Home | retail | Blog: Alexa, welke apotheek heeft zondagdienst?

Blog: Alexa, welke apotheek heeft zondagdienst?

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 05/10/2017 om 22:23

Ger Boersma is directeur bij Vertical Retailing, onlangs verscheen zijn boek Retail in Oorlog. Hij beschrijft de mogelijkheden van spraakgestuurde systemen.

Ger Boersma is directeur bij Vertical Retailing en gepokt en gemazeld in de retail met directiefuncties. Hij heeft een brede ervaring in digitale concepten. Hij adviseert nationale en internationale bedrijven in kanaal verbindende digitalisering in de grenzeloze wereld van nu. Zijn motto voor de bedrijven is simpel: Gewoon daar zijn waar de consument koopt. Onlangs verscheen zijn boek Retail in Oorlog. In deze blog beschrijft hij de toekomst van spraakgestuurde systemen.

Spraakgestuurde systemen vervangen het toetsenbord en worden onze nieuwe vriend of vriendin. Apple, Facebook, Google, Samsung, allemaal werken ze aan het fenomeen spraakgestuurd. Amazon is op dit moment de absolute leider in deze nieuwe techniek met een ongekend fenomeen dat in 2015 werd geïntroduceerd: Alexa.

Haar marktaandeel in Amerika is ondertussen 76 procent. Zij staat als tand- en toetsloze hoogbegaafde kameraad in 15 miljoen Amerikaanse huishoudens en leert dagelijks bij via kunstmatige intelligentie. Vorig jaar is het concept ook in Engeland en Duitsland geïntroduceerd. Ze werkt vanuit de cloud en wordt dagelijks geüpdatet. Een nieuwe American way of life waar ook de Europeanen aan moeten geloven? En wat te denken welke gevolgen spraakgestuurde systemen hebben voor SEO en SEA?

Alexa is een slanke verschijning die gewoon in de huiskamer, keuken of op andere plaatsen in huis staat en muziek afspeelt, luisterboeken voorleest, je in gesproken tekst over het weer informeert, lampen aan- en uitdoet, je huistemperatuur regelt en nog honderden andere dingen kan doen. Het is geen telefoon en geen laptop, het is een computer die uitsluitend via je stem wordt aangestuurd. Het apparaat wordt geactiveerd als je haar met Alexa aanspreekt.

’s Ochtends bij het opstaan vraag je even naar de agenda van de dag, ze vertelt je dan hoe veel afspraken je hebt. Je kunt met haar communiceren, ze herkent je stem, ook als de muziek wat harder staat, en geeft antwoord op al je vragen. Ze is aangesloten op de Amazon cloud die alles van je opslaat en via kunstmatige intelligentie verwerkt. Zo heb je een zelflerende computer in huis die steeds meer van je overneemt. Na het douchen vraag je even naar het laatste nieuws, de koersen van je aandelen en daarna vraag je haar je favoriete muziek te draaien. Je bestelt de Uber taxi en Alexa vertelt je dat deze over drie minuten voor de deur staat. Of toch liever die van over acht minuten?

De Duitse Sparkassen- banken werken aan een systeem waar je spraakgestuurd je saldo kan opvragen en andere bankzaken kan regelen. Het systeem wordt nog dit jaar operationeel. Ook kan je in ons buurland al vragen welke ‘Notapothek’ dienst heeft, handig voor in het weekend. Of in de Engelse Ocado supermarkt een bestelling plaatsen. In beide landen zijn al honderden Alexa toepassingen live.

Alexa is via AWS aangesloten aan Lex, de kunstmatige-intelligentiecloud waarmee Amazon de experimenteerfase al lang achter zich heeft gelaten. Het systeem is via het Amazon AWS-platform volledig geïntegreerd in de systemen van de taxicentrale, de pizzaboer, radio- en TV-zenders, je eigen muziek via iTunes, Spotify, Prime Music of Google Play Music, en is natuurlijk aangesloten op de marketplace. Ford integreert Alexa in haar media- en navigatiesysteem. Amazon loopt met haar Artificial Intelligence stemcomputer ver voor op de concurrentie, het concern heeft er vier jaar voor de introductie in het diepste geheim aan gewerkt. Via je stem kun je de loodgieter of elektricien bestellen, de rating opvragen van de net uitgekomen nieuwe Tesla of als je ’s avonds moe thuisgekomen bent een gerecht
bestellen bij je favoriete restaurant.

