Home | B2B | Onnodig hoog aantal faillissementen in Nederland

Onnodig hoog aantal faillissementen in Nederland

Geplaatst door Jim Cole in B2B op 15/02/2017 om 17:18

Rekenmachine

Hoewel het aantal faillissementen in 2016 het laagste is sinds 2009 ligt dit aantal nog altijd te hoog. Dat stelt Michèl Tigelaar van MFT Consultancy naar aanleiding van de laatste cijfers van het CBS. In 2016 zijn maar liefst 4396 bedrijven en instellingen failliet gegaan, 17% minder dan in 2015. De ondergang van een bedrijf voorkomen is niet alleen in het belang van de ondernemer, schuldeisers hebben hier ook baat bij en kunnen anders hun geld ook vaarwel zeggen.

Volgens Tigelaar trekt de economie aan, maar veel bedrijven hebben het nog steeds moeilijk.”Kelderende omzetten bij gelijkblijvende of stijgende lasten leidt al gauw tot schulden en betalingsregelingen. Uiteindelijk willen schuldeisers geld zien en lopen deurwaarders af en aan. Dat mondt vaak uit in een executieverkoop van de bedrijfsinboedel of van de eigen woning en zelfs een faillissement. Maar als iemand tijdig hulp inroept om orde op zaken te stellen, kan zo’n scenario mogelijk anders verlopen,” stelt hij.

”De ondernemer is emotioneel zo verwikkeld in de problematiek, dat hij zelf niet met schuldeisers of de bank kan onderhandelen. Een professional heeft afstand en overzicht en kan dat wel. Vaak kan ik ook nare dingen zoals een huisuitzetting of executieveiling tegenhouden. In de rust die dan ontstaat, zoek ik naar de oorzaak van de problemen. Dat kan bijvoorbeeld gebrekkige acquisitie of ontoereikend financieel management zijn. In veel gevallen is daar iets aan te doen. Ik tref regelingen voor de ondernemer die haalbaar zijn.”

Als een faillissement niet te vermijden is, kan een doorstart uitkomst bieden. De ondernemer kan dan echter niet op de oude voet verder. Tigelaar: ”Er moet inzicht zijn in wat er is misgegaan. Daar is vaak coaching voor nodig. Soms liggen er ook heel ergens anders kansen. Ik maak wel mee dat de ondernemer in dienst komt bij zijn vroegere bedrijf. Dat soort mogelijkheden kan iemand in zijn eentje lang niet altijd ontdekken.”

Tags

MFT consultancyMFT consultancy Michèl TigelaarMichèl Tigelaar faillissementfaillissement CBSCBS

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!