Home | retail | Amazon zet nu echt voet op Nederlandse bodem in Oss

Amazon zet nu echt voet op Nederlandse bodem in Oss

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 07/12/2017 om 14:17

Amazon is de logistieke operatie nu ook echt in Nederland gestart bij Vos Logistics in Oss. Insider Ger Boersma (directeur Vertical Retailing) keek rond.

Begin november startte Amazon met het aanbieden van het Prime lidmaatschap in ons land. De tech-gigant heeft al wat langer kantoren in Amsterdam en Den Haag. Maar de logistieke operatie is nu ook echt in Nederland gestart bij Vos Logistics. Insider Ger Boersma (directeur bij Vertical Retailing) ging een kijkje nemen in Oss. Op het industrieterrein staat met grote borden in de bekende gele Amazon kleur de routebeschrijving naar de losplaats voor de chauffeurs helder aangegeven.

Amazon is niet meer weg te denken in de mondiale e-commerce. Amazon is een technologieonderneming en een kennismachine die alles van zijn klanten weet en exact in beeld heeft welke producten wel en niet worden verkocht. Het weet wie wat in het verleden kocht en wanneer. En weet ook wanneer, waar en wie welk product in de toekomst gaat kopen; een ongekend fenomeen en zonder twijfel goud waard!

Het concern heeft bijna vijfhonderd logistieke centra in de wereld, een eigen Boeing vloot en verbouwt voor anderhalf miljard dollar de luchthaven van Cincinnati om naar een eigen vrachtvliegveld, als deze klaar is wordt dat de thuisbasis van de Boeings. De Amazon-vrachtwagens bestaan al langer en binnenkort zien we ook de eerste grote Amazon schepen voor intercontinentale lijnvaart. De licentie van de Amerikaanse overheid is al binnen. Amazon heeft over de hele wereld ontwikkelcentra voor software; in de VS een vijftiental, in Europa meer dan tien en daarnaast ook in India, Japan, China, Israël en Zuid-Afrika. De klantenservices bedienen alle landen waar wordt geleverd en bevinden zich van Japan tot Marokko tot Uruguay, een wereldomspannend netwerk.

Amazon disrupt retail, in Amerika wordt het verantwoordelijk gehouden voor de sluiting van een derde van alle shopping centers. Grote warenhuisketens als Sears en Macy’s sluiten honderden vestigingen. Dit jaar sluiten in Amerika 7.000 winkels hun deuren. Het marktaandeel van Amazon is beangstigend groot, in het thuisland heeft de gigant een aandeel van 42% in de onlineverkopen. De top tien die daarop volgen hebben ‘slechts’ 25% aandeel, en in dat rijtje bevinden zich Best Buy, Walmart, Apple, Nordstrom, Target en Kohl. Negentig miljoen Amerikanen hebben een Prime lidmaatschap, ook in Duitsland zijn al twintig miljoen Prime leden.

Ook de kunstenaar kan er zijn werk verkopen
Amerikanen zijn dol op marktkapitalisatie, de waarde van een bedrijf op de beurs. De waarde van Amazon is gigantisch, het bedrijf heeft zich genesteld in de top vijf van de waardevolste bedrijven ter wereld. Amazon startte op de beurs met een koers van achttien dollar per aandeel, nu schommelt de koers rond de 1100 dollar, een verzestigvoudiging. Een enorme prestatie die in slechts twintig jaar werd gerealiseerd.

Amazon startte als een online boekenwinkel en realiseerde in het tweede jaar al een omzet van honderdzevenenveertig miljoen dollar met een klantenbestand van anderhalf miljoen consumenten. Uitbreiding van categorieën gebeurde al snel, muziek, streaming diensten, videogames, elektronica, mode, home, speelgoed… Momenteel heeft het concern negentien hoofdcategorieën met honderden subcategorieën. Je kunt er zelfs gepersonaliseerde 3D-geprinte artikelen bestellen. Ook de kunstenaar kan zijn individuele werk op Amazon in Europa verkopen. De Fiat 500 kan je in Italië al met een korting via Amazon bestellen, de rest van de autowereld gaat ongetwijfeld snel volgen. En in Amerika bestel je de loodgieter, schoonmaakster of handyman die je IKEA kast in elkaar zet ook al via deze marketplace.

Het bedrijf hanteert intern de twaalf elementen van ‘the leadership principles’ en heeft als lijfspreuk Work hard. Have fun. Make history. Leuke slogan, maar het gevaar dat ons allen intussen bedreigt, is dat Amazon een monopolist wordt. Net als onze vrienden van Alibaba. Nederland kan zijn borst nat maken als het concern vol in de aanval gaat. Het staat in 2016 al ongemerkt in de Twinkle top tien van grootste omzetmakers in e-commerce in ons land. De loopgraven zijn gegraven, de stellingen worden ingenomen en de aanval lijkt nu ook in ons land vol te worden ingezet.