Wat heeft dit nu voor gevolgen voor de retailindustrie? Alexa lijkt de nieuwe voetgangerszone te zijn waar de consument alles kan kopen. Of dat nu kleding, schoenen, food, dagelijkse boodschappen of diensten als de handyman of de poetsvrouw zijn. De stenen winkel wordt overgeslagen en ook merken zullen moeten nadenken hoe er met dit fenomeen wordt omgegaan. Niet op de marketplace Amazon aanwezig zijn betekent gemiste omzetkansen. Nike opent er een flagshipstore, Sears verkoopt er haar private label, net als Zalando. De slanke verschijning zet de marketingwereld op z’n kop. Net als Facebook, Youtube en Pinterest dat doen.

Amazon schudt de retailwereld op en binnen dat kanaal zijn de merken vervangbaar. Het concern zet vol in op private label en het gaat er al niet meer om dat je in de fysieke search wordt gevonden, de Buy Box wordt vervangen door wat de chatbot denkt dat goed voor je is, en vanzelfsprekend ook goed is voor Amazon. En dat op de gigant scherpe prijzen naast topservice een belangrijk criterium is, weten we ondertussen. ‘Customer first’ in een maximaal transparante omgeving gaat zijn volgende fase in. Voor merken een stevige uitdaging. De uitdaging op een goede plaats in de fysieke winkel aanwezig te zijn wordt vervangen door preferentie binnen een algoritme waar AI de hoofdrol speelt.

Echo Look kent de inhoud van je kledingkast, weet welke maat je draagt, van welke kleuren je houdt en geeft je stijladviezen. Via Echo Show verbindt de beeldkindle je spraakgestuurd met je moeder, partner of wie je ook maar wilt spreken. Alexa weet via AI wie je bent, waar je
bent en wanneer je met wie hebt gesproken, boekt je vlucht, bezorgt je diner van je favoriete restaurant binnen een half uur, als je wilt met een gekoelde fles Sekt via de Prime Now hub, betaalt via je Prime-account en basic artikelen als scheermesjes, ondergoed, sokken worden aangeleverd. Afhalen kun je die via de Amazon Hub, een pakketautomaat die op een centrale locatie in je woonomgeving staat en die je simpel via jesmartphone opent. (Big Brother, ja maar het kan nog erger: in China geeft de overheid haar burgers een rating van 0 tot 1000, het systeem heet Sesame Credit en is operationeel. Als je boven de 800 scoort is het simpel een visum voor Amerika te regelen. Onder de 300? Geen overheidsbaan. Ali overheerst en de overheid kijkt mee. WeChat is een soort Whatsapp, PayPal en Facebook ineen. Cash is in China al bijna voorbij, je betaalt aan de groentekar met de QR-code. Ook de dakloze heeft de QR-code ontdekt, je geeft ’m geld via WeChat. Maar dit terzijde…)

De wereld verandert en het distributiemodel verandert mee. Het is blurring in distributiemodellen en hoe leg je als merk of retailer de verbinding met de koper die Alexa vraagt een mooi T-shirt te leveren voor het komende strandfeest? Of wil je niet meedoen aan
deze innovaties… denk je dat het allemaal nog zo ver weg is. Maar dat is het nu juist niet! Alles wat je in dit blog leest is up and running en het is een kwestie van tijd voordat ook in ons land de Alexa’s worden omarmd. En dan kun je er maar beter klaar voor zijn. Eén ding hebben al deze nieuwe technieken gemeen: het zijn platformen net als de Airbnbs, Ubers, Zalando en co’s. Ben je er klaar voor?

Tags

Retail in OorlogRetail in Oorlog Ger BoersmaGer Boersma AlexaAlexa UberUber AirbnbAirbnb PinterestPinterest YouTubeYouTube ZalandoZalando AmazonAmazon SamsungSamsung AppleApple facebookfacebook googlegoogle

Comments

Kenmerken

Na een succesvolle pilot in Utrecht, Ede en Veenendaal gaat Online supermarkt Picnic nu ook in andere steden op zondag de boodschappen bezorgen.

