Home | Logistiek/e-commerce | Bijna helft Nederlanders actief op online peer-to-peer markten

Bijna helft Nederlanders actief op online peer-to-peer markten

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Logistiek/e-commerce op 27/09/2017 om 09:35

Bijna helft Nederlanders actief op online peer-to-peer markten. Het gebruik van online peer-to-peer markten zal verder toenemen blijkt uit enquête door de Nederlandsche Bank. Verdienen en besparen meest genoemde redenen.

Bijna de helft van de Nederlanders maakt gebruik van online peer-to-peer markten en het gebruik van deze markten zal verder toenemen. Dit blijkt uit een enquête onder het Nederlandse publiek door de Nederlandsche Bank. Het verdienen en besparen van geld zijn de meest genoemde redenen om actief te zijn op deze markten. Onduidelijkheid over de betrouwbaarheid van de tegenpartij en over de kwaliteit van geleverde producten en diensten en onzekerheid over de betaling remmen het gebruik van online peer-to-peer markten.

Naast traditionele bedrijven kunnen ook burgers tegenwoordig gemakkelijk producten en diensten aanbieden via het internet. Online platformbedrijven zoals Marktplaats, Airbnb en Uber gebruiken ICT-toepassingen om vragers en aanbieders in deze zogenaamde peer-to-peer markten aan elkaar te koppelen. Mogelijkheden om gemakkelijk te vinden wat je zoekt en om medegebruikers te beoordelen, hebben deze online marktplaatsen steeds toegankelijker en transparanter gemaakt. Waar peer-to-peer markten zich eerst nog concentreerden op de koop en verkoop van (tweedehands) goederen, zijn er tegenwoordig ook tal van mogelijkheden om goederen onderling te verhuren, om diensten aan te bieden en af te nemen en om geld (uit) te lenen.In de reguliere statistieken wordt nog weinig aandacht besteed aan peer-to-peer transacties. Om zicht te krijgen op de omvang en het gebruik van online peer-to-peer markten is daarom in december 2016 een enquête uitgezet onder het CentERpanel.

De enquêteresultaten tonen allereerst dat 47% van de Nederlandse bevolking op enige wijze gebruikmaakt van online peer-to-peer markten. 40% van de bevolking koopt producten van anderen, terwijl 35% producten verkoopt. Het aantal gebruikers dat producten huurt (6%) of verhuurt (1%) ligt beduidend lager. Voor het afnemen van diensten (6%) of aanbieden van diensten (1%) geldt hetzelfde. Van crowdfunding, het lenen of uitlenen van geld aan anderen, wordt nog weinig gebruik gemaakt.

De enquêteresultaten laten ook zien dat het aandeel gebruikers van online peer-to-peer markten de komende vijf jaar naar verwachting verder toeneemt. Dat geldt in het bijzonder voor de peer-to-peer markten waarop diensten verhandeld worden en producten verhuurd worden.

De meest genoemde redenen om actief te zijn op peer-to-peer markten zijn het verdienen en het besparen van geld. Daarnaast is de mogelijkheid om de kwaliteit van de gezochte goederen of diensten in te zien een belangrijke factor. De meest genoemde belemmeringen om als aanbieder actief te zijn op online peer-to­-peer markten is onduidelijkheid over de betrouwbaarheid van de tegenpartij en onzekerheid rondom de betaling. Ook voor vragers is onzekerheid over de betrouwbaarheid van de tegenpartij een belangrijke belemmering. Daarnaast noemen respondenten onduidelijkheid over de kwaliteit van de aangeboden goederen en diensten als reden om niet actief te zijn op peer-to-peer markten.

Een verdere groei van het aantal gebruikers van peer-to-peer markten biedt zowel kansen als uitdagingen. Peer-to-peer markten verlagen namelijk transactiekosten waardoor markten ontstaan die voorheen niet tot stand konden komen. Dit geldt in het bijzonder voor markten waarin consumenten elkaar onderling diensten aanbieden of goederen verhuren. De mogelijkheden die ontstaan om inkomen te verwerven en de toenemende variëteit aan consumptiemogelijkheden kunnen de welvaart verhogen.

Tegelijkertijd vervagen door het groeiende aantal consumenten dat op peer-to-peer markten actief is de grenzen tussen consument en producent. Bestaande bedrijven krijgen te maken met nieuwe toetreders, waardoor de concurrentie toeneemt. Hoewel dit in beginsel positief is, is deze concurrentie in sommige gevallen ingegeven vanuit een ongelijk speelveld, omdat nieuwe aanbieders niet aan wet- en regelgeving hoeven te voldoen die geldt voor bestaande aanbieders, of omdat zij deze bewust omzeilen. De uitdaging voor beleidsmakers ligt daarom in het vinden van een juiste balans tussen het benutten van de kansen die peer-to-peer markten bieden en het adresseren van de nadelige effecten die door peer-to-peer markten kunnen ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van negatieve externe effecten en de monopoliemacht van platformbedrijven.

