Home | Big Data | ANWB, Schiphol en NS stellen data beschikbaar voor hackers

ANWB, Schiphol en NS stellen data beschikbaar voor hackers

Geplaatst door Jeroen Veenstra in Big Data op 14/09/2017 om 17:16

Via de ANWB, NS en Schiphol bereiken dagelijks miljoenen reizigers hun bestemming. Met de Dutch Mobility Hackathon stellen deze drie grote Nederlandse partners in mobiliteit op 17 en 18 november actuele data beschikbaar. Developers, hackers en andere (data)specialisten worden uitgedaagd om deze informatie te analyseren, combineren en visualiseren tot nieuwe innovaties. De hackathon wordt georganiseerd in samenwerking met startup incubator UtrechtInc.

Het is voor het eerst dat de aanvoerders in mobiliteit op deze manier samenwerken. De partijen zetten zich gezamenlijk in voor slimme en duurzame mobiliteit, cruciaal voor de Nederlandse samenleving en een pijler onder de internationale klimaatdoelstellingen. De inzet van technologie en data is daarbij onmisbaar.

De ANWB, Schiphol en NS verzamelen dagelijks steeds meer informatie. Deze data stellen zij tijdens de Dutch Mobility Hackathon beschikbaar. Onder meer hackers worden hier uitgenodigd om de 20 datasets te vertalen en kansen te signaleren voor vernieuwing en verbetering van de dienstverlening van de drie organiserende partijen.

De hackathon wordt georganiseerd met startup incubator UtrechtInc. Met ondersteuning van experts werken teams van developers, marketeers, designers, data scientists en mobility-experts in 24 uur aan innovaties voor smart mobility in Nederland. Denk aan oplossingen voor files, vliegvertragingen, locatiebepaling van auto’s, pech onderweg, verkeersveiligheid, treinstoringen en routebepaling. Tijdens de finale op zaterdag beslist een jury welke teams de prijzen verdienen.

De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB is een vereniging die met een unieke mix van beïnvloedende en dienstverlenende activiteiten de belangen van haar 4,4 miljoen leden behartigt op het gebied van mobiliteit, vakantie en vrije tijd. Bij dat werk wil de ANWB een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving.

Royal Schiphol Group Schiphol Group is een onderneming die luchthavens in Nederland exploiteert, internationale activiteiten ontplooit en participaties heeft in buitenlandse luchthavens. De exploitatie van Amsterdam Airport Schiphol is haar grootste activiteit. De groep is ook volledig eigenaar van de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en heeft een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport. De missie van Schiphol Group is Connecting the Netherlands: Nederland optimaal verbinden met de rest van de wereld en zo een bijdrage leveren aan de welvaart en het welzijn in Nederland en daarbuiten.

NS brengt per dag meer dan 2,5 miljoen reizigers in Europa op een duurzame manier van deur tot deur met trein, bus, tram, OV-fiets of alternatieven als de Zonetaxi en Greenwheels. Met 33.571 werknemers is NS (met dochterbedrijf Abellio) actief in onder meer Nederland, Engeland en Duitsland. De Thalys, ICE en de internationale Intercity’s van NS International zijn een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op langere afstanden over de grens. In Nederland brengt NS per dag ongeveer 1,2 miljoen reizigers met de trein naar hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De treinen van NS zijn daarbij klimaatvriendelijk. NS Stations is het stationsbedrijf van Nederland. Samen met onze partners zorgen we voor aangename en levendige stationsomgevingen waar het goed parkeren, werken, wonen of verblijven is.

UtrechtInc is de bedrijfsincubator van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht. Wij geloven dat ambitieus ondernemerschap essentieel is voor de vertaling van ideeën en onderzoek naar bedrijven met een positieve impact op de samenleving. Ondernemers en onderzoekers vinden bij ons ondersteuning bij het succesvol opzetten van hun (IT) bedrijf. In het startup programma werken deze pioniers versneld naar een schaalbaar business model, betalende klanten en werkend product. UtrechtInc bestaat sinds 2009, heeft inmiddels meer dan 150 startups ondersteund en biedt naast inhoudelijke programma’s ook financiering, kantoorruimte, nieuw talent, coaching en een dynamische startup community.