Kort samenvattend kunnen we stellen dat Amazon de retailwereld stevig aan het opschudden is. Even in beeldspraak, veel bedrijven zijn een robbertje aan het vechten op de snelweg, er wordt op de rem getrapt, snel gas gegeven en hard weggereden. Hierdoor ontstaan lange files. Amazon zoeft in de flitstrein comfortabel aan de files voorbij via de zelf aangelegde HSL.

Tags

Vos LogisticsVos Logistics Vertical RetailingVertical Retailing Ger BoersmaGer Boersma AlibabaAlibaba AmazonAmazon

Comments

Kenmerken

ABN AMRO onderzocht samen met Q&A voice assisted shopping via bijvoorbeeld voice assistant onder 1.241 consumenten en 87 retailers in Nederland.

18% van de Nederlandse consumenten shopt al via voice assistant

18% van de Nederlandse consumenten shopt al via voice assistant0 ?php the_title() ?>724 dagen geleden

Amazon vaak goedkoper dan gevestigde Nederlandse webshops

Amazon vaak goedkoper dan gevestigde Nederlandse webshops0 ?php the_title() ?>734 dagen geleden
Door de enorme waardestijging van Amazon is Jeff Bezos dit jaar voor het eerst de rijkste persoon ter wereld. Hij is goed voor ruim 100 miljard dollar, nog nooit had iemand zoveel geld! Hij neemt de toppositie in de door Forbes opgestelde lijst over van Bill Gates die het met 90 miljard dollar moet doen.

Jeff Bezos is als baas van Amazon goed voor 100 miljard dollar

Jeff Bezos is als baas van Amazon goed voor 100 miljard dollar0 ?php the_title() ?>760 dagen geleden
Amazon had twintig jaar patent op Bestellen met 1 klik-principe. Nu gaan andere bedrijven met functionaliteit aan de slag zoals Winkelstraat.nl.

Online bestellen met 1 klik nu mogelijk bij Winkelstraat

Online bestellen met 1 klik nu mogelijk bij Winkelstraat0 ?php the_title() ?>769 dagen geleden
Het nieuwe Zoef heeft een blog waar alle acties van de onderneming gevolgd kunnen worden. Keytoe lijkt verantwoordelijk te worden voor marketing en IT.

Online Rental BV verantwoordelijk voor doorstart verhuurplatform Zoef

Online Rental BV verantwoordelijk voor doorstart verhuurplatform Zoef0 ?php the_title() ?>782 dagen geleden
Winkel is resultaat van Game Mania's nieuwe visie om gamebeleving voorop te stellen. Consumenten geven meer geld uit aan games dan muziek én films samen.

Game Mania zet in op beleving en ontmoeting

Game Mania zet in op beleving en ontmoeting0 ?php the_title() ?>788 dagen geleden
Amazon bovenaan de Brand Finance Global 500 Report. Het e-commerce bedrijf stond vorig jaar nog op plek drie en passeert nu Apple en Google.

Amazon nu meer waard dan Apple en Google

Amazon nu meer waard dan Apple en Google0 ?php the_title() ?>793 dagen geleden
Hoewel cross-border shoppen steeds laagdrempeliger wordt gemaakt, zijn er toch nog een aantal culturele verschillen tussen de shops waar consumenten zich niet altijd van bewust zijn. Shop veilig je kerstcadeaus bij elkaar en kom niet voor verrassingen te staan tijdens het winkelen bij online webgiganten uit Amerika en Azië. Trusted Shops helpt je de vier belangrijkste culturele valkuilen te herkennen en omzeilen.

Trusted Shops waarschuwt voor buitenlandse webgiganten

Trusted Shops waarschuwt voor buitenlandse webgiganten0 ?php the_title() ?>839 dagen geleden
Digitale platforms als Amazon, Facebook en Google brengen substantiële voordelen voor consumenten en bedrijven door op te treden als makelaar voor uiteenlopende diensten en producten. Naast vele voordelen, zijn er ook nadelen aan deze verandering: platforms worden stelselmatig gebruikt om misleidende informatie te verspreiden. Omdat veel platforms snel groeien, kan de overheid beter niet te lang wachten met maatregelen die platforms transparanter maken voor hun gebruikers. Dit stelt het Centraal Planbureau (CPB) in de publicatie: Scientia potentia est: de opkomst van de makelaar voor alles.

Amazon, Facebook, Google en andere digitale platforms verspreiden misleidende informatie

Amazon, Facebook, Google en andere digitale platforms verspreiden misleidende informatie0 ?php the_title() ?>840 dagen geleden
De Amerikaanse e-commercereus lanceert zijn Prime-dienst in Nederland en België. Klanten kunnen voor een vast bedrag, deze eerste introductieperiode 3,99 euro per maand, gratis levering en video on demand krijgen.