Tags

peer-to-peerpeer-to-peer UberUber AirbnbAirbnb marktplaatsmarktplaats

Comments

Kenmerken

De drie jonge ondernemers, Frank Lemaire, Max Hofland en Roy Derks willen het online kopen en verkopen van tweedehands elektronica zoals smartphones en game-consoles voor en door consumenten net zo simpel, veilig en transparant maken als de aanschaf van nieuwe spullen bij gerenommeerde webshops als Coolblue en Bol.com. Na een succesvol eerste jaar als online marktplaats voor tweedehands games onder de naam SecondPlayer, gaat de Nederlandse startup nu verder als SwitchBay. Bekende ondernemers Valentijn Bras (Scoupy) en Olivier Slot (Centercom) investeren in het jonge bedrijf.

SwitchBay lanceert tweedehands elektronica-marktplaats

SwitchBay lanceert tweedehands elektronica-marktplaats0 ?php the_title() ?>636 dagen geleden
Het aantal geboekte overnachtingen in Nederland via boekingsplatform Airbnb blijft maar stijgen. In 2017 werden in Amsterdam bijna 2,1 miljoen airbnb-overnachtingen geboekt. Een stijging van meer dan 25% in vergelijking met 2016. Ook in de andere drie grote steden groeide Airbnb hard. In Utrecht verdubbelde het aantal overnachtingen naar 156.000, in Rotterdam steeg het aantal met 32% naar 154.000 en in Den Haag was de groei 46% en werden 184.000 overnachtingen geboekt. Dit blijkt uit het nieuwe Airbnb rapport van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague. 

Het aantal airbnb-overnachtingen groeit harder dan hotels

Het aantal airbnb-overnachtingen groeit harder dan hotels0 ?php the_title() ?>640 dagen geleden
De Nederlandse economie telt 1,5 miljoen werknemers, 21% van de totale beroepsbevolking, voor wie ICT onmisbaar is in hun dagelijks werk. Deze digitale beroepsbevolking creëerde in 2016 €182 miljard aan toegevoegde waarde, ongeveer 30% van het totale BBP. In 2013 werd dit nog geschat op €130 miljard. De afgelopen drie jaar is de digitaal toegevoegde waarde dus met 40% toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de digitale economie dat onderzoeksbureau The METISfiles heeft uitgevoerd in opdracht van Nederland ICT

Toegevoegde waarde digitale economie is €182 miljard

Toegevoegde waarde digitale economie is €182 miljard0 ?php the_title() ?>761 dagen geleden
Het Amsterdamse bedrijf Booking.com onderschrijft het belang van het Amsterdamse beleid om uitwassen door vakantieverhuur van woningen te voorkomen.

Na Airbnb maakt Amsterdam ook afspraken met Booking over illegale vakantieverhuur

Na Airbnb maakt Amsterdam ook afspraken met Booking over illegale vakantieverhuur0 ?php the_title() ?>766 dagen geleden
Onderzoek toont aan dat hersenscans voorspellingen over individuele voorkeuren bij ophalen van geld bij een groot publiek nauwkeuriger maken.

Hersenscans voorspellen succes van crowdfunding

Hersenscans voorspellen succes van crowdfunding0 ?php the_title() ?>768 dagen geleden
Booking.com, Universiteit Oxford en TU Delft introduceren studiebeurzen voor vrouwen in technologie. Eerder al introductie van Technology Playmaker Awards.

Booking.com en TU Delft steunen vrouwen die naar een carrière in technologie streven

Booking.com en TU Delft steunen vrouwen die naar een carrière in technologie streven0 ?php the_title() ?>784 dagen geleden
Branchevereniging Nederland Crowdfunding presenteert voor de derde maal de Crowdfunding Awards. Er zijn 23 genomineerde projecten.

Nominaties voor Crowdfunding Awards bekend

Nominaties voor Crowdfunding Awards bekend0 ?php the_title() ?>797 dagen geleden

Lendahand lanceert Energise Africa met steun Richard Branson

Lendahand lanceert Energise Africa met steun Richard Branson0 ?php the_title() ?>801 dagen geleden
In het voorjaar van 2017 waren er 30.697 deelauto’s in Nederland. Een groei van 23% ten opzichte van 2016. Dit blijkt uit onderzoek van CROW-KpVV.

Aantal deelauto’s fors gestegen

Aantal deelauto’s fors gestegen0 ?php the_title() ?>818 dagen geleden
Autodeelplatform SnappCar lanceert zijn diensten ook in Duitsland. Dankzij overname van grootste Duitse branchegenoot tamyca zijn er nu 400.000 deelnemers.

