Home | Logistiek/e-commerce | Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam

Deeleconomie in logistiek (nog) niet duurzaam

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 31/10/2017 om 09:46

Pakjes laten leveren door burgers via online platformen is op dit moment niet duurzaam. Chauffeurs rijden te veel kilometers specifiek voor één pakje. Dat blijkt uit de resultaten van het project Crowd Logistics van VIL. Het Belgische innovatieplatform voor de logistieke sector heeft samen met BD myShopi, bpost, Bringme, Colruyt/DreamLand, DHL Parcel, GLS, Kariboo, Mondial Relay, MTL/Vengo, P&G en Trimble de logistieke toepassingen in de deeleconomie onderzocht. Bovendien neigt de markt vrij snel naar een monopolie van het snelst groeiende platform

Pakjes laten leveren door burgers via online platformen is op dit moment niet duurzaam. Chauffeurs rijden te veel kilometers specifiek voor één pakje. Dat blijkt uit de resultaten van het project Crowd Logistics van VIL. Het Belgische innovatieplatform voor de logistieke sector heeft samen met BD myShopi, bpost, Bringme, Colruyt/DreamLand, DHL Parcel, GLS, Kariboo, Mondial Relay, MTL/Vengo, P&G en Trimble de logistieke toepassingen in de deeleconomie onderzocht. Bovendien neigt de markt vrij snel naar een monopolie van het snelst groeiende platform en dienen misbruiken beteugeld te worden. Het is een uitdaging voor de overheid om de deeleconomie in de juiste richting te sturen.

De deeleconomie is ontegensprekelijk in opmars en zal een belangrijke plaats innemen in de economie van de toekomst. VIL heeft de businessmodellen van de eerste belangrijke logistieke spelers onderzocht en ging, in samenwerking met de VUB, na wat de maatschappelijke impact is van crowd logistiek in vergelijking met dienstverlening door een professioneel.

Bij de impactanalyse werd rekening gehouden met CO₂-uitstoot, luchtvervuilende emissies, geluidsoverlast, ongevallen en congestie. Verrassend genoeg scoort crowd logistiek uit ecologisch oogpunt ondermaats. 32.50% van de leveringen die particulieren maken, gebeuren met een omweg van meer dan 15 minuten. De gemiddelde rit van een crowd koerier moet per levering vijfmaal korter zijn om de maatschappelijke impact van een professionele logistieke dienstverlener te benaderen. Naast kortere ritten is ook een hoger aantal pakjes per rit een noodzakelijk verbeterpunt.

”Duurzaamheid is meer dan alleen maar ecologisch. Het gaat in de eerste plaats over de duurzaamheid van het businessmodel, en dat voor én de chauffeurs, én de verzenders én de platform provider,” zegt Hans Robben, Network Innovation Manager Parcels bij bringr. ”Voor bringr was het interessant om deel te nemen aan dit project ten eerste om mee te kunnen zijn met de laatste ontwikkelingen in de crowd sourcing markt in België, en ten tweede omdat we ook een objectivering kregen over het duurzame aspect van crowd logistiek.”

Nieuwe economieën dienen omarmd en gestimuleerd te worden. Zo heeft de Belgische overheid de eerste stappen gezet om hiervoor een reglementair kader te creëren. Er kan kan nu tot 5.000 euro bruto per jaar worden verdiend via sociale platformen, aan een verlaagd belastingtarief van 10% en zonder sociale bijdragen. Vanaf volgend jaar wordt dit 6.000 euro en belastingvrij. Waakzaamheid is echter geboden om misbruiken en oneerlijke concurrentie aan banden te leggen. Cruciaal bij de deeleconomie is een gecoördineerde aanpak van de digitale platformen.

Indien we de deeleconomie willen ondersteunen, zullen inspanningen van overheidswege noodzakelijk zijn, maar dienen ook de verschillende stakeholders hun verantwoordelijkheid op te nemen. ”Mits de nodige intelligentie wordt ingebouwd kunnen de digitale platformen een belangrijke rol spelen om niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam en sociaal verantwoord te werken. Er is in ieder geval een enorm potentieel aan particulieren bereid om de functie van koerier op te nemen. Voor werklozen kan het een vorm van integratie betekenen, voor gepensioneerden sociaal contact en voor studenten een financieel steuntje in de rug,” zegt VIL projectleider Jan Merckx.

