Home | Logistiek/e-commerce | DHL breidt City Hub voor groene stadsdistributie uit met elektrische Cubivan

DHL breidt City Hub voor groene stadsdistributie uit met elektrische Cubivan

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 07/08/2017 om 11:43

DHL Express breidt City-Hub-concept voor binnenstedelijke distributie uit met elektrische pickup-trucks: Cubivans die worden geladen met Cubicontainers.

DHL Express breidt zijn City-Hub-concept voor groene binnenstedelijke distributie uit met elektrische pickup-trucks, de Cubivans. Deze worden geladen met Cubicontainers: een afneembare container van een kubieke meter die geldt als nieuwe standaard in binnenstedelijke distributie. De Cubicontainers worden voorgeladen in een sorteercentrum en naar de stad vervoerd. Van daaruit worden ze gebruikt om middels de elektrische auto of de fiets afleveradressen in stadscentra te bereiken. Er is gekozen voor Den Haag als pilot voor toepassing in het wereldwijde netwerk.

Eerder dit jaar werd het City-Hub-concept gelanceerd in Utrecht en Frankfurt waarbij de Cubicontainers met een slimme trailer naar de City Hub worden vervoerd. Vervolgens worden Cubicycles ingezet voor de last mile.

Bij de uitbreiding van het concept in Den Haag, worden de Cubicontainers nu ook op een aangepaste elektrische bestelauto geplaatst. Als Cubivan is gekozen voor de Nissan e-NV200 en een aangepaste versie van de DHL StreetScooter Work die beide tot drie containers tegelijkertijd meenemen. Door deze elektrische combinatie kan een groter gebied klimaatneutraal beleverd worden.

De standaard container die gebruikt wordt in het City-Hub-concept komt overeen met de afmetingen van een standaard pallet. Hierdoor kan de Cubicontainer makkelijk en snel toegepast worden in verschillende transportmodaliteiten binnen het wereldwijde expresnetwerk. De Cubivan-oplossing met de StreetScooter en de Nissan e-NV200 zorgt er ook voor dat de drie containers veilig vergrendeld zijn met een slam-lock.

”Met een standaard container als basis, is de City Hub een flexibele oplossing die DHL in staat stelt om meer elektrische voertuigen en fietsen te introduceren in binnensteden,” zegt Kees de Lange, VP Operations van DHL Express. ”Het sluit aan bij de vraag van klanten en onze eigen ambitie om binnenstedelijke distributie in hoog tempo te verduurzamen.”

Iedere elektrische auto of Cubicycle vervangt een reguliere dieselauto wat gelijk staat aan 8 ton vermindering van CO2 per jaar. De City Hub is een innovatie waarmee DHL Express bijdraagt aan de recent aangescherpte milieudoelstelling van DHL. Kort geleden kondigde de logistiek dienstverlener aan marktleider te willen worden in groen vervoer. DHL zal al zijn logistiek gerelateerde emissie in 2050 tot nul hebben gereduceerd. Op lokaal niveau richt DHL zich op het verbeteren van de woon- en leefomgeving van mensen door het aanbieden van schone vervoersoplossingen zoals met de fiets. In 2025 zal 70% van de leveringen emissievrij zijn.

De City Hub is ook een nieuwe toepassing van de StreetScooter waar DHL Parcel er sinds dit voorjaar 100 van heeft rijden in ruim vijftig Nederlandse steden. De StreetScooter is een volledig elektrische bestelauto en wordt door het concern zelf geproduceerd in Aken.

Autofabrikant StreetScooter begon in 2010 als een spin-off van de Technischen Hochschule Aachen. In 2014 kocht DHL het bedrijf omdat StreetScooter tot op de dag van vandaag het meest optimale concept levert van wat er in de markt verkrijgbaar is op het gebied van elektrische voertuigen voor de logistiek. De productiecapaciteit wordt aangewend om de DHL-vloot te vergroenen en is inmiddels ook beschikbaar voor derden.

Tags

City HubCity Hub Kees de LangeKees de Lange StreetscooterStreetscooter last-milelast-mile DHLDHL bezorgenbezorgen NissanNissan

Comments

Kenmerken

De ondernemingen uit Eindhoven bundelen hun krachten rond de ontwikkeling van een elektrische truck. VDL en DAF zullen later dit jaar aan klanten leveren.

VDL Groep en DAF presenteren elektrische truck

VDL Groep en DAF presenteren elektrische truck0 ?php the_title() ?>523 dagen geleden
Margot Robbie heeft samen met regisseur Bryan Buckley een open videobrief gemaakt. Daarin is Robbie te zien terwijl ze ‘s morgens vroeg op haar surfboard geniet van de golven en vervolgens naar haar nieuwe Nissan LEAF wandelt. De film toont ook beelden van steden gevuld met smog, terwijl Robbie de kijkers vraagt om over te stappen naar een elektrische auto om het milieu en de wereld beter te maken voor onszelf en de generaties die na ons komen.