Online supermarkt Picnic gaat ook op zondag bezorgen

Online supermarkt Picnic gaat ook op zondag bezorgen0 ?php the_title() ?>716 dagen geleden
ABN AMRO onderzocht samen met Q&A voice assisted shopping via bijvoorbeeld voice assistant onder 1.241 consumenten en 87 retailers in Nederland.

18% van de Nederlandse consumenten shopt al via voice assistant

18% van de Nederlandse consumenten shopt al via voice assistant0 ?php the_title() ?>727 dagen geleden
De Bespaarbuddy van Sjoprz toont naast de goedkoopste winkel voor een boodschappenlijstje ook suggesties voor voordeligere producten.

Boodschappen-app en online platform Sjoprz lanceert de Bespaarbuddy

Boodschappen-app en online platform Sjoprz lanceert de Bespaarbuddy0 ?php the_title() ?>751 dagen geleden
Dynalogic (inmiddels onderdeel van Belgische bpost) levert voor onder meer Lidl, wehkamp, bol.com en Decathlon nu ook grote goederen op zondag.

Dynalogic bezorgt grote goederen ook op zondag

Dynalogic bezorgt grote goederen ook op zondag0 ?php the_title() ?>758 dagen geleden

Vendis Capital ondersteunt de groei van Kamera Express

Vendis Capital ondersteunt de groei van Kamera Express0 ?php the_title() ?>775 dagen geleden
Noord-Nederland heeft als ambitie de groenste energieregio van Europa te worden en wil graag samenwerken met ondernemingen zoals Tesla.Om de handel aan te prijzen plaatst Top Dutch billboards die Elon Musk oproepen om naar de website TopDutch.com te gaan.

Friesland, Drente en Groningen halen samen Elon Musk naar Nederland

Friesland, Drente en Groningen halen samen Elon Musk naar Nederland0 ?php the_title() ?>786 dagen geleden
Klanten die een spraakgestuurde assistent gebruiken, zijn bereid om tot 500% meer uit te geven dan tot nu toe voor spraakassistentie volgens Capgemini. 

Spraakassistentie groeit uit tot meest gebruikte methode voor interactie met consument

Spraakassistentie groeit uit tot meest gebruikte methode voor interactie met consument0 ?php the_title() ?>817 dagen geleden
Amazon is de logistieke operatie nu ook echt in Nederland gestart bij Vos Logistics in Oss. Insider Ger Boersma (directeur Vertical Retailing) keek rond.

Amazon zet nu echt voet op Nederlandse bodem in Oss

Amazon zet nu echt voet op Nederlandse bodem in Oss0 ?php the_title() ?>853 dagen geleden
Om de klant nog meer service te kunnen bieden, gaat wehkamp in de feestperiode van 13 november tot en met 24 december ook gratis op zondag leveren.

Wehkamp gaat ook gratis op zondag bezorgen

Wehkamp gaat ook gratis op zondag bezorgen0 ?php the_title() ?>876 dagen geleden
PayPal maakt het mogelijk om eenvoudig een pot te maken en beheren met PayPal. Met deze functie kunnen gebruikers eenvoudig en snel geld inzamelen voor een gezamenlijk doel, zoals een cadeau voor de jarige, een (groeps)vakantie of de terugkerende huishoudelijke kosten. Met de introductie van deze nieuwe functie personaliseert PayPal zijn peer-to-peer-betalingen nog verder en kunnen gebruikers gedeelde kosten nu op een overzichtelijke manier beheren.

PayPal maakt er een potje van

PayPal maakt er een potje van0 ?php the_title() ?>877 dagen geleden
De Amerikaanse e-commercereus lanceert zijn Prime-dienst in Nederland en België. Klanten kunnen voor een vast bedrag, deze eerste introductieperiode 3,99 euro per maand, gratis levering en video on demand krijgen.

Amazon introduceert Prime dan eindelijk in Nederland

Amazon introduceert Prime dan eindelijk in Nederland0 ?php the_title() ?>882 dagen geleden
Na blog over het opzetten van een professionele webshop in 8 stappen levert Appwiki nu 5 tips voor de automatisering van webshop-marketing.