Amazon introduceert Prime dan eindelijk in Nederland

Amazon introduceert Prime dan eindelijk in Nederland0 ?php the_title() ?>879 dagen geleden
Duitse consumenten kiezen massaal voor het door het Nederlandse Alphacomm Digital Commerce beheerde Aufladen.de. Omzet is in 2017 met 46% gegroeid.

Nederlands bedrijf Alphacomm Digital Commerce boekt snel succes in Duitsland

Nederlands bedrijf Alphacomm Digital Commerce boekt snel succes in Duitsland0 ?php the_title() ?>885 dagen geleden
Onder andere Rituals en Wehkamp maken kans op een Dutch Search Award in de categorie Beste SEO campagne en in de categorie Beste PPC campagne. Dat heeft de jury van de Dutch Search Awards bekend gemaakt met de presentatie van de shortlist. Dit jaar is het aantal inzendingen verdubbeld. In totaal zijn 100 agencies, consultants en merken genomineerd, verdeeld over 18 categorieën. Ook campagnes van agencies als Expand Online, Adwise en Blue Mango zijn in de running.

Genomineerden Dutch Search Awards bekend

Genomineerden Dutch Search Awards bekend0 ?php the_title() ?>888 dagen geleden
Van de 1000 bedrijven met het grootste R&D budget ter wereld, hebben 16 hun hoofdkantoor in Nederland. Zij besteedden in 2017 16.1 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling, een stijging van 160 procent ten opzichte van vorig jaar. Koploper is investeringsmaatschappij Exor. Philips, vorig jaar de winnaar, moet nu genoegen nemen met een derde plek. Dat blijkt uit de dertiende Innovation Index van Strategy&, onderdeel van accountants- en advieskantoor PwC.

Exor, Airbus en Philips meest innovatieve bedrijven in Nederland

Exor, Airbus en Philips meest innovatieve bedrijven in Nederland0 ?php the_title() ?>894 dagen geleden
Salesforce, marktleider op het gebied van CRM, verwacht dat Black Friday de drukste online shopping-dag ooit zal worden in de Verenigde Staten

Black Friday wordt drukste online shopping-dag ooit

Black Friday wordt drukste online shopping-dag ooit0 ?php the_title() ?>898 dagen geleden
Greenpeace legde wereldwijd opererende techbedrijven langs groene meetlat. Amazon, Google, Huawei en Xiaomi geven geen informatie over toeleveranciers

Samsung, Huawei en Amazon minst groene techbedrijven

Samsung, Huawei en Amazon minst groene techbedrijven0 ?php the_title() ?>902 dagen geleden
Ger Boersma is directeur bij Vertical Retailing, onlangs verscheen zijn boek Retail in Oorlog. Hij beschrijft de mogelijkheden van spraakgestuurde systemen.

Blog: Alexa, welke apotheek heeft zondagdienst?

Blog: Alexa, welke apotheek heeft zondagdienst?0 ?php the_title() ?>913 dagen geleden
Waardijk en marketingbureau Expand Online (part of Dept) hebben de eerste stappen gezet op Amazon. De online verkopen zijn inmiddels met 10% gestegen.

Waardijk en Expand Online boeken succes met Amazon campagne

Waardijk en Expand Online boeken succes met Amazon campagne0 ?php the_title() ?>986 dagen geleden
Adobe spraakgedreven

Adobe laat merken gepersonaliseerde ervaringen leveren via spraakgedreven apparaten

Adobe laat merken gepersonaliseerde ervaringen leveren via spraakgedreven apparaten0 ?php the_title() ?>1006 dagen geleden
Ger boersma Vertical Retailing Retail in oorlog

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken

Interview Ger Boersma: Retail nieuwe stijl is customer centric denken0 ?php the_title() ?>1073 dagen geleden
Ger boersma Vertical Retailing Retail in oorlog

Ger Boersma voorziet Retail in Oorlog

Ger Boersma voorziet Retail in Oorlog0 ?php the_title() ?>1098 dagen geleden
Amazon werkruimte

Zalando, Amazon en Alibaba zitten toevallig in de retail!

Zalando, Amazon en Alibaba zitten toevallig in de retail!0 ?php the_title() ?>1173 dagen geleden
Amazone drone

Amazon wil vliegende pakhuizen om drones te bevoorraden

Amazon wil vliegende pakhuizen om drones te bevoorraden0 ?php the_title() ?>1193 dagen geleden
Samsung edge camera

Smartphone vervangt camera

Smartphone vervangt camera0 ?php the_title() ?>1231 dagen geleden

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!