 

Tags

BD myShopiBD myShopi BringmeBringme Colruyt/DreamLandColruyt/DreamLand KaribooKariboo Mondial RelayMondial Relay P&GP&G TrimbleTrimble MTL/VengoMTL/Vengo bpostbpost VILVIL DHL ParcelDHL Parcel deeleconomiedeeleconomie GLSGLS

Comments

Kenmerken

Tony’s Chocolonely is door Nederlandse consumenten uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland blijkt uit de Sustainable Brand Index 2018. IKEA (Retail), Albert Heijn (Supermarkten), Greenchoice (Energie), ASN Bank (Banken), ANWB (Mobiliteit), Tesla (Automotive) en Landal Greenparks (Travel & Leisure) zijn eveneens branchewinnaas maar het chocolademerk was naast winnaar in de sector Food ook algemeen winnaar. De Sustainable Brand Index is een jaarlijks onderzoek onder 5.000 Nederlandse consumenten naar hun perceptie van de duurzaamheid van bekende merken in Nederland. In totaal zijn bijna 150 Nederlandse merken onderzocht. Dit is het tweede jaar dat de Sustainable Brand Index in Nederland wordt gehouden. Vorig jaar werd Greenchoice verkozen tot het meest duurzame merk van Nederland.

Tony’s Chocolonely meest duurzame merk van Nederland

Tony’s Chocolonely meest duurzame merk van Nederland0 ?php the_title() ?>571 dagen geleden
De interesse van zogeheten platformbedrijven als Amazon in de boodschappenmarkt is een waarschuwing voor supermarkten in Nederland. Voor de meeste dagelijkse boodschappen is de kans op een grootschalige verschuiving van verkoop via winkels en webwinkels naar dergelijke platformbedrijven weliswaar klein en ontwricht de branche niet.

Amazon ontwricht supermarkt in Nederland niet

Amazon ontwricht supermarkt in Nederland niet0 ?php the_title() ?>579 dagen geleden

Logistieke startup Brenger koppelt transportverzoeken aan onbenutte laadruimte

Logistieke startup Brenger koppelt transportverzoeken aan onbenutte laadruimte0 ?php the_title() ?>609 dagen geleden
Met de bpost Omnichannel Award willen RetailDetail en bpost retailers bekronen die uitblinken in het integreren van de verschillende kanalen en die een brug weten te slaan tussen online en offline. De jury heeft de keuze gemaakt uit de longlist van kandidaten. JBC, Sissy-Boy en ZEB maken kans om op 1 maart de bpost Omnichannel Award in de wacht te slepen. Eerdere winnaars waren Juttu (2017), Decathlon (2016), Schoenen Torfs (2015) en A.S. Adventure (2014).

Sissy-Boy genomineerd voor de bpost Omnichannel Award 2018

Sissy-Boy genomineerd voor de bpost Omnichannel Award 20180 ?php the_title() ?>622 dagen geleden
Bijna de helft van de Nederlanders (44%) heeft het afgelopen jaar gebruikgemaakt van deeleconomie diensten. Deze groep bestaat vooral uit hoogopgeleiden onder de veertig jaar, kiest zo’n 53 keer per jaar voor deze diensten, en besteedt daar gemiddeld 506 euro aan. Dat is minder dan in andere onderzochte landen, zoals Duitslands en België, zo blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC. Producten of diensten die consumenten met elkaar delen, vallen onder de deeleconomie. Media- en entertainmentdiensten (35%), accommodaties (18%) en auto- en transportdiensten (10%) zijn daarbinnen het populairst onder Nederlanders.

Nederlanders geven jaarlijks gemiddeld €506 uit aan de deeleconomie

Nederlanders geven jaarlijks gemiddeld €506 uit aan de deeleconomie0 ?php the_title() ?>627 dagen geleden
Tijdens Stakeholder Management Award (opvolger van de Reputatie Management Award) zijn bol.com (profit) en NS (not-for-profit) tot winnaar uitgeroepen.

Bol en NS winnen de Stakeholder Management Award 2018

Bol en NS winnen de Stakeholder Management Award 20180 ?php the_title() ?>634 dagen geleden
Leen Menken was in 2012 voorloper op het gebied van food e-commerce. bpost voegt het Zoetermeerse bedrijf toe aan business unit Fresh Food Delivery.

Logistiek bedrijf Leen Menken overgenomen door bpost

Logistiek bedrijf Leen Menken overgenomen door bpost0 ?php the_title() ?>669 dagen geleden

Pakketvervoerders in de knel door online decemberrecord

Pakketvervoerders in de knel door online decemberrecord0 ?php the_title() ?>690 dagen geleden
Simply Deliver maakt ordercreatie, het managen van orders en het tracken van zendingen eenvoudig. Het platform gebruikt de nieuwste technologie, waaronder geofencing. Ondernemers kunnen met Simply Deliver snel en eenvoudig een order aanmaken voor een zending, via een desktop of mobiel apparaat. Het doel van Simply Deliver is om het mkb te helpen bij het effectief afhandelen van leveringen. Chauffeurs maken in hun voertuigen gebruik van een bijhorende app.

