Home | retail | Winkels misleiden met niet-leverbare modellen

Winkels misleiden met niet-leverbare modellen

Geplaatst door Jeroen Veenstra in retail op 30/05/2018 om 15:17

Verkopers van witgoedartikelen en tv’s blijven consumenten misleiden door online populaire modellen aan te bieden die ze niet kunnen leveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Verkopers van witgoedartikelen en tv’s blijven consumenten misleiden door online populaire modellen aan te bieden die ze niet kunnen leveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

In 2016 stelde de Consumentenbond deze misleidende praktijken ook al aan de kaak maar besloot na aanhoudende klachten tot een herhaalonderzoek. Onderzoekers stelden een lijst samen van honderd producten die in de afgelopen jaren Beste Koop of Beste uit de Test waren, zoals koelkasten, vaatwassers en tv’s. Vervolgens zochten ze uit welke winkels deze producten op hun website aanbieden. Tien winkels sprongen eruit omdat ze opvallend veel modellen aanboden die niet meer verkrijgbaar zijn.

De onderzoekers namen de proef op de som en bestelden bij ieder van de 10 winkels minimaal 2 producten. Een aantal bedrijven bood in plaats van het niet-leverbare model een luxere opvolger of een mooie upgrade aan. Zowel Bemmel & Kroon en dochterorganisatie VeiligKopen.nu als Keukenloods.nl en dochter Inbouw.nl zetten doodleuk zonder duidelijke waarschuwing een ander model op de offerte. KitchenOnline en AllesvoorWasmachines.nl lieten niets van zich horen en leverden ook niets.

Geconfronteerd met hun misleidende tactieken komen de winkels (opnieuw) met een variëteit aan smoesjes. Van ‘meedenken met de klant’ en ‘service omdat consumenten zo gerichter kunnen zoeken’ tot ‘onduidelijke informatie van fabrikanten’. Hoe creatief de uitleg ook is, het blijft misleidend om producten aan te bieden die niet verkrijgbaar zijn en dat mag niet. De Consumentenbond is met de winkels in gesprek om ervoor te zorgen dat ze hun leven beteren.

Tags

Bemmel & KroonBemmel & Kroon VeiligKopen.nuVeiligKopen.nu Keukenloods.nlKeukenloods.nl Inbouw.nlInbouw.nl AllesvoorWasmachines.nlAllesvoorWasmachines.nl KitchenOnlineKitchenOnline ConsumentenbondConsumentenbond

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!