Home | Content Marketing | Digital reality vermindert angst van kinderen voor Oogziekenhuis Rotterdam

Digital reality vermindert angst van kinderen voor Oogziekenhuis Rotterdam

Geplaatst door Jim Cole in Content Marketing op 04/04/2017 om 14:25

Oogziekenhuis Rotterdam biedt ‘digital reality’ aan bij jongeren

Vanaf heden krijgen patiënten tussen de 7 en 14 jaar bij wijze van proef de optie om het oogziekenhuis in Rotterdam eerst digitaal te bezoeken voor het doen van de eerste afspraak. Uit een onlangs afgerond onderzoek in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat de angst van de patiëntjes hierdoor vermindert.

Voor veel kinderen is het spannend een ziekenhuis te bezoeken. Het Oogziekenhuis Rotterdam probeert die spanning zoveel mogelijk weg te nemen. Daarom is een groot deel van de kinderafdeling nu geschikt om digitaal te bekijken door middel van een 3D-techniek. Door middel van een smartphone, tablet, computer of VR-bril kunnen de patiëntjes digitaal door de gangen, balies, restaurants en spreekkamers ‘lopen’.

Uit recent onderzoek, genaamd OOGenBLIK, onder patiëntjes van het KinderOOGcentrum blijkt dat kinderen, na het brengen van een digitaal bezoek aan het ziekenhuis minder angst ervaren voorafgaand aan hun afspraak. Het merendeel van de patiëntjes gaf ook aan zich rustiger te voelen tijdens het werkelijke ziekenhuisbezoek. De kinderen hebben de 3D-weergave ervaren alsof ze zelf al door het ziekenhuis liepen.

In verband met de positieve onderzoeksresultaten, onderzoekt het ziekenhuis de mogelijkheden om ook andere delen van het ziekenhuis in kaart brengen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de operatiekamers en om andere poliklinieken (voor volwassenen) binnen het ziekenhuis.

Het onderzoek OOGenBLIK, uitgevoerd door Rik de Vries binnen de masterstudie Zorgmanagement.Het onderzoek was genomineerd voor de Dutch VR-Awards 2017 binnen de categorie: VR and AR student projects.

”Ik ben erg vereerd door de nominatie. De nominatie én de uitslagen van het onderzoek bewijzen dat er nog een hele weg open ligt op het gebied van ruimtelijke pre-oriëntatie. Het zou fijn zijn als dit voor meer patiëntgroepen gerealiseerd kan worden,” zegt Rik de Vries.

”Vrijwel iedereen heeft thuis een computer, smartphone of tablet. Daarnaast hebben steeds meer mensen een VR-Bril, zeker nu deze voor enkele euro’s verkrijgbaar zijn. Hoe mooi zou het zijn als al deze mensen voortaan alvast vooraf een digitaal bezoek kunnen brengen aan het ziekenhuis?”

Tags

Oogziekenhuis RotterdamOogziekenhuis Rotterdam Artificial realityArtificial reality kinderOOGcentrumkinderOOGcentrum OOGenBLIKOOGenBLIK 3D-techniek3D-techniek Dutch VR-Awards 2017Dutch VR-Awards 2017 Rik de VriesRik de Vries Erasmus Universiteit RotterdamErasmus Universiteit Rotterdam virtual realityvirtual reality

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!