Nieuw cloudgebaseerd transportplatform Simply Deliver speciaal voor mbk

Nieuw cloudgebaseerd transportplatform Simply Deliver speciaal voor mbk0 ?php the_title() ?>691 dagen geleden

Sterke focus op retourlogistiek, robots en orderverzamelen tijdens Logistica

Sterke focus op retourlogistiek, robots en orderverzamelen tijdens Logistica0 ?php the_title() ?>715 dagen geleden
Pakket- en vrachtdienst GLS heeft grootste depot in Nederland aanzienlijk uitgebreid en gemoderniseerd. Ook meer rechtstreekse diensten in Beneluxgebied.

GLS breidt het grootste depot bij Rotterdam uit

GLS breidt het grootste depot bij Rotterdam uit0 ?php the_title() ?>739 dagen geleden
DHL Parcel introduceert de DHL Locker, een nieuwe compacte kluiswand.voorp akketten Op verschillende plekken in het land staan de DHL Lockers waar ontvangers hun pakketten kunnen ophalen door een kluisje te openen met hun smartphone. De DHL Locker is de compactere versie van het DHL Parcelstation dat DHL Parcel in Nederland, Duitsland en Oostenrijk al in gebruik heeft. Vergeleken daarmee neemt de nieuwe locker minder ruimte in waardoor hij makkelijker een plaats vindt in winkels, winkelcentra en kantoor- en schoolgebouwen. De DHL Locker is ontworpen en gebouwd door DHL in samenwerking met Capgemini en productontwikkelaar Polygon. 

DHL test compacte kluiswand voor pakketten in Nederland

DHL test compacte kluiswand voor pakketten in Nederland0 ?php the_title() ?>743 dagen geleden
De keuzemogelijkheden voor levering van pakjes zijn fors uitgebreid bij bpost, klanten die niet thuis zijn kunnen nu zelf kiezen waar de postbode het pakje levert. Dat kan bij een buur, een veilige plaats naar keuze of een eigen gekozen afhaalpunt in de buurt zoals een postkantoor of postpunt.

bpost levert pakjes bij de buren of op een veilige plaats naar keuze

bpost levert pakjes bij de buren of op een veilige plaats naar keuze0 ?php the_title() ?>748 dagen geleden
Het gloednieuwe bpost sorteercentrum: Nieuw Brussel X is geopend in Neder-Over-Heembeek. Het sorteercentrum is met 80.000 m² de grootste in de Benelux en het tweede grootste sorteercentrum van Europa. Het logistieke centrum zal, naast de briefwisseling voor Brussel en Vlaams Brabant,  instaan voor de volledige pakjesverwerking in het hele land.

Bpost opent grootste sorteercentrum in de Benelux

Bpost opent grootste sorteercentrum in de Benelux0 ?php the_title() ?>748 dagen geleden
In Amsterdam zal de vraag naar stedelijk logistiek vastgoed verdubbelen blijkt uit het nieuwste onderzoeksrapport van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. 

Exponentiële groei e-commerce zet druk op de behoefte aan stedelijk logistiek vastgoed

Exponentiële groei e-commerce zet druk op de behoefte aan stedelijk logistiek vastgoed0 ?php the_title() ?>748 dagen geleden
bpost neemt het Amerikaanse Radial over om zo haar  dienstenaanbod uit te breiden en de ontwikkeling van haar  logistieke oplossingen voor e-commerce te versnellen. De overname steunt op Radial’s e-commerce dienstverlening, expertise en omvang die bpost toelaten om haar  klanten in Europa en Noord-Amerika een grensoverschrijdende dienstverlening aan te bieden die geldt als voorbeeld voor de sector.

bpost neemt Amerikaanse logistieke dienstverlener voor e-commerce en omnichannel over

bpost neemt Amerikaanse logistieke dienstverlener voor e-commerce en omnichannel over0 ?php the_title() ?>764 dagen geleden
Bpost en het Nederlandse bedrijf de Buren sloegen vorig jaar de handen in elkaar om een leveringsmethode in de markt te zetten die beantwoordt aan de noden van de e-commerce klanten. Het resultaat is Cubee: een onafhankelijk en open netwerk van pakjesautomaten voor retailers, online klanten en koeriersbedrijven. 

De Buren ontwikkelt Belgisch netwerk van pakjesautomaten Cubee

De Buren ontwikkelt Belgisch netwerk van pakjesautomaten Cubee0 ?php the_title() ?>768 dagen geleden
DHL en ontwikkelaar van logistieke bedrijventerreinen OML zijn recentelijk toegetreden tot het Midden-Limburgse samenwerkingsverband e-Fulfilment Hub.