Margot Robbie is Nissan Electric-ambassadrice

Margot Robbie is Nissan Electric-ambassadrice0 ?php the_title() ?>533 dagen geleden
City Hub en 2DOK hebben de intentieovereenkomst getekend om samen verder te gaan onder de naam ‘City Hub, your green connection’. City Hub is de schakel tussen grootschalig transport en zero-emissie stadslogistiek en is de oplossing om grote vrachtvolumes op te vangen aan de randen van de stad. Stadsdistributie, Het bevoorraden van winkels, horeca en instellingen gebeurt met fluisterstille, wendbare, elektrisch aangedreven voertuigen en vaartuigen. De nieuwe organisatie heeft de ambitie om in vlot tempo vestigingen te openen aan de rand van steden met meer dan honderdduizend inwoners. Uiterlijk op 1 juni 2018 start een crowdfunding campagne om de expansie te versnellen.

City Hub versterkt organisatie voor duurzame stadsdistributie

City Hub versterkt organisatie voor duurzame stadsdistributie0 ?php the_title() ?>539 dagen geleden
Nissan biedt voortaan innovatieve producten en services gericht op wonen en energieopslag. Op Building Holland worden xStorage-thuisbatterijen gelanceerd.

Autofabrikant Nissan gaat xStorage-thuisbatterijen aanbieden

Autofabrikant Nissan gaat xStorage-thuisbatterijen aanbieden0 ?php the_title() ?>554 dagen geleden
Met een investering van 5 miljoen euro in Ahrma-aandelen zet BASF een belangrijke stap in de richting van een transparanter, betrouwbaarder en efficiënter ecosysteem in de toeleveringsketen.

BASF investeert in smart supply chain start-up Ahrma

BASF investeert in smart supply chain start-up Ahrma0 ?php the_title() ?>684 dagen geleden
Het Rotterdamse Breytner, Pionier in zero-emissie transport, haalt de eerste Tesla Semi elektrische vrachtwagen naar Nederland.

Breytner rijdt met de eerste Tesla Semi vrachtwagen door Rotterdam

Breytner rijdt met de eerste Tesla Semi vrachtwagen door Rotterdam0 ?php the_title() ?>692 dagen geleden
Na pilots slaan wehkamp, DHL en Fietskoeriers.nl de handen ineen. In twaalf steden bezorgen fietskoeriers in de last mile deel van pakketjes aan huis per fiets.

Wehkamp start samen met DHL en Fietskoeriers met bezorging op de fiets

Wehkamp start samen met DHL en Fietskoeriers met bezorging op de fiets0 ?php the_title() ?>697 dagen geleden
Pakket- en vrachtdienst GLS heeft grootste depot in Nederland aanzienlijk uitgebreid en gemoderniseerd. Ook meer rechtstreekse diensten in Beneluxgebied.

GLS breidt het grootste depot bij Rotterdam uit

GLS breidt het grootste depot bij Rotterdam uit0 ?php the_title() ?>719 dagen geleden
Pakjes laten leveren door burgers via online platformen is op dit moment niet duurzaam. Chauffeurs rijden te veel kilometers specifiek voor één pakje. Dat blijkt uit de resultaten van het project Crowd Logistics van VIL. Het Belgische innovatieplatform voor de logistieke sector heeft samen met BD myShopi, bpost, Bringme, Colruyt/DreamLand, DHL Parcel, GLS, Kariboo, Mondial Relay, MTL/Vengo, P&G en Trimble de logistieke toepassingen in de deeleconomie onderzocht. Bovendien neigt de markt vrij snel naar een monopolie van het snelst groeiende platform

Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam

Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam0 ?php the_title() ?>721 dagen geleden
DHL Parcel introduceert de DHL Locker, een nieuwe compacte kluiswand.voorp akketten Op verschillende plekken in het land staan de DHL Lockers waar ontvangers hun pakketten kunnen ophalen door een kluisje te openen met hun smartphone. De DHL Locker is de compactere versie van het DHL Parcelstation dat DHL Parcel in Nederland, Duitsland en Oostenrijk al in gebruik heeft. Vergeleken daarmee neemt de nieuwe locker minder ruimte in waardoor hij makkelijker een plaats vindt in winkels, winkelcentra en kantoor- en schoolgebouwen. De DHL Locker is ontworpen en gebouwd door DHL in samenwerking met Capgemini en productontwikkelaar Polygon. 

