Home | Social Media | 1,2 miljoen senioren niet aangesloten op internet

1,2 miljoen senioren niet aangesloten op internet

Geplaatst door Jim Cole in Social Media op 13/03/2017 om 10:14

Een senior die zich moeilijk kan richten op de opkomst van het internet

Steeds meer senioren maken gebruik van het internet. Zij zijn actief op Facebook, regelen hun bankzaken via internet en doen digitaal belastingaangifte. Dat is goed nieuws, want de samenleving digitaliseert in rap tempo. Alsnog zijn 1,2 miljoen senioren niet op het internet aangesloten. Blijkt uit een representatief onderzoek onder 2000 ouderen dat KBO-PCOB liet uitvoeren.

In vergelijking met drie jaar geleden hebben senioren een inhaalslag gemaakt op het gebied van digitale vaardigheden. Tegelijkertijd geeft een grote groep online senioren aan dat zij basisvaardigheden missen om internet ten volle te benutten. Een foto uploaden vindt een derde van de senioren lastig. Ook het herkennen van correcte internet- en e-mailadressen geeft bij vier van de tien senioren regelmatig problemen.

Het internet wordt steeds belangrijker en iedereen wordt hier afhankelijker van, ook senioren. Dankzij de recente decentralisatie van zorgtaken bijvoorbeeld, hierdoor moeten senioren hun zorg en ondersteuning via de gemeente regelen. Gemeenten kiezen hierbij steeds vaker voor aanvragen via de digitale snelweg. Een zekere mate van digitale basisvaardigheden is hierbij een vereiste.

Slechts twee van de tien online senioren verwachten dat ze in de toekomst alle internetontwikkelingen kunnen bijbenen. De helft denkt dat dit steeds moeilijker wordt, en bijna vier van de tien senioren gaan ervan uit dat er een moment komt waarop ze internet niet meer kunnen gebruiken. De senioren uit deze laatste groep verwachten dat ze gemiddeld op hun 85ste niet meer in staat zullen zijn om online te gaan.

Het volgende kabinet doet er goed aan om de internetpositie van senioren goed in ogenschouw te nemen en te zorgen dat iedereen zich aangesloten voelt, vindt KBO-PCOB. Zeker ook gezien het gegeven dat 1,2 miljoen senioren nog helemaal geen internetaansluiting hebben. Dat zorgt bij velen voor een onwenselijk gevoel van vervreemding en kennisachterstand.

Tags

KBO-PCOBKBO-PCOB facebookfacebook

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!