Tags

Dutch Mobility HackathonDutch Mobility Hackathon UtrechtIncUtrechtInc GreenwheelsGreenwheels NSNS SchipholSchiphol ANWBANWB

Comments

Kenmerken

Groningen organiseert opnieuw de grootste blockchaingers hackathon ter wereld

Groningen organiseert opnieuw de grootste blockchaingers hackathon ter wereld0 ?php the_title() ?>595 dagen geleden
Wanneer er bij vertrek nog parkeeractie loopt, ontvangt de gebruiker een gratis pushbericht om op parkeerkosten te besparen.

Parkmobile waarschuwt voor parkeerkosten

Parkmobile waarschuwt voor parkeerkosten0 ?php the_title() ?>596 dagen geleden
Rotterdam The Hague Airport gaat als eerste in de praktijk werken met een bagageafhandelingssysteem op basis van FLEET, de toekomstbestendige bagagelogistiekoplossing van Vanderlande waarbij autonome voertuigen de bagage vervoert. Elk wagentje vervoert één koffer of tas en bepaalt zelf de optimale route door de luchthaven.  De overeenkomst tussen Vanderlande en RTHA (onderdeel van de Royal Schiphol Group) bevestigt dat beide organisaties vol inzetten op innovatieve oplossingen. Het gezamenlijke innovatieproject heeft als doel het bagageafhandelingsproces in Rotterdam op het vlak van flexibiliteit, efficiëntie, kwaliteit en ergonomie te verbeteren.

Bagage op Rotterdam The Hague Airport afgehandeld met zelfrijdende karretjes

Bagage op Rotterdam The Hague Airport afgehandeld met zelfrijdende karretjes0 ?php the_title() ?>602 dagen geleden
De Amsterdamse taxiorganisatie Stichting Take a Taxi heeft in een brief aan wethouder Litjens van de Gemeente Amsterdam een ultimatum gesteld om zich uiterlijk 15 december 2017 uit te laten over stappen om de illegale praktijken van Uberchauffeurs daadkrachtig aan te pakken. Take a Taxi dreigt met een kort geding als de wethouder het huidige beleid niet wijzigt. 

Amsterdamse taxiorganisatie eist optreden wethouder tegen Uberchauffeurs

Amsterdamse taxiorganisatie eist optreden wethouder tegen Uberchauffeurs0 ?php the_title() ?>708 dagen geleden
Met de proef Personal Security Pass online kunnen reizigers een tijdstip reserveren om door de veiligheidscontrole op Schiphol te gaan.

Op afspraak door de veiligheidscontrole op Schiphol?

Op afspraak door de veiligheidscontrole op Schiphol?0 ?php the_title() ?>716 dagen geleden
Henk Jan Gerzee (voorheen onder meer werkzaam bij Dorel Juvenile, Elsevier en KLM ) wordt de nieuwe Chief Digital Officer van Royal Schiphol Group.

Henk Jan Gerzee nieuwe Chief Digital Officer Schiphol

Henk Jan Gerzee nieuwe Chief Digital Officer Schiphol0 ?php the_title() ?>721 dagen geleden
Koninklijke BAM Groep was samen met Royal Schiphol Group, Siemens Nederland en Alliander genomineerd voor meest innovatieve jaarverslag.

BAM wint Kristalprijs 2017 voor meest transparante jaarverslag

BAM wint Kristalprijs 2017 voor meest transparante jaarverslag0 ?php the_title() ?>721 dagen geleden
De havens van Rotterdam en Moerdijk vormen het decor voor De Nieuwe Wildernis 2 – Wild Port of Europe. Deze natuurfilm verschijnt in 2020 in de bioscoop en is de opvolger van de meest succesvolle Nederlandse natuurfilm met 700.000 bezoekers in 2013 tot nu toe: De Nieuwe Wildernis. De nieuwe bioscoopfilm is een coproductie van EMS FILMS en Veldkijker.

De Nieuwe Wildernis 2 speelt in de havens van Moerdijk en Rotterdam

De Nieuwe Wildernis 2 speelt in de havens van Moerdijk en Rotterdam0 ?php the_title() ?>728 dagen geleden
Niet toevallig lijkt social media soms vol te staan met vakantiefoto's: bijna 25% van de ondervraagden geeft toe dat ze zich bij de keuze van een vakantiebestemming al afvragen of ze er mooie foto's kunnen delen op social media. Dat blijkt uit een onderzoek van Expedia uitgevoerd door Ruigrok NetPanel.  's Werelds grootste full-service online reisbureau keek naar hoe jongeren omgaan met vakantiefoto's op social media. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het oproepen van jaloezie een belangrijke factor is bij het delen van vakantiefoto's op social media. Om dit doel te bereiken willen ze ver gaan. Zo geeft bijna een kwart van de ondervraagden aan dat zij bij het zoeken naar een reisbestemming al in overweging nemen of ze er interessante foto's voor social media kunnen maken, en gaat 1 op de 7 zelfs zo ver dat ze op vakantie nepfoto's plaatsen.