Blog: 5 tips voor de automatisering van webshop-marketing

Blog: 5 tips voor de automatisering van webshop-marketing0 ?php the_title() ?>888 dagen geleden
Uit de GfK Zelfzorgmonitor 2017 blijkt dat 9 op de 10 mensen wel eens een zelfzorggeneesmiddel koopt. De meest gekochte producten zijn pijnstillers, gevolgd door middelen tegen griep en verkoudheid en voedingssupplementen. 6% van de consumenten koopt deze online. De zelfzorggeneesmiddelen worden het meest vaak bij de drogist gekocht (69%) gevolgd door de supermarkt (12%) en apotheek (11%). Sinds 2009 maakt GfK elke twee jaar een Zelfzorgmonitor die inzicht geeft in het koopgedrag en de houding van consumenten ten opzichte van zelfzorggeneesmiddelen.

9 op de 10 mensen koopt wel eens een zelfzorggeneesmiddel

9 op de 10 mensen koopt wel eens een zelfzorggeneesmiddel0 ?php the_title() ?>908 dagen geleden
De Melkweg opent in samenwerking met cateringbureau The Food Line-up een tijdelijk restaurant voor het beste street food van Nederland.

Melkweg biedt het beste street food van Nederland een podium met The Food Stage

Melkweg biedt het beste street food van Nederland een podium met The Food Stage0 ?php the_title() ?>916 dagen geleden
Omnia Retail levert algoritme gestuurde software voor dynamic pricing en online marketing. Inbreng Connected Capital helpt internationale groeiambities.

Connected Capital neemt belang in Omnia Retail voor dynamic pricing en online marketing

Connected Capital neemt belang in Omnia Retail voor dynamic pricing en online marketing0 ?php the_title() ?>917 dagen geleden
Vanwege toenemende vraag naar zorg on demand is online dienst Doctize gestart. Patiënt bestelt via website dokter en rekent online af voor het consult.

Na taxi’s en eten nu ook online dokter bestellen

Na taxi’s en eten nu ook online dokter bestellen0 ?php the_title() ?>923 dagen geleden
KLM-klanten kunnen voortaan via Messenger een ticket boeken met behulp van kunstmatige intelligentie. KLM’s nieuwe servicebot heet BlueBot (BB).

Een KLM-ticket boeken via Messenger met behulp van nieuwe servicebot

Een KLM-ticket boeken via Messenger met behulp van nieuwe servicebot0 ?php the_title() ?>925 dagen geleden
Cavallaro Napoli kleedt Arsenal. Topspelers Alexis Sánchez, Mesut Özil en coach Arsène Wenger droegen de outfits voor het eerst tijdens FA Community Shield.

Cavallaro Napoli kleedt Arsenal-sterren Alexis Sánchez en Mesut Özil

Cavallaro Napoli kleedt Arsenal-sterren Alexis Sánchez en Mesut Özil0 ?php the_title() ?>971 dagen geleden
Genomineerden voor Digital Communication Award. Onder meer TamTam, Zandbeek en NS kanshebber. Studenten Joeri Troost en Khanh-Linh Pham wonnen met scriptie.

TamTam, Zandbeek en Eline Spreekt in race voor Digital Communication Award

TamTam, Zandbeek en Eline Spreekt in race voor Digital Communication Award0 ?php the_title() ?>973 dagen geleden
Waardijk en marketingbureau Expand Online (part of Dept) hebben de eerste stappen gezet op Amazon. De online verkopen zijn inmiddels met 10% gestegen.

Waardijk en Expand Online boeken succes met Amazon campagne

Waardijk en Expand Online boeken succes met Amazon campagne0 ?php the_title() ?>989 dagen geleden
Stemproces Computable Awards 2017 gestart

Wie wint de Computable Awards 2017?

Wie wint de Computable Awards 2017?0 ?php the_title() ?>999 dagen geleden
E-commerce

Wunderman voegt expertise toe aan hun nieuwe e-commerce divisie

Wunderman voegt expertise toe aan hun nieuwe e-commerce divisie0 ?php the_title() ?>1020 dagen geleden
Euler Hermes Amazon Retail Risk Map

Welke retailers zijn de winnaars en welke de verliezers?