DHL en OML toegetreden tot samenwerkingsverband e-Fulfilment Hub

DHL en OML toegetreden tot samenwerkingsverband e-Fulfilment Hub0 ?php the_title() ?>777 dagen geleden
Om aan de versnelde groei van de e-commerce markt te kunnen voldoen investeert DPD in een hypermodern nieuw sorteersysteem van fabrikant BEUMER Group.

DPD verdubbelt pakketcapaciteit om aan versnelde groei e-commerce markt te voldoen

DPD verdubbelt pakketcapaciteit om aan versnelde groei e-commerce markt te voldoen0 ?php the_title() ?>789 dagen geleden
Sprynter is Nederlandse app waarmee simpel pakketten kunnen worden verstuurd. Na een foto met de app komt een koerier pakket thuis ophalen.

Koerier van Sprynter haalt pakket thuis op na een foto

Koerier van Sprynter haalt pakket thuis op na een foto0 ?php the_title() ?>797 dagen geleden
DeOnlineDrogist.nl maakt het in samenwerking met Trunkrs mogelijk om bestelling dezelfde dag nog geleverd te krijgen. Ook ontvangst in de avond is mogelijk.

DeOnlineDrogist gaat bestelling nog dezelfde dag bezorgen

DeOnlineDrogist gaat bestelling nog dezelfde dag bezorgen0 ?php the_title() ?>809 dagen geleden
Pakkettenmarkt groeit harder dan brievenbuspost krimpt. In 2016 steeg bezorgen naar bijna 3 miljard euro blijkt uit Post- en Pakkettenmonitor 2016 van ACM.

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt

Pakkettenmarkt groeit harder dan de markt voor brievenbuspost krimpt0 ?php the_title() ?>824 dagen geleden
DHL Express breidt City-Hub-concept voor binnenstedelijke distributie uit met elektrische pickup-trucks: Cubivans die worden geladen met Cubicontainers.

DHL breidt City Hub voor groene stadsdistributie uit met elektrische Cubivan

DHL breidt City Hub voor groene stadsdistributie uit met elektrische Cubivan0 ?php the_title() ?>827 dagen geleden
BMW Deelauto Vastgoedontwikkelaars Vesteda BPD Heijmans

BMW parkeert deelauto’s steeds vaker bij vastgoedontwikkelaars

BMW parkeert deelauto’s steeds vaker bij vastgoedontwikkelaars0 ?php the_title() ?>862 dagen geleden
PostNL Pakket

PostNL zet innovatieve pakket- en briefautomaat ook in Limburg neer

PostNL zet innovatieve pakket- en briefautomaat ook in Limburg neer0 ?php the_title() ?>911 dagen geleden
DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport met streetscooter

DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport

DHL investeert 10 miljoen in elektrisch en woonwijkvriendelijk transport0 ?php the_title() ?>948 dagen geleden
Een voorbeeld van de pakketbrievenbussen van DHL

DHL bevestigt pakketbrievenbus aan Rotterdamse voordeuren

DHL bevestigt pakketbrievenbus aan Rotterdamse voordeuren0 ?php the_title() ?>978 dagen geleden
Jan Wijn Trunkrs

Utrechtse start-up Trunkrs bezorgt landelijk pakketjes

Utrechtse start-up Trunkrs bezorgt landelijk pakketjes0 ?php the_title() ?>1006 dagen geleden
Package Trunkrs

Trunkrs en DeliveryMatch werken samen voor duurzame Same day delivery

Trunkrs en DeliveryMatch werken samen voor duurzame Same day delivery0 ?php the_title() ?>1008 dagen geleden
Party slingers

Zoef.com haalt investering op en lanceert vernieuwd huurplatform

Zoef.com haalt investering op en lanceert vernieuwd huurplatform0 ?php the_title() ?>1021 dagen geleden
Webshop creditcard

Webwinkels gebaat bij innovatieve start-ups

Webwinkels gebaat bij innovatieve start-ups0 ?php the_title() ?>1032 dagen geleden
Zalando bezorger

Zalando bezorgt samen met Trunkrs op dezelfde dag in Amsterdam

Zalando bezorgt samen met Trunkrs op dezelfde dag in Amsterdam0 ?php the_title() ?>1037 dagen geleden
Amsterdam grachten sfeerbeeld

Airbnb niet meer illegaal beschikbaar in Amsterdam

Airbnb niet meer illegaal beschikbaar in Amsterdam0 ?php the_title() ?>1075 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!