen geleden
Ronald Giphart CPNB

Ronald Giphart schrijft samen met robot voor Nederland Leest

Ronald Giphart schrijft samen met robot voor Nederland Leest0 ?php the_title() ?>1022 dagen geleden
email marketing-1829490_1920

Blog: Hoe je anno 2017 email marketing optimaal inzet

Blog: Hoe je anno 2017 email marketing optimaal inzet0 ?php the_title() ?>1026 dagen geleden
Datingservice Lexa.nl gaat singles matchen op basis van persoonlijke muziekvoorkeur. De integratie van Spotify plug-in  is onderdeel van de eind december gelanceerde nieuwe merkcampagne: Little Details, Great Stories. Lexa.nl wil online daten daarmee weer persoonlijk maken.

Vooral groei voor mediabedrijven die inzetten op beleving en ervaring

Vooral groei voor mediabedrijven die inzetten op beleving en ervaring0 ?php the_title() ?>1028 dagen geleden
retailtrends

Blog: Online retailtrends: de Big 5 als inspiratie

Blog: Online retailtrends: de Big 5 als inspiratie0 ?php the_title() ?>1028 dagen geleden
NOM Kids Monitor.

Kinderen blijken media-veelvraatjes

Kinderen blijken media-veelvraatjes0 ?php the_title() ?>1042 dagen geleden
DDMA Coolblue Marktplaats, Sanoma Wehkamp

Coolblue, Marktplaats, Sanoma en Wehkamp genomineerd voor DDMA E-mail Awards

Coolblue, Marktplaats, Sanoma en Wehkamp genomineerd voor DDMA E-mail Awards0 ?php the_title() ?>1048 dagen geleden
PwC retail online shoppen

Nederlanders shoppen liever in winkelstraat dan online

Nederlanders shoppen liever in winkelstraat dan online0 ?php the_title() ?>1049 dagen geleden
Bol.com introduceert een auto: De Winkelwagen

Bol.com gaat auto’s verkopen: De Winkelwagen

Bol.com gaat auto’s verkopen: De Winkelwagen0 ?php the_title() ?>1070 dagen geleden
Ger boersma Vertical Retailing Retail in oorlog

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken0 ?php the_title() ?>1073 dagen geleden
Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend

Streamen en verkoop van voorgeïnstalleerde mediaspelers inbreukmakend0 ?php the_title() ?>1071 dagen geleden
streaming muziekindustrie NVPI Adele, Justin Bieber, Broederliefde, Lil’ Kleine, Kensington, Coldplay, David Bowie, The Rolling Stones, Leonard Cohen en Kinderen voor Kinderen

Onbeperkt muziek streamen doet omzet Nederlandse muziekindustrie stijgen

Onbeperkt muziek streamen doet omzet Nederlandse muziekindustrie stijgen0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici

Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici

Streamingdiensten gunstig voor onbekende musici0 ?php the_title() ?>1080 dagen geleden
Bol.com introduceert bezorgoptie ‘Select’

Bol.com introduceert bezorgabonnement

Bol.com introduceert bezorgabonnement0 ?php the_title() ?>1081 dagen geleden
T-Mobile 4G live streamen P3

T-Mobile streamt live commercials via 4G op televisie

T-Mobile streamt live commercials via 4G op televisie0 ?php the_title() ?>1082 dagen geleden
Gijs van Wulfen Het Innovatiedoolhof Van Duuren Managementboek van het Jaar

Het Innovatiedoolhof van Gijs van Wulfen Managementboek van het Jaar

Het Innovatiedoolhof van Gijs van Wulfen Managementboek van het Jaar0 ?php the_title() ?>1083 dagen geleden
Bol.com voor derde jaar op rij sterkste retailmerk van Nederland

Bol.com voor derde jaar op rij sterkste retailmerk van Nederland

Bol.com voor derde jaar op rij sterkste retailmerk van Nederland0 ?php the_title() ?>1095 dagen geleden
Ger boersma Vertical Retailing Retail in oorlog

Ger Boersma voorziet Retail in Oorlog

Ger Boersma voorziet Retail in Oorlog0 ?php the_title() ?>1098 dagen geleden
Ghost Recon zoals die te zien is op Amazon Prime

Livestream website Twitch.tv start met gameverkoop

Livestream website Twitch.tv start met gameverkoop0 ?php the_title() ?>1103 dagen geleden
Bolbillie

Bol.com opent bèta-website beta.bol.com om ideeën te testen

Bol.com opent bèta-website beta.bol.com om ideeën te testen0 ?php the_title() ?>1116 dagen geleden
Bus

Voor een tientje per maand onbeperkt lezen bij Bol.com

Voor een tientje per maand onbeperkt lezen bij Bol.com0 ?php the_title() ?>1138 dagen geleden
Bol.com winkel

Bol.com meest geliefde winkel van Nederland

Bol.com meest geliefde winkel van Nederland0 ?php the_title() ?>1146 dagen geleden
Media

Nederlanders besteden gemiddeld 8 uur en 33 minuten aan media

Nederlanders besteden gemiddeld 8 uur en 33 minuten aan media0 ?php the_title() ?>1202 dagen geleden
Spotify muziek luisteren

Spotify wordt zeer persoonlijk met gebruikersdata

Spotify wordt zeer persoonlijk met gebruikersdata0 ?php the_title() ?>1217 dagen geleden
Bol.com magazijn overzicht

Bol.com: Ecommerce gestuurd door geautomatiseerde algoritmes

Bol.com: Ecommerce gestuurd door geautomatiseerde algoritmes0 ?php the_title() ?>1301 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!