Welke retailers zijn de winnaars en welke de verliezers?0 ?php the_title() ?>1023 dagen geleden
E-mail campagne DDMA

Mailcampagnes met dynamische content en kleine omvang meest effectief

Mailcampagnes met dynamische content en kleine omvang meest effectief0 ?php the_title() ?>1028 dagen geleden
Webloyalty

Meerderheid consumenten geeft nog steeds voorkeur aan fysieke winkels

Meerderheid consumenten geeft nog steeds voorkeur aan fysieke winkels0 ?php the_title() ?>1042 dagen geleden

Blog: Drie AI innovaties in de 3 fases van het aankoopproces

Blog: Drie AI innovaties in de 3 fases van het aankoopproces0 ?php the_title() ?>1048 dagen geleden
Skinvision Huidkankerdag

Gratis advies dermatoloog op Huidkankerdag via zelf-check app

Gratis advies dermatoloog op Huidkankerdag via zelf-check app0 ?php the_title() ?>1055 dagen geleden
chatbot kayak

Ruim helft Nederlanders weet niet wat chatbot is

Ruim helft Nederlanders weet niet wat chatbot is0 ?php the_title() ?>1058 dagen geleden
Ger boersma Vertical Retailing Retail in oorlog

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken0 ?php the_title() ?>1076 dagen geleden
Zoekmachineoptimalisatie Martine de Meijer Think Online Google

Blog: Zo bepalen Google algoritmes hoe hoog jouw website scoort!

Blog: Zo bepalen Google algoritmes hoe hoog jouw website scoort!0 ?php the_title() ?>1080 dagen geleden
De grootste global players Facebook, Apple en Google/YouTube besteden € 1,7 miljard in offline media. Dit blijkt uit een analyse die Nielsen in opdracht van Screenforce heeft uitgevoerd in de 11 landen waar Nielsen de bruto mediabestedingen in kaart brengt. Het grootste deel van het offline mediabudget gaat naar TV, namelijk 84% ofwel € 1,5 miljard.

Facebook, Apple en Google besteden € 1,7 miljard in offline media

Facebook, Apple en Google besteden € 1,7 miljard in offline media0 ?php the_title() ?>1091 dagen geleden
Ger boersma Vertical Retailing Retail in oorlog

Ger Boersma voorziet Retail in Oorlog

Ger Boersma voorziet Retail in Oorlog0 ?php the_title() ?>1101 dagen geleden
Vrouw die eten besteld bij lieferando.de via de Amazone Echo

Bratwurst bestellen met de stem via Duitse Thuisbezorgd!

Bratwurst bestellen met de stem via Duitse Thuisbezorgd!0 ?php the_title() ?>1105 dagen geleden
STRP ACT

Eindhovense ode aan Philips-pionier wint eerste STRP ACT

Eindhovense ode aan Philips-pionier wint eerste STRP ACT0 ?php the_title() ?>1153 dagen geleden
Apple macbook Reichardt

Frans Reichardt: Waarom je klanten soms jokken

Frans Reichardt: Waarom je klanten soms jokken0 ?php the_title() ?>1161 dagen geleden
Olympic channel interview

IOC en Alibaba Group lanceren langdurig samenwerkingsverband

IOC en Alibaba Group lanceren langdurig samenwerkingsverband0 ?php the_title() ?>1174 dagen geleden
Amazon werkruimte

Zalando, Amazon en Alibaba zitten toevallig in de retail!

Zalando, Amazon en Alibaba zitten toevallig in de retail!0 ?php the_title() ?>1176 dagen geleden
WeChat

Hoe zet je de Chinese lifestyle-app WeChat in?

Hoe zet je de Chinese lifestyle-app WeChat in?0 ?php the_title() ?>1185 dagen geleden
Amazone drone

Amazon wil vliegende pakhuizen om drones te bevoorraden

Amazon wil vliegende pakhuizen om drones te bevoorraden0 ?php the_title() ?>1196 dagen geleden
Alexander de Ruiter Obi4wan

Interview: Alexander de Ruiter van Obi4wan

Interview: Alexander de Ruiter van Obi4wan0 ?php the_title() ?>1244 dagen geleden
Richard The Grand Tour Rotterdam

Amazon Prime parkeert autoprogramma The Grand Tour in Rotterdam

Amazon Prime parkeert autoprogramma The Grand Tour in Rotterdam0 ?php the_title() ?>1274 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!