Home | Terug- en vooruitblikken | Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau sinds 2008

Ondernemersvertrouwen op hoogste niveau sinds 2008

Geplaatst door Jim Cole in Terug- en vooruitblikken op 16/02/2017 om 11:32

Winkelstraat

De ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven zijn 2017 vol vertrouwen begonnen. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, verbeterde in het eerste kwartaal sterk en kwam uit op 14,7, de hoogste waarde sinds 2008. De indicator ligt 5,5 punten hoger dan in het laatste kwartaal van 2016. Dat melden het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

In vrijwel alle sectoren verbeterde het ondernemersvertrouwen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Het vertrouwen van ondernemers in de bouwnijverheid is met 27,2 voor het tweede kwartaal op rij het grootst. De indicator is wel een fractie lager dan een kwartaal eerder (28,7), toen de hoogste waarde ooit werd bereikt. Ook in de groothandel is het vertrouwen relatief groot. De stemming onder de ondernemers in die sector verbeterde van 18,7 in het vierde kwartaal van vorig jaar tot 25,2 in het eerste kwartaal.

De delfstoffenwinning is de enige sector waar het ondernemersvertrouwen negatief is. Met -14,6 zijn ondernemers weliswaar negatief gestemd, maar beduidend minder negatief dan in het laatste kwartaal van 2016. Toen stond het ondernemersvertrouwen op een dieptepunt van -32,6.

Het positieve sentiment van de ondernemers komt ook tot uitdrukking in een verwachte toename van de investeringen en van de personeelssterkte. Van de ondernemers verwacht 21,8 procent in het lopende jaar meer te investeren dan een jaar geleden, 11,3% verwacht minder te investeren. Per saldo verwacht dus 10,6 procent van de ondernemers in het lopende jaar meer te investeren dan een jaar geleden. Met een saldo van 27,3 is de sector verhuur van en handel in onroerend goed het meest positief over de investeringen.

 

Tags

EIBEIB VNO-NCWVNO-NCW Kamer van KoophandelKamer van Koophandel MKB-NederlandMKB-Nederland CBSCBS

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!