DHL test compacte kluiswand voor pakketten in Nederland

DHL test compacte kluiswand voor pakketten in Nederland0 ?php the_title() ?>723 dagen geleden
Het gloednieuwe bpost sorteercentrum: Nieuw Brussel X is geopend in Neder-Over-Heembeek. Het sorteercentrum is met 80.000 m² de grootste in de Benelux en het tweede grootste sorteercentrum van Europa. Het logistieke centrum zal, naast de briefwisseling voor Brussel en Vlaams Brabant,  instaan voor de volledige pakjesverwerking in het hele land.

Bpost opent grootste sorteercentrum in de Benelux

Bpost opent grootste sorteercentrum in de Benelux0 ?php the_title() ?>727 dagen geleden
De ServicePoints van DHL gaan ook fungeren als Postpunt voor Sandd. Daarmee kunnen consumenten nu ook brieven versturen via deze winkels. Het postbedrijf Sandd introduceert daartoe een eigen postzegel, die met 60 cent bovendien aanzienlijk goedkoper is dan de huidige gangbare zegels van 78 cent. De eerste honderd servicepunten van DHL zijn inmiddels uitgerust als postpunt. 

Servicepunten van DHL voortaan ook postpunten voor Sandd

Servicepunten van DHL voortaan ook postpunten voor Sandd0 ?php the_title() ?>736 dagen geleden
DHL en ontwikkelaar van logistieke bedrijventerreinen OML zijn recentelijk toegetreden tot het Midden-Limburgse samenwerkingsverband e-Fulfilment Hub.

DHL en OML toegetreden tot samenwerkingsverband e-Fulfilment Hub

DHL en OML toegetreden tot samenwerkingsverband e-Fulfilment Hub0 ?php the_title() ?>756 dagen geleden
Eén op de vier vrachtwagens rijdt leeg over de weg. Het is de ambitie van Synple om dit te verminderen. Newion en Mainport Innovation Fund II investeren.

Logistieke startup Synple haalt €1,1 miljoen op om lege vrachtkilometers te voorkomen

Logistieke startup Synple haalt €1,1 miljoen op om lege vrachtkilometers te voorkomen0 ?php the_title() ?>777 dagen geleden
Ford en DHL onthullen elektrische StreetScooter WORK XL bestelauto. Gebaseerd op een Ford Transit chassis en gebouwd volgens de DHL specificaties.

Ford en DHL onthullen elektrische StreetScooter WORK XL bestelauto

Ford en DHL onthullen elektrische StreetScooter WORK XL bestelauto0 ?php the_title() ?>791 dagen geleden

Birò gaat Rotterdam verduurzamen

Birò gaat Rotterdam verduurzamen0 ?php the_title() ?>797 dagen geleden
Pakkettenmarkt groeit harder dan brievenbuspost krimpt. In 2016 steeg bezorgen naar bijna 3 miljard euro blijkt uit Post- en Pakkettenmonitor 2016 van ACM.

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt0 ?php the_title() ?>803 dagen geleden
DHL Cisco logistiek Internet of things

DHL introduceert Internet of Things in logistiek

DHL introduceert Internet of Things in logistiek0 ?php the_title() ?>881 dagen geleden
DHL Colliers

Druk op de logistieke markt creëert nieuwe hotspots

Druk op de logistieke markt creëert nieuwe hotspots0 ?php the_title() ?>910 dagen geleden
DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport met streetscooter

DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport

DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport0 ?php the_title() ?>928 dagen geleden
100 chauffeurs

Simon Loos wint met campagne #100dagen100chauffeurs NT marketing Trofee

Simon Loos wint met campagne #100dagen100chauffeurs NT marketing Trofee0 ?php the_title() ?>932 dagen geleden
Een voorbeeld van de pakketbrievenbussen van DHL

DHL bevestigt pakketbrievenbus aan Rotterdamse voordeuren

DHL bevestigt pakketbrievenbus aan Rotterdamse voordeuren0 ?php the_title() ?>957 dagen geleden
Een winkel van Bruna in een winkelcentrum

Samenwerking van Bruna, DHL en Sandd gestopt door Bruna

Samenwerking van Bruna, DHL en Sandd gestopt door Bruna0 ?php the_title() ?>958 dagen geleden
100 chauffeurs

Simon Loos, Maersk Line, PostNL Fulfilment en Mammoet Road Cargo genomineerd voor NT Marketing Trofee

Simon Loos, Maersk Line, PostNL Fulfilment en Mammoet Road Cargo genomineerd voor NT Marketing Trofee0 ?php the_title() ?>981 dagen geleden
PostNL AliExpress Alibaba

Pakketdiensten leveren wisselende kwaliteit af

Pakketdiensten leveren wisselende kwaliteit af0 ?php the_title() ?>1092 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!