SnappCar neemt Duits autodeelplatform tamyca over

SnappCar neemt Duits autodeelplatform tamyca over0 ?php the_title() ?>823 dagen geleden
Acht Nederlandse startups behoren tot tien finalisten die BMW heeft uitverkoren in een competitie voor innovaties die bijdragen aan toekomstige mobiliteit.

Motoshare, Radygo, Sense Glove en vijf andere Nederlandse kandidaten in BMW Startup Challenge

Motoshare, Radygo, Sense Glove en vijf andere Nederlandse kandidaten in BMW Startup Challenge0 ?php the_title() ?>824 dagen geleden
Online marketingplatform SEMrush onderzocht aantal bezoekers van e-commerce sites in juli. Marktplaats is met 4,5 miljoen bezoekers verreweg de populairste website.

Marktplaats, Aliexpress en Booking populairste webshops in Nederland

Marktplaats, Aliexpress en Booking populairste webshops in Nederland0 ?php the_title() ?>824 dagen geleden
SnappCar, NS en Uber gaan Amsterdammers alternatief bieden voor eigen auto. De drie partijen creëren daartoe de #DitchYourKeys-campagne.

Uber, SnappCar en NS dagen Amsterdammers uit om de auto te laten staan

Uber, SnappCar en NS dagen Amsterdammers uit om de auto te laten staan0 ?php the_title() ?>829 dagen geleden
Natuurhuisje voldoet als eerste boekingsplatform aan PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten, en laat veilig via iDEAL betalen.

Natuurhuisje troeft Airbnb af met betaaldienst

Natuurhuisje troeft Airbnb af met betaaldienst0 ?php the_title() ?>830 dagen geleden
Campspace.com is nieuwe marktplaats voor kampeerplekken. Aanstaande zaterdag wordt in Amsterdam het concept gepresenteerd met Camp the Night.

Nieuwe online marktplaats biedt kampeerplekken in Olympisch Stadion en het Science Park

Nieuwe online marktplaats biedt kampeerplekken in Olympisch Stadion en het Science Park0 ?php the_title() ?>857 dagen geleden
Listnride, deelplatform voor fiets, begon in september in Berlijn. Uitbreiding naar Amsterdam is in volle gangen crowdfunding campagne op Seedrs.

Deelplatform voor fietsen Listnride ook in Amsterdam

Deelplatform voor fietsen Listnride ook in Amsterdam0 ?php the_title() ?>861 dagen geleden
Chatfunctie op Help & info pagina’s Marktplaats biedt gebruikers makkelijker antwoord. Indien test succesvol is, wordt functie algeheel beschikbaar gesteld.

Marktplaats helpt helft van de gebruikers via chatfunctie

Marktplaats helpt helft van de gebruikers via chatfunctie0 ?php the_title() ?>865 dagen geleden
Dankzij nieuwe koppeling met CRM-systemen van Wazzup Software, kunnen makelaars makkelijk gratis woningaanbod onder de aandacht brengen op marktplaats.nl.

Marktplaats vergemakkelijkt doorplaatsen van huur- en koopwoningen voor makelaars

Marktplaats vergemakkelijkt doorplaatsen van huur- en koopwoningen voor makelaars0 ?php the_title() ?>870 dagen geleden
Pitchezz freelancers

Pitchezz is een marktplaats voor diensten van ZZP’ers

Pitchezz is een marktplaats voor diensten van ZZP’ers0 ?php the_title() ?>903 dagen geleden
Marktplaats op telefoon

Onderling betalen met iDEAL op Marktplaats

Onderling betalen met iDEAL op Marktplaats0 ?php the_title() ?>903 dagen geleden
SnappCar Europcar

Europcar investeert in autodeelplatform SnappCar

Europcar investeert in autodeelplatform SnappCar0 ?php the_title() ?>915 dagen geleden
Botentekoop.nl en Bargo

Botentekoop.nl en Barqo gaan samen de boot in

Botentekoop.nl en Barqo gaan samen de boot in0 ?php the_title() ?>1000 dagen geleden
HvA

HVA laat studenten als influencers eigen YouTube-kanaal vullen

HVA laat studenten als influencers eigen YouTube-kanaal vullen0 ?php the_title() ?>1036 dagen geleden
Marktplaats goudmijn collectie

Marktplaats opent Goudmijn van influencers

Marktplaats opent Goudmijn van influencers0 ?php the_title() ?>1110 dagen geleden
Marktplaats op telefoon

Groningers handelen het meest op Marktplaats

Groningers handelen het meest op Marktplaats0 ?php the_title() ?>1126 dagen geleden
Marktplaats interview

Marktplaats: De customer journey van kopers-verkopers in beeld

Marktplaats: De customer journey van kopers-verkopers in beeld0 ?php the_title() ?>1181 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!