Home | Terug- en vooruitblikken | Nieuwe mensenrechten door digitalisering

Nieuwe mensenrechten door digitalisering

Geplaatst door Jim Cole in Terug- en vooruitblikken op 11/05/2017 om 10:58

Nieuwe mensenrechten door digitalisering

Privacy, vrijheid van meningsuiting en bescherming tegen discriminatie. De snelle vooruitgang van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en het internet-of-things  zorgen dat deze mensenrechten onder druk komen te staan.

Het Rathenau Instituut heeft hier een rapport over gepubliceerd hierin pleiten ze om deze rechten aan te scherpen en te verhelderen. Daarnaast vinden ze dat er twee nieuwe mensenrechten moeten komen: het recht niet gemeten, geanalyseerd of beïnvloed te worden en het recht op betekenisvol menselijk contact.   In de zorg worden bijvoorbeeld al pilots met zorgrobots uitgevoerd. Dat kan de kwaliteit van leven bevorderen, maar stelt ook nieuwe vragen over de kwaliteit van zorg en menselijke relaties.

Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut: ”Nieuwe technologieën brengen de mensheid vooruit maar stellen onze samenleving tegelijkertijd voor nieuwe sociale uitdagingen. Onze huidige ethische en juridische systemen zijn daar nog onvoldoende op voorbereid.”

Tags

mensenrechtenmensenrechten Melanie PetersMelanie Peters kunstmatige intelligentiekunstmatige intelligentie Rathenau InstituutRathenau Instituut Internet of ThingsInternet of Things

Comments

Gratis Nieuwsbrief

Dagelijks wordt er een nieuwsbrief verzonden vol actuele artikelen, interessante interviews en nog veel meer! Meld u gratis aan!