Home | Terug- en vooruitblikken | Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen

Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen

Geplaatst door Jim Cole in Terug- en vooruitblikken op 11/05/2017 om 10:57

Bijna 19 miljoen subsidie voor onderzoek miniatuurorganen

Onderzoekers van het LUMC, Universiteit Twente, TU Delft, het Hubrecht Instituut en Cisca Wijmenga van het UMCG krijgen een zwaartekrachtsubsidie van bijna 19 miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO. Met dat geld gaan ze miniatuurorganen van cellen van patiënten maken en hierin bestuderen hoe ziektes zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden.

Met ‘organs-on-chips’ is het mogelijk levende menselijke cellen en weefsels te kweken. Op de chips wordt het mensenlijk lichaam nagebootst met behulp van kanaaltjes in de chips waardoor minieme hoeveelheden vloeistof nauwkeurig toegediend kunnen worden om onder meer groeiende cellen te voeden. “Je maakt eigenlijk een klein deel van een orgaan”, zegt Christine Mummery van het LUMC en de UT.

Mummery is de leider van het project, waar de gerenommeerde Nederlandse wetenschappers Michel Ferrari (neuroloog, LUMC), Albert van den Berg (nanotechnoloog, UT), Hans Clevers (celbioloog, Hubrecht Instituut), Lina Sarro (nanotechnoloog, TU Delft) en Cisca Wijmenga (humaan geneticus, UMCG) ook aan meewerken.

De miniatuurorganen vormen ook een goed alternatief voor dierproeven. ‘’Wat er in diermodellen gebeurt, is niet altijd een goede weergave van wat er in het menselijke lichaam plaatsvindt. Het hart van een muis klopt bijvoorbeeld 500 keer per minuut, maar dat van een mens slechts 60 keer per minuut. Bepaalde delen van de hersenen zijn bij muizen radicaal anders en de dikke darm heeft bij muizen een andere functie dan bij mensen’’, zegt Mummery. ‘’We denken ook dat we sommige effecten en bijwerkingen van nieuwe medicijnen beter en sneller kunnen testen en voorspellen in ‘organs-on-chips’.’’

Tags

organs-on-chipsorgans-on-chips LUMCLUMC het Hubrecht Instituuthet Hubrecht Instituut Cisca WijmengaCisca Wijmenga Christine MummeryChristine Mummery Michel FerrariMichel Ferrari Albert van den BergAlbert van den Berg Hans CleversHans Clevers Lina SaroLina Saro onderzoekonderzoek Universiteit TwenteUniversiteit Twente TU DelftTU Delft

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!