1 op de 3 jongeren post vakantiefoto’s om anderen jaloers te maken

1 op de 3 jongeren post vakantiefoto’s om anderen jaloers te maken0 ?php the_title() ?>754 dagen geleden
KLM en Schiphol hebben toegezegd dat ze geen contact meer met elkaar hebben over de beperking van de groeimogelijkheden van andere luchtvaartmaatschappijen. Schiphol bepaalt zelf haar plannen voor investeringen, luchthaventarieven en marketingbeleid. KLM en Schiphol zijn open over eventuele onderlinge contacten en leggen deze vast. Zo kan de ACM de contacten en de inhoud daarvan controleren.

KLM en Schiphol praten niet meer over groeimogelijkheden luchtvaartmaatschappijen

KLM en Schiphol praten niet meer over groeimogelijkheden luchtvaartmaatschappijen0 ?php the_title() ?>762 dagen geleden
NS en PostNL bieden voortaan bagageservice. Wie via Schiphol naar vakantieadres vliegt en met trein naar station reist kan de koffers thuis laten ophalen.

NS en PostNL brengen koffers alvast naar Schiphol

NS en PostNL brengen koffers alvast naar Schiphol0 ?php the_title() ?>845 dagen geleden
Unstuck Hackathon Schiphol

Overstaphulp Unstuck winnaar internationale hackathon luchthavens

Overstaphulp Unstuck winnaar internationale hackathon luchthavens0 ?php the_title() ?>855 dagen geleden
NS proRail

NS en ProRail achtervolgen reizigers op zes stations

NS en ProRail achtervolgen reizigers op zes stations0 ?php the_title() ?>882 dagen geleden
Schiphol Hackathon

Schiphol houdt hackathon voor betere reiservaring van passagiers

Schiphol houdt hackathon voor betere reiservaring van passagiers0 ?php the_title() ?>889 dagen geleden
Check Point ondertitels Kodi Popcorn

Hackers nemen via corrupte ondertiteling populaire mediaspelers over

Hackers nemen via corrupte ondertiteling populaire mediaspelers over0 ?php the_title() ?>904 dagen geleden
Van der Valk laat zich hacken

Van der Valk laat zich hacken

Van der Valk laat zich hacken0 ?php the_title() ?>973 dagen geleden
Groningen Airport Eelde

Marketing Hackathon moet Groningen Airport Eelde op de kaart zetten

Marketing Hackathon moet Groningen Airport Eelde op de kaart zetten0 ?php the_title() ?>989 dagen geleden
Blockchain Hackathon

Zoektocht naar beste prototypes op Nationale Blockchain Hackathon

Zoektocht naar beste prototypes op Nationale Blockchain Hackathon0 ?php the_title() ?>1036 dagen geleden
Hack hoax

Nederlands Cyber Collectief hackt Nationale-Nederlanden

Nederlands Cyber Collectief hackt Nationale-Nederlanden0 ?php the_title() ?>1037 dagen geleden
De Maastoren

Havenbedrijf Rotterdam en Deloitte geven tieners les in hacken

Havenbedrijf Rotterdam en Deloitte geven tieners les in hacken0 ?php the_title() ?>1045 dagen geleden
Dutch open Hackathon

RE: SOFTWARE wint Dutch Open Hackathon met Find It-app

RE: SOFTWARE wint Dutch Open Hackathon met Find It-app0 ?php the_title() ?>1067 dagen geleden
Constantijn Rijsdijk PostNL

Pakketten vol PostNL-data op weg naar Dutch Open Hackathon

Pakketten vol PostNL-data op weg naar Dutch Open Hackathon0 ?php the_title() ?>1072 dagen geleden
Cic groothandelsgebouw

KLM, Philips, Politie, PostNL en Schiphol gaan hacken in Rotterdam

KLM, Philips, Politie, PostNL en Schiphol gaan hacken in Rotterdam0 ?php the_title() ?>1079 dagen geleden
Schiphol Data scientists Hackathon

Data scientists leveren Schiphol nieuwe innovaties tijdens Hackathon

Data scientists leveren Schiphol nieuwe innovaties tijdens Hackathon0 ?php the_title() ?>1106 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!